Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσμέτρηση βεράντας (ως δώμα ορόφου) στη δόμηση


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Νέος μηχανικός εδώ και θα ήθελα να ρωτήσω εάν το δώμα του ισογείου μου που εξέχει του περιγράμματος του ορόφου και δημιουργεί μια βεράντα με χώρο απο κάτω θα μετρήσει στη δόμηση και επίσης εάν δημιουργήσω πισίνα σε αυτό το δώμα εάν θα μετρήσει και αυτή.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά εννοείς οτι ο πρώτος όροφος βρίσκεται σε εσοχή, έναντι του ισογείου και έτσι δημιουργείται υπαίθριος χώρος (ανοικτή βεράντα); Αν ναι το τμήμα του ισογείου είναι ημιυπαίθριος χώρος και σκέφτεσαι να το κλείσεις;

Για την πισίνα πως θα την κατασκευάσεις σε υφιστάμενο κτίριο που δεν έχει μελετηθεί για τα στατικά της φορτία;

Link to comment
Share on other sites

Στο πρώτο ερώτημα ακριβώς, ναι , στον ΝΟΚ βρίσκω έννοιες όπως εξώστης και ανοικτός ημιυπαίθριος χώρος αλλά δε βρίσκω κάτι για τη δόμηση στις βεράντες...το τμήμα κάτω από τη βεράντα είναι χώρος κύριας χρήσης κλειστός και όχι ημιυπαίθριος χώρος. Για τη πισίνα η μελέτη αφορά νέα κατασκευή οπότε η στατική μελέτη θα γίνει εξ αρχής, θέλω να έχω ένα ολικό ύψος περίπου 4.7μ μαζί με τη πισίνα τη πλάκα και ελευθερο ύψος ισογείου...οι πισίνες στο έδαφος δε μετράνε στη δόμηση τι γίνεται όμως με μια πισίνα σε βεράντα 

Link to comment
Share on other sites

βάλε κάποια προσχέδια σε JPG μπας και καταλάβουμε τι θέλεις να πεις.

Διάβασε και επισταμένα τον ΝΟΚ και κάνε τα σχήματα που περιγράφει με λόγια για να εμβαθύνεις στις βασικές του έννοιες και ορολογίες. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Η ερώτηση αφορά βεράντα του τύπου όπως στη παρακάτω εικόνα όπου στη μια περίπτωση έχει βατό δώμα και στην άλλη περίπτωση έχει πισίνα ενώ από κάτω χώρο κύριας χρήσης. Στην εικόνα παραθέτω και έναν ανοιχτό εξώστη καθώς και έναν ανοιχτό ημιυπαίθριο χώρο οι οποίοι μετράνε στη δόμηση εάν η επιφανειά τους ξεπεράσει το 40% της επιτρεπόμενης δόμησης. Η βεράντα σύμφωνα με τον ορισμό δεν είναι ανοιχτός εξώστης καθώς προβάλει όλη η όψη, επομένως τι γίνεται με τη δόμηση στη βεράντα όταν έχει βατό δώμα και όταν έχει πισίνα.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

explain.jpg

Link to comment
Share on other sites

Στο σ.δ. προσμετρώνται οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτιρίου. Συνεπώς αν εννοείς την πισίνα στον υπαίθριο χώρο δεν μετράει στην δόμηση.

Edited by spafent
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.