Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τμήμα οικοπέδου εντός και τμήμα εκτός


Recommended Posts

Συνάδελφοι,

 

Είχε ξεκινήσει ένα thread στο τμήμα του ΓΟΚ, για την αρτιότητα και δόμηση σε οικόπεδα των οποίων τμήμα είναι εντός και τμήμα είναι εκτός οικισμού. http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=175

 

Επειδή δεν κατέληξαν κάπου και δεν βρήκα κάτι άλλο στο forum, μήπως έχει κανείες περεταίρω πληροφορίες επι του θέματος?

 

Το οικόπεδο που με ενδιαφέρει εμένα έχει 540τμ εντός οικισμού (με αρτιότητα 1000τμ) και 1500τμ εκτός σχεδίου.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

θεωρείται εντός οικισμού τα 1000 τ.μ. από το συνολικό εμβαδόν του ακινήτου και κτίζει με τους όρους δόμησης του οικισμού 2000 κατ. (μέγιστη δόμηση 400 τ.μ.) και θα πρέπει να έχει πρόσωπο σε όλο το μήκος μιας πλευράς του σε κοινοτικό - δημοτικό δρόμο ( δρόμο εντός του οικισμού) με πλατος όσο ορίζεται από το διάταγμα οριοθέτησής του .Το υπόλοιπο εκτός σχεδίου μάλλον αν κατάλαβα δεν έχει εμβαδόν > 4000 τ.μ επομένως δεν μπορεί να κατατμηθεί σε άρτιο και οικοδομήσιμο (αν και γενικά πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο για να κάνει χρήση του εντός και να κατατμήσεις και το εκτός) Στην δικιά μου πολεοδομία όταν έχω τμημα εντός και τμήμα εκτός και θεωρώ 1000 τ.μ εντός μου ζητούν και πράξη χαρακτηρισμού από το δασαρχείο της έκτασης ως μη δασικού χαρακτήρα.Επίσης μου είπαν στην πολεοδομία ότι μπορω να τοποθετήσω την οικοδομή και στο εκτός αρκεί να πληρεί τις αποστάσεις σύμφωνα με την εκτός σχεδίου δόμηση (15 από όρια , 10 από δασικές εκτάσεις κλπ)

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε nk104

αν έψαχνες στους 'Τοπογράφους¨θα είχες ξεμπερδέψει πολύ νωρίτερα

'πρός γνώσιν και.......¨

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

@ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση,

 

Όσον αφορά τις πλάγιες αποστάσεις στο εκτός σχεδίου κομμάτι, αν το οικόπεδο προυφίσταται του 1977 ως έχει, χωρίς μεταβολή στις διαστάσεις του, και δεν έχει >2000τ.μ. (το κομμάτι εκτός σχεδίου) για να πληρεί την αρτιότητα, τότε οι πλάγιες αποστάσεις είναι 15μ ή 5μ?

 

Απ'οτι κατάλαβα, για το εντός σχεδίου και το εκτός, οι πλάγιες αποστάσεις θα είναι διαφορετικές, δεν θα έχω Δ ή 15μ για το σύνολο του οικοπέδου?

Επίσης, μπορώ να τοποθετήσω μέρος της δόμησης στο εντός και μέρος της δόμησης στο εκτός, σωστα?

 

@ΘΕΟΧΑΡΗΣ

 

Δεν είχα θέσει εγώ το ερώτημα στο τμήμα ΓΟΚ!

 

Ευχαριστώ, και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις.

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

θα έχεις Δ για μεταξύ των κτιρίων και 15 μ από τα όρια του γηπέδου στο εκτός (αν δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των 15 μ. πας σε μικρότερη ίσως 7.5 μ.) πάντως συμβουλέψου και την τοπική σου πολεοδομία γιατί το θέμα αυτό με την οικοδομή στο εκτός σχεδίου τμήμα ειδικά αν δεν έχει το εμβαδόν αρτιότητας κατά κανόνα ή παρέκλιση υπάρχει διαφορά απόψεων απο πολεοδομία σε πολεοδομία

Link to comment
Share on other sites

@ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

 

ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Τελικά έθεσα ερώτημα ηλεκτρονικά στο site της αρμόδιας πολεοδομίας (Νομαρχίας Χανίων).

 

Μπορείτε να δείτε το ερώτημα και την απάντηση εδώ:

[ link ]

 

Προς τιμήν της πολεοδομίας Νομαρχίας Χανίων πήρα την απάντηση ηλεκτρονικά μέρα σε μία εργάσιμη. Πραγματικά μεγάλη πρόοδος.

 

Επι του θέματος: Δεν μπορείς να τοποθετήσεις οικοδομή στο τμήμα του οικοπέδου εκτός σχεδίου αν δεν πληρείς τις προϋποθέσεις αρτιότητας (δλδ εντός ζώνης, 2000τμ)...

Link to comment
Share on other sites

κάτι δεν πάει καλά!!!!!!

