Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιές διατάξεις ΝΟΚ ισχύουν για την κατασκευή του άρθρου 29 παρ.2 περίπτ. λγ' του Ν.4495


Recommended Posts

Ποιές διατάξεις ΝΟΚ ισχύουν για την κατασκευή του άρθρου 29 παρ.2 περίπτ. λγ' του Ν.4495, ως προς χαρακτηρισμό-θέση-αποστάσεις-μεγέθη δόμησης κλπ ;

Και, εφόσον κατασκευαστεί παράτυπα, αλλά μέσα στα χρονικά πλαίσια ισχύος οικοδομικής άδειας, πώς αντιμετωπίζεται από τον μηχανικό και πώς αξιολογείται από τον ελεγκτή δόμησης; ....

Δεν βρήκα καμία σχετική αναφορά του ΝΟΚ, αν και η κατασκευή περιγράφεται στον Ν.4495 ήδη από το 2018 ....

Link to comment
Share on other sites

@soullis η περίπτωση αυτή αφορά πρόχειρες ξύλινες κατασκευές βοηθητικής χρήσης έως 8 τ.μ. και μεγίστου ύψους 2,50 μέτρων, που τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο.
Η πρόχειρη κατασκευή ορίζεται στο άρθρο 2, παρ. 75 του ΝΟΚ και ο ακάλυπτος χώρος στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου.

Edited by Ευκλείδης
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ωραία τώρα που μάθαμε τι περιέχει το υπόψη εδάφιο, από την στιγμή που είναι κατασκευή που απαιτεί άδεια (ΕΕΔΜΚ) και επειδή δεν μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα στο ίδιο οικόπεδο δύο διοικητικές πράξεις, θα έπρεπε πριν κληθεί ο ΕΔ να γίνει ενημέρωση (κατά την άποψή μου) της Ο.Α. με την υπόψη κατασκευή.

Εφόσον δεν έγινε, ο ΕΔ οφείλει να το καταγράψει ως αυθαίρετη κατασκευή...

 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

ερώτημα:

Μπορεί να κάνει επίκληση της παρακάτω παρ 3 άρθρου 94 Ν 4495 και να μην πληρώσει πρόστιμο ή όχι??? καθώς αυτή εκθέσεις αυτοψίας και όχι Ε.Δ -Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί

 α) Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, το Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο προκειμένου να ορίσει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Εξαιρούνται πρόχειρες ή προσωρινές κατασκευές, καθώς και λυόμενες κατασκευές, ως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 75, 74 και 45 αντίστοιχα του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, για τις οποίες η διαδικασία οικειοθελούς κατεδάφισης/ απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανταπόκριση. Όντως ο τίτλος του θέματος είναι κάπως... ατελής.

Σε αριθμό έργων κατοικίας παρατηρείται το φαινόμενο μετά το πέρας της κυρίως κατασκευής (και κατά την διάρκεια που τρέχει ακόμη το εργοταξιακό …. δεν είναι δική μου επιλογή) οι ιδιοκτήτες να κατασκευάζουν πρόχειρες πλαστικές ή μεταλλικές αποθηκούλες στον ακάλυπτο, από αυτές τις συναρμολογούμενες που διάφορα σάιτ διαφημίζουν πως “δεν χρειάζονται άδεια”…. Οπότε προκύπτει εμπλοκή κατά τον τελικό έλεγχο. Και φυσικά, όταν λες “τί είναι αυτό ρε παιδιά, ξηλώστε το, έρχεται ελεγκτής”, οι κύριοι του έργου κάνουν πως παθαίνουν τραμπάκουλο.

Κι έτσι λες, να δω μήπως σώζεται.

Η ερώτησή μου λοιπόν έχει να κάνει με το γεγονός πως από το 2018 προβλέπεται στον ν.4495 μια πολύ συγκεκριμένη παραπλήσια κατασκευή, που όπως καταλαβαίνω, μπορεί να κάνω λάθος, για τον ΝΟΚ εξακολουθεί τόσα χρόνια να “μην υπάρχει” (επιεικώς απαράδεκτο). Αποστάσεις, θέση, ...; Οπότε δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για το πως εντάσσεται οικοδομικά και άρα σε τί ενέργεια να προχωρήσει. Γιατί εδώ που τά λέμε, να πάει αναθεώρηση ή και να μετρήσει σε κάλυψη-δόμηση και να θεωρηθεί "κτίριο" μια κάπως ευρύχωρη ντουλάπα δείχνει παράλογο. Έχετε καμία εμπειρία επ’αυτού;

Edited by soullis
Link to comment
Share on other sites

Μήπως θα έπρεπε να αναφέρεσαι (γιατί κάτι τέτοιο καταλαβαίνω ότι έχεις) σε εργοταξιακούς οικίσκους! Δες το άρθρο 4 παρ ΝΟΚ- που απαιτούν Ε.Ε.Δ.Μ.Κ., την οποία δεν εξέδωσες ή αν εξέδωσες δεν απομάκρυνες μετά την αποπεράτωση  των εργασιών!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.