Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποζημίωση από ιδιώτη σε ιδιώτη λόγο ένταξης στο σχέδιο


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα σας.

Ομολογώ καθημερινά την άγνοια μου για αρκετά θέματα αλλά στο συγκεκριμένο πραγματικά δεν έχω την παραμικρή ιδέα.

Πολύ φίλος μου ζήτησε τη γνώμη μου και την βοήθεια μου για το παρακάτω ερώτημα.

Είναι ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου (πλέον) το οποίο αφού τελείωσε η πράξη εφαρμογής του πήρε κάποια μέτρα για δρόμους (το οικόπεδο πλέον είναι γωνιακό), του έδωσε κάποια μέτρα στην πίσω πλευρά και ένα τμήμα περίπου 70τμ το έδωσε σε γειτονική ιδιοκτησία. Ο φίλος και επειδή δεν μένει στην περιοχή δεν είχε ιδέα για όλα αυτά.

Πριν λίγες μέρες του τηλεφώνησε ο γείτονας και του είπε ότι έχει πάρει τα 70 τμ από αυτόν και ήθελε τρέχοντας να κάνει τα νέα συμβόλαια και να τον αποζημιώσει με μια τιμή που ορίζει ο δήμος κατά τα λεγόμενα του γείτονα.

Επισκέφτηκα την τεχνική υπηρεσία του δήμου και πήρα το απόσπασμα ρυμοτομικού καθώς και τα αποσπάσματα με τους πίνακες. Όντως τα πράγματα είναι όπως σας τα ανέφερα παραπάνω. Ο μηχανικός του δήμου μου διευκρίνισε ότι η τιμή / τμ που δίνει ο δήμος για την αποζημίωση από ιδιώτη (γείτονα) σε ιδιώτη (φίλο μου ) είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική.

 

Η ερώτηση μου είναι η εξής. Να αποδεχτεί ο φίλος αυτή την τιμή η να κινηθεί νομικά ζητώντας μεγαλύτερη αποζημίωση. Έμαθα ότι στο δικαστήριο η ελάχιστη τιμή που γίνετε αποδεκτή είναι η αντικειμενική (η όπια είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερη από την ενδεικτική που θέλει να πληρώσει ο γείτονας). Από την άλλη ο γείτονας μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει να πληρώσει, κάνεις δεν μπορεί να των αναγκάσει.

 

Και επωδή υπάρχουν και κοράκια δικηγόρει που τους ωθούν όλους σε δικές για να αρμέγουν αμοιβές δεν θέλω να τον εθίσω να μπλέξει σε κυκεώνα δικών.

Αν κοπιάς έχει ξανά πετύχει θέμα αποζημίωσης από ιδιώτη σε ιδιώτη παρακαλώ ας δώσει τα φώτα του.

Ευχαριστώ

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα σας , ευχαριστώ

ZaXoYs

Link to comment
Share on other sites

Κατ΄αρχή σε παρακαλώ διόρθωσε το Αρχιτέκτωνας στο προφίλ σου ... βγάζει μάτι και πρόσεχε σε παρακαλώ την ορθογραφία σου.

Στο θέμα τώρα: Εξαρτάται αν τα 70τμ αναφέρονται στο πίνακα της πράξης εφαρμογής στη στήλες "Δικαιώματα" ότι ο δικός σου αποζημιώνεται για τα 70τμ με υπόχρεο τον γείτονα.

Αν ναι η τιμή/τμ δεν είναι αυτή που λέει ο Δήμος. Αυτή είναι συνήθως χαμηλότερη ακόμα και από την αντικειμενική. Να απαιτήσει την αντικειμενική τουλάχιστο. Αν δεν τα βρούνε να πάει δικαστικώς να ορισθεί τιμή μονάδος.

Αυτά χονδρά χονδρά. Πρότρεψε τον να πάει να δει την υπόθεσή του τοπογράφος.

Απ' ότι φαίνεται ΔΕΝ έχεις το γνωστικό υπόβαθρο για να του δώσεις συμβουλές και μόνο κακό στα συμφέροντά του θα κάνεις όσο καλές προθέσεις και να έχεις να βοηθήσεις το φίλο σου.

