Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκλογές


Evan

Recommended Posts

Ποιός ο λόγος (και το ότι το λέει το Σύνταγμα δεν είναι λόγος, το Σύνταγμα αποσκοπεί στην οργάνωση του κράτους και ευημερία του λαού) να βελτιωθεί η ακρίβεια αντιπροσώπευσης όταν οι επιλογές είναι περιορισμένες ; (οι εξής δύο: η Φ15 και η Φ20, που έλεγα προηγουμένως). Εκτός και αν πάμε σε πλήρη ρήξη και διάλυση των υφιστάμενων κομματικών μηχανισμών. Που θα το ήθελα με όλη μου την ψυχή, αλλά είναι ουτοπία.

Τη στιγμή μάλιστα που οι συγκάτοικοι μιας πολυκατοικίας συνήθως μαλώνουν εξαιτίας της ομαδικής κεραίας τηλεόρασης και καταλήγουν να βάζει ο καθένας την δική του.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 197
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ενα πραγμα μου κανει εντυπωση. εχουμε 81 απαντησεις. μηλαμε για πολιτικη και ακομα δεν εχει κλειδωσει το post. ειναι συμαδια βελτιωσεις, ή απλα ο φοβος κλειδωματος?

σε ενα κλασικο καφενειο δεν χρειαζονται πανω απο 3 αποψεις για να αρχισουν να πετανε καρεκλες, και εδω εχουμε 81!!!!

"Α, την αμερικάνικη ελευθερία θέλεις! Αυτή που είναι κούφια από μέσα και με έναν δαυλό στο χέρι βάζει φωτιά στον κόσμο!" (Ντινος Ηλιοπουλος)

"Δημοκρατία είναι τέσσερις λύκοι και ένα πρόβατο να ψηφίζουν για φαγητό"

Link to comment
Share on other sites

Χαχαχ

CostaV καλο αυτο με την κεραια

 

George66

Θα συμφωνησω οτι χρειαζομαστε ενα ρυθμιστη. Μετρα ρυθμισης της ισορροπιας ψαχνει και το Παγκοσμιο Οικονομικο Φορουμ.Δυστυχως η απληστια των τραπεζικων μας εφερε εδω που ειμαστε δηλ. Καταχρεωμενοι.. ελπιζω να βρεθουν λυσεις μια και δεν συμφερει κανενα κρατος να πτωχευσει (ενταξει το επαθε η ισλανδια αλλα πηρε και πολλα ρισκα σε επενδυσεις και ηταν αναποφευκτο)

Η μειοψηφια των επιχειρησεων ειναι οι πολυεθνικες, εκτος βεβαια και εαν μιλας για 5-6 ελληνικες οικογενειακες επιχειρησεις. Αυτες george66 με τα συμφεροντα που εχουν ελεγχουν τα παντα. Ποιος θα τα βαλει μαζι τους το κρατος? Χα ..εγω η εσυ εαν ησουν δεν νομιζω οτι θα τολμουσες να αναφερεις εστω την λεξη ελεγχος. Οι απειλες και μονο που δεχομασταν

 

Χαιρομαι που τα περισσοτερα μελη εδω στο φορουμ, παρ’ολο καποιες διαφορετικες θεσεις, πανω κατω τα ιδια ζηταμε

 

Χα και τωρα τα δυσκολα.... καλο το μπλαμπλαμπλα και οι θεωρειες. Ομως για προσφερετε λυσεις σε αυτες τις κρισιμες εκλογες που ερχονται....και Χαρη....οχι την απλη αναλογικη.... αυτο πιστευω το εχεις διατυπωσεις σε 8 απο τα 10 ποστ σου. Ελπιζω να μην το παρεις προσωπικα

 

Τι κριτηρια θα χρησιμοιποιησετε για το ψηφο σας? Παραταξη η την δουλεια του καθε βουλευτη που θα ψηφισετε?

Link to comment
Share on other sites

προφανώς πρώτα διαλέγει κάποιος παράταξη, σύμφωνα με τα γενικότερα επιχειρήματα του καθενός (και υπάρχουν διαφορές, ό,τι και να λένε κάποιοι) και μετά αφού έχουμε σύστημα σταυρού, διαλέγουμε τον βουλευτή που θέλουμε να μας αντιπροσωπεύει.

 

σκέψου να είχαμε και λίστα, να μας διαλέγουν τα διευθυντήρια τους βουλευτές μας.

Link to comment
Share on other sites

Ποιός ο λόγος (και το ότι το λέει το Σύνταγμα δεν είναι λόγος, το Σύνταγμα αποσκοπεί στην οργάνωση του κράτους και ευημερία του λαού)...

