Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση Μ/Σ στο δίκτυο Μ/Τ της ΔΕΗ


chria

Recommended Posts

Γεια σε όλους.

 

Έκανα μία μελέτη υποσταθμού Μ/Τ. Οι υπολογισμοί γίναν με το ADAPT. Ο Μ/Τ είναι 500KVA. Το υπολογιζόμενο καλώδιο τροφοδοσίας είναι το NA2XSY 95/16. Προφανώς θα τοποθετηθούν 3 τέτοια καλώδια για τις 3 φάσεις.

 

Ο εγκαταστάτης με ρώτησε αν θα χρειαστεί και χαλκός. Σε ποια περίπτωση μπορεί να χρειάζεται χαλκός? Τα καλώδια αυτά δεν επαρκούν? Είναι η πρώτη μου μελέτη Υ/Τ και δεν έχω τη γνώση, αλλά δεν νομίζω να απαιτείται κάτι τέτοιο.

 

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή μου chria. Οι διατομές με μια πρώτη ματιά φαίνονται σωστές. Όμως, εξ εμπειρίας σου συνιστώ (και σου προτείνω ανεπιφύλακτα) εκτός από τα 3 καλώδια των φάσεων, να ρίξετε ακόμα ένα της ιδίας διατομής ως εφεδρικό έτοιμο προς σύνδεση. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί για διαφόρους λόγους (υγρασίες, αστοχίες) κλπ μετά από κάποια χρόνια να "σκάσει" κάποιο καλώδιο Μ.Τ. Είναι χρήσιμο λοιπόν, να υπάρχει έτοιμο προς σύνδεση κάποιο εφεδρικό διότι αν δεν υπάρχει μάλλον το κτίριο θα νεκρώσει ηλεκτρικά για μέρες (φαντάσου ότι θα πρέπει να έρθει συνεργείο, να ρίξει νέο καλώδιο κλπ κλπ). Στο προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα.

 

Τι εννοεί με τη φράση "αν θα χρειαστεί και χαλκός" ? μήπως εννοεί την γείωση της σχάρας κατά μήκος της διαδρομής των καλωδίων ?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητός και όχι αγαπητή :smile:

 

Αρχικά σ ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω 2 ακόμα απορίες που μου δημιουργήθηκαν

 

α) Πώς θα οδεύσουν τα 3 (+3 εφεδρικά) στο έδαφος? Απαιτείται κάποια απόσταση μεταξύ τους? Θα είναι στον ίδιο σωλήνα? Να προβλέψω και μερικά φρεάτια επισκέψεως?

 

Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Ο George εννοεί 3 + 1 εφεδρικό αν κατάλαβα καλά.... 3 εφεδρικά ίσως είναι too much...

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ chria, ζητώ συγνώμη για την απροσδόκητη αλλαγή ...φύλου :)

 

Ακριβώς samdreamth. 3+1 εφεδρικό. Το να ρίξεις άλλα 3 εφεδρικά είναι υπερβολή και δεν χρειάζεται. Όμως το 4ο (το εφεδρικό δηλαδή) να μην το "τσιγκουνευτείς" και να το ρίξεις σε κάθε περίπτωση. Αν τα ρίξεις από το έδαφος πρέπει οπωσδήποτε να προβλέψεις φρεάτια. Επίσης να αφήσεις και ένα σύρμα μέσα αν χρειαστεί να τραβήξεις κάποιο καλώδιο στο μέλλον.

 

Τώρα, η όδευση των καλωδίων Μ.Τ. κανονικά γίνεται ως εξής. Τα καλώδια καλό είναι να σχηματίζουν ένα πεπλεγμένο τρίγωνο ή έστω ένα τρίγωνο. Δηλαδή 2 καλώδια το ένα δίπλα στο άλλο και το άλλο πάνω από αυτά τα δύο. Γενικά όμως δεν υπάρχει πρόβλημα και αν τοποθετηθούν σε οριζόντια διάταξη στη σχάρα.

Η διατομή των 95 μμ2 πιθανόν να είναι λίγο μεγάλη. Και 50μμ2 να έβαζες δεν θα είχες κανένα πρόβλημα. Ομως καλά κάνεις και βάζεις 95άρια διότι αύριο μεθαύριο σε μια πιθανή επαύξηση ισχύος τουλάχιστον θα έχεις τα καλώδια έτοιμα.

