Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιο πρόγραμμα για στατικά (μεταλλικές κατασκευές);


sundance

Recommended Posts

Εγώ για άλλη μια φορά θα στηρίξω προγράμματα εξωτερικού στα μεταλλικά για ορισμένους απλούς λόγους.

 

1) Μεταλλικό δεν είναι μόνο το βιομηχανικό πλαισιάκι. Είναι και τα δικτυώματα. Αν στην ευχή έχει να κάνει κανείς ένα δικτύωμα με κοίλες διατομές, πώς θα τις κάνει? Οι τύποι του part 1-8 είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και έγιναν ακόμα πιο περίπλοκοι απο ότι στο παράρτημα J (παλιός ευρωκώδικας) ! Αρά τι κάνουμε αν μας έρθει ένα τέτοιο εργάκι? Δείτε το αυτό σε ένα λογισμικό που θέλετε να σας βολέψει σε θέματα μεταλλικών. Το metalcad απο ότι βλέπω στο site δεν το κάνει για παράδειγμα.

 

2) Όταν κάνουμε ένα κτιριακού τύπου μεταλλικό, κανονικά κάνουμε και μελέτη αντοχής σε πυρκαγιά (part 1-2 ΕΝ1993). Ειδικά όταν δεν είναι το σπιτάκι του μπαρμπαγιώργου αλλά κάποιο μικρό εμπορικό, μπορεί να είναι και κρίσμο. Το ότι στην πραγματικότητα στην Ελλάδα κάνουμε τους χαζούς δεν μας απαλλάσσει από ευθύνες. Μην παρασύρεστε απο Καθηγητάδες που αθωώθηκαν γιατί στα δικαστήρια επικαλέσθηκαν τις μαρτυρίες συναδέλφων από γειτονικά (υπόγεια) γραφεία. Ειδικά το θέμα της πυρκαγιάς το θεωρώ σαν πολύ πιθανό σενάριο αστοχίας! Λύσεις του "στιλ" βάζω τα υποστυλώματα έξω απο την τοιχοιποιία δεν είναι πάντα αρχιτεκτονικά εφικτές ή επιθυμητές. Επομένως καλό είναι να το έχει το λογισμικό μας αυτό το module ώστε να μην λέμε "έλα μωρε χ εκατοστά γυψοσανίδα κλπ κλπ". Κανένα ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει πάντως τέτοια λειτουργία.

 

3) Επανέρχομαι στις συνδέσεις. Στο εξωτερικό οι συνδέσεις σχεδιάζονται σε στενότατη συνεργασία με τους κατασκευαστές καθώς το κάθε εργοστάσιο προτιμά συγκεκριμμένες διαμορφώσεις συνδέσεων για λόγους ευκολίας αυτοματοποίησης κλπ. Δεν ξέρω εσείς τι εμπειρίες έχετε σε αυτό αλλά εμένα δεν είναι λίγες οι φορές που μου έχουν εκφράσει επιθυμία για άλλες διαμορφώσεις. Π.Χ. μια αρθρωτή σύνδεση αντι να γίνει με γωνιακά να γίνει με μετωπική πλάκα. Γιατί λοιπόν να μην έχουμε μια ποικιλία στις συνδέσεις μας ώστε να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη συνεργασία?

 

4) Βιομηχανικό κτίριο σημαίνει πολλές φορές και Γερανογέφυρα. Δεν θα μας χάλαγε να είχαμε κάποιο λογισμικό (π.χ. Dlubal Rstab) που να έκανε ορισμένους αυτόματους ελέγχους. Πολλά λογισμικά εξωτερικού κινούνται πολύ γρήγορα στο να καλύψουν τέτοιες ανάγκες.

 

5) Ορισμένοι τρώγονται για αυτόματη εφαρμογή φορτίων. Όταν χρειαστεί να κάνουν κάποιο στεγαστράκι ξεχνάνε ευρωκώδικα, Din και δεν ξέρω γω τι και αρχίζουν "μωρέ 60 κιλά υποπίεση και 40 πίεση καλά δεν είναι"? ορισμένοι είναι αδιάβαστοι και απλά εφαρμόζουν ότι και για βιομηχανικά.

