Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή δόμησης σε εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο


ermioninatsi

Recommended Posts

Συνάδελφοι, σε οικόπεδο εξ αδιαιρέτου όπου στον ιδιοκτήτη Α αναλογούν 117τ.μ. του οικοπέδου και στον ιδιοκτήτη Β αναλογούν τα υπόλοιπα 192τ.μ. του οικοπέδου με Σ.Δ. 0.60, στην γονική παροχή αναφέρεται πως η δόμηση διανέμεται από 50% σε κάθε ιδιοκτήτη παρά το γεγονός ότι η ποσοστιαία αναλογία δεν είναι η ίδια. Πριν απευθύνω σχετικό διευκρινιστικό ερώτημα στην αρμόδια πολεοδομια, έχει κανείς γνώμη για το αν αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί?

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορεί να πραγματοποιηθεί. Έχουν εξ' αδιαιρέτου το ποσοστό που έχουν, ό,τι χτίστει εκεί μέσα θα το κατέχουν κατά το ίδο ποσοστό εξ'αδιαιρέτου και πάλι. Να κάνουν σύσταση για να αποφύγουν μελλοντικές "κακοτοπιές". Πολλές φορές τα αδέρφια μπορεί να είναι αγαπημένα και να τα βρίσκουν, οι ...συννυφάδες όμως έχουν (ή αποκτούν κάποια στιγμή) άλλη άποψη!

Link to comment
Share on other sites

σε οικόπεδο εξ αδιαιρέτου όπου στον ιδιοκτήτη Α αναλογούν 117τ.μ. του οικοπέδου και στον ιδιοκτήτη Β αναλογούν τα υπόλοιπα 192τ.μ.

 

Έχεις σοβαρό λάθος αν και δηλώνεις συνάδελφος...!

Μήπως υπάρχει και σύσταση καθέτου και εκ παραδρομής ξέχασες να μας το πεις;

Σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία δεν υπάρχει αναλογία τετραγωνικών αλλά μόνο χιλιοστών.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Brasco, τι εννοείς έχω λάθος? Η κατανομή των χιλιοστών επί του οικοπέδου είναι ανάλογη της κατανομής των τετραγωνικών βάσει της γονικής παροχής. Οπως έγραψα αρχικά, θα απευθύνω ερώτημα στην πολεοδομία, αλλά πριν φτάσω εκεί, ρωτάω αν κάποιος έχει άποψη επί του θέματος. Αν γνωρίζεις, θα το εκτιμούσα πολύ! Οσο για το "αν και συνάδελφος", ελπίζω να μην είναι κακοπροαίρετο σχόλιο, είμαι συνάδελφος και μέσω του blog ζητώ συμβουλή από συναδέλφους.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Brasco, τι εννοείς έχω λάθος? Η κατανομή των χιλιοστών επί του οικοπέδου είναι ανάλογη της κατανομής των τετραγωνικών βάσει της γονικής παροχής.

 

Αν μιλάς για ιδανικά μερίδια υπάρχει μια θεωρητική αναλογία σε τετραγωνικά μέτρα οικοπέδου που δεν μας απασχολεί ως μηχανικούς.

Με το να γράφεις "εξ αδιαιρέτου" εννοείς ιδανικά μερίδια και τίποτα άλλο. Όχι αντιστοιχία σε τετραγωνικά μέτρα επί του οικοπέδου.

Σε επέπληξα πριν καθότι αυτές είναι βασικότατες έννοιες και δεν επιτρέπεται να τις αγνοεί όποιος ασχολείται με ακίνητα (π.χ. μηχανικός, δικηγόρος κλπ).

 

 

Όχι τίποτα άλλο, αλλά μας διαβάζουν και άσχετοι - μη μηχανικοί - οι οποίοι όμως πολύ πιθανό να είναι γνώστες τέτοιων θεμελιωδών εννοιών.

