Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλιματισμός γραφείων


deathlok

Recommended Posts

Υπολογίζω ψυκτικά φορτία (με την βοήθεια του 4Μ, έχει σημασία γιατί έχω και κάποιες αποριές όσον αφορά το πρόγραμμα) για μία προσθήκη γραφείων (μεταλλικό κτήριο με γυψοσανίδα).

 

Βγάζω τις απαιτήσεις του σε ψύξη (σε btu) και σκαίφτομε να χρησιμοποιήσω "κασέτες" οροφής για την ψύξη της προσθήκης οι οποίες θα μπουν στην ψευδοροφή. Οι κασέτες θα λειτουργούν από ένα ζεύγος συμπιεστών και το ψυκτικό μέσον θα είναι "φρέον".

 

Πρώτη ερώτηση (και εύκολη :P) Σαν σύστημα πως σας φαίνεται; (Ο χώρος είναι περίπου 200 τ.μ. και δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο και αξιόπιστο σύστημα στο υπόλοιπο κτήριο το οποίο θα μπορούσα να εκμεταλευτώ.

 

Δεύτερη ερώτηση. Βάσει των φορτίων που βρήκα επιλέγω μονάδες από τα αντίστοιχα φυλαδια των κατασκευαστών ή πρέπει να κάνω και κάτι άλλο; (αν έχω καταλάβει καλά ψυχομετρία χρειάζεται όταν έχουμε σύστημα με αεραγωγούς). Επιπλεόν το φορτίο που προκύπτει για τον εξαερισμό του χώρου (3 εναλλαγές την ώρα) το 4Μ δεν τις αθροίζει στα φορτία κάτι που θα κάνω χειροκίνητα (βλ εξαερισμό γιατί)

 

Τρίτη ερώτηση. Τα περισότερα κλιματιστικά έχουν λίγο μεγαλύτερη απόδοση θέρμανσης από ότι ψύξης. Είναι λοιπόν ασφαλές ΧΩΡΙΣ να υπολογίσω θερμικές απώλειες να θεωρήσω πως το συσκγεκριμένο σύστημα αφού ικανοποιεί την ψύξη του χώρου θα ικανοποιέι και την θέρμανση; (μιλάμε για την περιοχή της Αθήνας). Δηλάδη βάσει της εμπειρίας σας υπάρχει περίπτωση ένα σύνηθες κτήριο να απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ θέρμανσης από ότι ψύξης;

 

Αυτά με τον κλιματισμό....γίνεται όμως γραφείο με κλιματισμό χωρίς εξαερισμό; (δεν το έχω δει ποτέ στην πράξη να συμβαίνει σε χώρους γραφείων για αυτό ρωτάω)

 

Οπότε λέω να κάνω και ένα σύστημα εξαερισμού, ΑΛΛΑ λόγω μικρής εμπειρίας (και επιλογής ψύξης με μονάδες με ψυκτικό μέσο "φρέον") δεν θέλω και δεν μπορώ (για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους να υπολογίσω εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας κτλ κτλ.

 

Σκαίφτομαι λοιπόν ένα απλό δίκτυο αεραγογών το οποίο θα φέρνει νωπό αέρα από το περιβάλον χωρίς να τον προκλιματίζει και θα τον προσθέτει στο χώρο, καθώς και ένα δεύτερο δίκτυο για να απάγει αέρα από το σώρο. (Ο στόχος είναι να πετυχαίνω τρεις εναλαγές την ώρα)

 

Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

 

1) Στέκει το σύστημα ή είναι ενεργειακά και επιστημονικά απαράδεκτο;

2) Μπορώ αντί για δύο συστήματα αεραγωγών να βάλω μόνο ένα, δλδ μόνο να φέρων νοπώ αέρα στο χώρο από το περιβάλλον και να μην απάγω με την ελπίδα ότι αυτός θα φέυγει από χαρμάδες κτλ; (καλά μην βαράτε :P :P απλά είπα να το ρωτήσω για να μην μείνω με την απορία )

 

Η μελέτη "περίπου" εφαρμογής και τι ενοοώ περίπου...πρέπει να υπολογίσω τα φορτία να προδιαγράψω το σύστημα αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί και πως θα υλοποιηθεί και όπως θα το προδιαγράψω.

 

Είναι μεγάλο το ποστ το ξέρω...

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

λοιπόν θα σε βοηθήσω σε όσα πράγματα πιστευω πως μπορώ και στα άλλα θέματα θα σε βοηθήσουν πιστευω άλλοι συνάδελφοι...:D

 

λοιπόν...

