Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μη οικοδομήσιμο εντός σχεδίου πόλεως


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Μου έτυχε μία περίπτωση και θέλω τις γνώμες σας. Πρόκειται για οικόπεδο με σπίτι χτισμένο προ του 69 το οποίο τακτοποιήθηκε προσφατα. Το οικοπεδο ενώ ειναι εντος σχεδίου πόλεως σε προάστιο της Αθήνας, εμφανίζεται ως μη οικοδομήσιμο λόγω έλλειψης ελαχίστου εμβαδού. Μπορει να γινει κατι; Μιας και ειναι εντος σχεδιου εδώ και παρα πολλά χρόνια. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Η ορθή διατύπωση θα ήταν (όχι για να σε διορθώσω αλλά για να αρχίζεις να αναγνωρίζεις την διαφορά) ότι είναι μη άρτιο (και άρα μη οικοδομήσιμο - πλην άρθρου 25 Ν.1337/83 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η ισχύς του οποίου δεν ξέρω ποια είναι αυτή την στιγμή, αναφέρομαι σε πιθανή νομολογία που να ανατρέπει το δικαίωμα χρήσης του άρθρου αύτου/δεν το ξέρω, μου το είπαν/ας μας διαφωτίσει κάποιος αν θέλει) λόγω έλλειψης ελαχίστου εμβαδού.

Πρέπει να ξεκαθαρίσεις ποιού εμβαδού υπολείπεται (του κατά κανόνα??), ώστε να δεις αν σε καλύπτουν καταρχάς οι παρεκκλίσεις.

Αν δεν σε καλύπτουν ούτε οι παρεκκλίσεις, πρέπει να δεις πόση επιφάνεια υπολείπεται για την κατά παρέκκλιση ή κατά κανόνα αρτιότητα, για να ελέγξεις αν είναι δυνατό να αρτιοποιηθεί.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση!

Χαχα, εχεις δικιο για τη διατυπωση αλλα μεταξυ μας η οικοδομησιμοτητα με ενδιαφερει εξου και παρελειψα ολη την φραση. 

Δεν το καλυπτει καμμια παρεκκλιση, και λειπουν 20 τ.μ. Το ΦΕΚ που ειχα βρει ελεγε οτι πρεπει να γινει "τακτοποιηση" με διπλανα οικοπεδα αλλα δεν ξερω πως ειναι δυνατον να επιτευχθει κατι τετοιο. 

 

Τι εννοεις να αρτιοποιηθει;

Link to comment
Share on other sites

Για αρτιοποίηση δες ΝΔ 690/48.

Αν σε ενδιαφέρει μόνο η οικοδομησιμότητα δεν και το άρθρο 25 που προαναφέρω.

Αυτά, καθαρά εγκυκλοπαιδικά, θα είναι ωραίο να τα διαβάσεις και να τα διερευνήσεις σε όσο βάθος μπορείς. Κατά τα άλλα, θα διαπιστώσεις ότι η εφαρμογή τους είναι αρκετά πιο πολύπλοκη, οπότε μονοσήμαντες απαντήσεις για όλα τα εντός σχεδίου οικόπεδα δεν υπάρχουν (αυτό ισχύει και για το ΦΕΚ που είχες βρεί - εκτός αν είναι κάποια απόφαση που αφορά ειδικά το οικόπεδό σου (αναφέρεται στο Ο.Τ. σου και στα εντός αυτού γεωτεμάχια), οπότε θα πρέπει να μάθεις πως μπορείς να επισπεύσεις την διαδικασία τακτοποίσης. Ξεκινάς δηλ. από Πολεοδομία).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όταν βάζετε εδώ στο φόρουμ τέτοιας φύσης θέματα πρέπει πάντα να αναγράφεται και να μας λέτε, την γεωμετρία του οικοπέδου σας (διαστάσεις -εμβαδόν).

Στοιχεία από τους όρους δόμησης της περιοχής που βρίσκεται το οικόπεδο. Και ότι άλλο στοιχείο μπορεί να βοηθήσει εμένα ή όποιον θέλει να δώσει κάποια απάντηση. 

Εδώ λες για "τακτοποίηση" με τα διπλανά οικόπεδα. Δεν μας λες όμως αν είναι αυτά άδεια, δηλ. χωρίς κτίσματα? Αν δεν έχουν αυτά κτίσματα πρέπει πράγματι να γίνει πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού. Όλα αυτά όμως πρέπει να μπορείς να τα εκτιμήσεις, αν μπορούν αυτά, τα οικόπεδα, να τακτοποιηθούν μεταξύ τους. Αν δεν έχεις μελετήσει καλά (πολύ καλά) την μπροσούρα που έχει δώσει, πολλές φορές , ο Δημήτρης εδώ μέσα (θα την βρεις σε κάποιο θέμα σχετικό με τις τακτοποιήσεις), τότε θα είναι αυτό μία δύσκολη υπόθεση!

Το δικός σου κτίσμα, μας λες, πως πρόσφατα τακτοποιήθηκε! Πως έγινε & ολοκληρώθηκε αυτή η τακτοποίηση? Από εσένα τι ζητάν να κάνεις? 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Jeanne Marne said:

.... Το ΦΕΚ που ειχα βρει ελεγε οτι πρεπει να γινει "τακτοποιηση" με διπλανα οικοπεδα ...

Το ΦΕΚ γράφει τη λέξη «τακτοποίηση» ή προσκύρωση?

Αν προσκύρωση είσαι σίγουρη ότι ο σημερινός εργοδότης σου εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου?

Και ναι όπως λέει και ο συνάδερφος nbr … για να βγει γνωμάτευση έστω βασικό για αρτιότητα και οικοδομησιμότητα ειδικά όταν έχουν γίνει πράξεις εφαρμογής χρειάζεται πλήρη ενημέρωση δεδομένων.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το ελάχιστο εμβαδόν σύμφωνα με εκείνο το παλιό ΦΕΚ-το οποιο μολις βρω θα ανεβασω) ήταν 150 και το οικόπεδο είναι 130. Βεβαια, πλεον μετα απο μισο αιωνα ολα τα οικοπεδα εχουν χτιστει κανονικα. Οποτε αυτη τη λυση με το να βρεις τα 20 υπολειπομενα μαλλον απορριπτεται. Οποτε πρεπει να παω πολεοδομια και να ζητησω γνωματευση για αρτιοτητα και οικοδομησιμοτητα; Ο συναδελφος που εκανε την τακτοποιηση για το κτισμα ομως στην βεβαιωση εγραψε μια αρτιο και μη οικοδομησιμο και θεωρειται αγροτεμαχιο μεσα σε εντος σχεδιου. Γ'αυτο μου φαινεται οξυμωρο. Κι εγω θεωρω οτι η λυση πρεπει να δοθει απο την αρμοδια υδομ γιατι οι νομοι ειναι παλιοι και δεν βρισκουν ακριβως εφαρμογη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.