 

Ο συνάδελφος tpanag κάτι είπε που ήταν σωστο και δεν έδωσες σημασία...

Έχουν εξ' αδιαιρέτου το ποσοστό που έχουν, ό,τι χτίστει εκεί μέσα θα το κατέχουν κατά το ίδο ποσοστό εξ'αδιαιρέτου και πάλι.

 

Και δεν βρισκόμαστε σε blog αλλά σε forum

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

...δεν επιτρέπεται να τις αγνοεί όποιος ασχολείται με ακίνητα (π.χ. μηχανικός, δικηγόρος κλπ)...

 

Επιτρέπεται και παραεπιτρέπεται. Μπορεί να είσαι νέος επαγγελματίας και τώρα μαθαίνεις, μπορεί να μη σου έχει τύχει ποτέ περίπτωση αντίστοιχη και άρα είναι απολύτως λογικό να αγνοείς τα δεδομένα.

 

Τη βρίσκω ''λιγουλάκι'' άδικη την παρατήρηση.

Link to comment
Share on other sites

@brasco ε εντάξει τώρα αν δεν έχει ασχοληθεί ποτέ που να τα ξέρει

@ερμιόνη το εξ'αδιαρέτου ποσοστό σημαίνει πως ό,τι χτιστεί στο οικόπεδο ανήκει και στους 2 με το ποσοστό που αναλογεί στον καθένα. Το 50%-50% δεν έχει καμία ουσιαστική αξία.

Αν είναι εντός σχεδίου μπορεί να γίνει σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών, αν δεν είναι όμως δεν μπορεί να γίνει.

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα πολεοδομίας αλλά δικηγόρου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφοριες σας!Το θέμα μου βέβαια δεν είναι ο ορισμός του εξ αδιαιρέτου αλλά κατά πόσο μπορώ να έχω ισομοιρία δόμησης σε διαφορετικά ποσοστά επί του οικοπέδου, δηλ. π.χ. 60%ο-40%ο αναλογία οικοπέδου αλλά 50%-50% δόμηση. Αρχικά θεώρησα πως θα πρέπει να είναι νομικό θέμα αλλά μηχανικός εφαρμογής της πολεοδομίας μου είπε πως αυτό δεν μπορεί με τίποτα να το δεχτεί ακόμα και αν νομικά στέκει! Κι έτσι πριν ζητήσω επίσημα την απάντηση πολεοδομίας/ή ΥΠΕΧΩΔΕ, έκανα ερώτηση στο forum (και όχι στο blog!) μήπως κάποιος το έχει αντιμετωπίσει ξανά γιατί εγώ το βρίσκω μπροστά μου πρώτη φορά! Ευχαριστώ πάντως για τις διευκρινίσεις!

Link to comment
Share on other sites

εδώ μπλέκονται δύο διαφορετικά θέματα και δυο διαφορετικές υπηρεσίες. από τη μία έχεις τον χωρισμό του οικοπέδου η κατανομή του οποίου μπορεί να έχει αυτήν την ανισομέρεια δηλαδή να έχεις άλλα μέτρα και άλλα ποσοστά και από την άλλη το πολεοδομικό θέμα όπου πολύ σωστά σου είπαν από την πολεοδομία ότι καθένας χτίζει βάση του ποσοστού (όπως τουλάχιστον τα αναφέρεις) Η μόνη λύση είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου από ένα κάθετο διαχωρισμό όπου βάση των μέτρων θα πάρουν και ποσοστά και τα πλεονάζοντα που υπολοίπεται ο ¨μεγάλος" μπορεί να τα πάρει άλλιώς (π.χ. σε δικαίωμα υψούν πάνω από τον άλλο ή σε χρήμα). πάντως σίγουρα χωρίς σαφή διαχωρισμό με οριζόντια αλλά και κάθετη ιδιοκτησία δεν μπορείς να χτίσεις χωρίς να έχεις πρόβλημα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.