 

Πρώτη ερώτηση (και εύκολη :P) Σαν σύστημα πως σας φαίνεται; (Ο χώρος είναι περίπου 200 τ.μ. και δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο και αξιόπιστο σύστημα στο υπόλοιπο κτήριο το οποίο θα μπορούσα να εκμεταλευτώ.

 

μάλλον εννοείς Vrv...

 

προσπερνάω την δευτερη ερώτηση και :) ....

 

 

Τρίτη ερώτηση. Τα περισότερα κλιματιστικά έχουν λίγο μεγαλύτερη απόδοση θέρμανσης από ότι ψύξης. Είναι λοιπόν ασφαλές ΧΩΡΙΣ να υπολογίσω θερμικές απώλειες να θεωρήσω πως το συσκγεκριμένο σύστημα αφού ικανοποιεί την ψύξη του χώρου θα ικανοποιέι και την θέρμανση; (μιλάμε για την περιοχή της Αθήνας). Δηλάδη βάσει της εμπειρίας σας υπάρχει περίπτωση ένα σύνηθες κτήριο να απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ θέρμανσης από ότι ψύξης;

 

λοιπόν...

κοίταξε να δείς τι γίνεται στην πράξη...τα κλιματιστικά όταν δουλευουν στην θέρμανση, κάτω απο περίπου 5 έως τους 0 βαθμούς κελσίου εξωτερική θερμοκρασία (εξαρτάται απο μάρκα,τύπο κτλ), κάνει τον συμπιεστή να 'κόψει' απόδοση έως και 70%(λόγω φυσικοχημικών ιδιοτήτων του ψυκτικού μέσου)...

επίσης σε αυτό συμβάλλει και τα συνεχή antifrost που κάνει η εξωτερική μονάδα για να ξεπαγώνει τον εναλλάκτη της,αντιστρέφοντας για κάποια λεπτά τον κύκλο ψύξης, στέλνοντας θερμότητα έξω...

δεν ξέρω ποιά είναι η κατώτερη θερμοκρασία που υπάρχει στην αθήνα, 8-4 ώρες λειτουργίας γραφείων,αλλά δώσε προσοχή αν το σχεδιάζεις και για θέρμανση..υπόψιν άν είναι ψηλοτάβανο (που αμφιβάλλω), η ζέστη συσσωρευεται ψηλα και καταλαβαίνεις...

στα προσπέκτους ή τεχνικα χαρακτηριστικά των κλιματιστικών γράφει υπο ποιές συνθήκες,βγάζουν τις αποδόσεις που βγάζουν...αλλά προσοχή..

 

για τον εξαερισμό σου προτείνω να υπάρχει τάμπερ όπου θα παίρνεις 50 % του νωπού αέρα απέξω και 50% απο μέσα, σε περίπτωση ανάγκης.....ή τελοσπάντων το ρυθμίζεις αυτό...(άσε που υποτίθεται θα απαγορευτεί και το τσιγάρο μέσα...)...

 

μια σκεψη που κάνω τώρα είναι άν μπορείς να κάνεις κάποια αντιστροφή ώστε να μην παίρνεις τον χειμώνα τον ζεστό αέρα απο πάνω,αλλά απο κάπου χαμηλά,διότι αλλιώς θα 'πετάς' έξω αρκετό περισσότερο ζεστό αέρα (ειδικά αν είναι ψηλοτάβανο..)

 

όταν θα απάγεις αέρα,θα έχεις και ένα στόμιο το οποίο θα επικοινωνεί με το περιβάλλον, απο όπου θα προσάγεται..απλά όπως προείπα,αν μπορείς βάλε τάμπερ (στην ουσία τρίοδη για να κάνεις μείξη..)

Link to comment
Share on other sites

Επιπλεόν το φορτίο που προκύπτει για τον εξαερισμό του χώρου (3 εναλλαγές την ώρα) το 4Μ δεν τις αθροίζει στα φορτία κάτι που θα κάνω χειροκίνητα (βλ εξαερισμό γιατί)

 

 

Το 4Μ είναι στημένο για την περίπτωση που έχεις καναλάτο σύστημα με ΚΚΜ. Διακρίνει τα φορτία νομίζω σε φορτία χώρου και φορτία συστήματος (δεν το έχω μπροστά μου τώρα)

 

Δες ένα παράδειγμα για τη θέρμανση.

