Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακά τζάκια και αυτονομία


marinosd

Recommended Posts

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για τον τρόπο ηλεκτρολογικής σύνδεσης ενός ενεργειακού τζακιού με θερμοστάτη και δικό του κυκλοφορητή για το κύκλωμα , με λέβητα όπου όμως έχουμε αυτονομία (γιατί το σπίτι είναι ένα αλλά 3όροφο) . Πιος θα δίνει εντολή που? Και πώς θα ορίσουμε το τζάκι σαν πρωτεύον κύκλωμα? Στην κύκλωμα του λέβητα έχουμε κανονικά κυκλοφορητή και 3 ηλεκροβάνες.

 

ΥΓ με 2 υδροστάτες που θα παρακολουθούν το νερό νομίζω πως θα κάνω δουλειά αλλά θέλω και άλλες απόψεις. Το βασικό πρόβλημα είναι πως θα επενεργούν οι θερμοστάτες στο κύκλωμα του τζακιού.

Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας μπέρδεψα...

Link to comment
Share on other sites

Πριν φτάσουμε στην ηλεκτρολογική σύνδεση, να ρωτήσω: καταλαβαίνεις τι πρόκειται να συμβεί εάν η φωτιά από το τζάκι συνεχίζει να θερμαίνει το νερό, που ας υποθέσουμε λόγω διακοπής ρεύματος (ή κάποιας άλλης αιτίας) σταματήσει να κυκλοφορεί στο κύκλωμα (και υποθέτοντας ότι για καλή ή κακή τους τύχη, οι ένοικοι δεν είναι στο σπίτι)

 

Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε κατά βούληση (έναυση και σβέση) την φωτιά σε καυστήρες στερεών καυσίμων (όπως το τζάκι) είναι ένας από τους λόγους της χαμηλότερης διάδοσής των καυστήρων αυτών σε σχέση με τους καυστήρες υγρών και αερίων καυσίμων.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα και θα συμφωνήσω μαζί σου , αλλά είναι και υπαρκτή κατάσταση σε πάρα πολλές εγκατάστασεις αυτού του τύπου. Σε εξελιγμένες καταστάσεις υπάρχει kit με εναλλάκτη και πάντα ανοικτό δοχείο. Και μην ξεχνάς ότι όσο και αν η απορία σου είναι εύλογη έχω συναντήσει έτοιμες για σύνδεση 5 μέσα στο 2009. Και δεν είναι δική μου πατέντα .....ευτυχώς....

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλημέρα,

θέλω να περάσω θερμοστάτη σε ενεργειακό τζάκι και δεν γνωρίζω τι βαθμούς ανεβάζει το μαντεμένιο τζάκι μου, αν ξέρει κανείς παρακαλώ να μου απαντήσει. Σκοπός μου ειναι να πετύχω την αυτόματη κίνηση του μοτερ (220V - 50W) που δουλευει σαν αερόθερμο μέσω αεραγωγών . Δηλαδή να ανοίγει όταν καταλάβει την υπαρξη φωτιάς και να σβήνει όταν πέσει .

Link to comment
Share on other sites

Ανάλογα τα ξύλα, την καύση, το damper, την είσοδο αέρα, κτλ...

Θα μπορούσε 300οC +++

 

Πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως - αναλόγως της αποστάσεως, ταχύτητας, κτλ -

ο αέρας εξόδου να έχει ιδιαιτέρως υψηλή θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

Οκ σκοπεύω να τον τοποθετήσω σε απόσταση 20εκ . Πιστεύω οτι αν ρυθμίσω τον θερμοστάτη στους 50-60 βαβμους θα λειτουργήσει ομαλά το μετέρ και θα κλείνει όταν θα πέφτει η ένταση της φλόγας . Φαντάζομαι οι θερμοστάτης που θα χρησιμοποιήσω, θα πρέπει να αντέχει την κλίμακα 0-400βαβμους

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι οι θερμοστάτης που θα χρησιμοποιήσω, θα πρέπει να αντέχει την κλίμακα 0-400βαβμους

 

400οC ....και... βάλε.

 

Πάντως, αν τον βάλεις λίγο μακριά, όπως λες, δεν θέλεις τόσο πολύ. Για την θερμοκρασία

του μαντεμιού μιλάω.

Link to comment
Share on other sites

Το έχω εγκαταστήσει και μετάνοιωσα.

Όταν κάνει πολύ κρύο δεν μου καλύπτει τις ανάγκες και πρέπει να ανάβω κανονικό καλοριφέρ ωμός έχουν διαφορετικό κυκλοφορητη και δεν μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα . Προφανώς ευχαριστιέται κανείς το τζάκι όταν έξω κάνει πολύ κρύο όχι όταν έχει ήλιο.

Έτσι έχω ακόμη τα ξύλα από πέρυσι στην αποθήκη.

Καλύτερα αερόθερμο

Link to comment
Share on other sites

Για ποιο λόγο να συνδέσεις το τζάκι στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, με ΧΩΡΙΣΤΟ κυκλοφορητή; Για να μη χάνεις μέρος της θερμότητας του τζακιού προς το λεβητοστάσιο; Δε νομίζω να αξίζει τον κόπο να χάσεις τη δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας των δύο θερμαντικών πηγών...

 

Προσωπικά αν έκανα τέτοιο σύστημα για μικρή κατοικία, θα χρησιμοποιούσα μονοσωλήνιο στα σώματα και θα έβαζα σε σειρά καυστήρα πετρελαίου - τζάκι - σώματα. Ο κυκλοφορητής με διπλό ρελέ από καυστήρα και τζάκι, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος το νερό θα κυκλοφορούσε λόγω βαρύτητας, με πολύ μικρές ταχύτητες βέβαια.

 

Αν ήδη υπάρχει δησωλήνια εγκατάσταση, τότε είναι μάλλον απαραίτητος εναλλάκτης θερμότητας με ξεχωριστό προφανώς κυκλοφορητή.

Link to comment
Share on other sites

Για ποιο λόγο έχει σημασία αν έχει μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο?

 

[edit] Χρειάζεται προσοχή στις συμβουλές, γιατί δεν διαβάζουν μόνο ηλεκτρομηχανολόγοι τα άρθρα. Το παραπάνω σύστημα για να λειτουργήσει απαιτεί πιο πολύπλοκη υλοποίηση. Επιπλέον, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η παραπάνω υλοποίηση θα είναι σίγουρα επικίνδυνη γιατί οι αντιστάσεις ειδικά στο μονοσωλήνιο θα είναι πολύ μεγάλες για να υπερνικηθούν από την άνωση.

 

Έχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας σε λέβητα ξύλου (ξύλου, όχι pellets) σε λειτουργία, ο οποίος σε αναπάντεχη διακοπή ηλεκτρικής παροχής του κυκλοφορητή, έφτασε σε θερμοκρασια 120 βαθμών, έτρεμε όλη η εγκατάσταση και την προλάβαμε ένα βήμα πριν το μπαμ. Και σας διαβεβαιώ ότι επρόκειτο για ήχο που προκαλούσε τρόμο σε ολόκληρο το κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.