 

6) Τα σύμμικτα είναι σύμμικτα και λύνονται με EC4! Σύμμικτο μόνο με EC3 είναι επικίνδυνο για την τσέπη του πελάτη. Κάτι freeware που κυκλοφορούν από Arcelor είναι εξαιρετικά απλοποιητικά. Ειδικά η οριακή κατάσταση λειτουργικότητας είναι πολύ μακριά όταν αγνοώ την σύμμικτη δράση. Ψάχνουμε αν το πρόγραμμα μας έχει τέτοια δυνατότητα.

 

7) Τα μεταλλικά έχουν και ατέλειες. Οι καθολικές μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν (κανονιστικά) και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ομοίως αν μπορεί το λογισμικό να μας παρέχει αυτοματισμούς δεν μας χαλάει (SCIA και Rstab).

 

8 ) Κυψελωτές διατομές έχω δει σε αρκετά στεγαστράκια - προβολάκια βιομηχανικών κτιρίων

 

Το ξέρω ότι το κόστος κινεί τα νήματα. Αλλά είμαι της λογικής ότι αν είναι να γίνει μια δουλειά να γίνεται μια φορά και σωστά. Στο τέλος έχουμε γεμίσει την βιβλιοθήκη και τον σκληρό δίσκο με συλλογές προγράμματα που τα παρατάμε και μετά ψάχνουμε για άλλο. Την έχω πατήσει έτσι και για αυτό το λέω :)

Edited by SemiRigid
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 455
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

SemiRigid την ίδια λογική έχουμε,αλλά όπως το είπες το κόστος κινεί τα νήματα.Τελικά τί προτείνεις εσυ; Εγω να σου πώ καταλήγω στο Scia αν και έχω και το Scada.Το Scia είναι πολύ μπροστά!!!! Στην άρθρωση προσωπικά έξω είδα fin plate

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

@Semigrid σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω μαζί σου, αλλά όπως το είπες το κόστος κινεί τα νήματα.

 

Πριν 3-4 χρόνια ίσως το scia ή παραπλήσια προγράμματα να ήταν ιδανική επιλογή αλλά πλέον δε νομίζω με τις δουλειές που υπάρχουν(σε γενικό επίπεδο πάντα).

Προτιμώ ένα πιο απλό πρόγραμμα, με την προϋπόθεση της αξιοπιστίας, όπου με 1-2 δουλειές θα το κάνω απόσβεση παρά κάτι πιο σύνθετο και πιο ακριβό.

Αν τα πράγματα πάνε τόσο καλά στο μέλλον δε θα με πειράξει να το παροπλίσω το οποιοδήποτε "φθηνό" πρόγραμμα και να προχωρήσω σε αγορά άλλου(τα λεφτά του θα τα έχει βγάλει έτσι κι αλλιώς).

Edited by konstantinos~
Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλα στο τέλος όταν θα έχεις αγοράσει ένα κάρο προγράμματα θα λές άλλα.Εγώ πιστεύω πως αν έχει δουλειά ή υπάρχει η προοπτική και η οικονομική δυναμική , να αγοράζεις ένα καλό πρόγραμμα για να σου μείνει.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πιστεύω πως αν έχει δουλειά ή υπάρχει η προοπτική και η οικονομική δυναμική , να αγοράζεις ένα καλό πρόγραμμα για να σου μείνει.

Εν μέρει το ίδιο πράγμα λέμε....

Link to comment
Share on other sites

To metalcad το είδα τελικά απο φίλο μηχανικό.Κατα τη ταπεινή άποψη νομίζω πως είναι καλύτερο απο το INSTANT

Link to comment
Share on other sites

SemiRigid την ίδια λογική έχουμε,αλλά όπως το είπες το κόστος κινεί τα νήματα.Τελικά τί προτείνεις εσυ; Εγω να σου πώ καταλήγω στο Scia αν και έχω και το Scada.Το Scia είναι πολύ μπροστά!!!! Στην άρθρωση προσωπικά έξω είδα fin plate

 

To Scia πραγματικά είναι είναι καταπληκτικό. Το έχει αδερφικός φίλος και το δανείζομαι όποτε χρειαστεί. Προσωπικά δεν θα το αγόραζα για ορισμένους απλούς λόγους.

 

1) Δεν έχει ακόμα βάλει συνδέσεις για κοίλες διατομές δικτυωμάτων. Ομοίως κάποιες ελλείψεις σε συνδέσεις.

