Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα 2ης δήλωσης υπαγωγής στον Ν.4495/17 για το ίδιο ακίνητο


MattyWalker

Recommended Posts

Συνιδιοκτήτης σε εξ αδιαιρέτου ακίνητο με 4 Συνιδιοκτητες έχει κάνει εκπρόθεσμη δήλωση τακτοποίησης στην οποία δήλωσε ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης κάτι φυσικά που δεν μπορούσε να προκύψει από το Ε9 του αιτούντος. Για τον λόγο αυτό η αίτηση  του δεν μπόρεσε να προχωρήσει και για να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη υπαγωγή του ζητήθηκε απο την τοπική υδομ να προσκομίσει την συναίνεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών. Η κοινοποίηση της Εκθεσης Αυτοψίας για το αυθαίρετο μετα την οποία δίνεται μια περίοδος 30 ημερών για ένσταση, υπαγωγή ή κατεδάφιση πριν οριστικοποιηθεί το πρόστιμο,  εγινε λίγες βδομάδες νωρίτερα στον συγκεκριμένο συνιδιοκτήτη.

Δικαιούμαστε οι υπόλοιποι συνιδιοκτητες με βάση  την νομοθεσία  να κάνουμε δική μας δήλωση τακτοποίησης ασχέτως αν ήδη εχει γίνει μια άλλη,  που ναι μεν ειναι Περαιωμένη όμως ήταν μια δήλωση με προφανες σοβαρό λάθος; Τονίζω ότι δεν πρόκειται για μια οποιαδηποτε Περαιωμένη Δηλωση Υπαγωγής, αλλά μια που είναι περαιωμένη αλλά απορρίφθηκε απο την πολεοδομία και θα επανεξεταστεί.

Κανονικά δεν θα έπρεπε και το ΤΕΕ να την ακυρώσει, θα μπορούσε να ακυρωθεί αν κάποιον ειδοποιήσει το ΤΕΕ για τα λαθεμένα στοιχεία της;
Δεν θα έπρεπε να ακυρώσουν τελείως μια αίτηση υπαγωγής που καθεαυτή είναι κατ' ουσία μια παραβατική υπαγωγή (είναι αρκετα τα σημεία στα δικαιολογητικα που χρειαζεται να συμπληρωθει αν καποιος ειναι 100% ιδιοκτητης ή αν ειναι συνιδιοκτητης, δεν αποτελει λαθάκι κατι που το συμπληρωσες σε όλα αυτα).
Πως μπορεί μια αίτηση υπαγωγής με σοβαρό λάθος ως προς το ποιοι ειναι οι ιδιοκτητες να περασει σε κατάσταση περαιωσης και να πληρωθεί το πρόστιμο;
Στην ουσία μοιάζει σαν η διαδικασία τυπικά να έχει ενα παραθυράκι. Ανεβαζεις μια δηλωση υπαγωγης με λαθος στοιχεια στο ΤΕΕ, αλλά το σύστημα την προχωράει άσχετα μ αυτά σου βγάζει να πληρώσεις ένα μικρό προστιμο και μετά βεβαιώνεται ότι η δήλωση είναι εξοφλημένη, κ έτσι παρουσιάζεται ως έγκυρη ενώ θα έπρεπε να ακυρωθεί απο το ΤΕΕ.

Οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες είναι εγώ, η αδερφή μου και ο υιος της που έχουμε και την πλειοψηφία στην συνιδιοκτησία (τα 2/3). Μετα την κοινοποίηση και σε μας (που έγινε ενώ ο άλλος είχε χάσει την προθεσμία και το πρόστιμο του πήγε στην εφορία), εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε δήλωση υπαγωγής. Με βάση τον νόμο για περιπτώσεις εξ αδιαιρετου συνιδιοκτησιας αυθαιρετων, εντός σχεδίου, χωρις οικοδομική άδεια και χωρίς σύσταση, δικαιούμαστε να κάνουμε τη δήλωση χωρίς να ζητήσουμε συναίνεση του άλλου συνιδιοκτήτη.

Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν 2 υπαγωγές, ομως δεν είναι αυτό το θέμα, δεν αναφερομαι στην υπαγωγή αλλά στις αιτήσεις για υπαγωγή. Προφανώς και ο άλλος συνιδιοκτήτης θα μπορούσε να κάνει την αίτηση υπαγωγής χωρίς την δική μας συναίνεση αν την ειχε κανει με σωστα στοιχεια. Ο λόγος που αρχικά απορρίφθηκε η δική του αίτηση είναι γιατί δήλωσε ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης  όχι γιατι έκανε μια αιτηση χωρίς την συναίνεση των άλλων συνιδιοκτητων.

