Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδηγία προς τα μέλη των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής


Engineer

Recommended Posts

Το πρόβλημα με το ότι οι αρχιτέκτονες πρέπει να υπογράφουν συγκεκριμένα εξειδικευμένα έργα που είναι???

Η ανάπλαση της παραλίας της θεσσαλονικής έγινε από έλληνες αρχιτέκτονες έπειτα από αρχ.διαγωνισμό,(προδρ. Νικηφορίδης-bernard cuomo),

Βυζαντινό μουσείο Θεσσαλονίκης(αρχ Κυρ.Κρόκος)

To ίδρυμα Νιάρχος από Ιταλό αρχιτέκτονα,(renzo piano)

Η ανάπλαση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (σύμβουλος αρχ.Παπαγεωργίου -βενετάς,δε θυμάμαι τον μελετητή)

Η ανάπλαση του Φιλοππάπου(Πικιώνης)

Μουσείο της Ακρόπολης(tsumi-Φωτιάδης).

Άποψη μου ότι τα ανωτέρω είναι πετυχημένα έργα βέβαια μετρώνται στα δάχτυλα ενός χεριού υπάρχουν πολύ χειρότερα  και αρκετά περισσότερα από συναδέλφους.

Δε φταίνε όμως αυτοί, φταίνε οι επιτροπές κτλπα ίσως βέβαια και ο τρόπος που δίνανε βραβεία με κάποιες  ίσως αδιαφανείς διαδικασίες.

Επίσης το άλλο κόλπο του δημοσίου που άλλος μελετάει άλλος επιβλέπει άλλος κατασκευάζει υποβαθμίζει αισθητά την ποιότητα των έργων.

Δηλαδή άλλοι συνάδελφοι υπογράφουν τα πάντα και καλά κάνουν εφόσον ο νόμος του δίνει το δικαίωμα(όχι ότι έχουν τα κατάλληλα εφόδια από τις σχολές τους) και υπάρχει θέμα επειδή οι αρχιτέκτονες μπορούν να υπογράψουν κάτι πάνω στο αντικείμενο τους??

Ή έχω καταλάβει λάθος??

 

Link to comment
Share on other sites

@Panagiotis AndrianopoulosΠραγματικά έχεις καταλάβει λάθος.

Η υπόθεση ΔΕΝ αφορά έργα σαν αυτά που περιγράφεις τα οποία ήδη από το ΦΕΚ των επαγγελματικών δικαιωμάτων μελετώνται και υπογράφονται από Αρχιτέκτονες και ουδείς το αμφισβητεί αυτό.

Αφορά το ποιος υπογράφει την αιτιολογημένη έκθεση που υποχρεωτικά υποβάλλεται στα ΣΑ , (πρώην ΕΠΑΕ).
Λάβε υπ'όψη σου ότι από  ΣΑ  περνάνε λόγω βλαμμένης νομοθεσίας ,  χιλιάδες απίθανα έργα ακόμα και εργασίες μικρής κλίμακας.

Ετσι λοιπόν , κατά την άποψη του ΣΑΔΑΣ ,  ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη μπορεί να την υπογράφει ΠΜ, ΑΤΜ , ΤΕ κλπ  ειδικά την μια σελίδα κειμένου της αιτιολογημένης έκθεσης πρέπει να την υπογράφει μόνο ΑΜ !!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς. Προφανώς τα εξειδικευμένα έργα ανήκουν στους αρχιτέκτονες.

Για το αν αρέσει μια ανάπλαση -δημόσιου- χώρου η οχι ειναι αλλο θέμα. Στα ιδιωτικά, καλα θα κανει το κρατος να μαζεύεται σιγα σιγα.

Link to comment
Share on other sites

Τότε ναι,

Πρόκειται περί <<πονηριάς>> για να ξεγελάσεις τον νόμο, διότι σήμερα με το άρθρο 10 οι περισσότερες κατοικιες/πολυκατοικίες(στις οποίες έχουν δικαιώματα υπογραφής/επίβλεψης αρχιτεκτονικών και άλλοι συνάδελφοι) περνάνε από Σ.Α κάτι το οποίο θα οδηγήσει θεωρητικά στο να μπαίνει η υπογραφή μόνο από αρχιτέκτονες ή σε κάθε μελέτη να βρίσκεις έναν αρχιτέκτονα απλά για να σου βάζει μία υπογραφή.

Το θέμα @avgoust σωστά το έθεσεςκαι απάντησες, απλά διάβαζα  άσχετες απαντήσεις περί αισθητικής ,ικανότητας αρχιτεκτόνων για διαγωνισμους (θεσαλονικής) κτλπα.

Link to comment
Share on other sites

"είναι προφανές, κατόπιν των ανωτέρω, ότι:

Η σύνταξη της αιτιολογικής έκθεσης που απαιτεί το αρ. 40.ιστ του Ν. 4495 και περιγράφει τη χωροθέτηση και περιβαλλοντική ένταξη και ενσωμάτωση των κατασκευών, πρέπει να υπογράφεται ΜΟΝΟΝ από Αρχιτέκτονες.

Αντίστοιχα και η υπογραφή των αρχιτεκτονικών μελετών σε ειδικές περιπτώσεις που περιγράφονται στο αρ. 4. 2γ του ΠΔ 99/5-11-18 (ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες) πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟΝ από Αρχιτέκτονες."

Προφανέστατο ...

μου θυμίζει το Σύλλογο Συμβολαιογράφων που εκδίδουν οδηγίες προς τα μέλη τους σύμφωνα με το συμφέρον τους

μου θυμίζει εποχές ... προ 57 ετών ... που αντί το ευγενικό "προφανές" έλεγαν αποφασίζουμε και διατάζουμε... Βέβαια ο Ξηνομηλάκης λατρεύει το άλλο άκρο, παρόμοιας συμπεριφοράς.

:-) :-) :-) 

Για να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό ας αποφασίσει με ΦΕΚ το ΥΠΕΝ, ώστε να μην βγαίνει κάθε συνδικαλιστής να αντικαθιστά το κράτος, κατόπιν φυσικά επίσημου και αιτιολογημένου αιτήματος του συλλόγου των αρχιτεκτόνων μηχανικών.

 

Edited by akakios
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.