Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμοσυσσωρευτές


Recommended Posts

Τι σχέση έχει ο λιγνίτης με το πετρέλαιο θέρμανσης που αναφέρεις; Αν στο σπίτι έκαιγες λιγνίτη πάλι θα σύμφερε ενεργειακά.

 

Όσο για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταικά, φυσικά και δεν φτάνει για να ζεσταινόμαστε από αυτά. Όπως και να γίνει η ΔΕΗ έχει ένα πλαφόν ενέργειας που δέχετε από ΑΠΕ για λόγους σταθερότητας και αξιοπιστίας δικτύου. ΠΟυ σημαίνει αν βαλθούμε να ζεσταινόμαστε με ρεύμα, η ΔΕΗ θα αναγκάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερες από τις μηχανές της. Και αν είναι και αεριοστρόβιλοι, κλάφτα.

 

Δεν είμαι εναντίον της ηλεκτρικής θέρμανσης. Έχω κάνει αρκετές εγκαταστάσεις. Μόνο που τη θεωρώ αντι-οικολογική λύση

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι εναντίον της ηλεκτρικής θέρμανσης. Έχω κάνει αρκετές εγκαταστάσεις. Μόνο που τη θεωρώ αντι-οικολογική λύση

 

Αυτό προσπαθούσα να πω και γω στο προηγούμενο post μου... Μπορεί λόγω της παρούσας τιμολόγησης από την Δ.Ε.Η., τον τελικό καταναλωτή να τον συμφέρει (ίσως) η ηλεκτρική θέρμανση από την κλασική του πετρελαίου (ή του αερίου). Από ενεργειακή και οικολογική άποψη όμως ΔΕΝ συμφέρει να παίρνεις μόλις το 20 - 30% ενός καυσίμου για να ζεσταθείς!!! Γι' αυτό τον λόγο δεν συνίσταται...

 

Για να πάρουμε ηλ. ρεύμα έχουμε ήδη αρκετές μετατροπές και απώλειες. Περαιτέρω μετατροπές (πχ για θέρμανση) μειώνουν ακόμα περισσότερο τον βαθμό απόδοσης (εκμετάλλευσης στην συγκεκριμένη) του καυσίμου.

Link to comment
Share on other sites

thanosf, με κίνδυνο να φανώ κάπως ... τολμώ να οου πω ότι το θέμα της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση χώρων, έχει ξεκαθαριστεί. Η ηλεκτρική ενέργεια ειναι ενέργεια υψηλής ποιότητας και κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για την κίνηση ηλεκτρικών κινητήρων, τηλεπικοινωνίες και αυτοματισμούς, και φωτισμό.

 

Η θέρμανση απαιτεί ενέργεια χαμηλής ποιότητας, δηλαδή θερμότητα.

Και θερμότητα μπορούμε να πάρουμε εάν κάψουμε ένα ορυκτό καύσιμο και χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια επιτόπου.

 

Τα παραπάνω είναι γνωστά λίγο πολύ και τα λέω απλώς για να τα θυμίσω.

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι:

 

1. Νομίζω ότι την σύγκριση λιγνίτη - πετρελαίου θέρμανσης την έβαλε κάποιος άλλος.

 

2. Ξαναλέω: φωτοβολταϊκά και αιολικά δεν έχουν μόνο οι ιδιώτες. Στην Κρήτη αυτή την στιγμή το 15,5 της συνολικής εγκατεστημένης παραγωγής ενέργειας είναι αιολικά (τα φωτοβολταϊκά είναι αμελητέα) τα οποία σε ισχύ μπορούν να παράγουν μέχρι και το 40%.

 

3. Οι αεριοστρόβιλοι αν λειτουργούν, το κάνουν τις ώρες αιχμής. Οι θερμοσυσσωρευτές (μια και αυτό είναι το θέμα μας) συλλέγουν ηλεκτρική ενέργεια από τις 23:00, εως τις 07:00. Γι αυτό και η Δ.Ε.Η. δίνει χαμηλή χρέωση τις ώρες αυτές.

 

4. Είστε δηλαδή τόσο σίγουροι ότι η καύση που προκαλεί ένας λέβητας για να θερμάνει ένα σπίτι είναι λιγότερο βλαπτική για το περιβάλλον από αυτήν που πραγματοποιείται προκειμένου να παραχθεί το ρεύμα που απαιτείται για την θέρμανση του ίδιου σπιτιού με θερμοσυσσωρευτή. Έχω την εντύπωση ότι στο μυαλό σας ίσως κάποιοι έχετε και συγκρίνετε τον οικιακό λέβητα με τις ντιζελομηχανές, τους ατμοστρόβιλους ή και τους αεριοστρόβιλους της Δ.Ε.Η.. Αυτό είναι λάθος. Για σκεφτείτε στην ίδια κλίμακα.... Ή μήπως οι καύσεις που πραγματοποιούν οι λέβητες είναι τέλειες, περισσότερο αποδοτικές και δεν έχουν απόβλητα. Γνωρίζεται τους βαθμούς απόδοσης των ηλεκτρικών σωμάτων?