Η τοπική πολεοδομία (ενος αρκετα επαρχιωτικου δημου συμπλεγματος χωριων η οποια οπως ολες οι υπηρεσιες τοπικης αυτοδιοικησης εκει διεπεται εμφανως από κλιμας τοπικισμου και η οποία απο την αρχή της υπόθεσης εχει δώσει αρκετές ενδειξεις μιας στασης εύνοιας στον  συνιδιοκτήτη - η υποθεση ειναι απο το καλοκαιρι του 2021, αρχικα η εκθεση αυτοψιας σταλθηκε στον πατερα μας ως φερομενο ιδιοκτητη ο οποιος ο οποιος απεβιωσε 2 μήνες μετά, οπότε μετα η πολεοδομία αναζητούσε τους κληρονομους του) μας πιέζει να δώσουμε συναίνεση στον συνιδιοκτήτη που εκανε την δήλωση τακτοποίησης με λαθεμένα στοιχεία και μας λέει ότι ήδη έχει γίνει αίτηση υπαγωγής και δεν επιτρέπεται να γίνουν άλλες.
|
Εμείς όμως δεν θελουμε να δώσουμε συναίνεση για την δήλωση του αλλου συνιδιοκτήτη διότι εκτός που είναι εκπρόθεσμη,  περιέχει λαθεμένα στοιχεία (οχι μόνο δήλωσε μοναδικος ιδιοκτητης το οποίο μπορεί να εγινε ίσως και σκοπιμα ωστε να γινει λογος αυτο να του ζητησουν συναίνεση, αλλά το δικαιολογητικο της δηλωσης του που ειναι για τις Κατόψεις ειναι ένα Τοπογραφικό που περιέχει και μια κάτοψη στο οποίο γραφεται ότι αυτος ο συνιδιοκτήτης εχει περισσότερα τετραγωνικά διότι το κτίσμα είναι μεγαλυτερο απο το εμβαδον του οικοπεδου που κληρονομησαν εξ αδιαιρετου οι αρχικοι συνιδιοκτητες και ο συγκεκριμενος συνιδιοκτητης ισχυριζεται  απο παλιότερα οτι τα παραπανω τ. μέτρα προερχονται απο δωρεά θείου του χωρις αυτο να συνοδευεται απο τίτλο κτήσης ή να εχει γίνει αποδεκτό δικαστικως (η αληθεια ειναι οτι αυτο εγινε λογω προχειρότητας και λαθους της εμβαδομετρησης τα οποια ήταν σύνηθη ειδικα την εποχη που έγινε η αποδοχή κληρονομιας για το ακινητο αυτο (1968), η οποια δεν συνοδευόταν απο τοπογραφικο οπως θα επρεπε). 

Για το οτι πάνε να  περάσουν μια αιτηση υπαγωγης η οποία μεσα στα δικαιολογητικά της περιέχει και τον ισχυρισμο περί παρα πάνω τ.μέτρων, μας λένε να μην ανησυχουμε γιατι η υπαγωγή ειναι απλά μια πολεοδομική τακτοποίηση και δεν επηρεαζει ιδιοκτησιακά θέματα. Το ίδιο μας είπε και ο μηχανικος.

Θεωρούμε ασφαλέστερο για μας και αυτό μας συμβούλεψε και ο δικηγόρος μας, να κάνουμε δική μας δήλωση υπαγωγής, που θα είναι εμπρόθεσμη και με τα σωστά στοιχεία, ως συνιδιοκτητες οχι ως μοναδικοί ιδιοκτητες. Η πολεοδομια παροτι μας ειπε οτι δε θα επηρεαστουν σε κατι τα ιδιοκτησιακα μας δικαιωματα, δε μας παρειχε κάποια απολυτη εγγυηση πως η εκ μερους της αποδοχη δικαιολογητικου με ισχυρισμους που τα πληττουν αν γινουν δεκτοι σε δικαστηριο, δεν προσδίδει καποια βαρυτητα σε αυτους τους ισχυρισμους.

Ο δικηγόρος μας είπε οτι δεν είναι τόσο απλό και ακίνδυνο, παρότι προκειται για μια πολεοδομικη τακτοποίηση, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν προκύπτουν νομικα θέματα ή κάποιο υλικό που δεν αποτελει μια βοηθητική επισημοποιηση του ισχυρισμου του συνιδ που αφορουν και για ιδιοκτησιακά θεματα. Σε μια μελλοντική δίκη για παράδειγμα το να παρουσιαστεί ότι είχε γίνει δεκτή από την πολεοδομικη υπηρεσία, που είναι μια δημόσια υπηρεσία, μια αίτηση υπαγωγής η οποια περιείχε καπου στα δικαιολογητικά της και οτι ο συνιδιοκτητης ειχε αποκτησει τ.μετρα απο ατυπη δωρεά, θα αποτελούσε σίγουρα αν οχι αποδεικτικό στοιχείο μεγαλης ισχυος, σιγουρα βοηθητικό στοιχείο.

