Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαχωρισμός διαμερισμάτων (οριζόντιες ιδιοκτησίες) & Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου


Recommended Posts

Καλησπέρα  Καλημέρα σας.

Θέλω να κάνω ΗΤΚ σε δύο νέα διαμερίσματα (οριζόντιες ιδιοκτησίες) που προέκυψαν από διαμερισμάτωση (από Δ1 σε Δ1-1 και Δ1-2). Έχει κάνει ένας άλλος συνάδελφος ήδη ΗΤΚ στο υπάρχον διαμέρισμα Δ1. Σε αυτήν την περίπτωση τι κάνω; Tροποποιώ το υπάρχον σε Δ1-1 και φτιάχνω άλλη για το Δ1-2; Επίσης ΚΑΕΚ υπάρχει ένας για την υπάρχουσα ιδιοκτησία Δ1 για να φτιάξω για τις καινούριες (Δ1-1 και Δ1-2) δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν άλλοι ΚΑΕΚ; 

Edited by Pavlos33
έγινε μερική τροποποίηση τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα σας,

Έχω ένα κτίριο με 6 οριζόντιες ιδιοκτησίες και την πράξη σύστασης.
 
Κατόπιν εκδίδονται άδειες μικρής κλίμακας όπου γίνονται διαχωρισμοί κάποιων ιδιοκτησιών, ενώ δύο ιδιοκτησίες παραμένουν ίδιες (μόνο εσωτερικές διαρρυθμίσεις).
 
Στη συνέχεια, και σε συνδυασμό με την πιο πάνω άδεια, γίνεται τροποποίηση σύστασης και πλέον υπάρχουν συμβολαιογραφικά και οι νέες ιδιοκτησίες (αφού έχουν εκδοθεί ΗΤΚ).
Τώρα θέλουν να μεταβιβάσουν.
 
Πρέπει όλες οι οριζόντιες ιδιοκτησίες να αρχειοθετηθούν;; Ή αυτές που δεν τροποποιούνται (ως προς την επιφάνεια), δεν αρχειοθετούνται και γίνεται ενημέρωσή τους;; 
 

Δεν μου είναι ξεκάθαρο από το "3.Σε περίπτωση σύστασης ή τροποποίησης αυτοτελών ιδιοκτησιών, οι καταχωρίσεις Οικοπέδου / Γηπέδου και Ιδιοκτησιών που δεν αντιστοιχούν πλέον σε ιδιοκτησίες, όπως περιγράφονται στη νέα σύσταση, αρχειοθετούνται. Υπόχρεος για την αρχειοθέτηση και την καταχώριση των νέων ιδιοκτησιών είναι ο κύριος του ακινήτου, μέσω εξουσιοδοτημένου μηχανικού, εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών."

Ευχαριστώ πολύ!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οι ΗΤ (λογικά δυο στον αριθμό, αφού προέκυψαν τέσσερις οριζόντιες μετά το διαχωρισμό)  που αντιστοιχούσαν στις αρχικές-προ διαχωρισμού-οριζόντιες θα αρχειοθετηθούν.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι όπως τα λέει o @Pavlos33 αλλά για να σιγουρευτούμε.

Είχες μια ΣΟΙ με 6 ΟΙ. Έκανες 6 ΗΤΚ, μεταξύ αυτών ήταν και οι ΟΙ που τροποποιούνταν. Αν κατάλαβα καλά αυτές ήταν 4. Έγινε η τροποποίηση της ΣΟΙ και τώρα για να μεταβιβασθούν θα πρέπει να αρχειοθετήσεις τις ΗΤΚ που καταργήθηκαν, δηλαδή τις 4, και να δημιουργήσεις τις νέες....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι.

Για να είμαι λίγο πιο συγκεκριμένη. 

Για παράδειγμα, για το διαμέρισμα Β' ορόφου που με τη νέα σύσταση διαχωρίστηκε σε Β-1 και Β-2, η αρχική ΗΤ θα αρχειοθετηθεί και κατόπιν θα γίνουν δύο νέες ιεγγραφές/ιδιοκτησίες.

Ενώ, για το Α-1 διαμέρισμα που παρέμεινες το ίδιο ως προς την επιφάνεια, τα χιλιοστά κλπ. δε θα γίνει αρχειοθέτηση παρά μόνο τροποποιητική δήλωση για να βγάλω το νέο ΠΠ.

Σωστά; 

Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ που ασχοληθήκατε!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Βάγια. Αρχικά εξέδωσες Η.Τ για το διαμέρισμα του Β ορόφου. Εξέδωσες άδεια και αυτό διαχωρίστηκε σε δυο. Πλέον η συμβ/φος προβαίνει σε τροποποίηση σύστασης (λογικά μονομερή) λόγω των δυο διαμερισμάτων. Άρα, η αρχική ΗΤ δεν έχει πια ισχύ καθώς δεν υφίσταται αυτό το ακίνητο και θα πρέπει να αρχειοθετηθεί. Στις δυο νέες ΗΤ θα αναγράψεις (το αναφέρει και στις ερωτοαπαντήσεις του ΤΕΕ) ότι ισχύουν υπό την αίρεση της μεταγραφής καθώς την στιγμή της σύνταξης της ΗΤ δεν υφίσταται η νέα σύσταση. Όταν μετά γίνει η νέα σύσταση και μεταγραφεί, πηγαίνεις στις δυο Η.Τ και κάνεις τροποποίηση γράφοντας τα στοιχεία της νέας σύστασης και τα ΚΑΕΚ που έλαβαν.

edit: Το Α1 δεν "αλλοιώθηκε" ολικά. Παρέμεινε το ίδιο διαμέρισμα με τα ίδια χιλιοστά και ίδια επιφάνεια και απλώς γι αυτό εκδόθηκε ΕΕΔΜΚ για αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης. Επομένως, πας στην αρχική ΗΤ του διαμερίσματος και κάνεις τροποποίηση βάζοντας την πράξη της ΕΕΔΜΚ. Επομένως για το Α1 δεν θα γίνει αρχειοθέτηση. Θα πας και θα εκδόσεις κανονικά το ΠΠΗΤ του μέσω της τροποποιητικής.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.