Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιτεκτονικές μελέτες εφαρμογής


deskar

Recommended Posts

Η μεγαλύτερες δυσκολίες και κίνδυνοι όσο αφορά τις μελέτες και τα σχέδια εφαρμογής είναι στα σημεία που συναντάμε διαφορετικά υλικά και κατασκευαστικές τεχνικές. Πλέον έιναι πολύ εύκολο να βρει κανείς ακόμη και έτοιμα σχέδια από εταιρείες όμως συνήθως αυτά δείχνουν ιδανικές συνθήκες εφαρμογής και σπάνια τα σημεία συμβολής - στα οποία και παύουν να ισχύουν και οι σχετικές εγγυήσεις των υλικών αφού ο ένας κατασκευαστής δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη συμπεριφορά των υλικών του άλλου. Κλασσικό παράδειγμα είναι οι διάφορες επενδύσεις και μονώσεις. Εκεί λοιπόν απαιτείται πείρα και πρακτική για τη σωστή μελέτη και εφαρμογή π.χ. αρμοί συστολών- διαστολών και στεγάνωση, θερμογέφυρες, επικαλύψεις και συνδέσεις διαφορετικών υλικών, κλπ. Η παρουσία στο γιαπί και κυρίως η προσεκτική μελέτη υφιστάμενων κτιρίων, καθώς τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται μετά από καιρό, είναι απαραίτητα για κάθε μηχανικό. Αυτά όλα αφορούν προδιαγραφές σε πρακτικό/ τεχνικό επίπεδο. Σε ποιο θεωρητικό επίπεδο, δηλαδή όσο αφορά τα σχέδια εφαρμογής αυτά μπορούν να συντάσσονται από τα τεχνικά τμήματα των διαφόρων κατασκευαστών, ειδικά όταν έχουμε εξειδικευμένες κατασκευές, καθώς αυτοί εγγυώνται το κομμάτι που τους αφορά. Σε μικρότερα έργα που αναλαμβάνει όλα τα σχέδια μηχανικός παραθέτει τις τεχνικές προδιαγραφές των κατασκευαστών υλικών.

Link to comment
Share on other sites

Και να προσθέσω (όχι που θα την γλιτώνατε :P) ότι η αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής πρέπει να λαμβάνει υπ'όψιν τις υπόλοιπες μελέτες εφαρμογής του έργου, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει πχ Η/Μ. (Ριμάδες σωληνώσεις!)

Link to comment
Share on other sites

Και να προσθέσω (όχι που θα την γλιτώνατε :P) ότι η αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής πρέπει να λαμβάνει υπ'όψιν τις υπόλοιπες μελέτες εφαρμογής του έργου, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει πχ Η/Μ. (Ριμάδες σωληνώσεις!)

 

Απόλυτα σωστή.

 

Γενικά κάποτε μου είχαν πει.

 

Εφαρμογής είναι αυτό που θα μπορέσεις να εφαρμόσεις έχοντας τις λιγότερες αλλαγές με τα as built. Και χωρίς την απαίτηση να ξαναμελετήσεις ή ξαναντιμετωπίσεις πρόβλημα στην κατασκευή.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γνωρίζει κανείς αν απαιτούνται συγκεκριμένες κλίμακες για την κατάρτηση μιας μελέτης εφαρμογής πχ για δημόσιο έργο; Η αυτό προσδιορίζεται ανάλογα από τον εκάστοτε μελετητή.

Link to comment
Share on other sites

Η κλίμακα προκύπτει από το πλήθος και είδος των πληροφοριών που θέλει κάποιος να δώσει - εκτός βέβαια αν ζητείται ρητά κάτι συγκεκριμένο.

 

Βασικά χρησιμοποιείται η 1:20 για τις (συνεπτυγμένες) τομές ή τα κλιμακοστάσια. Για περισσότερο zoom πάμε 1:10 ή 1:5. Εννοείται πως τα στάνταρ σχέδια (κατόψεις, όψεις, τομές 1:50) θα δίνουν πολύ περισσότερες πληροφορίες.

 

Υπενθυμίζω πως πρέπει όλοι να αναγράφουμε την ειδικότητα στο προφίλ μας.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

καλησπέρα συνάδελφοι!Θα ήθελα να σας κάνω 1 ερώτηση.Που μπορώ να βρω πληροφορίες για το πως γίνονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες εφαρμογής.Έχουν μήπως ορισμένες προδιαγραφές?Ποια η διαφορά τους από τις αρχιτεκτονικές μελέτες που κάνουμε για την πολεοδομία?Ευχαριστώ!

 

ΠΔ696/74 ΦΕΚ-301/Α/74

 

ΑΡΘΡΟΝ-231 Μελέτη εφαρμογής.

 

1. Το στάδιον τούτο της μελέτης καλύπτει την σύνταξιν και παράδοσιν εις τον εργοδότην απάντων των στοιχείων των απαραιτήτων διά την δημοπράτησιν και την απρόσκοπτον εκτέλεσιν του έργου των τευχών δημοπρατήσεως συντασσομένων κατά τας οικείας προδιαγραφάς.