Έτσι κ αλλιώς από την δική μας αίτηση υπαγωγής,  αναπόφευκτα θα βοηθηθεί ως προς την διαγραφή του προστίμου και ο άλλος συνιδιοκτήτης.

Δεν φαινεται λογικό ο συνιδιοκτήτης να επιμένει τόσο η υπαγωγή να γίνει με την δική του δήλωση (δεν έχει καν πληρωσει ένα κανονικό ποσό στον μηχανικο που εκανε τη δηλωση αλλά ένα προσχηματικό φιλικης εξυπηρεσης 124 ευρώ).

Ουτε φαίνεται λογικό η πολεοδομία καπως να πιέζει και σα να προσπαθεί να μας αποτρεψει απο δυνατοτητες μας παραπληροφοροντας μας με προσεκτικό τρόπο που ναι μεν δε μας λενε τελειως λαθος. Aν αυτό έχει μια δόση αλήθειας (μετα απο δική μου έρευνα κ αφου διαπιστωσα αυτη την σταση, διαπιστωσα οτι σχεδόν  ολοι ανεξαιρετως οι υπαλληλοι της υπηρεσιας αυτης  ανταλλάσουν συχνα λαηκς με καρδουλες στο φεησμπουκ  με τον μηχανικό του συνιδιοκτήτη, υπαρχει ενα όριο δεοντολογίας επαγγελματικης στο ποσο σχεδόν ολοι οι υπαλληλοι σε τμημα μιας τοπικης δημοσιας υπηρεσιας επιτρεπεται να αναπτυσσουν φιλικες σχεσεις με τοπικους πολιτες κάτι που δεν διευκολυνει τον επαγγελματικο ρόλο του), πως μπορεί ένας πολιτης να αντιδρασει σε μια πολεοδομική υπηρεσία που κρατάει μενα τα προσχήματα τόσο-όσο, παράλληλα όμως μοιαζει να παραπληρροφορεί καπως, να αποκρυπτει ολες τις νομικες επιλογες, όπου εχει το περιθωριο να το κανει χωρις να φανει σοβαρη παραβαση καθηκοντος.

 

Έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση - akis73

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Η δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί πάσχει νομιμότητας και εγκυρότητας... Προφανώς υπεύθυνοι για αυτό είναι ο μηχανικός του και ο ίδιος...

Ούτε κι εσείς μόνοι σας μπορείτε να υποβάλετε άλλη δήλωση... Θα έχει κι αυτή τα ίδια προβλήματα... Να μην το κάνετε!

Ελπίζω ότι, ήδη έχετε κάνει αποδοχή κληρονομιάς του πατέρα σας....

Ό δικηγόρος σας λέει βλακείες... Να του πείτε να κάτσει στα αυγά του και να μην φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν (δουλειά μηχανικού)...

Το πρόστιμο της πολεοδομίας τρέχει... Σε λίγο θα γίνει ληξιπρόθεσμο και θα πάει στην εφορία....

Το ακίνητο έχοντας αυθαιρεσίες είναι "μπλοκαρισμένο"...

Προφανώς θα έχετε κι αλλού είδους προβλήματα - διεκδικήσεις... Ισχύουν πάντα τα νόμιμα έγγραφα π.χ. συμβόλαια κ.λπ. Οι προφορικές δωρεές είναι άνευ ουσίας...

Προτείνω να καθίσετε σε ένα τραπέζι, εσείς, οι μηχανικοί σας και οι δικηγόροι σας και να τα βρείτε!!! Διότι έχετε κοινό πρόβλημα, το οποίο δεν λύνεται με τσαμπουκάδες, απειλές και μαγκιές...

Καλή τύχη!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Προκειται για εντος σχεδιου ακινητο, χωρις συσταση, αγνωστου περιγραφης και εμβαδού....και ετους κατασκευης και αγνωστων τιτλων και αγνωστου ΚΑΕΚ.......

 Γενικα,  καθ' υπόθεση εργασιας  και  διερμηνευοντας το ερωτημα, κατα το δυνατον.... θα λεγαμε οτι,

  Μαλλον ανηκε στον....   απεβιωσε το ετος........ κληρονομηθηκε απο τους...   καιλοιπα   μη αναφερομενα  αλλά απαραιτητα... στοιχεια.