 

Ιδιαίτερη προσοχή στις γειώσεις. Τα πάντα μέσα στο χώρο του Μ/Σ πρέπει να γειωθούν στη γείωση που αφορά στα μεταλλικά μέρη. Ομοίως και η σχάρα των καλωδίων μέσης τάσης κατά μήκος.

Link to comment
Share on other sites

Χίλια ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 

Μία λίστα που να αναφέρει τι πρέπει να γειωθεί είναι εύκολο να έχω? Γιατί φοβάμαι ότι όλο και κάτι θα μου ξεφύγει, λόγω απειρίας.

 

 

Ευχαριστώ και πάλι...

Link to comment
Share on other sites

Μήπως να άφηνες σε κάποιον πιο έμπειρο ή να έκανες μάζι του τον Υ/Σ; Τα 20kV δεν είναι παίξε γέλασε. Τουλάχιστον βρες μια έτοιμη μελέτη και διάβασε την. Πως να σου πει ο GeorgeS ή όποιοσδήποτε άλλος τι να γειώσεις; Και αν δε στα πούμε καλά ή δεν καταλάβεις κάτι; tZzZzZt?

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα λέει ο stayros. Οι υποσταθμοί Μέσης Τάσης πάντα έχουν μια επικινδυνότητα. Επιγραμματικά όμως αγαπητέ chria θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο πιο περιεκτικά μπορώ.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΙΩΣΕΩΝ

 

 

Αν η αντίσταση γείωσης δεν είναι πολύ χαμηλή (1 ή άντε 2 ohm) και ΔΕΝ υπάρχει θεμελίακή γείωση, τότε γειώνουμε τον ουδέτερο κόμβο του μετασχηματιστή σε ξεχωριστό τρίγωνο γείωσης. Αυτή είναι η 1η μας γείωση

 

Ακολούθως, στο χώρο του Μ/Σ, των Πεδίων Χαμηλής Τάσης και του χώρου της κυψέλης Μέσης Τάσης (από τη πλευρά του καταναλωτή) εγκαθιστούμε μεταλλικό πλέγμα στο δάπεδο το οποίο σκεπάζεται με ελαφρύ μπετό και περιμετρικά των χώρων αυτών ταινία γειώσεως. Το μεταλλικό πλέγμα του δαπέδου συνδέεται με την περιμετρική ταινείας γείωσες περίπου ανά 3 μέτρα χωρίς αυτό να είναι κανόνας (η απόσταση εννοώ). Δηλαδή, σε κάθε χώρο (Μ/Τ, Μέσης Τάσης, πεδίων Χ.Τ.) τρέχει περιμετρικά ταινεία γειώσεως στη οποία συνδέονται αναμονές από το μεταλλικό πλέγμα στο δάπεδο. Επίσης στους ίδιους χώρους γειώνονται, δηλαδή συνδέονται με την περιμετρική ταινία γείωσης, όλα τα μεταλλικά μέρη του εξοπλισμού που βρίσκεται εντός των χώρων αυτών. Δηλαδή, σχάρες όδευσης καλωδίων, στόμια κλιματισμού ή απαγωγής αέρα (αν θα κάνει κλιματισμό ή εξαερισμό αντίστοιχα), περσιδωτά μεταλλικά ανοίγμα, πόρτες κλπ.

Η γείωση αυτή, δηλαδή η λεγόμενη γείωση μεταλλικών μερών εξοπλισμού Υ/Σ, καταλήγει σε δικό της ανεξάρτητο τρίγωνο γείωσης (ή εναλλακτικά γειωτές τύπου Ε) σε κατάλληλη απόσταση από το τρίγωνο γειώσεως ουδετέρου κόμβου Μ/Σ.

 

Στη πραγματικότητα πρόκειται για μια ισοδυναμική σύνδεση όλων των μεταλλικών στοιχείων που βρίσκονται εντός των χώρων του Υποσταθμού αλλά και του δαπέδου. Ο λόγος που εγκαθιστούμε το μεταλλικό πλέγμα στο δάπεδο (θα το ακούσεις και ως πλέγμα δαριγκ) είναι για προστασία από αναπτυσσόμενες βηματικές τάσεις σε περίπτωση σφάλματος στη Μ.Τ. καθώς αν δεν υπήρχε και είχαμε ένα τέτοια σφάλμα η διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε δύο σημεία στους χώρους αυτούς θα ήταν επικίνδυνη για την ασφάλεια μας. Μακρύτερα των χώρων αυτών, η καμπύλη εξασθένισης του αναπτυσσόμενου δυναμικού δεν συνιστά επικινδυνότητα.