 

2) Είναι ακριβό και με τσουχτερό συμβόλαιο συντήρησης. Η steel edition έχει 4000+ χωρίς fem χωρίς μπετά. Μια κωλοσυνδετήρια δοκό δλδ δεν μπορώ να την διαστασιολογήσω? Όχι ότι δεν μπορεί κανείς να πάρει μερικά εντατικά και να βγάλει οπλισμό απο απλό προγραμματάκι . Αλλά για το γαμώτο!Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βγάζουν μια έκδοση με περιορισμένους κόμβους. Έτσι με την πρώτη ευκαιρία μόλις πάρει κάποιος μια μεγάλη δουλειά, τα σκάει και είναι όλοι ευτυχισμένοι.

 

Παρόλα αυτά είναι πράγματι τρομερό.

 

Στην μεταπτυχιακή μου είχα δουλέψει Rfem και Rstab! Νομίζω ότι είναι το πιο γρήγορα εξελίξιμο πρόγραμμα. Το ευχαριστήθηκα γενικώς πάρα πολύ και οι "διδακτορικοί" του εργαστηρίου που μου δάνεισαν το κλειδάκι δεν είχαν παρα να πουν θετικά.

 

Προς το παρόν βολεύομαι με το Robot το οποίο έχω από παλιά (Μαραβέα εποχή). Δεν έχω κάνει συμβόλαιο συντήρησης γιατί πολύ απλά έμεινε στάσιμο. Δεν με έχει ντροπιάσει ακόμα. Αρχίζω να το ξεχνάω όμως γιατί έχω να το χρησιμοποιήσω καιρό... :). Αυτή την περίοδο συνεργάζομαι με ένα γραφείο και κάνουμε μελέτες με SAP2000. Σε όσα benchmarks και συγκρίσεις που έχω κάνει, κατέληξα ότι στους συντελεστές C1, Cmy, Cmlt έχει μάλλον αστοχίες. Επίσης κανένας αυτοματισμός. Δεν το συστήνω. Ουτε καν για FEM. Δεν έχει καλά Drafting tools. Ένα απλό member design κάνει στα μεταλλικά και αυτό με λάθη.

π.χ. Σε μια συγκολλητή διατομή Ι με διαφορετικές διαστάσεις πελμάτων, αν το πάνω πέλμα είναι κατηγορία 2 και το κάτω 4, τότε οι διατομή θεωρείται πάντα κατηγορίας 4. Μα το δοκάρι μου είναι αμφιέριστο και δεν θλίβεται το κάτω πέλμα! Δεν πειράζει φίλε μελετητή. Πάρε μια μπούρδα απο effective νουμερα στο report έτσι για να γουστάρεις.

 

Έχω και το INSTANT αλλά το χρησιμοποιώ μόνο για ορισμένες συνδέσεις. Δεν είναι δύσχρηστο. Απλά έχει τα κόλπα του. Τώρα που το σκέφτομαι εδώ και 1 χρόνο έχω δώσει το κλειδακι σε φίλο. Απο εκεί να καταλάβεις πόσο το χρησιμοποιώ! Πάντως δεν έχω δει άλλο ελληνικό πρόγραμμα τα μεταλλικά και για αυτό δεν μπορώ να κάνω σύγκριση. Για 1200 που το βλέπω στο site καλό ακούγεται. Στις συνδέσεις παράγει και DXF σχέδια με τομές, όψεις κλπ.

Edited by SemiRigid
Link to comment
Share on other sites

Εχεις δικιο για οσα ανεφερες για το Scia.

Αλλα η εκδοση Steel για νεους μηχανικους, εχει κοντα στα 3000Ε ισως και παρακατω.

 

Το μονο καλο για οσους πληρωνουν συντηρηση ειναι η αψογη υποστηριξη απο το εξωτερικο και η εξελιξη του λογισμικου.

 

Το Ινσταντ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΧΡΗΣΤΟ.

Για να καταλαβεις σε τελειωμενη μελετη που ηθελα να αλλαξω κλιση στη στεγη (λογω περιορισμο στο υψος), βαρεθηκα να πιασω το Ινσταντ και ξαναεκανα το μοντελο στο Scia.

