Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηχομόνωση Αεραγωγών


Recommended Posts

Σχεδιάζω ένα σύστημα εξαερισμού με αεραγωγούς, που από σχεδιαστικής πλευράς δεν έχει κάτι το περίπλοκο. Ο πελάτης όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος όσο αφορά το θέμα θόρυβος. Αναζητώ τρόπους μείωσης θορύβου και δόνησης, και στον χώρο που βρίσκεται ο κεντρικός αεριστήρας αλλά και στους εσωτερικούς χώρους. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια αν μου έλεγε κάποιος ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξω...

 

 

 

Υ.Γ. Αυτή είναι η πρώτη μου ανάρτηση - συγχαρητήρια σε όλους την πολύ καλή δουλεία και συζήτηση που γίνεται στο φόρουμ...

Link to comment
Share on other sites

Αφού ο πελάτης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα θορύβου πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να δώσεις ιδιαίτερη βαρύτητα:

1. Στην επιλογή του ανεμιστήρα, χαμηλές στροφές, καλή μόνωση. Προτίμησε κάποια γνωστή μάρκα.

2. Στην στήριξη του, αντιδονητικές βάσεις κλπ

3. Στην σύνδεσή του με το δίκτυο

4. Στην ταχύτητα του αέρα

5. Στην στήριξη των αεραγωγών.

6. Στην επιλογή των στομίων (οι τιμές θορύβου που θα σου δώσουν να είναι οι πραγματικές). Προτίμησε κι εδώ κάποια γνωστή μάρκα.

7. Στην μόνωση των αεραγωγών, π.χ. Frelen. Μόνωση φυσικά σε δίκτυο εξαερισμού που δεν μεταφέρει φορτία είναι υπερβολή αλλά με αυτόν το τρόπο μειώνεις και τον θόρυβο.

 

 

 

Όλα τα παραπάνω φυσικά κοστίζουν ακριβά...

Link to comment
Share on other sites

όλα σωστά που σου περιγράφει ο alej, εκτός της μόνωσης με frelen (υπερβολή)

Θα σου πιο την πιο απλή λύση : επέλεξε μικρές ταχύτητες (μεγαλώνοντας λίγο παραπάνω τις διαστάσεις των αεραγωγών και των στομίων, θα έρθει λίγο πιο ακριβά) και στην σύνδεση των αεραγωγών με τον ανεμιστήρα να παρεμβάλεις ηχοπαγίδα.

Συνήθως την χρησιμοποιώ για να μην μεταδίδω τον θόρυβο έξω (π.χ. bar) στην έξοδο του ανεμιστήρα και ενοχλούνται οι περίοικοι αλλά έχει και χρήση εσωτερικά εάν δεν θέλει να ακούγεται τίποτα.

Μόνο λίγο προσοχή στην επιλογή της ηχοπαγίδας ώστε να έχεις τα σωστά αποτελέσματα εξαερισμού.

Link to comment
Share on other sites

Άριστη λύση η ηχοπαγίδα (σε συνδυασμό όμως με τα 1,2,3,4,5,6 που ανέφερα γιατί αλλιώς μια τρύπα στο νερό κάνεις) αλλά ακριβή.

Εξαρτάται το δίκτυο φυσικά και τα κυβικά.

Καλά θα κάνεις να ρωτήσεις τιμές πρώτα για όλα όσα αναφέρθηκαν.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, είναι αρκετά κατατοπιστικές.

 

Εκτός των άλλων σημείων, οι ηχοπαγίδες φένεται να είναι καλή λύση για να αποτραπεί η μετάδοση θορύβου όχι μόνο από αεριστήρα αλλά και μεταξύ χώρων που εξυπηρετούντε από κοινούς αεραγωγούς. Φυσικά κοστίζουν και επίσης αυξάνουν την πτώση πίεσης. Κάτι αλλο που μου αναφέρθηκε είναι πως όσο περισσότερες γωνιές έχει το φουγάρο τόσο πιο πολύ "σπάζει" ο αερόφερτος θόρυβος. Επίσης όσο πιο στιβαρό είναι το φουγάρο τόσο πιο λίγο μεταφέρεται ο θόρυβος σε μορφή ταλάντωσης.

 

Θα αναφέρω τελικά τι έκανα και αν δούλεψε (ελπίζω!).

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

 

Ηχοπαγίδες είναι η καλύτερη λύση. Χρειάζεται λίγο προσοχή κατά την κατασκευή του. Τελευταία φορά που εγκατέστησα σε αεραγωγούς μεγάλου ανοίγματος, και με μόνωση foam 45, έκαναν πολύ καλή δουλειά.

 

Φιλικά

Φώτης

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω μια επιφύλαξη για τις ηχοπαγίδες σε ότι αφορά την τελική συμπεριφορά του συστήματος αλλά άλλη κουβέντα αυτή. Οι λύσεις που προτάθηκαν από τους συναδέλφους είναι όλες σωστές. Το βασικό στα δίκτυα αεραγωγών είναι η καλή τους στήριξη, οι χαμηλές ταχύτητες του αέρα εφόσον έχουμε ευαισθησία στο θόρυβο και η τοποθέτηση του ανεμιστήρα σε καλά ηχομονωμένο χώρο. Οι ταχύτητες πάντως στο δίκτυο αλλά και η ταχύτητα εξόδου από τα στόμια παίζουν ρόλο (το γνωστό σφύριγμα του αέρα). Θα σου πρότεινα να διαστασιολογήσεις το σύστημά σου με μια μέση ταχύτητα στον κεντρικό αεραγωγό περίπου στα 3-3.5 m/sec, ταχύτητα αέρα στους κλάδους 2.5-3 m/sec και ταχύτητα απαγωγής αέρα στα στόμια κάτω από 2 m/sec (ίσως λέω και πολύ). Τώρα η μόνωση σε αεραγωγούς εξαερισμού μάλλον είναι περιττό κόστος. Οι υπόλοιποι τι λέτε ?

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα λες. Απλά χρειάζεται λίγο προσοχή στις ταχύτητες των στομίων. Χαμηλές ταχύτητες = χαμηλός θόρυβος αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να καλύψει τον χώρο που μελετάμε.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, ξέχασα να το αναφέρω πριν, για τις ταχύτητες ειδικά στα στόμια προτείνω σε όλους να κατεβάσετε ή να χρησιμοποιήσετε το online πρόγραμμα της ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗΣ το οποίο σας βγάζει και τον αναμενόμενο ήχο στο στόμιο αν θυμάμαι καλά. Οτιδήποτε κάτω από 25-30 db είναι αποδεκτό. Μάλιστα ξέρω ότι το πρόγραμμα δεν είναι θεωρητικό αλλά έχει πραγματικές μετρήσεις από το εργαστήριο της εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.