Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

(Mεταφερθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλους,

είμαι ένας ιδιώτης που έχει στην κατοχή του, από αποδοχή κληρονομιάς, ένα χωράφι με ελιές εντός οικισμού κάτω από 2000 κατοίκους (176 συγκεκριμένα) σε ένα χωριό στα Χανιά. Έχω κάνει τοπογραφικό (επισυνάπτεται) για να το περάσω στο κτηματολόγιο. Το χωράφι ή γεωτεμάχιο όπως το χαρακτηρίζει ο τοπογράφος έχει εμβαδόν 627 τ.μ. (περίπου) και εφάπτεται με δημοτικό ή κοινοτικό δρόμο (δεν ξέρω ποιος τον έφτιαξε). Ο τοπογράφος αναφέρει ότι ΄΄ Με βάση τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης το γεωτεμάχιο είναι κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον αποδειχτεί ότι προϋφίσταται της 3-5-1985. Σε αυτή την περίπτωση η επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία είναι 240,00τ.μ.΄΄

Διαβάζοντας την αποδοχή κληρονομιάς που έκανε ο πατέρας μου όταν πέθανε η γιαγιά μου αναφέρει ότι η γιαγιά μου πήρε ως ‘’προίκα’’ κάποια χωράφια (μαζί με αυτό) από τον πατέρα της το 1940.

Με αυτήν την αποδοχή μπορώ να αποδείξω ότι είναι στην κατοχή της οικογένειας από τότε? Μήπως θα χρειαστώ μάρτυρες από το χωριό για να το επιβεβαιώσουν ?

Θέλω να το πουλήσω ως οικόπεδο και όχι ως χωράφι μπορώ?

Διάβασα εδώ στο forum ότι για να κτίσει κάποιος ο δρόμος πρέπει να είναι 4 μέτρα πλάτος, θέλω να κάνω ένα ερώτημα προς τον Δήμο για τον δρόμο, να ρωτήσω μόνο για το κομμάτι που είναι το χωράφι μου ή γενικά πόσα μέτρα πλάτος έχει ο δρόμος? Γιατί ένας επαρχιακός δρόμος, όπως ξέρουμε, σε κάποια σημεία έχει πλάτος 3 μέτρα σε άλλα 4 μέτρα κ.ο.κ.

Μήπως να ζητήσω και αεροφωτογραφίες προ του 1985 όπου υπάρχει μεν ο δρόμος άλλα ήταν χωματόδρομος (κατσικόδρομος).

Συγγνώμη που σας κούρασα, ευχαριστώ εκ τον προτέρων.      

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης

To συνημμένο αρχείο τοπογραφικού αφαιρέθηκε λόγω εμφάνισης προσωπικών στοιχείων όμορων και μηχανικού. Αν θέλεις να το ανεβάσεις ξανά, έχοντας πρώτα αφαιρέσει τα προσωπικά στοιχεία (π.χ ονόματα κλπ).

Pavlos 33

 

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι χωράφι (δεν υφίσταται τέτοιος χαρακτηρισμός πολεοδομικά) αλλά, μιας και (όπως αναφέρει ο συνάδελφος) είναι εντός οικισμού, οικόπεδο. 

Κατά τα λοιπά, είναι πάγια αρχή του φόρουμ να μην εμπλεκόμαστε σε δουλειές συναδέλφων. Τις απορίες σου θα τις λύσει ο μηχανικός σου.

  • Upvote 1
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Τελικά με τα οικόπεδα σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων τι γίνεται; Έχω ένα οικόπεδο περίπου 1500 τμ σε οικισμό με ελάχιστους κατοίκους. Στο τοπογραφικό του μηχανικού φαίνεται άρτιο και οικοδομήσιμο, το δήλωσα στο κτηματολόγιο κτλ. Ελαιόδεντρα έχει μέσα. Θα θεωρείται αγροτεμάχιο στο μέλλον; Του χρόνου στο Ε9 να το αλλάξω σε αγροτεμάχιο να γλυτώσω λίγο από τον ΕΝΦΙΑ;

Δημοσιεύτηκε

Προς το παρόν, και μέχρι να οριοθετηθεί ο οικισμός με ΠΔ, δεν αλλάζει τίποτε. Να κρατάς επαφή με το μηχανικό σου για να είσαι ενήμερος

Δημοσιεύτηκε

@Giannis84  Στα πολύ σωστά σχόλια του συναδέλφου παραπάνω θα προσθέσω κάποιες ακόμη σκέψεις.

Δυο είναι τα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Το ένα είναι το πλήρες πάγωμα αγοραπωλησιών (σε συνέχεια της διάλυσης που ξεκίνησε με την εκτός σχεδίου δόμηση λόγω της απόφασης 176/23 ΣτΕ) καθώς λίγοι θα είναι τόσο τολμηροί να ρισκάρουν την αγορά και μετά την κύρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ή μεμονωμένων Π.Δ επανοριοθέτησης, να τους βγει το οικόπεδο εκτός οικισμού ή μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Κάποιοι, από το άγχος της ενδεχόμενης καθολικής μείωσης της αξίας των οικοπέδων τους θα επιδοθούν σε "βίαιη" πώληση χαμηλώνοντας υπερβολικά τις τιμές. 

Το άλλο ζήτημα είναι ότι ακόμη και αν κάποιος ιδιοκτήτης διαθέτει τα χρήματα και θελήσει να εκδώσει Ο.Α διασφαλίζοντας την οικοδομησιμότητα και πάλι κινδυνεύει, καθώς σε ενδεχόμενη αγωγή από κάποιον κακεντρεχή, η άδεια πιθανώς να ακυρωθεί λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ. Αφετέρου δε, μια άδεια δεν αρκεί να εκδοθεί, αλλά έχει και χρονικό όριο να υλοποιηθεί (δηλαδή να κατασκευαστεί το κτίριο).

Για όλα τα παραπάνω η κοινωνία είναι στα κάγκελα καθώς η συνεχιζόμενη-επιβαλλόμενη απαξίωση της περιουσίας του Έλληνα πολίτη μόνο τυχαία σύμπτωση δεν μπορεί να θεωρείται.

Δημοσιεύτηκε

Να προσθέσω πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις (ακυρώσεις) του στε δεν έχουν νομική βάση διότι το ΠΔ του 1985 όριζε σαφώς πως αρμόδιοι, για την οριοθετηση των οικισμών, ήταν οι νομάρχες (άρθρο 3). Είναι γνωστό ότι κάθε ΠΔ, πριν την υπογραφή του από τον ΠτΔ, ελέγχεται εξονυχιστικά από το στε. Άρα, είτε το συγκεκριμένο ΠΔ δεν πέρασε από στε (χλωμό μου φαίνεται με ΠτΔ τυπολάτρη) οπότε είναι άκυρο στο σύνολό του, είτε πέρασε, οπότε το στε δεν"δικαιούται δια να ομιλεί" μιας κι έχει ακέραια την όποιαν ευθύνη. Τα ίδια ισχύουν και για το διάταγμα του 85 για τα εκτός σχεδίου.  Το περίεργο, στην όλη υπόθεση, είναι η στάση της Πολιτείας η οποία συμπεριφέρεται σαν ραγιάς απέναντι στον παντοδύναμο Σουλτάνο.

Συνεπώς, η μόνη λογική εξήγηση φαίνεται να είναι η συμπαιγνία κράτους και στε προκειμένου να απαξιωθεί η περιουσία των μικροϊδιοκτητών γης ώστε να επωφεληθούν κάποιοι καρχαρίες. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.