Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα στους συναδέλφους του φόρουμ. Είμαι πολ μηχ με εμπειρία σε δημόσια έργα - κυρίως υδραυλικά έργα. Έχω μηδενική εμπειρία σε έργα μικρής κλίμακας και θα ήθελα τις συμβουλές σας και την βοήθεια σας με ένα έργο που πρόκειται να αναλάβω. 

Το έργο αφορά επισκευή μετώπης μπαλκονιού 4ου ορόφου.

H οικοδομή είναι γωνιακή σε πεζόδρομο και κεντρικό δρόμο και από την μία πλευρά υπάρχουν καταστήματα από κάτω. Στην ίδια πλευρά στον 4ο όροφο το κούτελο έχει δημιουργήσει μεγάλη ρωγμή με κίνδυνο πτώσης του.

Από την έρευνα που έχω κάνει μέχρι τώρα, μου έχουν πει για 2 τρόπους επισκευής.

Α) Με χρήση ανυψωτικού καλαθοφόρου.

Ερώτηση: χρειάζεται άδεια μικρής κλίμακας, ΣΑΥ-ΦΑΥ? Πως εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εργασιών, κατά το σπάσιμο του σαθρού σκυροδέματος πως μπορεί να αποφευχθεί η αποκόλληση μεγαλύτερου κομματιού από το μήκος του καλαθιού?  

Β) Με χρήση ικριωμάτων. Πέραν από την άδεια μικρής κλίμακας, απογραφή έργου και ΑΠΔ τι άλλο θα πρέπει να λάβω υπόψιν μου?

Ευχαριστώ,

Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Η εμπειρία έχει δείξει ότι η οποιαδήποτε ρωγμή σε μετόπες δεν είναι τοπική. Συνεπώς, θα σου πρότεινα να τοποθετήσεις ικριώματα (με επένδυση) σε όλο το μήκος του προβόλου φροντίζοντας να τηρείς σχολαστικά τα μέτρα προστασίας.

Δημοσιεύτηκε

Καλό είναι να ζητήσεις από τον ιδιοκτήτη και ασφάλιση του έργου κ.λπ.

• Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

ΙΑΣΟΝΑ 

On 13/1/2026 at 11:17 ΠΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Καλό είναι να ζητήσεις από τον ιδιοκτήτη και ασφάλιση του έργου κ.λπ.

Μήπως θα ήταν καλύτερα να ζητήσει ο ίδιος ο μηχανικός την ασφάλιση και όχι ο ιδιοκτήτης?? Το αναφέρω γιατί σε περίπτωση ατυχήματος όλα βαίνουν σε βάρος του επιβλέποντα και όχι του ιδιοκτήτη-που πάντα επικαλούνται  ..το να δεν ξέρω εγώ .. ο μηχανικός μου!

Δημοσιεύτηκε

Υπεύθυνος για την ασφάλιση του έργου είναι ο ιδιοκτήτης. Ο μηχανικός μπορεί να παραιτηθεί από την επίβλεψη αν διαπιστώσει ότι ο ιδιοκτήτης δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του. 

• Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Συν/φοι δεν ξέρω αν την πατήσατε ή όχι

εγώ πάντως κινδύνεψα να πάω μέσα και να πληρώσω και τεράστιες αποζημιώσεις- και όχι ο ιδιοκτήτης- σε 2 περιπτώσεις.

1. Έβγαλα Ο.Α για διώροφη πλακ/πή με πυλωτή και ο ιδιοκτήτης ενώ περαίωσε την κατασκευή άμεσα, μετά από 2 χρόνια (δηλαδή με ισχύουσα Ο.Α και χωρίς να με ενημερώσει- και πριν την ηλεκτροδοτήσω ) κατασκευάζοντας  την αυθαίρετα στέγη  σκότωσε κάποιον εργάτη (4 δικαστήρια με 9500€ δικαστικά έξοδα και ενώ αθωώθηκα δεν πήρα πίσω τίποτα) και

2. έβγαλα Ο.Α για όμοια ως κατασκευή σε επαφή με ένα παλιό ημιδιώροφο κτίσμα  και επειδή ράγισε το παλιό (ενώ με φωτογραφίες τεκμηρίωνα ότι είχα βάλει φελιζόλ  κλπ (επίσης μετά από 3 ή 4 δικαστήρια πλήρωσα 7500€ και πήρα πίσω μετά από αθώωση 765€)   

• Like 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Βασίλη,

Σωστά κι εύγευστα όλα όσα γράφεις! Έτσι έπρεπε να γίνει! Άλλο αυτό όμως κι άλλο η "ασφάλιση ενός έργου"! Ο μηχανικός έχει, τόσο τη συνολική απαίτηση για την ασφάλιση ενός έργου, όσο κι επιμέρους "απαιτήσεις", οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο!!! Αν ο ιδιοκτήτης τσινίσει, προφανώς διότι θα είναι μεγαλύτερο το ασφάλιστρο, τότε πάπαλα ο μηχανικός και ψάχνει να βρει άλλον!

Ο ιδιοκτήτης κάνει το συμβόλαιο κι ο ιδιοκτήτης το πληρώνει! Ο μηχανικός βάζει τους όρους του, που αν δεν γίνουν δεκτοί, την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια!

Καλή χρονιά στον Έβρο και στα εγγόνια σου!!!

• Like 1
Δημοσιεύτηκε

Οι δύο ανωτέρω περιπτώσεις (ειδικά η πρώτη) είναι από αυτές που όλοι ευχόμαστε να μη μας τύχουν. Διαφορετικά, θα μπούμε στο λούκι να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Δυστυχώς, ο επαγγελματικός μας δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια και παλούκια. 

• Like 1
Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή θέλετε να μου πείτε, ότι αν τα 2 αυτά έργα, τα ασφάλιζα εγώ και όχι ο ιδιοκτήτης, δεν θα είχα κανένα όφελος??  

Υπόψη σας ότι και στις 2 περιπτώσεις κατηγορούμενοι ήμουν εγώ και οι ιδιοκτήτες!

Σε ένα άλλο έργο που έπρεπε λόγω υψομετρικής διαφοράς 6,5-7,0μ να θεμελιώσω δίπλα σε ημιδιώροφο το ασφάλισα με 1000€ αλλά ευτυχώς δεν ....., 

image.png.33c449de78fda231f7257ef26143163a.png

Τέλος σχετικά με το θέμα και για να μην πιθανολογούμε, καλά θα ήταν να είχαμε και την εμπειρία από συν/φο, που ασφάλισε το έργο ή αυτός ή ο ιδιοκτήτης και κάτι πήγε στραβά!  

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.