Δεν ειναι απλα δυσχηστο αλλα εκνευριστηκα δυσχρηστο. (μια διατομη να αλλαξεις, για να κανεις ελεγχο μελους, πρεπει να ανοιξεις 4-5 παραθυρα).

Το κομματι των συνδεσεων ειναι καλο, αλλα εχει κατι βλαμμενες παραδοχες και πολυ συνοπτικες αναφορες αποτελεσματων.

 

Οσον αφορα το κοστος.

Αν μιλαμε για μια μελετη που ετυχε και ο συναδελφος σκεφτεται να αγορασει ενα φτηνο λογισμικο, ισως αξιζει.

Αλλο να δωσεις 1000Ε, αλλο 3000Ε (με στοχο την αποκτηση ενος καλου λογισμικου).

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Καλά άσε το Robot, δέν το ανέφερα λόγω κόστους αν και η νέα έκδοση έχει βελτιώσεις (2013) στα τεύχη μόνο ,νομίζω έβαλε και ελληνικά .Εγώ παιδιά για μεταλλικά χρησιμοποιώ το Scia πλέον, διότι η μελέτη μεταλλικών έχει το κακό οτι τρώει χρόνο σε σχέση με τα μπετά.Ειδικά το κομμάτι τών σχεδίων.Το sap2000 δέν είναι για design, βγάλε τα εντατικά μόνο και τίποτα άλλο.Στα πεπερασμένα θα διαφωνίσω, ειδικά σε συγκολλητές διατομές βοηθάει αρκετά.Συνεπώς, εγώ διαλέγω ένα πρόγραμμα με το οποίο να μπορώ σχεδιαστικά να κάνω γρήγορα τη δουλειά μου, δέν θέλω έτοιμες βιβλιοθήκες γιατί τίς είδα και αυτές τι βγάζουν.Θέλω να κάνω το ζευκτό γρήγορα και με αντιγραφή να τελειώνω μπαμ μπαμ (SCIA).Γυρνάς τίς τεγίδες σβέλτα σε κλίση, ανεβάζεις κατέβαζεις τα ύψη,μπλά μπλά.Απεικόνιση 3d για σχέδια κοπής, δυνατότητα αντιγραφής σύνδεσης κτλ κτλ.

 

Θα πληρώσω κάτι παραπάνω και ο λόγος είναι οτι μπορεί τώρα να μην έχω απόδοση χρήμα-μελέτη απο την αρχή ,σίγουρα όμως με την απόσβεση (έστω σε 4 μελέτες) θα έχεις ταχύτερη εκπόνηση μελέτης, καταπληκτική υποστήριξη και ένα όνομα αξιόπιστο.

 

Έχω υλικό απο προγράμματα που χρησιμοποιήσαν μηχανικοί (τα αυτοματοποιημένα γνωστά !!!) , αν το δείτε θα γελάτε και όχι φωτογραφίες , μελέτες!!!!!.Οκ το παράδοξο στη Λάρισα είναι οτι έχουμε 170 kg/μ2 χιόνι.....Σουηδία!!!!!!. και κατηγορία εδάφους Γ.Εχει μεγάλη σημασία στα μεταλλικά ειδικά όχι μόνο η γνώση του μελετητή αλλά και η ευελιξία του προγράμματος σε θέματα προσομοίωσης-σχεδίασης, διαφορετικά υπάρχει θέμα.

 

Terry η τιμή του είναι χαμηλότερη για το steel.Το full (professional) είναι στα 5890 +23% ΦΠΑ.Οκ ξέρουμε τι λείπει, τη δουλειά μας όμως τη κάνουμε άνετα.Έγιναν και τρομερές προσθήκες στην 2013 έκδοση...

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

Έγιναν και τρομερές προσθήκες στην 2013 έκδοση...

 

 

Μην πεις τιποτα.

Ειδα το webminar.

ΑΙΣΧΟΣ.

Εχασα 1 ωρα για να μαθω για την CONDENSED MODEL ANALYSIS , ωστε να γλιτωσω 10 δευτερολεπτα στην επιλυση 10οροφου κτηριου και να μην εχω τις ιδιομορφες με μικρη συμμετοχη.

Μια μπουρδα και μιση.

 

 

Το full (professional) είναι στα 5890 +23%...

 

Η τιμη ειναι για νεους μηχανικους?

Ή εχει εξτρα εκπτωση 50%??

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.