 

Κλείνοντας, να διευκρινίσω ότι κι εμένα με απασχολεί να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο "καθαρή" ενέργεια για την θέρμανση μας. Και η σωστή οδός γι αυτή την κατεύθυνση είναι ο αέρας και ο ήλιος!!!! Από αυτά τα δύο μπορούμε να παράγουμε ρεύμα!!!

 

Φιλικά!

Link to comment
Share on other sites

Απαντώ:

 

1) Την σύγκριση την έβαλα εγώ, δεν το αρνούμαι... Και απλώς λέω ότι καύσιμο το ένα, καύσιμο και άλλο. Αυτό έγινε με σκεπτόμενος όπως ο Κώστας παραπάνω:

 

τολμώ να οου πω ότι το θέμα της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση χώρων, έχει ξεκαθαριστεί. Η ηλεκτρική ενέργεια ειναι ενέργεια υψηλής ποιότητας και κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για την κίνηση ηλεκτρικών κινητήρων, τηλεπικοινωνίες και αυτοματισμούς, και φωτισμό.

 

Η θέρμανση απαιτεί ενέργεια χαμηλής ποιότητας, δηλαδή θερμότητα.

Και θερμότητα μπορούμε να πάρουμε εάν κάψουμε ένα ορυκτό καύσιμο και χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια επιτόπου.

 

2) Αυτό για την Κρήτη είναι λίγο-πολύ γνωστό...

 

3+4) Για τις εκπομπές ρύπων από αεριοστρόβιλους (gas turbines) πίστεψε με, προσωπικά ξέρω αρκετά πράγματα (είναι το θέμα της διπλωματικής μου στο μεταπτυχιακό)... Οι σύγχρονοι πλέον αεριοστρόβιλοι επιτυγχάνουν ίσως και κάτω από 9 ppm ΝΟx.

 

Και συμφωνώ με την άποψη σου για αέρα και ήλιο... :wink:

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω είναι περιττό να συγκρίνουμε απόδοση του συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο με θερμοσυσσωρευτές/ηλεκτρικές θερμάστρες.

Όταν καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια για να ζεστάνουμε τον χώρο, έχουμε πολύ μικρή απόδοση.

Το αρχικό καύσιμο μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια με βαθμό απόδοσης το πολύ 45% (http://dspace.lib.ntua.gr/handle/123456789/2754).

Στην συνέχεια από το 45% αφαιρούμε :

- τις απώλειες από τον μετασχηματιστή του εργοστασίου σε μέση ή υψηλή τάση

- τις απώλειες του δικτύου μέχρι τον αντίστοιχο μετασχηματιστή υποβιβασμού της τάσης στην περιοχή του καταναλωτή

- Τις απώλειες του δικτύου μέχρι τον καταναλωτή

 

 

Το βράδυ που λειτουργούν οι θερμοσυσσωρευτές ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ τα ηλιακά ενεργειακά πάρκα.

Link to comment
Share on other sites

Ένας λέβητας θεωρείται αποδοτικός όταν έχει απόδοση 90% και πάνω.

Αν πέσει κάτω από το 80% ακόμα και μετά από συντήρηση, είναι πιο οικονομικό να τον αλλάξει κάποιος παρά να πληρώνει το επιπλέον πετρέλαιο.

 

Στις μελέτες συνήθως παίρνουμε βαθμό απόδοσης του συστήματος 80%.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια οι θερμοσυσσωρευτές έχουν πλεονέκτημα, π.χ. αν έχουμε πολλούς χώρους που δεν λειτουργούν (π.χ. δωμάτιο καλεσμένων, σαλόνι), όπου κλείνουμε τον αντίστοιχο θερμοσυσσωρευτή και την πόρτα του δωματίου. Θέλει μελέτη όμως το θέμα για να υπολογιστεί τι συμφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Το βράδυ που λειτουργούν οι θερμοσυσσωρευτές ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ τα ηλιακά ενεργειακά πάρκα.

 

 

Τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν σίγουρα...

 

Λειτουργούν όμως τα αιολικά που αυτά παράγουν κυρίως το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργεια εναλλακτικά παραγώμενης...

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκαθαρίσουμε τι λέμε. Οικονομικά ίσως και να συμφέρει, αναλόγως την περίπτωση. Ενεργειακά, άρα και οικολογικά, δεν συμφέρει καθόλου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.