Μετάβαση στο περιεχόμενο

Hepos, αξίζει?


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

συνάδελφοι

ο επανυπολογισμός απο την ΓΥΣ των συντεταγμένων είναι 'εύκολη' πλέον υπόθεση

υπενθυμίζω συνάδελφε grtopo ότι και στις δύο ημερίδες στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβρη και σε αυτή του Πολεμικού Μουσείου τον περασμένο Φεβρουάριο οι εισηγητές αξιωματικοί της ΓΥΣ έκαναν λόγο για δίκτυο που μετρήθηκε με gps , έγινε συνόρθωση και ότι κάποια στιγμή θα χορηγούνται και αυτές οι συντεταγμένες

για να βάζουμε τα πράγματα σιγά -σιγά σε κάποια σειρά, πρός το παρόν το hepos έγινε και θα χρησιμοποιηθεί για το κτηματολόγιο.

Επειδή τα προβλήματα με τις μελέτες και τα φωτογραμμετρικά υπόβαθρα είναι πλέον προφανή το κτηματολόγιο ως προς το Τεχνικό του μέρος θα συνταχθεί σαν 'πάζλ' απο τα διαγράμματα που θα προσκομίζουν οι ταλαιπωρούμενοι Έλληνες Πολίτες που αργά η γρήγορα θα απευθυνθούν σε κάποιο ιδιώτη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των γεωτεμαχίων τους

Έτσι όλοι οι ιδιώτες Μηχανικοί θα χρησιμοποιούμε το ίδιο δίκτυο αναφοράς με μικρές αποκλίσεις και το΄πάζλ΄ κάποια στιγμή θα συμπληρωθεί

Τώρα αν το hepos μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού η απάντηση είναι ναί

αλλά με μεγάλη προσοχή, ίσως απαιτηθούν τοπικά μετασχηματισμοί εκ νέου, για κλείσιμο με την ΓΥΣ, η γιά την εφαρμογή κάποιας μελέτης σε κάθε περίπτωση πάντως νομίζω ότι το τελικό διάγραμμα θα πρέπει να αναφέρει την εξάρτηση - ένταξη απο το hepos

Link to comment
Share on other sites

χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις, με αυτά που διαβάζω, έχω κάποιες απορίες που θέλω να σας θέσω:

μετρήθηκαν 2500 τριγ προσδιορίστηκε κάνναβος διορθώσεων μεταξύ hepos και εγσα θα δοθεί σε λίγο το egmo8 και ολα αυτά σε διάρκεια κάποιων ετών.

ρωτώ επομένως γιατί δεν διορθώθηκαν οι προηγούμενες τιμές των τριγ. και να δοθούν οι νέες τιμές στους μηχανικούς? δηλαδή θα υπάρχουν κάποιοι που θα δουλεύουν με hepos και καποιοι άλλοι με εγσα και τα προβλήματα θα διαιωνίζονται. και αυτό το πράγμα γιατί?

για να πληρώνουμε συνδρομές?

εγώ προσωπικά με ζεύγος διπλοσυχνων αρνούμαι να πληρώνω και συνδρομή.

έκατσα εφτιαξα δικά μου τριγ. σε ταράτσες φίλων σε όλο το νομό μου και δουλευω με gprs (εμβέλεια τεράστια) ουσιαστικά έχω δικές μου βάσεις χωρίς να ανεβαίνω πλέον σε τριγ.

γιατί να πληρώνω κάθε χρόνο το hepos όταν το ίδιο το κράτος με τις προδιαγραφές του ουσιαστικά ακυρώνει κάθε επένδυση μηχανικού για ποιότητα στη δουλειά του?

Link to comment
Share on other sites

εγώ προσωπικά με ζεύγος διπλοσυχνων αρνούμαι να πληρώνω και συνδρομή.

έκατσα εφτιαξα δικά μου τριγ. σε ταράτσες φίλων σε όλο το νομό μου και δουλευω με gprs (εμβέλεια τεράστια) ουσιαστικά έχω δικές μου βάσεις χωρίς να ανεβαίνω πλέον σε τριγ.