Οπότε ισχυει το αρθρο 98, εφοσον οι ενδιαφερομενοι κανουν αποδοχη  κληρονομιας ωστε να εχει νομιμο εντολεα ο μηχανικος που θα τακτοποιησει....

[και αφου νομιμοποιησουν, για τις αποζημιωτικες απαιτησεις τους,  με την σιωπηρα αποδοχη, τους "αντιτιθεμενους"]

 αρθρο 98, παρ. 4.

Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 99 επ., ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων. Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των αναλογούντων προστίμων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόμου αναγωγικά του δικαιώματα έναντι των λοιπών συγκυρίων. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιποί συνιδιοκτήτες μπορούν να αποπληρώνουν τις ορισθείσες δόσεις των αναλογούντων προστίμων αυτοβούλως, σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους, ύστερα από σχετική έγγραφη ή ηλεκτρονική δήλωσή τους.

 Αυτο ειναι - κατ' επιεικη εκφραση - μια ανοησια:

   "Για το οτι πάνε να  περάσουν μια αιτηση υπαγωγης η οποία μεσα στα δικαιολογητικά της περιέχει και τον ισχυρισμο περί παρα πάνω τ.μέτρων, μας λένε να μην ανησυχουμε γιατι η υπαγωγή ειναι απλά μια πολεοδομική τακτοποίηση και δεν επηρεαζει ιδιοκτησιακά θέματα. Το ίδιο μας είπε και ο μηχανικος."

 Εν τελει,

  Τα τμ. και τα  κληρονομικα ποσοστα δεν εξαρτωνται απο την βουληση κανενος, αλλά ανηκουν στους κληρονομος με βαση το κληρονομικο δικαιο.

ό,τι άλλο ειναι εκ του περισσου-και εκ του πονηρου.

καλημερα ιασονα

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Η δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί πάσχει νομιμότητας και εγκυρότητας... Προφανώς υπεύθυνοι για αυτό είναι ο μηχανικός του και ο ίδιος...

Ούτε κι εσείς μόνοι σας μπορείτε να υποβάλετε άλλη δήλωση... Θα έχει κι αυτή τα ίδια προβλήματα... Να μην το κάνετε!

Η δήλωση του προφανώς πάσχει νομιμότητας αλλά η πολεοδομία ουσιαστικά την δέχθηκε επικαλούμενη ότι είναι περαιωμένη και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, απλά του ζητησε να προσκομισει δηλωσεις συναινεσης των υπολοιπων. Το οτι ειναι περαιωμενη επισης το επικαλεστηκε για να μπλοκάρει εμας απο το να κάνουμε δική μας δήλωση υπαγωγής.

Το λογικό θα ήταν σε επιπεδο ΤΕΕ και οχι πολεοδομίας, να υπαρχει δικαίωμα καταγγελίας ή ακύρωσης μιας δήλωσης συνιδιοκτητη που δηλωσε μοναδικος ιδιοκτητης, ασχετως αν περαιώθηκε, ώστε το σύστημα να μην μπλοκαρει μια άλλη με νομιμα στοιχεια νεα δήλωση επειδη ενεκρινε την ουσιαστικα προβληματικη νομικά. Υπάρχει τέτοιο δικαιωμα;

Δεν καταλαβαίνω γιατί η δική μας δήλωση θα είχε τα  ίδια προβλήματα. Συμφωνα με τον νομο για περιπτωσεις συνιδιοκτησιας εξ αδιαιρετου, εντος σχεδιου, χωρις οικοδομική άδεια και χωρις σύσταση, εχει το δικαιωμα ενας συνιδιοκτήτης να κάνει δήλωση χωρις την συναίνεση τον αλλων. Ο μηχανικος μας έλεγε επι μερες οτι μπορουσαμε να κανουμε δηλωση μονοι μας, μας ειπε οτι δεν μπορουμε μόνο αφου πληροφορηθήκαμε οτι έγινε μια δηλωση απο συνιδιοκτητη που ναι μεν η πολεοδομια την παγωσε μεχρι να δωσουμε συναινεση κ εμεις, αλλα ειναι περαιωμενη.

Και ο αλλος μπορουσε, η δηλωση του πασχει νομιμοτητας γιατι δηλωσε μοναδικος ιδιοκτητης όχι γιατί την έκανε μόνος του χωρις την συναίνεση μας. Αν την ειχε κανει μονος του και χωρις την συναινεση μας αλλα ειχε δηλωσει συνιδιοκτητης λογικά θα μπορουσε.