 

Τώρα αν υπάρχει θεμελιακή γείωση ή μπορεί να επιτευχθεί πολύ καλή τιμή στην αντίσταση γείωση (δύσκολο εντός κτιρίων Αττικής) μπορούν όλα να πέσουν στην ίδια γείωση χωρίς να κάνεις ξεχωριστές κατασκευές.

 

Ομοίως, αν υπάρχει Η/Ζ προς υποστήριξη σε περίπτωση διακοπής, ο ουδέτερος κόμβος της γεννήτριας του Η/Ζ γειώνεται επίσης σε ξεχωριστή γείωση (τρίγωνο ή άλλος τύπος, Ε, κλπ). Ισχύει και εδώ πως αν η αντίσταση γειώσεως είναι πολύ χαμηλή δύναται και αυτή η γείωση να πέσει σε κοινό σύστημα.

 

Ελπίζω να μην ξέχασα τίποτα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πολύ καλά αυτά που μας γράφεις αγαπητέ GeorgeS για τις γειώσεις. Εγώ μόνο μια σημείωση θέλω να κάνω προς τον chria σχετικά με τη διατομή των καλωδίων. Αυτή λοιπόν είναι σωστή μόνο αν θεωρήσουμε πως η ισχύς βραχυκύκλωσης του δικτύου της ΔΕΗ είναι 500 MVA (θεωρούμε δίκτυο 20 kV). Αν όμως η εγκατάσταση γίνει στην επαρχία, που αν δεν κάνω λάθος η ΔΕΗ ορίζει μέγιστη ισχύς βραχυκύκλωσης 250 MVA, τότε είναι υπερβολικά μεγάλοι οι αγωγοί αυτοι, των 50 mm2 αρκούν.

 

Επίσης σε κάποιες περιοχές το δίκτυο της ΔΕΗ δεν είναι 20 kV, αλλά 15, οπότε αλλάζουν λίγο τα καλώδια, αλλά το πιο σημαντικό, ο Μ/Σ. Και επειδή αυτή η πληροφορία - όταν σχεδιάζεις έναν υποσταθμό - ίσως να μην είναι προσιτή, καλό είναι να προβλέψεις μεταγωγέα τάσεων 15-20 kV. (Από όσο γνωρίζω σταδιακά το δίκτυο της ΔΕΗ θα γίνει 20kV πανελλαδικά).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Γενικά νομίζω για τις γειώσεις της ΧΤ και της ΜΤ ισχύουν τα εξής:

 

Για να συνδεθεί η γείωση της ΜΤ με την ΧΤ πρέπει R(MT)//R(XT)<0,7 Ω. Αλλιώς όποως λέει ο GeorgeS πρέπει οι δύο γειώσεις να γειωθούν ξεχωριστά με 20m απόσταση μεταξύ τους νομίζω, ώστε να μην αλληλεπιδράζονται οι δύο γειώσεις μεταξύ τους. Ωστόσο αυτό είναι συνήθως λιγάκι δύσκολο και καλό θα είναι να πετυχαίνουμε χαμηλή αντίσταση γείωσεις σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό τουλάχιστον.

 

Εγώ έχω το εξής ερώτημα. Σε παροχή Α1 η ΔΕΗ ασφαλίζει την παροχή με ασφάλειες τήξης 30Τ ΑΖ. Έχω ένα Μ/Σ 250kVA και υπολογίζω διατομή στη ΜΤ 35mm2. Ωστόσο υπολογίζω τη διατομή που θα αντέξει το θερμικό ρεύμα βραχυκύκλωσης και μου βγαίνει 50,4mm2. Οπότε να πατήσω στην ασφάλεια της ΔΕΗ ότι θα με προστατεύσει για διατομή 35mm2? ή να βάλω διατομή 70mm2 ώστε να προστατεύσω το καλώδιο μου είναι δεν είναι η ασφάλεια της ΔΕΗ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.