Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγροτεμάχιο και μετατροπή του σε οικόπεδο


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι. Εάν υποτεθεί ότι ένα γήπεδο το οποίο δηλώνεται εδώ και χρόνια από τον ιδιοκτήτη του ως αγροτεμάχιο βρίσκεται εντός οικισμού οπότε μεταπίπτει σε οικόπεδο θα πρέπει να κυρωθεί με συμβολαιογραφική πράξη ή/και να δηλωθεί στην εφορία ώστε σε περίπτωση πώλησης του να μην αντιμετωπίσει προβλήματα ? Σημειωτέον δεν υπάρχει τοπογραφικό παρά μόνον το συμβόλαιο. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να γίνει τοπογραφικό (ενδεχομένως και κατάτμηση γιατί έχει πολύ μεγάλη έκταση), να διαπιστωθεί επισήμως από την πολεοδομία εάν είναι όντως εντός οικισμού οπότε και να αναγραφεί επάνω στο τοπογραφικό τα περί αρτιότητας και οικοδομησιμότητας του και να ερωτηθεί και συμβολαιογράφος (Για την κατάτμηση θα χρειαστεί σίγουρα) διότι δεν γνωρίζω εάν πρέπει να εμπλακεί και η εφορία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Χαίρετε,

σας συμβουλεύω να συνεργαστείτε με Τοπογράφο της περιοχής προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του πελάτη σας.

Link to comment
Share on other sites

Η εφορία θα εμπλακεί σίγουρα και μάλλον θα του κόψει τον ...... Αυτό γιατί μέχρι τώρα είχε μια αντικειμενική αξία α σαν εκτός σχεδίου αντί να έχει 5α σαν εντός οικισμού. Γνώμη μου είναι να κάνει κατάτμηση ή ενημέρωση συμβολαίου ώστε να πληρωθεί και η εφορία. Επίσης δεν είναι αρμόδια η πολεοδομία να σου πει αν είναι εντός ή εκτός οικισμού. Αυτό είναι ευθύνη του μηχανικού που θα συντάξει το τοπογραφικό.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να πας να σου θεωρήσουν όρους δόμησης. Αλλά θέλουν τοπογραφικό διάγραμμα. Εσύ γράφεις τους όρους δόμησης και αυτοί στους θεωρούν. Αλλά στο κάτω κάτω της γραφής πως μπορούν να ξέρουν που ακριβώς είναι το οικόπεδό σου??? Είναι αποκλειστική ευθύνη του υπογράφοντα το τοπογραφικό. Και αν δεν είσαι σίγουρος για την τοποθέτηση το οικοπέδου στον χώρο απευθύνσου σε κάποιο τοπογράφο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι το λάθος που έχω την εντύπωση κάνουμε όλοι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου άλλα λέει ο μηχανικός και άλλα τελικά προκύπτουν. Ο μηχανικός σίγουρα θα αποφανθεί περί της αρτιότητας και οικοδομησιμότητας του αλλά ο ιδιοκτήτης κατοχυρώνεται από την επίσημη πολιτεία εάν το θέσουμε έτσι. Δηλαδή ο μηχανικός οφείλει να απευθυνθεί στην όποια πολεοδομία για τους όρους δόμησης , την χρήση γης , αναζήτηση χαρτών κτλ ώστε να υποστηρίξει και να τεκμηριώσει πλήρως τα αναγραφόμενα στο τοπογραφικό. Δηλαδή θέλω να πώ ότι ΝΑΙ θα συντάξει το τοπογραφικό αλλά θα πάει στην πολεοδομία για όλα τα υπόλοιπα. ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ είναι οι υπάλληλοι της πολεοδομίας είναι να τον κατευθύνουν ώστε ο άνθρωπος να κάνει σωστά τη δουλειά του και ΟΧΙ του στύλ ψάξε και βρες μόνος σου και έλα να το θεωρήσουμε. Το γεγονός ότι έτσι δουλεύει το σύστημα δεν σημαίνει ότι είναι και ΣΩΣΤΟ. Παραθέτω τη δική μου περίπτωση κατ'αντιστοιχία όταν πήγα στην εφορία να ανοίξω βιβλία οπότε κάνω την αφελή ερώτηση στο ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ "Συγνώμη κύριοι ποιές δαπάνες εκπίπτουν απο το ΦΠΑ (διότι ήθελα να είμαι σωστός μιας και δεν είχα βιβλία στο παρελθόν) και μου λένε...επί λέξη...που να κατεβάζουμε τώρα τις εγκυκλίους (ΕΝΩ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΨΑΞΩ) ρώτα κανένα λογιστή....".

 

Όσον αφορά την εφορία δεν ξέρω τι συμβαίνει ομολογουμένως. Ως αμπέλι δηλωνόταν το οποίο ξεπατώθηκε και πλέον ο άνθρωπος θέλει να το αξιοποιήσει ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Φαντάζομαι ότι έχει κάθε δικαίωμα να το πουλήσει ως οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Ένας είμαι δεν είμαι πολλοί για να μπαίνει ο πληθυντικός. Το χαμογελάκι ήταν καθαρά φιλικό και αυθόρμητο και στην τελική έχεις απόλυτο δίκιο. Απλά γνώμες ακούω μεταξύ συναδέλφων. Επίσης μου άρεσε πολύ η απαρίθμηση των επαγγελμάτων..ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ

Link to comment
Share on other sites

Και τα δύο που λέτε συμβαίνουν. Διότι , στο τοπογραφικό που πάει στην πολεοδομία ο μελετητής προσαρτά και ένα απόσπασμα πινκίδας ΓΥΣ , χάρτη οικισμού , οτιδήποτε , όπου τοποθετεί την ιδιοκτησία και βεβαιώνει το ορθό της τοποθέτησης .

 

Από την άλλη και η πολεοδομία ελέγχει ,δεδομένης της θέσης του γεωτεμαχίου , το πολεδομικό καθεστώς που ισχύει και αναλόγως θεωρεί.

 

Τώρα ως προς τα άλλα που λες maxime , όλοι ξέρουμε την γενική ανοργανωσιά που υπάρχει .

 

Οταν ο μηχανικός προσκομίζει την εγκύκλιο στην πολεοδομία ,

 

Οταν υπάλληλος της Πολεοδομίας με δικά του έξοδα φωτοτυπεί χάρτες ΓΥΣ για να τους έχει να κάνει τη δουλειά του το τμήμα (ναι έχει τύχει) ,

 

Οταν η πολεοδομία δεν έχει το ΦΕΚ ένταξης μιας περιοχής , όταν ,όταν , όταν ..

 

το πρόβλημα είναι στην κεντρική διοίκηση η οποία δεν φροντίζει να εφοδιάσει τις υπηρεσίες της κατάλληλα.

 

Οσο για την εφορία , δεν πρόκειται να μάθεις τι συμβαίνει ποτέ. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα φορολογικά ζητήματα σκοπίμως είναι νεφελώδη και περίπλοκα για να γίνεται "παιχνίδι" και από το κράτος αλλά και από τους εφοριακούς.

 

"Συγνώμη κύριοι ποιές δαπάνες εκπίπτουν απο το ΦΠΑ ....".

 

Ελα μου ντε !

Σε έλεγχο σε συνάδελφο του ζητήθηκε να αποδείξει ότι οι λογαριασμοί τηλεφώνου που είχε περάσει σαν έξοδα , αφορούσαν επαγγελματικές συνομιλίες !

 

Αλλά είμαστε off topic πλέον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.