Αυτο το "λαθάκι" περι μοναδικου ιδιοκτήτη ήταν μαλλον σκοπιμο ώστε από τη μια η δήλωση του στην αρχική φάση ΤΕΕ να μην εχει προβλημα να προχωρησει για να περαιωθεί, και από την άλλη ετσι να μας εξαναγκασουν σε μονόδρομο συναίνεσης ("υπαρχει ήδη περαιωμενη δήλωση, άρα δεν μπορειτε κ εσείς οπως θα μπορουσατε αν δεν ηταν περαιωμενη, κ αν θελετε να γλυτωσετε το προστιμο, χρειάζεται να συναινέσετε στην δήλωση που εκανε ο αλλος").

Το σημείο κλειδί  που χρειάζεται να κατανοηθεί είναι οτι η δήλωση του παροτι νομικώς λάθος περασε  σε κατάσταση περαίωσης.   Ως περαίωση εννοείται οτι η διαδικασία της τακτοποίησης έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Ξοφλήθηκε όλο το πρόστιμο (250 ευρώ εν προκειμένω, άρα ευκολο) και αναρτηθηκαν τα δικαιολογητικά που  χρησιμοποιηθηκαν. Επισης δεν μπορεί μια περαιωμενη δήλωση να επανέλθει σε κατάσταση που μπορείς να αντικαταστήσεις ένα δικαιολογητικό (άρα στην υποθεση μας, περασε  η Κατοψη ως μερος ενος Τοπογραφικου , ασχετου πολεοδομικα, αλλα δυνητικα εξυπηρετικου  στον θείο που γραφει στις παρατηρησεις οτι εχει καποια δικά του τ. μετρα απο άτυπη δωρεα).

Μοιάζει σαν η διαδικασία τυπικά να έχει ενα παραθυράκι λογω ενος ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ για τις δηλωσεις υπαγωγής που αντί να εχει φτιαχτεί έτσι που να ελέγχει τα στοιχεία της πριν την εγκρίνει (οπως περιπου γινεται πχ σε ονλαιν τραπεζικες συναλλαγες, δεν αρκει να εχεις λεφτα να πληρωσεις, δεν σου εγκρινεται καν να πληρωσεις αν τα στοιχεια δεν αντιστοιχουν στα στοιχεια της καρτας σου) ωστε να γίνει περαιωμένη, έχει φτιαχτει με έμφαση στο να πληρωθεί και αν πληρωθεί θεωρείται περαιωμένη ασχέτως . Ανεβαζει ένας συνιδιοκτητης μια δηλωση υπαγωγης στο ΤΕΕ με λαθος στοιχεια, πχ για τους ιδιοκτητες ή και άλλα θεματα, και φαινεται πως το σύστημα την προχωράει άσχετα απο αυτό, σου βγάζει να πληρώσεις ένα μικρό προστιμο. Μετα αν πληρωθεί, βεβαιώνεται ότι η δήλωση είναι εξοφλημένη, και παρουσιάζεται ως έγκυρη μονο και μονο γιατί πληρώθηκε.

Δεν είναι εφικτή η συνεννόηση με τον συνιδιοκτητη αυτον. Πρόκειται για  άτομο που επί σειρά ετων προσπαθουσε-προσπαθεί με κουτοπονηριες να ρίξει τους συνιδιοκτητες του γιατι αρνουταν να αποδεχθει οτι ηταν κληρονομοι και αυτοί.

Εμεις δεν θα ειχαμε προβλημα να συναινεσουμε στην δηλωση του, αν δεν συνοδευοταν απο ένα δικαιολογητικο (ή αν υπηρχε δυνατότητα αλλαγης του, αλλα δεν υπαρχει οταν μια δηλωση φτασει σε κατασταση περαιωσης, ο,τι δικαιολογητικα αναρτηθηκαν, αναρτηθηκαν) μεσα στο οποιο μαζι με την Κατοψη έχει μπει πονηρα και το περι δωρεας, το οποιο παροτι ασχετο πολεοδομικα, σε ενα δικαστηριο θα φαινεται να εχει καποιο σχετικο κυρος "αφου η πολεοδομια, μια δημοσια υπηρεσία το δεχθηκε".

Θα μπορουσαμε να δωσουμε συναινεση μονο δηλωνοντας οτι συναινούμε στην τακτοποιηση αλλα όχι σε ο,τιδηποτε αφορά σε ιδιοκτησιακά θέματα και όχι σε οποιαδήποτε δικαιολογητικα που κατατεθηκαν στην δηλωση και περιέχουν άκυρους νομικά ισχυρισμους του συνιδιοκτητη περί   18 τ. μέτρων παραπανω απο οσων κληρονομήθηκαν εξ αδιαιρετου  τα οποια ισχυρίζεται ότι απέκτησε με άτυπη δωρεά θείου του.
Δεν ξέρω ομως αν στεκει οταν συναινεις με μια δηλωση να λες ταυτοχρονα οτι δεν αποδεχεσαι ολα οσα λενε τα δικαιολογητικα με τα οποια εγινε.