 

 

Γιατί να φτιάξεις περισσότερα του ενός τριγωνομετρικά σε ταράτσες; Η ακτίβεια του gps είναι ενιαία (ευτυχώς) και λειτουργεί ικανοποιητικότατα με rtk σε συνήθεις αποστάσεις (gprs,gsm ή radiomodem). Δλδ αν στήσεις ένα τριγωνομετρικό και μετρήσεις σε όλα τα πιθάνα data (πληθυντικός του datum) της περιοχής που δουλέυεις, απομένει ένας μετασχηματισμός ομοιότητας συνήθως (3Δ και 2Δ) για να υπολογίσεις τις παραμέτρους μετατόπισης , στροφών και κλιμάκων από to WGS84 στα τοπικά γεωδαιτικά data.

 

Ανεξαρτήτως των όσων αναφέρθηκαν το HEPOS έχει ΕΝΙΑΙΑ ακρίβεια σε όλη σχεδόν τη χώρα (υπάρχουν και κάποιες νησιωτικές περιοχές που εξαιρούνται) και η χρησιμότητά του κατά τη γνώμη μου είναι κυρίως για όσους ξεκινούν μια δουλειά από την αρχή χωρίς να χρειάζεται να σχετισθεί η δουλειά τους με προγενέστερη προβολή.

Εξηγούμαι: Κάνω ένα τοπογραφικό συμβολαίου, αδείας, ότι θέλετε. Αν εξαρτηθώ από το Hepos Πρέπει να μετασχηματίσω τις συντεταγμένες στο τοπικό σύστημα αναφοράς. ΠΩΣ????????????? (Μη μου πείτε με το coordsgr ή πολυώνυμα OKXE ή οτιδήποτε άλλο). Δεν πρέπει να έχω κοινά σημεία στα δύο συστήματα αναφοράς και να κάνω τον κατάλληλο μετασχηματισμό? ΝΑΙ Θα μου πείτε αυτό έκανες και το HEpos αλλά μόνο από τριγωνομετρικα ΓΥΣ. Για διαβάστε και παρακάτω

Θέλα να πασσαλώσω ένα οικόπεδο ή χωράφι (εντός ή εκτός σχεδίου δεν έχει σημασία). Κάνενα από τα δύο εφόσοσν είναι διανομή ή σχέδιο πόλεως δεν έχει δοθεί σε προβολικό σύστημα HEPOS (ΤΜ07 λέγεται?) Θα εξαρτηθώ από το Hepos?

 

Κάντε μια δοκιμή. Καθίστε πάνω σε μια στάση δική σας και με Hepos βρείτε τις προβολικές της συντ/νες. Μετά μετασχηματίστε τις στο τοπικό datum και μετά στο τοπικό προβολικό σύστημα. Οι αποκλίσεις θα είναι αποδεκτές μόνο εάν το μοντέλο μετασχηματισμού της Κτηματολόγιο (ο κάνναβος μετατοπίσεων όπως ανέφεραν κάποιοι) έχει καλή ακρίβεια στην περιοχή εκείνη από EGSA87 σε GGRS07. Μα τί λέτε τώρα??? Οι διανομές του υπουργέιου Γεωργίας έγιναν σε Hatt. (άντε και εξαρτήθηκαν από το κρατικό τριδωνομετρικό δίκτυο). Μα τότε δεν υπήρχε EΓΣΑ. Τα σχέδια πολεοδόμησης και οι πράξεις εφαρμογής είναι σε προβολή εγκάρσια μερκατορική 3 μοιρών (για παράδειγμα στην πόλη μου την Κατερίνη). Και ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΑΝΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ.

 

ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΟ HEPOS ΕΝΤΟΣ Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ????? ΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?

 

 

Κατά την ταπεινήυ μου γνώμη η λύση για πολλά ακόμα χρόνια (μέχρι το Κτηματολόγιο να αποτυπ΄πωσει όλες τις ιδιοκτησίες στο προβολικό ΄συστημα του Hepos και να έχει νομική ισχύ) είναι 2 δέκτες reference-rover. Οι μονόσυχνοι είναι εξίσου καλοί για εξαρτηση αν δε θέλουμε rtk.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ανεξαρτήτως των όσων αναφέρθηκαν το HEPOS έχει ΕΝΙΑΙΑ ακρίβεια σε όλη σχεδόν τη χώρα (υπάρχουν και κάποιες νησιωτικές περιοχές που εξαιρούνται) και η χρησιμότητά του κατά τη γνώμη μου είναι κυρίως για όσους ξεκινούν μια δουλειά από την αρχή χωρίς να χρειάζεται να σχετισθεί η δουλειά τους με προγενέστερη προβολή.