 

Τα στόμια "ρίχνουν" ατο χώρο θερμική ισχύ

q=V*c*(Τ1-Τ2)

 

όπου:

V η παροχή όγκου

c η ειδική θερμοχωρητικότητα του αέρα

Τ1 η θερμοκρασία του αέρα των καναλιών

Τ2 η θερμοκρασία του χώρου

 

Αυτή η ισχύς καλύπτει όλες τις απώλλειες εκτός από τον αερισμό

 

Tα φορτία του αερισμού επιβαρύνουν την ΚΚΜ, στο στοιχείο της οποίας δε φτάνει αέρας από τους χώρους, αλλά μίγμα του με εξωτερικό. Η ΚΚΜ δηλαδή αναλαμβάνει τα φορτία συστήματος (απώλλειες + αερισμός). Ο νωπός που εισάγεται εισάγεται στο χώρο είναι υψηλής θερμοκρασίας και όχι χαμηλής

 

Θα υπολογίζαμε τα στόμια για απώλλειες αερισμού αν φέρναμε απ ευθείας νωπό αέρα στο χώρο (όπως είναι η περίπτωσή σου).

Link to comment
Share on other sites

 

Δες ένα παράδειγμα για τη θέρμανση.

 

Τα στόμια "ρίχνουν" ατο χώρο θερμική ισχύ

q=V*c*(Τ1-Τ2)

 

 

Ρωτάω ως άσχετος.... το ΔΤ γτ δεν είναι το κλασικό "τελικό - αρχικό" δηλαδή Τ2-Τ1??? Εκτός αν αναφέρεσε στην έξοδο του αέρα από τον χώρο (οπότε αρχική κατάσταση είναι η θερμοκρασία στον χώρο) και δεν το κατάλαβα...:rolleyes: Αλλά το "ρίχνουν στον χώρο" εμένα μου δίνει να καταλάβω ότι η Τ στον χώρο είναι τελική κατάσταση και η Τ στο κανάλι η αρχική.

 

Και τι είναι το ΚΚΜ?

Link to comment
Share on other sites

ΚΚΜ = Κεντρική Κλιματιστική Μονάδα

 

Ως προς το ΔΤ δεν κατάλαβα τι δεν κατάλαβες. Δες πως ορίζω παραπάνω τις θερμοκρασίες Τ1 και Τ2. Μιλάω για κανάλι προσαγωγής

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε για θέρμανση άρα Τ1>Τ2, όπως τα έχεις ορίσει.

Το ΔΤ είναι πάντα (τελική τιμή) -(αρχική τιμή) αν θυμάμαι καλά χωρίς απόλυτο {δηλ ΔΤ=(Τ2-Τ1) και όχι ΔΤ=(|Τ2-Τ1|) }. Αν θυμάμαι σωστά λοιπόν και δεν έχει απόλυτο, το q θα είναι αρνητικό, αφού από θερμότερο χώρο Τ1 "μεταβένουμε" σε ψυχρότερο Τ2 σωστά? Αν έχει απόλυτο τότε το q θετικό και ο τύπος είναι ο ίδιος με τον δικό σου (εγώ σκέφτομαι τον τύπο q=V*c*ΔΤ )

 

Δεν είναι πρακτική ερώτηση, απλά επειδή δεν έχω πολές γνώσεις επί του αντικειμένου, ρωτάω (καλοπροαίρετα, δεν προσπαθώ να διορθώσω ή οτιδήποτε-δεν γνωρίζω για να διορθώσω).;)

 

Ούτε κανάλι προσαγωγής ξέρω τι είναι...;) Γενικά δεν είμαι μηχανολόγος, απλά έχω κάνει κάποια βασικά πραγματάκια στην ειδικότητά μου και προσπαθώ να μάθω και άλλα.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

 

Κατέληξα σαν λύση οι κλιματιστικές μονάδες να έχουν την δυνατότητα να καλύψουν και το επιπλέον θερμικό φορτίο που θα εισάγει ο "μη επεξεργασμένος" νωπός αέρας απευθείας από το περιβάλλον χωρίς να τον προκλιματίζω.

 

Όπως μου πρότεινε και ο traxanas ο εξαερισμός θα γίνεται με ανάμιξη του αέρα απαγωγής με νωπό αέρα σε κάποιο ποσοστό (θα ρυθμίζεται) δεδομένου ότι δεν έχω εστίες "μόλυνσης" του αέρα (μαγειρείο κτλ) και ο χώρος αφορά μη καπνίζοντες.

