Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Ενδιαφέρομαι να εγκαταστήσω μια μεσαίας ισχύος (20ΚW<ισχύς<100KW) μονάδα φωτοβολταϊκών (όχι για οικιακή χρήση αλλά σαν επένδυση) σε ένα ανεκμετάλλευτο οικόπεδο που έχω 14στρεμμάτων. Επειδή από την έρευνα μου έχω πέσει πάνω σε πληθώρα εταιριών που αναλαμβάνουν τέτοια έργα, θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς να συστήσει κάποια ως αξιόπιστη? Επίσης, αληθεύει ότι κατά μέσο όρο το κόστος κάθε εγκατεστημένου ΚW ανέρχεται στα 5000eurο? Προσπαθώ να κάνω από μόνη μου έναν αρχικό υπολογισμό κόστους, κερδών και χρόνων απόσβεσης. Γνωρίζει κάποιος τα σωστά νούμερα για τον υπολογισμό?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Επειδή 14 στρ. "οικόπεδο" (δηλ. εντός σχεδίου) μου φαίνεται απίθανο μάλλον έχεις "γήπεδο" (δηλ. εκτός σχεδίου).

 

Στην περίπτωση αυτή πριν αρχίσεις να πληρώνεις δεξιά-αριστερά χρήματα στις εταιρείες , φρόντισε πρώτα να μάθεις (---> Πολεοδομία) αν επιτρέπεται η συγκεκριμένη εγκατάσταση στην περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Υποτίθεται ότι βάση του νέου νόμου 3734/2009 που ψηφίστηκε πρόσφατα, "..δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών που χορηγείται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία της περιοχής της εγκατάστασης κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών Γενικών και Ειδικών Πολεοδομικών Διατάξεων." Να θεωρήσω σαν δεδομένο ότι θα φάω τρικλοποδία και για την "έγκριση εργασιών?" από την Πολεοδομία?

Link to comment
Share on other sites

Την Τρίτη 14 Ιουλίου 2009 σε ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΑΚ ο πρόεδρος του πανελλήνιου συνδέσμου επενδυτών ΦΒ εγκαταστάσεων Νικόλαος Καλογεράκης ανέφερε το σχέδιο μιας ΚΥΑ όπου αναφέρεται σε κατοχή οικοδομικής άδειας !!! Έγινε μεγάλο μπούγιο για το θέμα της οικοδομικής άδειας και απεφασίσθει να σταλεί επιστολή από το ΤΕΕ/ΤΑΚ στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@Μαριλένα

 

Κάνοντας χρήση του λογισμικού P.V. Estimation της AdamsNet

(Φωτογραφίες από αυτό υπάρχουν στο

http://www.facebook.com/pages/ENERGY-INSPECTORS/50600290601)

και υποθέτοντας ότι θέλουμε να εγκαταστήσουμε 100 kWp μονάδα φωτοβολταϊκών (όχι για οικιακή χρήση αλλά σαν επένδυση) στην νότια Πελοπόννησο, ότι θα επιδοτηθείς κατά 50% και ότι θα αγοράζει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια η ΔΕΗ έναντι 0,45 ΕΥΡΩ/kWh τότε θα χρειαστείς ~590 Φ/Β πλαίσια και 1,6 m^2 έκταση. Το ολικό κόστος της επένδυσης με σημερινές τιμές θα είναι περίπου 552500 ΕΥΡΩ (με τάση να μειωθεί), απόσβεση θα κάνεις περίπου στα 4 χρόνια εάν πάρεις δάνειο 201000 ΕΥΡΩ έχοντας επιτόκιο περίπου 7% και η προεξοφλημένη σου ετήσια χρηματοροή θα είναι περίπου 15000 ΕΥΡΩ (~1250 ΕΥΡΩ το μήνα "ενοίκιο"). Τέλος όπως αντιλαμβάνεσαι η Καθαρή Παρούσα Αξία μετά από 20 χρόνια θα είναι περίπου 239820 ΕΥΡΩ.

Link to comment
Share on other sites

@Μαριλένα

 

Πριν κουραστείς για οτιδήποτε... για μονάδες άνω των 20kw και μέχρι 150kw απαιτείται εξαίρεση άδειας παραγωγής από ΡΑΕ. Κοινώς καληνύχτα. Από τις αιτήσεις που έγιναν το 2007 οι περισσότερες ακόμα δεν έχουν έγκριθεί.. θες να σου μάθεις τι γίνεται με τις μεταγενέστερες;

Link to comment
Share on other sites

@VSEng

 

Πως ακριβως θα κανεις αποσβεση στα 4 χρονια με ετησιο κερδος 15 χιλιαρικα οταν εχεις παρει δανειο 200 χιλιαδων???