Edited by MattyWalker
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, dimitris GM said:

Αυτο ειναι - κατ' επιεικη εκφραση - μια ανοησια:

   "Για το οτι πάνε να  περάσουν μια αιτηση υπαγωγης η οποία μεσα στα δικαιολογητικά της περιέχει και τον ισχυρισμο περί παρα πάνω τ.μέτρων, μας λένε να μην ανησυχουμε γιατι η υπαγωγή ειναι απλά μια πολεοδομική τακτοποίηση και δεν επηρεαζει ιδιοκτησιακά θέματα. Το ίδιο μας είπε και ο μηχανικος."

Ποιο εννοεις ότι είναι ανοησία; Το να ανησυχούμε εμείς ότι θα επηρεάσει ιδιοκτησιακά θέματα, ή η κουτοπονηρια του συνιδιοκτητη; 

Εμείς δεν ανησυχουμε οτι θα επηρεάσει ιδιοκτησιακά θέματα αφου προκειται για μια καθαρά πολεοδομικη τακτοποιηση που δεν αφορα σε ιδιοκτησιακά νομικά θέματα. Ωστόσο ανησυχουμε για το οτι  μια πολεοδομικη τακτοποίηση (οχι μια ασημαντη ομως, προκειται για νομιμοποιηση του κτισματος, κάτι σημαντικο και οχι για απλη πολεοδομικη τακτοποιηση πχ για καποιες αυθαιρετες εργασιες μεσα σε μη αυθαίρετο) που οταν εγινε ειχε αναφερθει η δηθεν ατυπη δωρεα που αποδιδει στον συνιδιοκτητη παραπανω τ. μέτρα, και εμείς συναινεσαμε στην δηλωση, σε δικαστηριο θα φαινεται  οχι μεν μια αποδειξη ισχυρη οπως ενας τιτλος κτησης ή μια δικαστικη απόφαση, αλλα παρόλαυτα θα βοηθουσε να φαινεται λιγο πιο εγκυρος ο ισχυρισμος του, ιδίως σε συνδυασμο με αλλη παρατυπια που εχει κανει σε επιπεδο κτηματολογιου (το ακινητο ειναι 43 τμ, αλλα το δηλωσε 25 τμ).

Edited by MattyWalker
Link to comment
Share on other sites

αυτο ειναι ανοησια:

"Για το οτι ......, μας λένε να μην ανησυχουμε γιατι η υπαγωγή ειναι απλά μια πολεοδομική τακτοποίηση και δεν επηρεαζει ιδιοκτησιακά θέματα. Το ίδιο μας είπε και ο μηχανικος."

  Κατα τα λοιπα

- υπαρχει μια τακτοποιηση

- ερευναται η νομιμοτητα ειτε αυτεπαγγελτως ειτε μετα απο αιτηση-προσφυγη

 Αρθρο 31 ν. 4030..

 Αρμοδιοτητες ΣΥΠΟΘΑ

γ. Εξετάζουν τις προσφυγές κατά δηλώσεων υπαγωγής στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Για θέματα αρμοδιότητας των Υ.ΔΟΜ. η προσφυγή εξετάζεται μετά από εισήγηση της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ..

 Η αποφαση του ΣΥΠΟΘΑ προσβαλλεται στο Διοικητικο Εφετειο και μετα στο ΣτΕ.

   Και,  ακομα δεν πηραμε απαντησεις σε απλα ερωτήματα....

ποιος ειχε και τι...τί αυθαιρεσια εκανε και ποτε και ποτε πεθανε και ποιοι ειναι κληρονομοι του  και αν εκαναν αποδοχη και ποιος ειναι ο "κακος" και με ποιο δικαιωμα αξιωνει  "μεριδιο" στην κληρονομια.

   Εν τελει, τακτοποιηση σε αυθαιρετο χωρις αποδοχη κληρονομιας δεν γινεται, διοτι δεν υπαρχει νομιμος  ιδιοκτητης- εντολεας.

αυτα

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, dimitris GM said:

αυτο ειναι ανοησια:

"Για το οτι ......, μας λένε να μην ανησυχουμε γιατι η υπαγωγή ειναι απλά μια πολεοδομική τακτοποίηση και δεν επηρεαζει ιδιοκτησιακά θέματα. Το ίδιο μας είπε και ο μηχανικος."
...

