Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γειά σας,

Μου έτυχε μια περίπτωση όπου σε απομακρυσμένη περιοχή απο εκεί που μένω σε άλλο νησί εντελώς, δέχτηκα να εκδόσω μια άδεια οικοδομής. Επειδή υπήρχε βεβαίωση όρων δόμησης που την είχε εκδώσει μηχανικός απο πρίν, και το έργο ηταν απλό, έκανα έκδοση αδείας χωρίς προέγκριση. Το κακό είναι ότι εγώ στο οικόπεδο δεν πήγα ποτέ, μόνο τις φωτογραφίες του τοπογράφου είχα δει. Εκ των υστέρων μου κοινοποιήθηκε ότι είχε γίνει ένα πείραγμα με τις ισουψείς του τοπογραφικού, και υπάρχουν κάποιες ας πούμε όχι αμελητέες διαφορές με την πραγματικότητα, κάτι που δεν μπορούσα να το διακρίνω μόνο απο τις φωτογραφίες που είδα. Ο ιδιοκτήτης σε συνεννόηση με τον τοπογράφο συμφώνησαν να το δείξουν λίγο πιο σηκωμένο το οικόπεδο ώστε το μελλοντικό κτίριο να έχει καλύτερη θέα. 

Έχει κανείς ιδέα τι γίνετε σε τέτοια περίπτωση? Η ευθύνη της εγκυρότητας των στοιχείων του τοπογραφικού που είναι η βάση για την μελέτη του έργου βαρύνει τον τοπογράφο μόνο? Φέρω ευθύνη σαν μελετητής για την εγκυρότητα του τοπογραφικού, ειδικά εφόσον αυτό είχε ελεγχθεί για την β.ο.δ? Ρωτάω γιατί αν το είχα προλάβει θα αποσυρόμουνα απο μελετητής, αλλά τώρα είναι αργά...

* Επίσης ήμουν και διαχειριστής στην αίτηση για την άδεια...

Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια. 

Edited by apostolis apostolakis
Δημοσιεύτηκε
On 30/6/2025 at 4:03 ΜΜ, apostolis apostolakis said:

...υπάρχουν κάποιες ας πούμε όχι αμελητέες διαφορές με την πραγματικότητα, ...

αυτό το όχι αμελητέες διαφορές πόσο ήταν ??

και .... γενικός κανόνας ο κάθε μελετητής και κάθε επιβλέποντας είναι υπεύθυνος για αυτά που υπογράφει... Άρα ευθύνη του Τοπογράφου αυτό που ρωτάς

οπότε ερώτηση.... εσύ είσαι και γενικός επιβλέποντας του έργου και επιβλέποντας στα αρχιτεκτονικά?

Αν έχεις αρμοδιότητα σ αυτές τις επιβλέψεις όμως θα έχεις και ευθύνη για τις διαφορές στάθμης που θα πρέπει να διαμορφωθούν για αυτό το θέμα, οπότε η ευθύνη θα είναι δική σου ....

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Όχι, λόγω απόστασης απο το έργο, μπήκαν άλλοι μηχανικοί επιβλέποντες. Παρόλαυτά, έχω υπογράψει αρχιτεκτονικά και δ.κ. εκτός απο στατικά. Ο επιβλέπων φαντάζομαι ότι ευθύνεται για να υλοποιήσει τα σχέδια της αδείας, και αν τα σχέδια της αδείας έχουν λάθος βάση τοπογραφικού, και βρεθεί έκθετος, θα πετάξει το μπαλάκι στο μελετητή....?

Η διαφορά είναι σε συγκεκριμένα σημεία της τάξης του 1μ. 

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 30/6/2025 at 7:48 ΜΜ, apostolis apostolakis said:

..Παρόλαυτά, έχω υπογράψει αρχιτεκτονικά και δ.κ. εκτός απο στατικά....

ευθύνη δεν έχεις διότι στηρίζεσαι στο Τοπογραφικό Διάγραμμα και "δεν γνώριζες" υφιστάμενη στάθμη εδάφους....

Αφού όμως ΤΩΡΑ γνωρίζεις και αν υπάρξει σοβαρός δικαστικός αγώνας με γείτονα πχ που του μειώνει κάποια θέα τα ενδεχόμενα μου είναι άγνωστα ....

Αποφάσισε τι θα κάνεις.

Υ.Γ.

στατιστικά η εμπειρία λέει όταν κάποιος φουσκώνει στάθμη κατά ένα μέτρο στην πράξη έχει σκοπό να το φουσκώσει κι άλλο ..... 

Υ.Γ. β

Αν υπάρξουν Δικαστήρια βάζω μεγάλο στοίχημα ότι ο ιδιοκτήτης θα ισχυριστεί, "εγώ δεν είμαι Μηχανικός. Έκανα ότι είπαν οι μηχανικοί"  κλπ κλπ και θα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και θα είσαι κι από μακριά..... σε όσα γίνουν για εσένα χωρίς εσένα .... (που λέει και  το άσμα)

Edited by Didonis
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

@apostolis apostolakis

και κάποιες άλλες παρατηρήσεις:

1. Άδεια που εκδίδεται με ψευδές τοπογραφικό διαγραμμα ειναι ανακλητέα. Κατά τη χορήγηση β.ο.δ. δεν ελέγχεται η ορθότητα της αποτύπωσης. Αυτή εναπόκειται στην επάρκεια κι ευσυνειδησία του συντάξαντος το διάγραμμα

2. Το τοπογραφικό μπορεί να είναι πειραγμένο ως προς τις ισοϋψείς, αλλά ο επιβλέπων οφείλει να εφαρμόσει τις εγκεκριμένες μελέτες. Για να αξιοποιηθεί το "μπόνους" του "πειράγματος, θα πρέπει, κατά τον πρώτοι έλεγχο (και όχι μόνο) οι στάθμες να είναι σύμφωνες με την αρχιτεκτονική μελέτη. Θα λαδώσουν τόσο χοντρά τους ελεγκτές?

3. Δεν θεωρώ ότι, ως μελετητής αρχιτεκτονικών, έχεις κάποιαν ευθύνη. Επειδή όμως ζούμε στη χώρα του απρόβλεπτου, καλό είναι να προετοιμάζεσαι για κάθε ενδεχόμενο...

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.