Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα υπογραφής Αρχιτέκτονα


Recommended Posts

Οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, σύμφωνα με την Γνωμοδότηση αρ.1/12.1.1979 Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και μόνο για απλά τοπογραφικά διαγράμματα με την χρήση μετροταινίας , χωρίς την χρήση ειδικών οργάνων

Δηλαδή εαν ένας αρχιτεκτονας επιθυμεί και μπορεί να δώσει ακρίβεια στο Τ.Δ του απαγορεύεται? Έχει διατυπωθεί λάθος η άποψη μάλλον.

 

Απο την άλλη εαν κάποιος ισχυριστεί οτι έχει χωροσταθμήσει μια επιφάνεια με το νήμα της στάθμης και μετροταινία, ποιός θα του το αρνηθεί αυτό? Δεν είμαι αρχιτέκτονας αλλά κάπου μπερδεύτηκα με την προηγούμενη δημοσίευση.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι στους αρχιτέκτονες δεν επιτρέπεται η υπογραφή τοπογραφικών διαγραμμάτων που για τη σύνταξή τους απαιτείται ειδικός τοπογραφικός εξοπλισμός και επομένως σίγουρα δεν μπορούν να υπογράψουν εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα. Τώρα σε ότι αφορά τα υψόμετρα ίσως το παράδειγμα που έφερα να ήταν ατυχές αλλά δε νομίζω ότι σε ένα γήπεδο είναι εύκολο, δόκιμο ή ακριβές να πάρει κάποιος υψομετρικά με ράμματα και μετροταινία.

Link to comment
Share on other sites

Προς απάντηση στον ss_sk

 

Δεν τρέχει τίποτα για το σχόλιο.

Αλλά σκέφτηκες ποτέ την πιθανότητα να κάνει κάποιος πολιτικός μηχανικός τα στατικά και να τα υπογράψει ο αρχιτέκτονας...

Λέω έγω τώρα, ίσως για να γλυτώσεις κάποια θέματα της εφορίας,

ίσως για να μην τρέχει ο στατικός στην πολεοδομία οπότε σου κάνει άλλη τιμή,

ίσως γιατί ο πελάτης δεν τον ενδιαφέρει να μιλά με τρείς ανθρώπους (αρχιτέκτονα, μηχανικό, μηχανολόγο),

ή ίσως απλά γιατί είναι κάτι πολύ απλό (π.χ. μονώροφο).

 

 

Δεν ρωτήσα εξάλλου πως να κάνουμε πράγματα που δεν ξέρουμε αλλά τι μας επιτρέπει ο νόμος..

 

Και πάλι ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά τα έχω υπόψιν και εγώ - μάλιστα πέρασα και από τη φάση να σκέφτομαι συνέχιση των σπουδών και απόκτηση πτυχίου πολ. μηχανικού - αλλά ελοχεύει πάντα ο ίδιος κίνδυνος. Η αποτυχία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης επιφέρει εκνευρισμό (αδύνατο να σου κάνει μήνυση ο ιδιοκτήτης) όμως η αποτυχία του στατικού μοντέλου το λιγότερο που θα προκαλέσει είναι οικονομική καταστροφή (του μηχανικού)...εκτός αν είσαι μεγάλη κατασκευαστική και σκοτώνεις τουρίστες χωρίς καμιά επίπτωση. Οπότε βάζεις την υπογραφή σου σε μελέτη κάποιου άλλου?...ναι...αν είσαι και σαβουρογ...μπιπ...

 

Ο κατασκευαστικός τομέας είναι βρώμικος και οι περισσότεροι πελάτες...μπιπ...οπότε πρέπει να έχεις το κεφάλι σου όσο καλύτερα προφυλαγμένο γίνεται. Η παλιά εποχή ασυδοσίας σιγά σιγά κλείνει καθώς δεν ισχύουν οι όροι αλληλο-συγκάλυψης.

 

ΥΓ. Δεν αυτολογοκρίνομαι...αυτοπεριορίζομαι...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι στους αρχιτέκτονες δεν επιτρέπεται η υπογραφή τοπογραφικών διαγραμμάτων που για τη σύνταξή τους απαιτείται ειδικός τοπογραφικός εξοπλισμός και επομένως σίγουρα δεν μπορούν να υπογράψουν εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα. Τώρα σε ότι αφορά τα υψόμετρα ίσως το παράδειγμα που έφερα να ήταν ατυχές αλλά δε νομίζω ότι σε ένα γήπεδο είναι εύκολο, δόκιμο ή ακριβές να πάρει κάποιος υψομετρικά με ράμματα και μετροταινία.