2. Αύτη περιλαμβάνει:

α) Την σύνταξιν πλήρων σχεδίων εκτελέσεως των οικοδομικών ή άλλων συναφών εργασιών των απαιτουμένων διά την πραγματοποίησιν του έργου και συγκεκριμένως τοπογραφικόν σχέδιον διά την ακριβή ένταξιν του όλου έργου εις τον χώρον, άπαντα τα σχέδια κατόψεων και όψεων μετά των απαραιτήτων τομών εφ' ων σημειούνται άπασαι αι βασικαί διαστάσεις των οικοδομικών στοιχείων και το είδος αυτών

εν συσχετισμώ προς τα στοιχεία της φερούσης κατασκευής και τας απαιτουμένας υπό των προβλεπομένων εγκαταστάσεων κατασκευάς, ως και σχέδια λεπτομερειών εις α εμφαίνονται αναλυτικώς αι

διαστάσεις, η διάρθωσις και το είδος των υλικών των διαφόρων οικοδομικών ή άλλων συναφών στοιχείων του έργου.

β) Σχέδια κατασκευής:

βα) Κατόψεις χαράξεως και εκσκαφής θεμελίων των τοίχων κλπ. μετά των οριστικών διαστάσεων σταθμών βάθους εκσκαφών, χαρακτηριστικών τομών εις ειδικά:θέσεις, υπό κλίμακα 1:50.

ββ) Κατόψεις υπογείων υπό κλίμακα 1:50.

βγ) Κατόψεις ισογείων υπό κλίμακα 1:50.

βδ) Κατόψεις απάντων των ορόφων υπό κλίμακα 1:50.

Εις τας ανωτέρω κατόψεις αναγράφονται άπασαι αι διαστάσεις

γενικαί και επί μέρους, άπασαι αι σχετικαί στάθμαι με αφετηρίαν σταθερόν εκλεγόμενον σημείον (κατά προτίμησιν εν ισογείω), ο

τύπος και αι διαστάσεις απάντων των ανοιγμάτων και κουφωμάτων, εν συναρτήσει προς τους συνυποβαλλομένους, πίνακας κουφωμάτων. 'Απασαι αι στάθμαι ποδιών, κατωφλίων, υπερθύρων, σημειούνται και περιγράφονται τα τυχόν μη τεμνόμενα (υπό της κατόψεως) κουφώματα, αι θέσεις μετά των ακριβών διαστάσεων των στοιχείων του φέροντος οργανισμού, αι θέσεις υδρορροών, αι ακριβείς και οριστικαί θέσεις

των υδραυλικών υποδοχέων, το είδος κατασκευής των τοίχων, το είδος κατασκευής των δαπέδων, ως και πάσα τυχόν απαιτουμένη ειδική λεπτομέρεια.

'Απαντες οι χώροι, κλειστοί ή ανοικτοί, χαρακτηρίζονται δι' ειδικού γράμματος ή αριθμού συνηρτημένου προς τους της περιγραφικής εκθέσεως ή άλλων στοιχείων της μελέτης. Σημειούνται αι λεπτομέρειαι διά χαρακτηριστικού σημείου συνηρτημένου προς το των πινάκων λεπτομερειών. Ομοίως σημειούνται άπασαι αι γραμμαί τομών, συνηρτημέναι προς τας γενικάς τομάς του κτιρίου.

βε) Κατόψεις δωμάτων και στεγών, υπό κλίμακα 1:100 μετά των ρύσεων και απορροών ομβρίων, των θέσεων των υδρορροών, μεθ' απάντων των σχετικών υψομέτρων διαμορφώσεώς των κλπ.

βστ) Σχέδια απασών των όψεων υπό κλίμακα 1:100 ή 1:50 και χαρακτηρισμός τρόπου επικαλύψεως και διαμορφώσεως των επιφανειών των όψεων.

βζ) Τομαί κατά δύο κατευθύνσεις (πλάτος και μήκος) απάντων των τμημάτων των κτιρίων, υπό κλίμακα 1:50, ως επίσης και χαρακτηριστικαί τοιαύται εις κλίμακας, εξώστας κλπ. ως και εις τα σημεία εις τα οποία προβλέπονται ειδικαί κατασκευαί, χρήζουσαι διευκρινίσεως υπό κλίμακα 1:20. Επί πλέον γίνονται τομαί εις

θέσεις τοιαύτας του κτιρίου, ώστε να παραδίδωνται σχεδιασμέναι και αι τυχόν μικραί όψεις αυτού, αι δημιουργούμεναι λόγω της διαμορφώσεως τυχόν εσοχών κλπ. Αι τομαί περιλαμβάνουν άπαντα τα ύψη, εσωτερικά και εξωτερικά, ως και τα απαραίτητα υψόμετρα (εν συναρτήσει πάντοτε προς τας κατόψεις και όψεις) πατωμάτων,

υποδομών δαπέδων, οροφών, γείσεων, κορωνίδων, πυθμένων δοκών κλπ.