Αν το Σύνταγμα, η βάση όλης της νομοθεσίας και λειτουργίας του κράτους, δεν αποτελεί σοβαρό λόγο τότε δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Στο όνομα πάντως του όποιου οφέλους (κατά ορισμένους έστω και της πλειοψηφίας), μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, δεν μπορώ να δεχθώ ότι καταστρατηγείται η ισότητα των πολιτών διότι περί αυτού πρόκειται. Έτσι καταλήγουμε όμηροι των πολλών και η δημοκρατία που όπως είπαμε στηρίζει αφενός την ισότητα και αφετέρου τις μειοψηφίες και τους αδυνάτους, παύει να είναι δημοκρατία και καταντάει οχλοκρατία.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι οι πολιτικοί μας δεν έχουν ωριμάσει τόσο πολύ ώστε να προχωρήσουμε σε εφαρμογή της απλής αναλογικής. Όπου εφαρμόζονται αναλογικότερα εκλογικά συστήματα έχουμε συνήθως κυβερνήσεις συνεργασίας. Για να γίνει αυτό στην Ελλάδα θα πρέπει οι πολιτικοί μας να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό. Μια άλλη λύση θα ήταν να αποσυνδεθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον αριθμό των βουλευτών, μόνο που αυτή η λύση οδηγεί πάλι σε ολιγαρχία.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν θεωρώ ότι δεν είναι θέμα ωριμότητας των πολιτικών αλλά ότι θέλουν να κυβερνούν μόνοι τους καθότι οι συνεργασίες θέλουν συμβιβασμούς και υποχωρήσεις και απ' τις δυο πλευρές ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει καλύτερος κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Μας βάζουν λοιπόν στο δίλημμα ή αυτοδυναμία ή ακυβερνησία το οποίο όμως είναι ψευδοδίλημμα. Ο καθένας στη θέση των κομμάτων εξουσίας θα το έθετε έτσι εκβιαστικά στο λαό εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κόμματος του και του ιδίου.

 

Τι θα γίνει όμως εάν τα πράγματα έρθουν έτσι ώστε με ένα σύστημα απλής αναλογικής να δεχθούν και τα κόμματα εξουσίας ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη συνεργασία; Θεωρείτε αλήθεια ότι δε θα συνεργαστούν; Εδώ συνεργάστηκαν ΚΚΕ με ΝΔ έστω και για λίγους μόνο μήνες με συγκεκριμένο στόχο. Δε θα συνεργαστούν δυο άλλα κόμματα πιο "συγγενικά" προκειμένου να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση διαρκείας; Βάσει της λογικής και με δεδομένο ότι κοιτούν το συμφέρον τους η απάντηση που προσωπικά δίνω είναι και φυσικά ναι.

 

Το ζητούμενο είναι να θέσουμε ως απαράβατο όρο την απλή αναλογική. Τότε όλοι θα προσαρμοστούν. Όσο μπαίνουμε στο δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και δεν αναφέρομαι σ' αυτούς που είναι ενταγμένοι στους δύο πολιτικούς χώρους και που θα τους στήριζαν όποιο εκλογικό σύστημα και να ίσχυε, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σ' αυτό τον τόπο. Ούτε στις διαδικασίες εκλογής των ηγετικών στελεχών των δύο κομμάτων, ούτε στις κυβερνήσεις που θα εναλλάσσονται, ούτε στις πολιτικές που θα ακολουθούνται και στη συμπεριφορά των πολιτικών έναντι του λαού.

 

Όμως επαναλαμβάνω ότι η απλή αναλογική δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι όμως μονόδρομος για περισσότερη ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Έννοιες για τις οποίες έγιναν επαναστάσεις και αγώνες, άλλοτε με επιτυχία άλλοτε όχι. Τίποτα όμως δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες και χωρίς πίστη.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη και εγώ θεωριτικά πιστεύω ότι η απλή αναλογική είναι πιο δίκαιη, αλλα πρακτικά? Αυτό που έγινε το 89 με σύμπραξη ΝΔ-ΣΥΝ, και στη συνέχεια οικουμενική, εγώ δεν θα προτιμούσα να επαναλληφθεί. Στην μεν πρώτη περίπτωση όπως είπες, η συνεργασία έγινε για έναν συγκεκριμένο σκοπό, την κάθαρση, και κάθαρση δεν είδαμε. Στην δε δεύτερη περίπτωση, υπήρξε ακυβερνησία ουσιαστικά. Θα μου πεις κάθε αρχή και δύσκολη. Δεν είμαστε συνηθισμένοι ούτε εμείς ως πολίτες, ούτε και οι πολιτικοί σε τέτοιες καταστάσεις. Καλό πάντως θα ήταν να το δοκιμάσουμε κάποια στιγμή αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης σε ομαλές συνθήκες, και εάν δημιουργηθεί το ίδιο "μπάχαλο" βλέπουμε για την συνέχεια.

Προσωπική μου άποψη πάντως είναι, όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι.....

Link to comment
Share on other sites

Δες και τι γίνετε αυτήν την στιγμή στον ΣΎΡΙΖΑ. Μεταξύ τους δεν μπορούν να συννενοηθούν, πόσο μάλλον να συμπράξουν και σε μιά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.