Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση νέας οικοδομικής άδειας σε οικόπεδο με υφιστάμενα κτίσματα


dim.s

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, 

Ήρθε πρόσφατα στη κατοχή μου ενα οικόπεδο 9 στρέμματα περίπου, σε νησί, εκτός οικισμού, εντός NATURA 2000 και με φάτσα σε αγροτικό δρόμο.

Βάση του τελευταίου τοπογραφικου διαγράμματος, τα συνολικά τετραγωνικά που μπορώ να κτήσω ειναι κοντά στα 270 m2.  

Το οικπόπεδο έχει 2 παλαιά κτίσματα μέσα εφαπτόμενα (νομιμοποιημένα) συνολικού εμβαδού 52 m2 (κάλυψη 33 m2). 
Τα κτίσματα είναι σχεδόν ερήπεια και δεν ξέρω αν αξίζει να επενδύσω χρήματα ώστε να τα φτιάξω. Δεν θέω κι ολας καθώτι η κάλυψη ειναι μικρή. 

Σκέφτομαι να εκδώσω νέα οικοδομική άδεια με σκοπό την δημιουργία 3 μικρών κλίνων προς ενοικίαση των 50-60 m2 και μια κύριας κατοικίας 90-100 m2.

Μπορεί να κάνει κάποιος μια εκτίμηση (στο περίπου) σχετικά με το πόσο μπορεί να στηχίσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας για τα παραπάνω τετραγωνικά? με νοιάζει μόνο η κατασκευή οχι η διαμόρφωση των περιβάλλοντων χώρων. 

Ξέρω οτι είναι στο πολύ γενικό όλο αυτό και οτι θα πρέπει να απευθυνθώ σε μηχανικό αλλά τουλάχιστον να έχω μια ιδέα.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα πρέπει να το μελετήσει μηχανικός. Δεν μπορεί να απαντηθεί από το ίντερνετ. Αρχικά το πρόβλημα που μπορεί να έχεις είναι λόγω της πρόσφατης απόφασης 176/23 του ΣτΕ που ορίζει υποχρέωση προσώπου σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο κάτι που σχεδόν στο σύνολο της χώρας, οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν  τέτοιο χαρακτηρισμό. Επομένως, αρχικά ενδέχεται το γήπεδο να μην οικοδομείται ή ακόμη και αν βγει Ο.Α από την ΥΔΟΜ αυτή να ανακληθεί στη συνέχεια. Προς το παρόν το τοπίο είναι θολό καθώς από τη μια υπάρχει αυτή η απόφαση και από την άλλη η Διοίκηση δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση, εναρμόνισης της νομοθεσίας με αυτή την απόφαση ή έστω κάποιας μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης.  Όμως, ανεξαρτήτως αυτής της απόφασης, δεν υπάρχουν δεδομένα για το ακίνητό σου και όπως προανεφερα θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα αυτό που προέκυψε με την απόφαση αυτή το έχω υπόψιν και ήταν μέσα στο μυαλό μου.. Αλλά αμα ισχύσει αυτή, σχεδόν η μισή Ελλάδα θα βγει παράνομη όχι μόνο το δικό μου.. Θα γίνει μπάχαλο όλη η χώρα γτ εγώ απέκτησα το οικόπεδο με δικαίωμα δόμησης βάση νόμων που ίσχυαν και ισχύουν βάση μελέτης μηχανικών, δικηγόρων κλπ.. Αν βγει άκυρη η άδεια, βγαίνει άκυρο και το τοπογραφικό? Ποιος παίρνει την ευθύνη? Είναι μεγάλη η κουβέντα και δεν είμαι ο μόνος φαντάζομαι που θα χει θέμα. 

Όπως προανέφερα και στο αρχικό ποστ μου, ξέρω ότι χρειάζομαι μηχανικό. Επειδή είμαι σε διαδικασία εύρεσης όμως θα ήθελα να ήξερα μια εκτίμηση.. Δεν ζητάω κάτι παράλογο. Είναι παιχνιδάκι για ενα μηχανικό ένας πρόχειρος υπολογισμός για τα βασικά. 

Παρ όλα αυτά σε ευχαριστώ. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνήσω. Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες αναφορές ούτε παιχνιδάκι όπως λες. Κάθε έργο είναι πολυπαραμετρικό, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις και κρίνεται αυτοτελώς. Για το θέμα της απόφασης 176/23 έχει γίνει ο χαμός . 4 μήνες τώρα έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και η έκδοση αδειών. Εσύ και άλλοι απέκτησες ένα γήπεδο με υπογραφή μηχανικού ότι ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν παρανόμησε κανείς. Το ότι το ΣτΕ έβγαλε μια απόφαση και μπλόκαρε με τον τρόπο αυτό την οικοδομησιμότητα των εκτός σχεδίου γηπέδων είναι το πρόβλημα από την απόφαση αυτή και έπειτα. Όπως και να έχει συμβουλέψου τον μηχανικό σου. Μην πάρεις αποφάσεις από μόνος σου.

Link to comment
Share on other sites

Η αγορά έγινε το Γενάρη φίλε... Δεν υπάρχει κάποια απόφαση να πάρω πλέον πέραν της έκδοσης αδείας και ανοικοδόμησης.. Αν βγει η άδεια φυσικά με τα ισχύοντα.. Θέλει ψάξιμο όπως και να χει 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, dim.s said:

....

Μπορεί να κάνει κάποιος μια εκτίμηση (στο περίπου) σχετικά με το πόσο μπορεί να στηχίσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας ...

Οι αμοιβές διαμορφώνονται ελεύθερα, οπότε δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημά σου

Όμως, ξεκινάς ανάποδα. Θα κάνεις μια κατασκευή της τάξεως των 1500 €/μ², και ψάχνεις το κόστος της άδειας που είναι ένα μικρό ποσοστό του?

Βρες λοιπόν ένα καλό (από κάθε άποψη) μηχανικό και συνεργάσου μαζί του

Link to comment
Share on other sites

@dim.s Καλημέρα, μια πολύ χοντρική εκτίμηση για το κόστος αδειών και λοιπών εγκρίσεων είναι 3 - 7% του κόστους εργασιών κατεδάφισης, ανέγερσης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. 

Όπως καταλαβαίνεται σε ένα κόστος συνολικής επένδυσης περί των 500.000 €, για συμβατικές κατασκευές μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 15.000 - 35.000 €, ενώ μπορεί και να είναι και πολύ μεγαλύτερο, αν υπάρχουν ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις.

 

Edited by ted78
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.