 

Βέβαια αυτό που νου γεννήθηκε σαν απορία (γενικής φύσεως) είναι αφού πρέπει να κάνει κάποιος έτσι και αλλιώς κανάλια για τον εξαερισμό του χώρου γιατί να μην γίνει και κεντρικός κλιματισμός...; Δηλαδή γιατί οι εταιρίες διαθέτουν συστήματα VRV αφού έτσι και αλλιώς θα περαστούν κανάλια για τον εξαερισμό (στο 70% των περιπτώσεων).

 

Και έχω δει σε αρκετά γραφεία με κασέτες οροφής για ψύξη θέρμανση και εξαερισμό με κανάλια για προσαγωγή απαγωγή αέρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

1. Όλες οι κλιματιστικές μονάδες είτε νερού είτε απ'ευθείας εκτόνωσης αναφέρουν την ψυκτική ισχύ που αποδίδουν λανθάνουσα και αισθητή. Εσύ ανάλλογα με τις ανάγκες επιλέγεις.(π.χ. άλλο κτίριο γρααφείων με θέσεις εργασίας κι άλλο με πολλές θέσεις εξυπηρέτησης πολλές)

2. Σχετικά με τον εξαερισμό που λες σκέψου μόνο τι θα γίνει αν μια κρύα μέρα με -5 έξω εσύ πετάς νωπό αέρα κοντά σε κάποιες θέσεις εργασίας. Γίνεται συχνά αυτό να πετάνε νωπό αέρα απ'ευθείας στο χώρο, εγώ διαφωνώ κάθετα εκτός αν πρόκειται π.χ. για w.c. Μπορείς να βάλεις εναλλάκτη αέρα - αέρα για παράδειγμα.

3. Ότι κι αν κάνεις όμως πρέπει να συνυπολογίσεις τα φορτία που θα προστεθούν λόγω αερισμού

4. Αν κάνεις αερισμό τελικά πρέπει να κάνεις υπολογισμό για ψύξη και θέρμανση.

Link to comment
Share on other sites

Ας απαντήσω και εγώ λίγο βιαστικά.

 

1. Εγώ αποφεύγω ΠΑΝΤΑ τις κασέτες οροφής για 3 λόγους. α) τι κάνω με την απαραίτητη προσαγωγή νωπού, β) δεν αρέσουν αισθητικά στους αρχιτέκτονες, γ) συχνά δημιουργούν πρόβλημα σε αυτούς που κάθονται από κάτω (παγώνουν τα κεφάλια τους)

 

Έτσι αντί για κασέτες προτιμώ καναλάτες μονάδες, διότι, α) βάζω κατευθείαν το νωπό (προκλιματισμένο) στο πλένουμ ανάμιξης. β) μπορώ να μετακινήσω πολύ πιο εύκολα τα στόμια (με εύκαμπτους αεραγωγούς) δεξιά-αριστέρα αν ενοχολούν ενώ η κασέτα είναι πιο δύσκολο να μετακινηθεί, γ) από καμπύλες προσαγωγής αέρα στομίων μπορώ να βρω το βεληνεκές και την ταχύτητα εξόδου έτσι ώστε να μην ενοχλείται κανείς στο χώρο.

 

Εξ εμπειρίας μπορώ να σου πω ότι οι ανάγκες για ψύξη στην Αθήνα είναι μεγαλύτερες από αυτές για θέρμανση. Κατά συνέπεια ο υπολογισμός συνήθως γίνεται για ψύξη και είναι στο 95% ικανοποιητικός και για θέρμανση.

 

Τώρα σε μονάδες τύπου κασέτας όπως η δική σου περίπτωση πιθανόν αρκεί μονάχα ένα δίκτυο προσαγωγής νωπού προκλιματισμένου αέρα . Δεν χρειάζεται δίκτυο εξαερισμού καθότι δεδομένης της υπερπίεσης που αναπτύσσεται στο χώρο ο υφιστάμενος αέρας "σπρώχνεται" προς τα έξω από χαραμάδες κλπ. Αυτή είναι η οικονομικότερη λύση.

 

Για μένα η ιδανικότερη λύση για γραφεία, εφόσον το επιτρέπει η αρχιτεκτονική διαρύθμιση και τα φέροντα στοιχεία, είναι χρήση καναλάτων μονάδων στις οποίες φέρνεις προκλιματισμένο ή νωπό στο πλένουμ ανάμιξης κάθε μιας εξ αυτών και εν συνεχεία προσαγωγή από στόμια με εύκαμπτους αεραγωγούς. Επίσης ένα μικρό δίκτυο εξαερισμού (για να πηγαίνει στον εναλλάκτη) είναι πάντα χρήσιμο για την ποιότητα αέρα εσωτερικού περιβάλλοντος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.