Και,  ακομα δεν πηραμε απαντησεις σε απλα ερωτήματα.... ποιος ειχε και τι...τί αυθαιρεσια εκανε και ποτε και ποτε πεθανε και ποιοι ειναι κληρονομοι του  και αν εκαναν αποδοχη και ποιος ειναι ο "κακος" και με ποιο δικαιωμα αξιωνει  "μεριδιο" στην κληρονομια. Εν τελει, τακτοποιηση σε αυθαιρετο χωρις αποδοχη κληρονομιας δεν γινεται, διοτι δεν υπαρχει νομιμος  ιδιοκτητης- εντολεας.

Συνεπως είναι λάθος το οτι η τοπικη πολεοδομία μας ειπε να μην ανησυχούμε για το οτι θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες πολεοδομικης τακτοποίησης αυθαιρετου Και σε ιδιοκτησιακά θέματα.

Ως προς αυτά που ρωτάτε. Τρία αδέρφια (πατέρας, αδερφός του και αδερφή του) κληρονόμησαν από την γιαγιά τους ένα οικόπεδο μικρό αλλα σε καλό σημείο εμπορικά για κατάστημα. Αυτοι ειναι οι αρχικοί συνιδιοκτητες, πατερας, θεία, θειος. Οι δυο πρωτοι απεβιωσαν το 2021 και το 2019 αντιστοιχως. Το μεριδιο της θειας κληρονομησαμε με διαθηκη εγω και η αδερφη μου, δεν εχουμε κανει συμβολαιογραφικη αποδοχή διαθήκης αλλα υπαρχει στο Ε9 μας, μπορουμε να το μισθωσουμε, κανουμε εξωση κλπ, δεν μπορουμε απλα να το μεταβιβασουμε. Για το μεριδιο του πατερα καναμε αποποιηση και ετσι περασε στον ανήλικο υιό της αδερφής μου. Συνεπώς οι τωρινοί συνιδιοκτήτες είναι 4:
α. εγώ και η αδερφή μου, β. ο υιός αδερφής μου το μεριδιο του οποιου διαχειριζεται η αδερφή μου-κηδεμόνας του, γ. ο θείος.

Η αυθαιρεσία αφορά όλους μαζί του αρχικούς συνιδιοκτήτες. Εκτισαν ολοι μαζί ένα αυθαίρετο κτίσμα χωρις αδεια στο οικοπεδο που κληρονομησαν.

Κανείς δεν αξιωνει μεγαλυτερο μερίδιο στην εξ αδιαιρετου κληρονομια. Επειδη το εκ αδιαιτερου κληρονομημενο οικοπεδο ειχε δηλωθει μικροτερο απο το κτισμα στην ανευ τοπογραφικου αποδοχή κληρονομιάς (25τμ το οικοπεδο και 43 τμ το κτισμα), ο ανεκδιήγητος θειος προσπαθωντας να διεκδικει μεγαλύτερο μεριδιο του ενοικιου του ακινητου ως καταστηματος αρχισε αυτη την διαφορα των παραπανω 18 τμ να την παρουσιάζει ως δικη του ισχυριζόμενος οτι την απέκτησε απο ατυπη δωρεα απο θειο των 3 αρχικων συνιδιοκτητων. Επειδη δεν υπηρχαν συμβόλαια να το αποδεικνύουν,  αυτό ποτε δεν εγινε δεκτο σε δικαστηρια που εγιναν οταν δημιουργουσε προβληματα στους συνιδιοκτητες επειδη με διαφορους τροπους παραπλανουσε τους μισθωτες του καταστηματος να του δινουν όλο το ενοικιο. Στις μισθωσεις για το 43τμ καταστημα αναγραφοταν παντα οτι ο καθενας νεμοταν 33.33 του εξ αδιαιτερου ακινητου και συνεπως το 1/3 του ενοικιου. Δικαστηκε αρκετες φορες και αναγκαστηκε να πληρωσει μεγαλα ποσα στους συνιδιοκτητες για τα ενοικια που κατακρατουσε παρανομως.

Το οικοπεδο στην αποδοχη κληρονομιας αναφερεται ως 25 τμ, βασικά απο λαθος στην εμβαδομετρηση που ειχε γινει προχειρα ή και καθολου οπως ηταν συνηθες παλιοτερα στην Ελλαδα, μιλαμε για το 1968 και σε χωριό). Οπως και να ειναι απο πουθενα δεν προκύπτει ατυπη δωρεαν στον θείο,  είναι μια κουτοπονηρια ενος που σε ολη του τη ζωη τετοια εκανε ώστε επιμενοντας  μήπως σταδιακά καταφέρει να βρει τρόπο να του αναγνωριστει ως νομιμο να νέμεται μεγαλυτερο ενοικιο απ οσο του αναλογει και να αποκτησει πλειοψηφία ωστε να επιβαλλει το σε ποιους θα μισθωνεται, με τι ενοικιο κλπ ωστε να ευνοειται (πχ σε φιλους του και με εικονικες ενοικιασεις).