Εξηγούμαι: Κάνω ένα τοπογραφικό συμβολαίου, αδείας, ότι θέλετε. Αν εξαρτηθώ από το Hepos Πρέπει να μετασχηματίσω τις συντεταγμένες στο τοπικό σύστημα αναφοράς. ΠΩΣ????????????? (Μη μου πείτε με το coordsgr ή πολυώνυμα OKXE ή οτιδήποτε άλλο). Δεν πρέπει να έχω κοινά σημεία στα δύο συστήματα αναφοράς και να κάνω τον κατάλληλο μετασχηματισμό? ΝΑΙ Θα μου πείτε αυτό έκανες και το HEpos αλλά μόνο από τριγωνομετρικα ΓΥΣ.

 

 

Να σε ρωτήσω κάτι...

Φαντάζομαι ότι έτσι κι αλλιώς έχεις ήδη κάποια σταθερά και γνωστά σημεία από τα οποία θα εξαρτήσεις το base σου σε κάθε μέτρηση. Μία λύση θα ήταν να κάνεις στατικ μέτρηση σε αυτά, να κατεβάσεις από το hepos ένα rinex αρχείο και να το επιλύσεις χρησιμοποιώντας ως σταθερά τα ήδη γνωστά σου σημεία και το hepos ως άγνωστο (μπορείς να κάνεις και συνόρθωση). Ετσι θα βρεις τις συντεταγμένες του hepos βάσει του ήδη υφιστάμενου δικτύου σου και θα χρησιμοποιείς πλέον αυτές.. Δεν βλέπω άλλη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Για να κάνεις static μετρήσεις σε ορισμένο αριθμό σημείων πρέπει να χρησιμοποιήσεις την τεχνική των διαφορών δλδ να χρησιμοποιήσεις 2 δέκτες (reference-rover).

π.χ. το να στήσω ένα δεκτη σε ένα σημείο και να τον αφήσω μέρες να μετρά δε θα μου δώσει ακρίβεια καλύτερη των 5 μέτρων.

Αυτό που ανέφερες είναι ουσιαστικά να εξαναγκάσεις το λογισμικό επίλυσης του δέκτη να κάνει προσθήκη μεταθέσεων dx,dy,dz στα 2 σετ συνεταγμένων. Πραγραμτικά μπορεί να κάνει μετασχηματισμό υπό άλλες συνθήκες αλλά πάλι πρέπει σε κάθε σετ συντατγμένων hepos που μετράς (πάντα εκ των υστέρων) να εφαρμόζεις τις παραμέτρους μετασχηματισμού. RTK δλδ άκυρο στην καλύτερη

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δίκιο. Ξέχασα να αναφέρω ότι μιλάω για την περίπτωση του να έχεις ήδη ζεύγος δεκτών.. Πάντως αυτό που ανέφερα παραπάνω είναι μια καλή λύση για να εξαρτιέσαι χωρίς να τρέχεις σε τριγωνομετρικά ή γνωστά σημεία.

Link to comment
Share on other sites

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

προτείνω να καθορίσουμε διαδικασίες και ημέρα και να μετρήσουμε με gps( τα μέλη του φόρουμ) απο διάφορες περιοχές της χώρας ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει και να βγαλουμε τα δικά μας συμπεράσματα

στην συνέχεια μπορούμε να κάνουμε και έλεγχο τι γίνεται με το hepos

GRTOPO άνοιξε κατάλογο ενδιαφερομένων

1.ο καθένας θα δηλώσει τύπο δέκτη και σε πόσα τριγωνομετρικά μπορεί να στήσει

2.η εργασία πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι που οι καιρικές συνθήκες είναι καλές

3. η εργασία θα γίνει την ίδια μέρα με ενιαίο χρόνο εκκίνησης και τερματισμού παρατηρήσεων

4. η επίλυση θα γίνει με λογισμικά των οίκων που χρησιμοποιούμε στην πράξη

ας κάνουμε και κάτι ως φόρουμ και ας μην περιμένουμε απο τους άλλους και περιοριζόμαστε στο να γράφουμε μόνο σχόλια και παρατηρήσεις

αναμένω!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.