Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φίλτρο σε γεώτρηση


MAKAP

Recommended Posts

Για ενημέρωση όλων των καλών συναδέλφων που συμμετείχαν στη συζήτηση και βοήθησαν με τη γνώμη και τις προτάσεις τους, πληροφορώ ότι τελικά αγόρασα ένα πλαστικό φίλτρο σίτας (mesh 80, όπως είπε ο πωλητής από τον κωδικό του) που το είχε μάλλον παρακαταθήκη ο εξουσιοδοτημένος πωλητής της περιοχής μου. Το φίλτρο φαίνεται να είναι σοβαρή κατασκευή, διαθέτει βρυσάκι για καθαρισμό και το τοποθέτησα αμέσως μετά την έξοδο της γραμμής από το πηγάδι κατασκευάζοντας, παράλληλα, και μία παράπλευρη δίοδο παράκαμψης (με διακόπτες και στη μία δίοδο και στην άλλη) ώστε να είναι αφενός δυνατή η αντικατάσταση του φίλτρου σε περίπτωση βλάβης αφετέρου η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος στην περίπτωση αφαίρεσης του φίλτρου.

 

Τοποθετήθηκε πριν από μία βδομάδα και έχω σκοπό να το αδειάζω κάθε 3-4 βδομάδες αφού πρώτα ελέγχω τη σίτα για να διαπιστώσω αν πράγματι μαζεύει άμμο ή λάσπη και βρύα.

 

Σας ευχαριστώ όλους.

Link to comment
Share on other sites

(mesh 80, όπως είπε ο πωλητής από τον κωδικό του)

 

Aυτό σημαίνει ότι σε μήκος ίσο με μία ίντσα προς μια κατεύθυνση*, θα "συναντήσεις" 80 ανοίγματα. Τώρα τι κόκκοι μπορούν να περάσουν εξαρτάται από το πάχος των ινών που απαρτίζουν την σίτα αλλά τα συστήματα είναι συγκεκριμένα. Επειδή το 80 δεν υπάρχει στο BSS σύστημα (ή τουλάχιστον δεν το έχω βρει σε πίνακες, και αν υπάρχει δεν χρησιμοποιείται ευρέως) αλλά μόνο στο Tyler και στο αμερικάνικο και η τιμή αντιστοιχεί και στα δύο αυτά συστήματα σε "άνοιγμα" 0.178 mm δηλαδή μπρούν να περάσουν υλικά με κόκκο διαμέτρου (ή ακτίνας θα σε γελάσω αυτήν την στιγμή) < ή = με 0.178 mm.

 

Θεωρητικά υπάρχουν συστήματα που μετράνε τον αριθμό των ινών και όχι των ανοιγμάτων (αλλά δεν τα έχω συναντήσει).

 

Μηχανική Τεμαχιδίων γαρ!:P

 

Τοποθετήθηκε πριν από μία βδομάδα και έχω σκοπό να το αδειάζω κάθε 3-4 βδομάδες αφού πρώτα ελέγχω τη σίτα για να διαπιστώσω αν πράγματι μαζεύει άμμο ή λάσπη και βρύα.

 

 

Μαζεύει πολλά?

 

edit:

* Η κατεύθυνση προφανώς θα είναι παράλληλη ως προς τις ίνες, δηλαδή θα σχηματίζεται γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους (κλασικό καρτεσιανό σύστημα με την κατεύθυνση να είναι παράλληλη ως προς χ'χ ή y'y) και δεν μιλάμε για μια "διαγώνια" κατεύθυνση στην προσμέτρηση των "ανοιγμάτων".

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια για τις γνώσεις σου στο συγκεκριμένο θέμα :D

Επί του θέματος, αφενός δεν είμαι βέβαιος αν ο πωλητής γνώριζε τα σωστά στοιχεία του φίλτρου αφετέρου θα ελέγξω σε 3-4 βδομάδες, όπως έγραψα παραπάνω, αν έχει μαζέψει υλικό ώστε να δικαιολογήσω και τη σκοπιμότητα της τοποθέτησης του φίλτρου.

 

Μετά τον πρώτο έλεγχο, θα ενημερώσω.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια για τις γνώσεις σου στο συγκεκριμένο θέμα :D

 

Ευχαριστώ, ευχαριστώ!8-)

 

Αναμένω το update.

 

edit: food for thought για όποιον ενδιαφέρεται:

 

Αφού ψάχτηκα λίγο (και έχω λίγο χρόνο μπροστά μου για να γράψω πιο άνετα), συγκέντρωσα τα συστήματα (ή αλλιώς "σειρές") που χρησιμοποιούνται για όποιον θέλει να ψάξει. Έτσι έχουμε την Βρετανική BSS 410, οι αμερικάνικες Tyler και US std (με την δεύτερη να λέγεται συχνά σκέτο "αμερικάνικη" και η άλλη απλά tyler αν και στην βιβλιογραφία έχω βρει πρωτίστως την tyler και την us std μόνο στο net), η Γαλλική AFNOR και οι Γερμανικές ASTM και DIN 4188. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τα ISO με τα οποία δεν έχω ασχοληθεί (ακόμα).

 

Στην ASTM το mesh 80 αντιστοιχεί σε 180 μm. Η διαφορά των δύο μικρών (2μm) σε αυτή την σειρά (σε σχέση με την tyler που ανέφερα ποιο πάνω) έχει να κάνει με το διαφορετικό πάχος του σύρματος.

