Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτύπωση ομόρων;


Recommended Posts

thano σωστή η απορία σου αλλά σε συζήτηση που είχα με διευθυντή πολεοδομίας μου είπε πως αυτό είναι ουσιαστικά ανέφικτο και περιορίζεσαι μόνο στα "απολύτως" όμορά σου.

 

Επίσης για έκδοση αδείας προσωπικά κλείνω το Ο.Τ. και δείχνω την ιδιοκτησία μου με τα όμορά της. εννοείται και τους απένατι δρόμους (Ρ.Γ με Ρ.Γ) με ονομασίες και πλάτη.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνήθως αυτό εφαρμόζεται. Όμως, πώς βεβαιώνεις την οικοδομησιμότητα των ομόρων;

Χωρίς την εξέταση των δικών τους ομόρων, ως προς το αν είναι οικοδομήσιμα;

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Chilon

προφανώς ο μηχανικός κρίνει που σταματάει

σκέψου να δώσεις αρτιότητα και οικοδομησιμότητα και ξαφνικά να βρεθεί πρόβλημα με το όμορο γεωτεμάχιο-οικόπεδο

αν το όμορο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο δεν ψάχνουμε προφανώς και παραπέρα!!!!

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνοι, αλλά πως ξέρω ότι το όμορο είναι οικοδομήσιμο, χωρίς να ελέγξω την οικοδομησιμότητα των δικών του ομόρων;

Δεν μιλάω για αποτύπωση, αλλά για έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

Σε οικισμούς <2000 κατ. [όπου κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια με όποιο εμβαδό είχαν τα οικόπεδα την ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ] η γραμμή των πολεοδομιών εδώ είναι η μή αποτύπωση των ομόρων εφόσον το μετρούμενο οικόπεδο είναι κατά κανόνα άρτιο

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι -ουσιαστικά- ελέγχουμε την αρτιότητα των ομόρων του οικοπέδου μας και όχι την οικοδομησιμότητά τους.

 

Γιατί τότε (δηλαδή στην περίπτωση ελέγχου της οικοδομησιμότητας) θα μπαίναμε στην αλυσιδωτή διαδικασία να ελέγχουμε τα όμορα

των ομόρων και -εν τέλει- όλο το οικοδομικό τετράγωνο.

 

Ποια είναι η γνώμη σας συνάδελφοι;

Link to comment
Share on other sites

@Chilon

Λογικός ο προβληματισμός σου αλλά μην ξεχνάμε ότι το (εστιασμένο πλέον) θέμα αυτής της συζήτησης είναι η εφαρμογή στο έδαφος των ΡΓ-ΟΓ ενός ρυμοτομικού σχεδίου που εγκρίθηκε με τις διατάξεις του 1923, το οποίο, όπως είναι γνωστό, εφαρμόζεται, στην πραγματικότητα, τμηματικά (και όχι συνολικά όπως με το ν. 1337/1983) με επίσπευση του ενδιαφερόμενου που θέλει να οικοδομήσει, αν και το νδ του 1923 προβλέπει τη διαδικασία συνολικής εφαρμογής (άρθρο 155 ΚΒΠΝ). Στην πράξη, οι ΟΤΑ δεν είχαν τους πόρους να εφαρμόσουν τα σχέδια με βάση τις διατάξεις αυτές και εφευρέθηκε η διαδικασία της "τεχνικής έκθεσης", δηλαδή της μερικής εφαρμογής του σχεδίου σε ένα δρόμο και μέχρι το οικόπεδο του ενδιαφερόμενου.

 

Όταν εκδόθηκε, το 1979, η εγκύκλιος Γ24/1979, ο στόχος ήταν να σταματήσει ο καθορισμός των ΡΓ-ΟΓ με τη μη επιστημονικά ορθή διαδικασία της "τεχνικής έκθεσης" που συντασσόταν από ένα "τεχνικό" υπάλληλο, ο οποίος σπάνια ήταν μηχανικός, είχε αντικείμενο τον καθορισμό των ΡΓ-ΟΓ της οδού που είχε πρόσωπο το οικόπεδο του ενδιαφερόμενου και μέχρι το οικόπεδο αυτό και, όπως είναι φυσικό, είχε ως αποτέλεσμα, αρχικά, την απόκλιση της συγκεκριμένης οδού από την ορθή θέση της και, στην ουσία, της εσφαλμένης εφαρμογής του σχεδίου και την ανάγκη τροποποίησής του, στη συνέχεια (ασυμφωνία σχεδίου και πραγματικότητας). Δηλαδή ένας φαύλος κύκλος ενεργειών. Σήμερα, όμως, και σύμφωνα με το στόχο της εγκυκλίου, έχουν οικοδομηθεί σχεδόν όλα τα ΟΤ των σχεδίων αυτών και σπανίζουν οι περιπτώσεις εφαρμογής της.

 

Στο ερώτημά σου τώρα. Η λογική της αποτύπωσης των όμορων οικοπέδων έχει στόχο την εξασφάλιση της αρτιότητας και οικοδομησιμότητας των όμορων και μόνον οικοπέδων, ανεξάρτητα αν, με τη λογική που βάζεις, θα έπρεπε να αποτυπωθεί και ελεγχθεί ολόκληρο το ΟΤ. Λογική η σκέψη σου αλλά, στην πράξη και ειδικά για τη διαδικασία αυτή, ελέγχονται μόνον τα όμορα οικόπεδα, με τη σκέψη ότι τα υπόλοιπα οικόπεδα του ΟΤ θα ελεγχθούν όταν ζητηθεί η έκδοση οικοδομικής άδειας σε κάποιο από αυτά.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

δηλαδή αν κατάλαβα από όλη τη συζήτηση εμείς για το τοπογραφικό κάποιου, θα πρέπει να αποτυπώσουμε και τα όμορα για να ελέγξουμε αρτιότητα και οικοδομησιμότητα...

 

θα κάνουμε διπλή και τριπλή δουλειά χωρίς να την πληρωθούμε???

Link to comment
Share on other sites

Βασικά ο έλεγχος των όμορων γίνεται για να είναι δυνατή η οικοδόμηση των όμορων μετά την οικοδόμηση του "δικού μας" οικοπέδου.

Για αυτό δεν μπορώ να καταλάβω (*) ποιος είναι ο λόγος έλεγχος των ομόρων στην περίπτωση προσθήκης καθ'ύψος!!!!!!!

 

 

(*) Οτι ο πιθανότερος λόγος είναι η ανικανότητα των δημοσίων υπηρεσιών το γνωρίζω, αλλά λέω μήπως είναι και κάποιος άλλος.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.