Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαχωρισμός εξ αδιαιρετου ακινήτου


Recommended Posts

Καλησπερα σας.

Αν μπορειτε σας παρακαλω να με εξυπερετησετε να μου δωσετε οτι πληροφορια μπορειτε και εφοσον ειναι χωρις πληρωμη αυτη η πληροφορια.

Ο μονος λογος που εκανα εγγραφη σε αυτο το Φορουμ ειναι οτι θεωρησα πως μπορω να εχω σχετικες πληροφοριες χωρις πληρωμη.Εαν εκανα λαθος και απαιτειται πληρωμη τοτε παρακαλω αγνοηστε της ερωτησεις μου και μην απαντησετε σε αυτο το μυνημα.

Ο πατερας μου με τον αδερφο του καναν αποδοχη κληρονομιας απο την μανα τους αφου αυτη πρωτα εκανε διαθηκη σε αυτους.Η μανα τους εγραψε ενα οικοπεδο 2 στρεματων περιπου, το ισογειο στον θειο μου και τον 1ο οροφο στον Πατερα μου.

Αρα τα διαμερισματα εχουν μοιραστει με διαθηκη και δεν ειναι εξ αδιεραιτου.Ο καθε ενας εχει την κυριοτητα του διαμερισματος του.

Με απλα λογια το ακινητο ειναι εξ αδιεραιτου εν μερει, διοτι τα σπιτια εχουν κατοχυρωθει ο καθε ενας το δικο του.

Ολο το υπολοιπο χωραφι συν οι αποθηκες/το λεβητοστασιο κατω απο την βεραντα του πατερα μου ειναι εξ αδιεραιτου.( Κοινοχρηστα )

Τωρα ο θειος μου θελει να πουλησει λεει και απαιτει να γινει διαχωρισμος των εξ αδιεραιτων τμηματων.Ο Πατερας μου ενω δεν εφερε αντηριση σε αυτο, ο θειος μου εξαγριωθηκε και απειλει τωρα να γινει δικαστικη διανομη, και ισως το θεμα να φτασει σε δικαστηριο και ισως στον πλειστηριασμο απο οτι διαβασα στο Ιντερνετ σε κατι σελιδες.

Απορω και ρωτω.

Α) Μπορει να γινει πλειστηριασμος με δικαστικη αποφαση σε περιπτωση που το τραβηξει ο Θειος μου στα δικαστηρια?

Β) Δεν εχει σημασια το οτι το ενα σπιτι ειναι γραμμενο στον Πατερα μου??

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα. 

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις με βάση τους νομικούς όρους τι ακριβώς έχει γίνει στο ακίνητό σας. Αν για παράδειγμα έγινε σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, εκ διαθήκης, τότε κάθε διαμέρισμα (ισόγειο, όροφος) είναι αυτοτελής διηρημένη ιδιοκτησία. Σε ένα τέτοιο καθεστώς (οριζόντια ιδιοκτησία) κάθε διαμέρισμα αποτελεί όπως ανέφερα ξεχωριστή ιδιοκτησία ενώ υπάρχει αναγκαστική συγκυριότητα σε κοινόχρηστα και κοινόκτητα τμήματα του όλου ακινήτου (κτίριο και οικόπεδο), όπως αυτά ορίστηκαν στην σύσταση. Για παράδειγμα ο σκελετός του κτιρίου, το σύστημα θέρμανσης κλπ αποτελούν κοινόκτητα. Επειδή αναφέρεις "χωράφι" εικάζω ότι το ακίνητο δεν βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμού αλλά εκτός σχεδίου. Ενδεχομένως οι αποθήκες που αναφέρεις  να αποτελούν κοινόχρηστα κτίσματα. Άρα, αν είναι έτσι τα πράγματα, ο θείος σου μπορεί να πουλήσει το ισόγειο διαμέρισμά του (αν μιλάμε για ακίνητο με σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών) αλλά τα υπόλοιπα στο οικόπεδο (αποθήκες κλπ) παραμένουν ως συνιδιόκτητα μεταξύ του πατέρα σου και του μελλοντικού αγοραστή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  Με βαση οσα λες, εχει γινει,

α] συσταση ΟΙ δια διαθηκης

β] αποδοχη απο τον καθε εναν κληρονομο του δικου του οροφου με αναλογα χιλιοστα στο οικοπεδο

  Τότε, υπαρχει συσταση ΟΙ και ο καθε ενας εχει την δική του ΟΙ.