Link to comment
Share on other sites

@kusta80

 

Σήμερα δεν έχω κοντά μου το laptop για να δω τη μελέτη του παραδείγματος που απάντησα, αλλά διότι θυμάμαι τις σχέσεις που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα από το manual του,προκύπτει ότι τα 15 χιλιάρικα είναι καθαρά μετά τη δόση του δανείου. Για αυτό το λόγο ονομάζεται προεξοφλημένη χρηματοροή. Μετά από 4 χρόνια αποσβένεις το κεφάλαιο που έβαλες για να κάνεις την επένδυση. Εξετάζοντας τα νούμερα του παραδείγματος μου, διαπιστώνεται ότι έχει γίνει χρήση κάποιου ιδίου κεφαλαίου (75250 ΕΥΡΩ) το οποίο αποσβένεται μετά από 4 χρόνια. Τα 15000 ΕΥΡΩ δεν σταθερό σε όλη τη διάρκεια της επένδυσης, τα πρώτα χρόνια είναι περισσότερο και λόγο παλαιότητας των Φ/Β πλαισίων βαίνει μειούμενο, κατά μέσο όρο είναι σταθερό. Τέλος επενδύσεις τέτοιας κλίμακας δεν είναι δυνατό να γίνουν τώρα διότι δεν δίνονται άλλες άδειες, ίσως μόνο σε κάποια νησιά. Τώρα γίνονται κυρίως οι μελέτες εφαρμογής και οι κατασκευές παλαιότερων αδειών.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Εδώ και μέρες ερευνώ το θέμα, έχω επικοινωνήσει με δήμους, πολεοδομίες (αρχικά δεν ήξεραν αν επιτρέπεται στο συγκεκριμένο οικόπεδο να γίνει Φ/Ο πάρκο, σήμερα μου είπαν οτι δεν είναι και σίγουροι αλλά επιτρέπεται ΜΑΛΛΟΝ?!) Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι και με εταιρίες που μίλησα αρκετές μου είπαν ότι πλέον λόγω υπερπροσφοράς δεν δίνονται άδειες για περισσότερο από 20kW σαν επένδυση και 10KW για οικιακή χρήση. Οπότε ναι μπορώ να καταλάβω γιατί οι αιτήσεις του 2007 ακόμα είναι σε αναμονή....

Λέω να το κάνω το ενχείρημα έστω για 20 KW (αν ποτέ μου εγκρίνουν την δική μου αίτηση) θεωρώντας ότι στο μέλλον θα επιτραπεί επέκταση, δεν μπορεί τα πράγματα να μείνουν έτσι. Μπορεί?

 

Με νευριάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που λόγω κλιματολογικών συνθηκών ενδείκνεται για την εξάπλωση των Α.Π.Ε σε τεράστια κλίμακα (μιλάω για κατάργηση της ΔΕΗ και ενεργειακή αυτονομία για όλους!!) αλλά όοοοχι πια αυτονομία ούτε το 10% δεν εκμεταλλευόμαστε από αυτά που θα μπορούσαμε... Τόσα ποτάμια αν είχαν υδροηλεκτικούς σταθμούς να εκμεταλλεύονται την ώθηση της παλίρροιας? Αιολικά πάρκα σε όλα τα ανεμοδαρμένα νησιά και περιοχές? Φωτοβολταϊκά σε κάθε σπίτι? Ουτοπία?

 

Αντ'αυτού, συνεχίζούμε να αγοράζουμε ρεύμα από γειτονικές χώρες και να παρακολουθούμε βόρεια κράτη με πολύ δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες να εδραιώνουν την χρήση Α.Π.Ε και να ανεβάζουν το ποσοστό ενεργειακής κάλυψης από αυτές.

Link to comment
Share on other sites

Κάνοντας χρήση του λογισμικού P.V. Estimation της AdamsNet

...................................................

η Καθαρή Παρούσα Αξία μετά από 20 χρόνια θα είναι περίπου 239820 ΕΥΡΩ.

 

Πλεον τα 100 έχουν φτάσει 350.000-400.000 σε καλές περιοχές (εδάφους- προσβασης)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.