 

Οκ , είναι σαφές πως οι Τοπογράφοι μηχανικοί εκπονούν άρτιες τοπογραφικές μελέτες.

 

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί οι Πολιτικοί Μηχανικοί έχουν απεριόριστα δικαιώματα στην σύνταξη των Τ.Δ. και οι Αρχιτέκτονες περιορισμένα, εφόσον δεν τίθεται θέμα επιστημονικής κατάρτισης;;;;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το δικό μου πρόγραμμα σπουδών περιελάμβανε 1 μάθημα Τοπογραφίας υποχρεωτικό + 1 κατ’ επιλογή (το οποίο εγώ δεν παρακολούθησα)

και πάμπολλα μαθήματα που απαιτούσαν αποτυπώσεις κάθε μορφής

 

Γενικότερα η άποψή μου είναι ότι ο κάθε μηχανικός οφείλει να περιορίζεται στο πεδίο στο οποίο έχει ειδικευτεί και γνωρίζει, άσχετα με τα επαγγελματικά του δικαιώματα ή τις υπογραφές που του επιτρέπεται να βάζει, διαφορετικά μπορεί να είναι από ασυνείδητος, ανεύθυνος ή αδιάφορος έως και επικίνδυνος. Οι γνώσεις του σε άλλες ειδικότητες δρουν επικουρικά στο δικό του αντικείμενο.

 

Με αφορμή το σχόλιο θέλω να τονίσω ότι ο ρόλος του Πολυτεχνείου δεν περιορίζεται στο να μας μάθει μια συγκεκριμένη ύλη. Το πιο σημαντικό είναι ότι μας εκπαιδεύει ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε προβλήματα ή καταστάσεις που δεν έχουμε διδαχθεί ή ξανασυναντήσει, επιστημονικά ή πρακτικά. Κάτι που όσοι έχουν τελειώσει ελληνικό Πολυτεχνείο κατανοούν πλήρως.

 

Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί οι αρχιτέκτονες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν «ειδικά όργανα» δεδομένου ότι έχουν την ορθότερη αντίληψη του χώρου από όλους τους μηχανικούς, είναι απολύτως εξοικειωμένοι με την έννοια της κλίμακας, κατέχουν γεωμετρία , αξιοποιούν τις ισοϋψείς στις λύσεις τους

 

Δεν επιδίωξα μια σύγκριση μεταξύ Πολιτικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, αλλά να σχολιάσω τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του 1979 που ακολουθεί το Β.Δ. του 1930 κατά το οποίο «δεν καθορίζεται αρμοδιότητα των αρχιτεκτόνων σε τοπογραφικές εργασίες». Υπ’ όψιν ότι το τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ ιδρύεται το 1917 και η πρώτη γενιά αποφοιτεί περίπου το 1922 με 20-30 φοιτητές ανά έτος (Πόσοι αρχιτέκτονες υπήρχαν το 30;). Το 1979 δίνουν περιορισμένο δικαίωμα υπογραφής για Τοπογραφικά στους Αρχιτέκτονες αναγκαστικά μετά από 69 χρόνια. Φυσικά το να μειωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πολιτικών Μηχανικών κατ’ αρχάς θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος και ακολούθως θα ήταν παράλογο εφόσον δεν θα υπήρχε επάρκεια Τοπογράφων Μηχανικών για να καλύψουν τις απαιτούμενες ανάγκες.

 

Σήμερα 29 χρόνια μετά, την εποχή των νέων τεχνολογιών, βρίσκω παράλογο το συμπέρασμα ότι

«για άδειες οι αρχιτέκτονες δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών διαγραμμάτων, από τη στιγμή που απαιτούνται στοιχεία (π.χ. υψόμετρα) που δεν είναι δυνατόν να προκύψουν από μετρήσεις με μετροταινία».

Αναρωτιέμαι μπορώ να κάνω Αποτυπώσεις;;;;;

 

Να υπενθυμίσω ότι τα «ειδικά όργανα» εξελίχθηκαν και εξελίσσονται και ότι τα προγράμματα Φωτογραμμετρίας περιβάλλοντος CAD τα χρησιμοποιούν και Αρχιτέκτονες ειδικά σε περιπτώσεις Αποκαταστάσεων μνημείων.