 

Οπότε αν ο πωλητής δεν μας πει το σύστημα αναφοράς το οποίο χρησιμοποιεί η εταιρεία κατασκευής δεν μπορούμε να βρούμε το άνοιγμα της οπής στην σίτα του MAKAP. Αν και υποψιάζομαι ότι τα 2 μικρά δεν τον καίνε και πάρα πολύ για την χρήση που το θέλει! :D

 

edit#2: Αφού ρώτησα και τον σχετικό καθηγητή μου, επιβεβαίωσα ότι οι σειρές ASTM και US std είναι ταυτόσημες, είναι η ίδια σειρά και απλά μπέρδευε κόσμο το βιβλίο που μας δόθηκε από τον τρόπο γραφής (σου έδινε την εντύπωση ότι η ASTM ήταν γερμανική οπότε όταν οι άλλες πηγές έλεγαν ASTM ο αναγνώστης φοιτητής θεωρούσε ότι πρόκειται για άλλη σειρά). Το ανέφερα εδώ χάρην ολοκληρωμένης πληροφόρησης.

Link to comment
Share on other sites

Και πάλι ΜΠΡΑΒΟ για την επιστημονική ανάλυση του θέματος αλλά και για το καταληκτικό συμπέρασμα.

Link to comment
Share on other sites

Στην γεώτρηση, με τι έχεις γεμίσει την τρύπα;

Μπορεί να μην φαίνεται αλλά είναι το Α και το Ω για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Link to comment
Share on other sites

Ίσως δεν διάβασες από την αρχή τα μηνύματα, ίσως φταίω και εγώ με τον τίτλο, αλλά πρόκειται για άντληση νερού από πηγάδι, όπως γράφω στο πρώτο post.

 

Επειδή δεν κατάλαβα την ερώτηση, μπορείς να μου πεις τι εννοείς με το "γέμισμα της τρύπας"? Φίλος έχει γεώτρηση και, από όσο θυμάμαι, η τρύπα έχει τη διάμετρο του σιδερένιου (?) σωλήνα και από εκεί βγαίνει η σωλήνα άντλησης του νερού.

Link to comment
Share on other sites

ΜΑΚΑΡ για ρίξε μια ματιά στο Κεφάλαιο 3...Και ειδικότερα στο 5. Χαλίκωση της Γεώτρησης του 3.3 Ανόρυξη Γεωτρήσεων ...

http://www.geo.auth.gr/881/

 

Αυτό εννοεί ο sdim.

Στην δικιά σου περίπτωση βέβαια είναι πλέον αργά αφού η γεώτρηση έχει ήδη κατασκευαστεί, αλλά θα ξεπεράσεις τα όποια προβλήματα με το φίλτρο.

Link to comment
Share on other sites

Όντως από τον τίτλο κατάλαβα άλλο.

 

Αυτό που εννοούσα είναι για άλλη περίπτωση, και είναι το εξής:

Σε περιοχές με άμμο, όταν ανοίγουν την τρύπα και κατεβάσουν τον σωλήνα, γεμίζουν το κενό γύρω από τον σωλήνα με χαλίκι.

Στην αρχή με το νερό η αντλία τραβάει και αρκετή άμμο.

Το χαλίκι κατεβαίνει προς τα κάτω και συμπληρώνει το κενό. Σιγά σιγά δημιουργείται ένας χώρος γύρω από το φίλτρο, ο οποίος έχει γεμίσει με χαλίκι. Το χαλίκι δεν χωράει στο φίλτρο (οπότε δεν το μπουκώνει), και παράλληλα η κοιλότητα που δημιουργείται και γεμίζει με χαλίκι έχει σαν αποτέλεσμα το νερό να απορροφάται από την άμμο με μικρότερη ταχύτητα, επειδή απορρέει πλέον από μεγαλύτερη επιφάνεια.

 

Μετά από αρκετό καιρό, το πρόβλημα με την άμμο έχει λυθεί.

Κάθε καλό όμως έχει και ένα κακό: Το χαλίκι επιτρέπει σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ υγρό να κατέβει στην γεώτρηση μέχρι την φλέβα του νερού. Αν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να περνά κοντά από βόθρο, αν μπορεί να πέσουν λάδια ή απορρυπαντικά κοντά στην γεώτρηση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ αυτή η μέθοδος και να μένει το χαλίκι εκτεθιμένο στην επιφάνεια, αλλά πρέπει να κλείνει στεγανά η γεώτρηση γύρω από τον σωλήνα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που απαγορεύονται πολλές γεωτρήσεις. Μετά το νερό παύει να είναι πόσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις επιστημονικές συμβουλές σας.

Ιδιαίτερα τον sdim για την αναλυτική περιγραφή του ρόλου και της χρησιμότητας του χαλικιού στη γεώτρηση, πολύ περισσότερο μάλιστα γιατί το είδα να τοποθετείται εξωτερικά του σιδερένιου σωλήνα όταν διανοίχθηκε η γεώτρηση του φίλου μου, πριν από χρόνια, και ουδέποτε κατάλαβα το λόγο. Με τη θαυμάσια περιγραφή σου, θυμήθηκα ότι η υπόλοιπη περιοχή γύρω από το σωλήνα της γεώτρησης είναι τσιμενταρισμένη, όπως ακριβώς λες ότι έπρεπε να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.