Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευκλείδης

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Ευκλείδης last won the day on Οκτώβριος 1 2023

Ευκλείδης had the most liked content!

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Ευκλείδης's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

17

Φήμη στην κοινότητα

  1. @Stigma2 από το site του ΤΕΕ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ - ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (παράδειγμα). Φυσικά, αυτά δίνουν μία γενική (εποπτική) εικόνα. Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Η εισφορά υπέρ ΤΕΕ καταργήθηκε;», «Πώς υπολογίζονται οι αμοιβές αλλαγής χρήσης;» και πολλά άλλα παρόμοια θα βρεις στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο φόρουμ.
  2. @Artemiscv για να υπογραφεί συμφωνητικό πρέπει να συνεργάζονται και τα δύο μέρη. Η μηδενική ή η συμβολική (εικονική) αμοιβή είναι ακριβώς το ίδιο προβληματικές σε ενδεχόμενο έλεγχο από την εφορία. Η σύναψη τέτοιου είδους συμφωνητικού αποτελεί επιλογή όταν υπάρχει διάθεση συνεννόησης από ιδιοκτήτη, μηχανικό, πολεοδομία για να λυθεί το πρόβλημα. Από φορολογικής απόψεως δεν μπορεί εύκολα να στηριχθεί. Στην περίπτωσή σου θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό της νόμιμης αμοιβής. Αφού δεν το δέχεται ο μηχανικός, θα πρέπει να γίνει κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τι γίνεται, όμως, με τον ΦΕΜ; Δεν μπορεί να γίνει από εσένα ή τον ιδιοκτήτη κατάθεση ποσού για λογαριασμό του μηχανικού χωρίς εξουσιοδότηση. Η απόδοση του ΦΕΜ (αλλά και του ΦΠΑ) στην εφορία είναι υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία. Το θέμα είναι ότι η ΥΔΟΜ μπορεί να ζητήσει την απόδειξη πληρωμής του φόρου, παρ' όλο που δεν υποχρεούται να ελέγξει κάτι τέτοιο. Πριν προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια, να ρωτήσεις εγγράφως την ΥΔΟΜ εάν αρκεί το αποδεικτικό κατάθεσης της αμοιβής επίβλεψης (συν τον ΦΠΑ) στο ταμείο. Πάντως, για να αρνείται ένας επαγγελματίας να λάβει αμοιβή για εργασία που έχει κάνει θα συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να βρεις ποιος είναι αυτός ο λόγος.
  3. Ναι, αυτό εννοώ (υπό την προϋπόθεση ότι δεν απαιτείται άδεια, όπως έγραψα παραπάνω).
  4. @NIANDR για ποιο λόγο να τα αποδεχθείς αφού δεν αποτελούν επαγγελματικές δαπάνες; Θα επιλέξεις απόρριψη παραστατικού. @natasamarkop δεν είναι αυτή η σωστή διαδικασία. Διάβασε τη δημοσίευση για την καταχώρηση λογαριασμού όταν αποτελεί επαγγελματική δαπάνη μόνο κατά ένα μέρος.
  5. @Largy βάσει του Κτιριοδομικού Κανονισμού "η καπνοδόχος πρέπει να στηρίζεται ασφαλώς σε όλη τη διαδρομή της προς τα πάνω σε τοίχο, δάπεδο ή στο έδαφος". Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να διέρχεται από την ανοιχτή πλευρά ημιυπαίθριου χώρου.
  6. @teo2 για τις λοιπές παραβάσεις ίσχυε ότι για προϋπολογισμό "έως και 5.000 ευρώ θεωρείται μία παράβαση για την οποία καταβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ". Για την ακρίβεια, το όριο των πέντε χιλιάδων προστέθηκε δύο μήνες μετά την αρχική δημοσίευση του τότε ισχύοντα νόμου. Το παράβολο ήταν 500 ευρώ και, ως γνωστόν, δεν επιστρέφεται. Το υπόλοιπο ποσό, όμως, μπορείς να το διεκδικήσεις ακολουθώντας τις οδηγίες υποβολής αιτήματος επιστροφής ποσών ενιαίου ειδικού προστίμου.
  7. @Roukat στη νέα δήλωση θα συμπληρώσεις το συνολικό ποσό παλαιότερων πληρωμών και έτσι θα γίνει ο συμψηφισμός.
  8. @HAROUL ισχύει και για εκτός σχεδίου περιοχές ότι εφόσον δεν μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο φορτία σχεδιασμού, στοιχεία διαγράμματος δόμησης και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αρκεί η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου. Είτε λειτουργούν ως εμπορικές αποθήκες είτε ως καταστήματα, από πλευράς φορτίων δεν έχεις πρόβλημα.
  9. @Artemiscv οι περιπτώσεις αυτές είναι προβληματικές λόγω της αδιαφορίας των εμπλεκόμενων αρχών (πολεοδομία, εφορία), κατά κύριο λόγο. Αντί να έχει τυποποιηθεί μία διαδικασία για τέτοια ζητήματα, ο κάθε "υπεύθυνος" λέει ό,τι θέλει. Δε γίνεται να εκδοθεί απόδειξη από τον νέο επιβλέποντα. Η πιο συμφέρουσα λύση είναι να συναφθεί συμφωνητικό με μηδενική αμοιβή επίβλεψης.
  10. @George Verg δεν υπάρχει υπέρβαση δόμησης, αφού ο ημιυπαίθριος έχει προσμετρηθεί στον ΣΔ. Έχεις παράβαση αναλυτικού προϋπολογισμού για τις εργασίες που έγιναν.
  11. @Dhmhtrhs865 ποια έκδοση χρησιμοποιείς; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το zoom previous, μετά το κλείσιμο του παραθύρου, ώστε να επανέλθει η οθόνη στο αποτέλεσμα που εντόπισε η αναζήτηση.
  12. @martha1 δεν έχει σημασία πότε έγινε η πράξη αποδοχής. Εάν υπάρχει διαθήκη, σε ενδιαφέρει η ημερομηνία δημοσίευσης. Εάν δεν υπάρχει διαθήκη, σε ενδιαφέρει η ημερομηνία θανάτου.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.