Απ' οσο γνωρίζω με βαση τί μας ζητησε η πολεοδομία και ο μηχανικός, δεν απαιτειται αποδοχη κληρονομιάς για να γινει τακτοποιηση σε αυθαίρετο. Για την τακτοποίηση η πολεοδομία ζηταει τα Ε9 των συνιδιοκτητων, οχι τους τιτλους κτήσης.

 

Edited by MattyWalker
Link to comment
Share on other sites

"Απ' οσο γνωρίζω δεν απαιτειται αποδοχη κληρονομιάς για να γινει τακτοποιηση σε αυθαίρετο. Για την τακτοποίηση η πολεοδομία ζηταει τα Ε9 των συνιδιοκτητων, οχι τους τιτλους κτήσης."

Λαθος γνωριζεις.  Απαιτειται.

Εισθε εντος σχεδιου...χωρις συσταση. Ισχυει το ανω αρθρο 98.

Η ομαδα των "ομονοουντων" θα κανει αποδοχη για  νομιμα και αυθαιρετα τμ...και τακτοποιηση.

καλη συνεχεια

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, dimitris GM said:

"Απ' οσο γνωρίζω δεν απαιτειται αποδοχη κληρονομιάς για να γινει τακτοποιηση σε αυθαίρετο. Για την τακτοποίηση η πολεοδομία ζηταει τα Ε9 των συνιδιοκτητων, οχι τους τιτλους κτήσης."

Λαθος γνωριζεις.  Απαιτειται.

Εισθε εντος σχεδιου...χωρις συσταση. Ισχυει το ανω αρθρο 98

Δεν ειναι η ειδικοτητα μου να γνωριζω αν απαιτειται αν οι πολεοδομιες, οι μηχανικοί και γενικως οσοι αυτα ειναι η αρμοδιοτητα ή η δουλεια τους, λένε ό,τι να ναι. Αυτο μου είπαν, αυτο σου λέω. Δεν θα επρεπε καν να χρειάζεται να διασταυρώνω ως πολίτης τί λενε οι ειδικοί περι πολεοδομικων, αλλά συχνα και οι ειδικοι δεν πληροφορούν σωστα, αλλοι γιατι δεν ξέρουν, αλλοι γιατι ειναι απειροι, αλλοι μερικες φορες και σκοπιμως.

Στα δικαιολογητικά υπαγωγης παντως  δεν αναφερονται τιτλοι κτισης, αλλα μονο Ε9.  http://www.opengov.gr/minenv/?p=4972&cpage=1

Επίσης ως προς το αρθρο 98 ο όρος Συγκυριοι δεν  διευκρινίζεται αν εννοείται ως "οι έχοντες την πλήρη κυριότητα που μονο μετα απο συμβολαιογραφικη αποδοχή αποκτιέται" ή ως "οι έχοντες την κυριότητας ασχετως αν την έχουν πληρως ή περιορισμένα λογω μη -συμβολαιογραφικης- αποδοχης ακομη της κληρονομιας".

Οπότε που το στηρίζεις οτι απαιτείται. Αν επισης εσύ εχεις καποιο λινκ αρθρου κλπ που αυτο ξεκαθαριζεται, οτι δηλαδη συγκύριος που μπορει να κανει δηλωση τακτοποίησης αυθαίρετου ειναι μονο ο εχων την πληρη κυριοτητα που προυποθέτει ολοκληρωμένη αποδοχη κληρονομιας πρωτα, μπορείς να το παραθέσεις.

Edited by MattyWalker
Link to comment
Share on other sites

Το link από το οποίο διαβάζετε και μας παραπέμπετε είναι link από διαβούλευση η οποία έχει λήξει προ πολλού.

Παρόλα αυτά όντως αναφέρει Ποιος έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση δηλαδή αυτό που ψάχνετε και όπως βλέπετε δεν αναφέρει εν δυνάμει κληρονόμους... 

Αν θέλετε να δείτε ποιος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση, διαβάστε το άρθρο του αντίστοιχου νόμου τακτοποίησης, που λέει ως απαιτούμενο δικαιολογητικό την αίτηση και τους δικαιουχους και όχι ποια είναι τα συνοδευτικά δικαιολογητικά της αίτησης..  όπως το Ε9... 

Edited by ppanag
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.