τομέας εντός-τομέας εκτός δηλαδή κατάτμηση απο το όριο του οικισμού??????

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω και τα δικά μου συγχαρητήρια στον/ην ανώνυμο συνάδελφο/ισσα που απάντησε τόσο γρήγορα στο ερώτημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες υπάλληλοι (μηχανικοί και μη) που αφενός έχουν αποδεχτεί και εφαρμόζουν ορθά τον όρο e-governance αφετέρου δίνουν πραγματική αξία στο ρόλο του δημ. υπαλλήλου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθεί το όνομα του αρμόδιου υπαλλήλου και να δημοσιοποιηθεί ως παράδειγμα προς μίμηση.

 

Και βέβαια, έχει δίκιο ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ να διαμαρτύρεται αλλά το λάθος στην απάντηση είναι ότι ο συντάκτης της αναφέρεται, προφανώς εκ παραδρομής, σε τομείς αντί σε τμήματα του γεωτεμαχίου, παρά το γεγονός ότι το ερώτημα τέθηκε σωστά. Κατά τα άλλα η απάντηση είναι σωστή.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

και όμως συνάδελφοι...

 

Μετά απο κατ'ιδίαν συνομιλία με τον συνάδελφο, υπάλληλο της Πολεοδομίας (αυτόν που πρέπει να του δώσουμε τα εύσημα), μου έδειξε τα έγγραφα που έλαβε υπόψιν του για να μου απαντήσει.

Σας αντιγράφω εδώ τα σημαντικότερα απο τα έγγραφα:

 

Απάντηση ΔΟΚΚ ΥΠΕΧΩΔΕ στις 24/3/2008 σε ερώτημα της πολεοδομίας

"...

Όπως προκύπτει απο τη διατύπωση της παρ. 1 του άρθρου 7 του Π.Δ. της 24-4/3-5-1985 (ΦΕΚ 181 Δ΄), η διάταξη αυτή αφορά υφιστάμενες προ της ισχύος του Π.Δ/τος ιδιοκτησίες τεμνόμενες απο το όριο του οικισμού, των οποίων το εντός ορίων του οικισμού τμήμα, δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση Νομάρχη (σχετ. η 192/90 γνωμ. Ν. Δ/νσης ΥΠΕΧΩΔΕ).

Το όριο του οικισμού δεν τέμνει την ιδιοκτησία, αλλά την χωρίζει σε δύο τομείς, στον τομέα εντός οικισμού και στο τομέα εκτός σχεδίου.

Για να είναι οικοδομήσιμα τα εντός και εκτός ορίων τμήματα, θα πρέπει να τηρούνται αντίστοιχα τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 του πιο πάνω Π.Δ/τος για το εντός ορίων οικισμού τμήμα και οι διατάξεις του άρθρου 1 του Π.Δ. της 24/31-5-1985 (ΦΕΚ 270 Δ') για το εκτός ορίων οικισμού τμήμα της ιδιοκτησίας ή τις ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που τυχόν ισχύουν στην περιοχή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η συνολική εκμετάλλευση του ακινήτου σε τ.μ. (συντελεστής δόμησης) υπολογίζεται με βάσει τους όρους δόμησης που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα χωριστά και εφόσον βέβαια πληρούναι οι προϋποθέσεις αρτιότητας και οικοδομισημότητας.

...."

 

Απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ σε παρόμοιο ερώτημα στις 19-1-2009:

 

"...η άποψη της Δνσης μας είναι ότι το ακίνητο εμπίπτει σε δύο διαφορετικά πολεοδομικά καθεστώτα (ένα τμήμα του θεωρείται ως εντός οικισμού και το υπόλοιπο ως εκτός σχεδίου) και σε κάθε τμήμα δομούνται οι επιφάνειες που προκύπτουν απο τον αντίστοιχο συντελεστή, δεν είναι δηλαδή δυνατή η μεταφορά του συντελεστού του εντός οικισμού τμήματος στο εκτός σχεδίου τμήμα."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
θεωρείται εντός οικισμού τα 1000 ....., 10 από δασικές εκτάσεις κλπ)

 

Αυτό ισχύει και για το (Π.Δ 2/13-3-81, ΦΕΚ 138Δ')? Για την τοποθέτηση της οικοδομής στο εκτός οικισμού εννοώ. Γιατί έχω τμήμα εντός και τμήμα εκτός, και θέλω να τοποθετήσω 4 οικοδομές, εκ των οποίων να είναι οι 2 εκτός. Βέβαια θα ενωθούν με περγκολα μεταξύ τους. Το εντός τμήμα ειναι κατα παρέκκλιση άρτιο και το εκτός μη άρτιο. Και ως πλάγιες αποστάσεις θα χρησιμοποιήσω της παρέκκλισης? Δηλαδή 5 μ, αφού αποστάσεις κανόνα δε παίζουν!!? Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.