Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τί θεωρείται τελικά ισόγειο?


skan

Recommended Posts

Συναδελφοι καλημερα σας...

Ειμαι Πολιτικός Μηχανικός,νεος,αλλά δεν ασχολουμαι με οικοδομικες αδειες.Θελω ν αγορασω για κατοικια μεζονετα και θα επιθυμούσα τη βοήθεια κάποιου που γνωρίζει απο νομοθεσια.

Οι μεσίτες μου λένε ότι στις διεπίπεδες και τριεπίπεδες κατοικίες,το ισογειο ΔΕΝ είναι νόμιμο (διότι σχεδιαστηκαν ως χωροι σταθμευσης.Κατανοητό...Αλλά τί θεωρείται ισόγειο και τί ημιυπογειο τελικα?Το ρωτάω διότι ήδη μενω σε μεζονετα (υπογειο-ισογειο-1ος) και το ισογειο είναι νομιμότατο....

Επίσης,είναι καλή σκεψη ν αγοραζα τέτοιο σπίτι(με παρανομο το ισογειο?) ή θα πρέπει να ολόκληρη η κατοικία να είναι 'καθαρή'?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Στην ουσία εδώ εκφράζονται δύο απορίες: η μία αφορά στην έννοια του ''ισογείου'' και η άλλη στη νομιμότητα της χρήσεως του.

 

Το τί σημαίνει ''ισόγειο'' είναι ψιλοαυτονόητο και ετυμολογικά: ίσος+γη. Πολεοδομικά εκτός του χώρου που βρίσκεται στην ίδια επιφάνεια με τη γη (διαμορφωμένος περιβάλλων χώρος) θεωρείται ισόγειος και ο χώρος του οποίου η στάθμη είναι μέχρι 1,50 ή 0,80 μ. (αναλόγως την περιοχή και τους όρους δόμησης) ψηλότερα από την επιφάνεια της γης.

 

Για τη νομιμότητα της χρήσης των ισογείων χώρων (αλλά και τις επιτρεπόμενες λειτουργίες αυτών) δε γνωρίζω αν είναι το πλέον σώφρον να ρωτήσεις τον κλάδο των μεσιτών - δε γνωρίζω αν απαιτούνται και ποιες γνώσεις για να μπεις σε αυτό το επάγγελμα. Αλλά οι απαντήσεις που δόθηκαν από όσους ρώτησες φανερώνουν πλήρη άγνοια. Σαφώς και ένα ισόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, εκτός των περιπτώσεων όπου η pilotis είναι υποχρεωτική.

 

Όπως και να'χει πάντως πριν την αγορά ακινήτου ζητάς (από τον υποψήφιο πωλητή προφανώς) επικυρωμένα αντίγραφα σχεδίων από την Πολεοδομία ώστε να είσαι σε θέση να κάνεις αντιπαραβολή με την υπάρχουσα κατάσταση.

 

Τώρα για την τελευταία ερώτηση θα απαντήσω με άλλη ερώτηση: έχεις λεφτά για πέταμα?

Link to comment
Share on other sites

Να σου κάνω μία ερώτηση συνάδελφε skan (με ειλικρινώς φιλική διάθεση);

 

Είσαι μέλος του forum ενάμιση χρόνο, έχεις κάνει αρκετές δημοσιεύσεις και (υποθέτω ότι) έχεις

διαβάσει πολλά σχόλια - απαντήσεις συναδέλφων.

 

Είναι δυνατόν να ρωτάς αν είναι καλή σκέψη ν' αγοράσεις σπίτι με παράνομο ισόγειο;

Ελπίζω να μην με παρεξήγησες. Καλή αρχή στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους ilias και ΜΑΚΑΡ για τα σχόλιά τους (οι δημοσιεύσεις αμφοτέρων με έχουν βοηθήσει πολλές φορές).

 

Ζητώ την κατανόηση των συντονιστών για το εκτός θέματος σχόλιό μου. Γενικά είμαι καλό παιδί angel-smiley-8446.gif και (σχεδόν) πάντα εντός θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Οπως σου είπαν οι προηγούμενοι να πάρεις τα σχέδια του σπιτιού και να δείς τι γινεται στην πράξη. Προσοχή όμως! Μπορει να σου πασάρουν άλλα σχέδια και όχι αυτά που εγκρίθηκαν με την άδεια. Αρα πρεπει απαραιτήτως να έχουν σφραγίδες και να μην είναι απλες φωτοτυπίες.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημερα σας....

Καταρχήν να σας ευχαριστησω για τις απαντησεις σας.Όσο για τον φίλο Chilon?Ειλικρινά κανένα πρόβλημα και δέχομαι κάθε καλοπροαίρετη κριτική.Αλλωστε,από τα 'λάθη' μας και τις συστασεις δεν μαθαίνουμε?

Ξερετε τί με μπέρδεψε?Μου ειπε η μεσιτρια ότι '...ΟΛΕΣ οι μεζονεττες,οι οποιες εχουν κατοικισιμα ισογεια,είναι παρανομα...'Και με παρεξενεψε διότι κι εγω σε μεζονεττα μενω(υπογειο-ισογειο-1ος) και είναι νομιμότατο το ισογειο.Ειναι δυνατόν ρε συναδελφοι να πουλάνε σπίτια 200-250-300.000 € με ΠΑΡΑΝΟΜΑ ισογεια?

 

ps: Απορία για τον φίλο ss_sk: Γιατί ρωτάς αν εχω λεφτά για πέταμα?Απλά είμαι σε αναζητηση οικιας (διαμέρισμα ή μεζονεττα)...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε μήπως το παράνομο ισόγειο αναφέρετε στο υπόγειο με οροφή 1.50 πάνω από το έδαφος, το οποίο και έγινε ισόγειο με παράνομη διαμόρφωση του εδάφους?

Link to comment
Share on other sites

Τελικά το συμπέρασμα είναι ένα: Ότι αφού εμείς λέμε ότι «αααα, εμείς είμαστε μηχανικοί και δεν νοείται να αγοράσουμε σπίτι με παράνομο ισόγειο», τότε ή δεν θα αγοράσουμε καθόλου σπίτι (αφού μάλλον όλα έχουν παράνομα ισόγεια και όχι μόνο), ή αναγκαστικά θα προχωρήσουμε σε αγορά οικοπέδου και ανέγερση του δικού μας σπιτιού (άντε πλήρωσε τα διπλάσια για την όλη ιστορία, και βρες και καλό οικόπεδο αν μπορείς).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.