[συν τα νομικα θεματα που  ανελυσε λεπτομερως  και  πολυ σωστα, ο παυλος]....

 

 

Link to comment
Share on other sites

Κυριε Παυλο και Κυριε Δημητρη σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση ανταποκριση.συνχωρειται με για τους τονους δε μπορω να το βρω.

Για την οριζοντια ιδιοκτησια επιφυλασσομαι και θα απαντησω σε λιγο καιρο.

Το μονο που ειμαι σιγουρος 100% ειναι οτι στην διαθηκη αναφερεται λεπτομερως ποιος ειναι ο μοναδικος ιδιοκτητης του πανω και ποιος του κατω διαμερισματος.Επισης ειμαι 100% σιγουρος οτι ολο τα αλλα,κτημα αποθηκες,λεβητοστασιο ,κτλ. ειναι εξαδιεραιτου/σε κοινη χρηση!

Οντως εγινε πρωτα η διαθηκη της γιαγιας μου και οντως εγινε και η αποδοχη απο τον καθε κληρονομο οταν αυτη απεβιωσε.

Ειναι εντος σχεδιου το οικοπεδο , ρωτησα τον πατερα μου μολις τωρα!

Εμενα με ανησυχει μηπως ο θειος μου πραγματοποιησει την απειλη του και παει δικαστικος για πωληση με πλειστηριασμο ισχυριζομενος οτι ο πατερας μου αρνηθηκε να χωρισει τα εξαδιεραιτου...

Επισης ο θειος μου τηλεφωνικα ειπε στον πατερα μου οτι δεν μπορει να πουλησει η ο ενας η ο αλλος εαν δεν χωριστουν ολα τα εξαδιεραιτου..( Αυτο δεν ξερω κατα ποσο μπορει να ισχυει )..

Θα επιστρεψω ξανα με περισσοτερες πληροφοριες,ελπιζω να μην ειμαι κουραστικος.

Σας υπερευχαριστω και παλι! 

Γερασιμος.

Link to comment
Share on other sites

Τα υπόλοιπα κτίσματα, αποθήκες κλπ είναι νόμιμα; Φαντάζομαι ότι αυτό επίσης πρέπει να διευκρινιστεί. Γενικά δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να βγάλεις άκρη χωρίς να απευθυνθείς σε δικηγόρο ΚΑΙ μηχανικό . Εφόσον με το θείο σου δεν υπάρχει πραγματική διαφωνία ενδεχομένως θα μπορούσατε να απευθυνθείτε από κοινού.

Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, Ena paidi koitaei t astra said:

Τα υπόλοιπα κτίσματα, αποθήκες κλπ είναι νόμιμα; Φαντάζομαι ότι αυτό επίσης πρέπει να διευκρινιστεί. Γενικά δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να βγάλεις άκρη χωρίς να απευθυνθείς σε δικηγόρο ΚΑΙ μηχανικό . Εφόσον με το θείο σου δεν υπάρχει πραγματική διαφωνία ενδεχομένως θα μπορούσατε να απευθυνθείτε από κοινού.

Καλησπερα Χρονια πολλα ,καλη χρονια με υγεια.

Ειναι ολα νομιμα στο οικοπεδο/κτισμα.Καμια παρανομια κανενα ψεγαδι/αυθαιρετο.

Απο οσο εχω καταλαβει ο θειος μου νομιζει οτι τρωμε λωτους εδω και οτι τα χει χαμενα ο Πατερας μου λογω της Παρκινσον.Αλλα ο Πατερας μου τα εχει 400 προς το παρον δοξα τον Θεο.

Ο θειος μου εχω καταλαβει θελει να μοιρασει τα εξαδιεραιτου με καινουρια συμβολαια για να το πουλησει εδω σε καποιον χωριανο ετσι ωστε να μην υπαρχει τιποτα σε συγκυριοτητα μεταξυ εμου και αυτου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.