 

Τέλος, σε μια εποχή όπου γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια υποβάθμισης της Πανεπιστημιακής Παιδείας η διάσπασή μας σε συντεχνιακές ομάδες συμβάλλει σε αυτή. Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση προκύπτει εύκολα από τη ιστορία του ΕΜΠ, που ήταν και η πρώτη επισήμως αναγνωρισμένη σχολή διπλωματούχων μηχανικών. Οι πολιτικοί μηχανικοί προηγήθηκαν αρκετά των αρχιτεκτόνων και των τοπογράφων και άρα η κατάρτιση των σχετικών νόμων ήταν σαφέστατα υπέρ τους (ας μην κοροϊδευόμαστε). Αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας με βάση πραγματικά δεδομένα θα σήμαινε πλήρη ανατροπή του κλάδου - σκεφτείτε τις πρόσφατες ειδικότητες που έχουν φυτέψει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οι διάφοροι κύριοι (προς άγραν ψήφων και άλλων τινών) χωρίς καμία απολύτως έρευνα και τον παρασκηνιακό πόλεμο που γίνεται για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Ψιλοείμαι πεσσιμιστής ως άνθρωπος αλλά η βεβαιότητα ότι τίποτα δε θα αλλάξει σε αυτόν τον τομέα δεν προκύπτει από την αναπηρία μου. Ακόμη και η ΕΕ έχει πάρει σολομώντεια απόφαση: η κάθε χώρα μέσα στα σύνορά της έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει...απλά όταν πας σε άλλο τεραίν θα παίζεις με τους εκεί κανόνες. Μωρέ όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο νιώθω ότι η ''Ευρώπη'' είναι πράγματι αυτό που φωνάζει η Παπαρήγα.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια συγνώμη εγω κατάλαβα λάθος αλλά ποιος είπε οτι οι αρχιτέκτονες δεν υπογράφουν τοπογραφικά διαγράμματα για άδειες γιατί μέχρι τώρα ο αρχιτέκτονας στο γραφείο που δουλεύω και ασχολείται με οικοδομές έχει υπογράψει αποιρα!τα υψόμετρα συνήθως τα παίρνουμε με εμπειρικούς τρόπους και με ένα δίμετρο ακόμα..μήπως δημιουργούμε ζήτημα χωρίς λόγο?

Link to comment
Share on other sites

Φιλε ss_sk νομιζω ομως πως το συντομοτερο δυνατον πρεπει να ανοιξει το μεγαλο θεμα των επαγγελματικων δικαιωματων των αποφοιτων ολων των πολυτεχνικων σχολων.

 

Εγω οπως εχω ξαναπει ειμαι Μηχανικος Παραγωγης και Διοικησης στο Πολυτεχνειο Κρητης και παροτι το προγραμμα σπουδων που εχω διδαχτει ειναι πληρεστατο ως προς την επιστημονικη επαρκεια παρολα αυτα δεν εχω επαγγελματικα δικαιωματα γιατι απο το 2003 δεν μπορουν να συνενοηθουν το υπουργειο παιδειας με το αναπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Τωρα εγω θεωρω αδικο, απο την στιγμη που ηδη υπαρχουν εδω και πολλα χρονια καποιες πολυτεχνικες σχολες με νεα αντικειμενα σπουδων,να μην μπορει το ελληνικο κρατος,το ιδιο που τις ιδρυσε και τις λειτουργει εδω και χρονια,να αποφασισει για τα επαγγελματικα τους δικαιωματα.Ολοι οι παραπανω αποφοιτοι δηλαδη που θα εργαστουν?????Δημοσιο δεν προκυρησσονται θεσεις και ελευθεροι επαγγελματιες για να γινουν θα πρεπει να υπογραφει καποιος αλλος.Αρα πρεπει το κρατος να κινηθει με πιο γρηγορους ρυθμους γιατι με την υπαρχουσα κατασταση καταρρακονονται χιλιαδες διπλωματουχοι μηχανικοι καθε χρονο και παιρνουν ενα διπλωμα το οποιο πρακτικα δεν δινει καμμια δυνατοτητα επαγγελματικης εξελιξης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.