Επί των όψεων και των τομών αναγράφονται οι χαρακτηριστικοί συμβολισμοί, οι αναφερόμενοι εις τα σχέδια λεπτομερειών κλπ.

γ) Σχέδια λεπτομερειών:

γα) Πίνακες απάντων των κουφωμάτων (εσωτερικών και εξωτερικών) των κτιρίων, υπό κλίμακα 1:20 περιλαμβάνοντες τας διαστάσεις ανοίγματος και κουφώματος, το είδος κατασκευής, το υλικόν, τον αριθμόν φύλλων, τα υψόμετρα υπερθύρων, κατωφλίων, ποδιών, την θέσιν και τον τρόπον ανοίγματος των κινητών φύλλων. Τα κουφώματα φέρουν χαρακτηρισμούς αντιστοιχούντας προς τα λοιπά σχέδια και τομάς 1/20, αντιστοιχούσας εις σχέδια λεπτομερειών

των.

γβ) Πίνακες απασών των κλιμάκων των κτιρίων, υπό κλίμακα 1:20, περιλαμβάνοντας την χάραξιν και διάρθρωσιν εν κατόψει και αναπτύγματος όλων των βαθμιδοφόρων.

γγ) Τομαί καθ' ύψος από στέψεως μέχρι βάσεως των κτιρίων εις χαρακτηριστικάς θέσεις υπό κλίμακα 1:1 ή 1:10 με

επεξηγήσεις σαφείς της κατασκευής και των χρησιμοποιουμένων υλικών.

γδ) Σχέδια κατασκευής τυχόν ψευδοροφών υπό κλίμακας 1:20 και 1:1.

γε) Σχέδια αναπτυγμάτων ειδικών χώρων, ως εισόδων, μεγάλων αιθουσών ειδικής λειτουργίας κλπ. υπό κλίμακας 1:20 ή 1:50 αναλόγως του μεγέθους.

γστ) Σχέδια λεπτομερειών εν τομαίς απάντων των κουφωμάτων, εις όλα τα σημεία εις φυσικόν μέγεθος.

γζ) Σχέδια λεπτομερειών στηθαίων, κιγκλιδωμάτων, εξωστών, κλιμάκων, χειρολισθήρων κλπ. υπό κλίμακας 1:10 και 1:1.

γη) Σχέδια λεπτομερειών επενδύσεων, δαπεδοστρώσεων, σοβατεπιών εις ειδικά μη χαρακτηριστικά σημεία κλπ. υπό κλίμακας 1:10 και 1:1.

γθ) Σχέδια λεπτομερειών αρμών διαστολής εις απάσας τας θέσεις του κτιρίου, υπό κλίμακας 1:10 και 1:1.

γι) Σχέδια κατασκευής και λεπτομερειών μονώσεως και συναρμογής προς στοιχεία συλλογής και απαγωγής ομβρίων, ως και παντός ετέρου στοιχείου, το οποίον θεωρείται αναγκαίον να διευκρινισθή πλήρως διά την απρόσκοπτον εκτέλεσιν του έργου.

δ) Τεχνική Περιγραφή

Αύτη δέον να δίδη πλήρη εικόνα των εκτελουμένων εργασιών και να επεξηγή και συμπληρώνη τα σχέδια της μελέτης, ούτως ώστε βάσει ταύτης και των σχεδίων να είναι δυνατός ο έλεγχος και η απρόσκοπτος εκτέλεσις του έργου. Εις την ως άνω Τεχνικήν Περιγραφήν πλέον της λεπτομερούς αναλύσεως των εκτελουμένων εργασιών, των μεθόδων και υλικών κατασκευής εκάστου στοιχείου κεχωρισμένως, δέον όπως αναλυτικώς αναφέρεται έκαστος χώρος των κτιρίων κατά αντίστοιχον αρίθμησιν, ως αύτη θέλει γίνη εις τα σχέδια κατασκευής από απόψεως κατασκευής δαπέδων, επενδύσεων είδους χρωματισμών κλπ.

ε) Πρόπλασμα υπό κλίμακα 1:200 ή 1:100 μετά λεπτομερειών των προσόψεων και τεσσάρων φωτογραφιών αυτού, εφ' όσον ήθελε ζητηθή παρά του εργοδότου.

στ) Στοιχεία χρονικού προγραμματισμού της κατασκευής.

ζ) Η εκπόνησις της μελέτης εφαρμογής προϋποθέτει έγκρισιν της οριστικής εφ' ης βασίζεται.

3. Προμέτρησιν και προϋπολογισμόν.

4. Εκ των τευχών δημοπρατήσεως τα απαιτούμενα αναλόγως προς τον τρόπον δημοπρατήσεως ως ενιαίου κτιριακού έργου ή

κεχωρισμένως.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.