Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη θέρμανσης πολυκατοικίας


mechel

Recommended Posts

Παρακαλώ όποιος γνωρίζει, τα φώτα του: Σε νέα μελέτη θέρμανσης πολυκατοικίας επιλέγουμε μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο σύστημα? Εχω τρεις ορόφους με 3 διαμερίσματα στους 2 πρώτους και ένα οροφοδιαμέρισμα στο τρίτο. Πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το δίκτυο. Μήπως πρέπει να βάλω τρισωλήνιο? Θα ανέβει κεντρική σωλήνα (μία) από το λεβητοστάσιο καταλήγωντας σε συλλέκτη στο κοινόχρηστο χώρο κάθε ορόφου και μετά θα διαμοιράζεται στα διαμερίσματα? Αν έπειτα μέσα στο διαμέρισμα τα σώματα τα συνδέσω σε σειρά τότε δεν θα είναι μονοσωλήνιο? Γίνεται να συνεχίζει η κεντρική σωλήνα στον α' και β΄όροφο έπειτα? Πώς επιτυγχάνεται η αυτονομία μετά όμως? Λίγο βοήθεια παρακαλώ...τα έχω μπερδεμένα κάπως! Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε από την ερώτησή σου καταλαβαίνει κανείς ότι δεν το γνωρίζεις το θέμα.

Δεν είναι κακό... κανείς δεν το ήξερε εκ γενετής

Για το θέμα της κεντρικής θέρμανσης σπιτιών με μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο σύστημα υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία να διαβάσεις και να κατατοπιστείς.

Σίγουρα σε ένα post εδώ...δεν είναι δυνατόν να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο.

Link to comment
Share on other sites

Ξαναθέτω την ερώτηση γιατί ίσως τα έγραψα μπερδεμένα.

Σε 3ωροφο κτίριο διαμερισμάτων (3 ανά όροφο για τους ισόγειο-Α' και οροφοδιαμέρισμα στον Β') έχοντας υπολογίσει τις απώλειες και ενώ μου έχει ζητηθεί μελέτη κεντρικής θέρμανσης (λεβητοστάσιο-καυστήρα) με αυτονομία για κάθε διαμέρισμα, πώς θα επιλύατε την μελέτη αυτή εσείς? Υπάρχει χώρος υπόγειος για την τοποθέτηση των Η/Μ. Εγώ ακολούθησα την λογική του μονοσωλήνιου και σύνδεσα τα σώματα στη σειρά για κάθε διαμέρισμα. 'Επειτα κάθε διαμέρισμα έφυγε με δική του στήλη προς το υπόγειο και ενώθηκε μαζί με τις άλλες σε μία κεντρική που τροφοδοτείται από τον λέβητα. Έχω κάνει κάτι λάθος στον τρόπο σκέψης μέχρι εδώ?

Link to comment
Share on other sites

Όλα τα σώματα του κάθε διαμερίσματος στη σειρά?

Γιατί ξεχωριστή επιστροφή σε κάθε διαμέρισμα?

Υπάρχουν συλλέκτες προσαγωγής - επιστροφής σε κάθε διαμέρισμα?

Δεν έχω ξαναδεί μονοσωλήνιο όπως το περιγράφεις.

Εσύ έχεις δει κάποιο διάγραμμα μονοσωληνίου?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφος με κατεύθυνε στο να το κάνω με αυτό τον τρόπο. Όχι όλα τα σώματα μαζί, σε κυκλώματα (max 3 σώματα). Με συλλέκτη προσαγωγής-επιστροφής σε κάθε διαμέρισμα ναι. Θα πρέπει να γίνει η επιστροφή από την ίδια στήλη? Στα διαμερίσματα μέσα δεν είναι σωστός ο τρόπος? Νομίζα ότι έτσι είναι το σωστό για να μην έχουμε και πολλούς σωλήνες.

Επίσης διάβασα αυτό σε αυτή τη σελίδα και κάπου αλλού έγραφε ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε και άλλες στήλες στην περίπτωση πολλών διαμερισμάτων. (https://www.solin.gr/efarmoges/thermansi)

 

 

 

Επίσης ήθελα να πω ότι δεν πρόκειται για τυπικούς ορόφους. Κάθε κάτοψη είναι εντελώς διαφορετική και σε καμία δεν γίνεται να συμπίπτει η ευθεία των συλλεκτών. Σε πολλά σημεία είναι ΜΘΧ από πάνω ή από κάτω αλλού υποχωρούν οι όροφοι αλλού υπάρχουν έρκερ. Δηλαδή τα νερά για να φτάσουν στα διαμερίσματα πρέπει να φεύγουν από άλλες κατευθύνσεις από το υπόγειο, δεν γίνεται από την ίδια με τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

46 λεπτά πριν, mechel said:

... δεν γίνεται από την ίδιαμε τίποτα.

αν υπάρχει ΈΝΑ κεντρικό κλιμακοστάσιο με το πλατύσκαλο του τότε 99% γίνεται με την κατάλληλη μελέτη

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

On 24/6/2023 at 8:01 ΜΜ, Didonis said:

αν υπάρχει ΈΝΑ κεντρικό κλιμακοστάσιο με το πλατύσκαλο του τότε 99% γίνεται με την κατάλληλη μελέτη

Δεν υπάρχει δυστυχώς. Το οροφοδιαμέρισμα ανεβαίνει με δικό του κλιμακοστάσιο. Τα ισόγεια διαμερίσματα έχουν εξωτερικές εισόδους. Ενώ τα διαμερίσματα του ορόφου έχουν και αυτά ανεξάρτητες εισόδους με δικό τους κλιμακοστάσιο.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.