Τα λέμε...

Link to comment
Share on other sites

«Απ' ότι φαίνεται ΔΕΝ έχεις το γνωστικό υπόβαθρο για να του δώσεις συμβουλές και μόνο κακό στα συμφέροντά του θα κάνεις όσο καλές προθέσεις και να έχεις να βοηθήσεις το φίλο σου.»

 

Ομολόγησα την άγια μου για το θέμα από την πρώτη στιγμή, αν τα ήξερα όλα δεν θα έγραφα εδώ μέσα. Άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία του forum, οι παλαιοί και έμπειροι ξεστραβώνουν τους νεότερους.

Τώρα στο θέμα μας.

Στο πίνακα της πράξης εφαρμογής στη στήλη «Γ/. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΛ/ΜΟΣ κτλ / ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ…» δεν αναφέρει τίποτα.

αλλά αναφέρετε στην τελευταία ενότητα « Ζ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ» στις στήλες «ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ / ΠΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ» εκεί αναφέρετε ο κωδικός του γειτονικού οικοπέδου «ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΡΙΤΟΥ Η ΦΟΡΕΑ». Επίσης στην τελευταία στήλη «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ» αναφέρει «Τα δικαιώματα του οικοπέδου μεταβιβάζονται εν μέρει στο δήμο λόγω μερικής αποκατάστασης του οικοπέδου».

Η μεγάλη μου απορία είναι το πώς υποχρεώνετε ο γείτονας να «αγοράσει» τμ χωρίς τη θέληση του???

Αν δεν σας κάνει μεγάλο κόπος ας με διαφωτίσει κόπιας ή υποδείξτε μου πρέπει να ψάξω για να κατατοπιστώ.

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν το έχω εφαρμόσει πρακτικά ακόμα πιστεύω ότι ο Δήμος δεν καθορίζει τιμή, την αποφασίζουν οι ιδιώτες μεταξύ τους. Φυσικά, αν ο δικός σου αρνηθεί να πουλήσει ή ζητήσει κάτι υπερβολικό ο γείτονας θα καταφύγει στα δικαστήρια και εφόσον καθορίσει το δικαστήριο τιμή τότε ο πελάτης σου είναι υποχρεωμένος να πουλήσει με αυτήν, αφού υπάρχει κυρωμένη πράξη και το σχέδιο προέχει να εφαρμοστεί. Όμως, το δικαστήριο δεν είναι από άλλο πλανήτη και προφανώς θα ορίσει τιμή μεγαλύτερη από αυτή που προτείνει ο Δήμος (γιατί πρόταση είναι και τίποτα άλλο!).

Εγώ δικό μου πελάτη θα τον συμβούλευα να αρχίσει τα παζάρια με τον γείτονα και βλέπει....

αν κρίνει ότι μάλλον πάει στα διακστήρια μπορεί να συμβουλευτεί και δικηγόρο

αλλά ας μη βιαστεί να αποδεκτεί τη τιμή του Δήμου.

Αν ο γείτονας έδινε πόσο θα πουλούσε;

ενα καλό κριτήριο είναι οι τιμές τις περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

Ιδιωτικά προφανώς και μπορεί να γίνει , αν υπάρχει λογική και καλή διάθεση από τις δύο πλευρές .

Ο γείτονας προφανώς πρέπει να πληρώσει γιατί μεγάλωσε το οικόπεδο του .

Αν δεν μπορεί η δεν θέλει υπάρχει και η αντίστροφη διαδικασία , δηλαδή να αγοράσει ο φίλος σου και το υπόλοιπο οικόπεδο του γείτονα , η όσο χρειάζεται γιά να αποζημιωθεί αν το οικόπεδο είναι μεγάλο και μπορεί να μείνει και μετά άρτιο .

Πάντως να επισκεφθεί πρώτα μηχανικό και όχι δικηγόρο . Θα του έρθει και φτηνότερα και θα μάθει και τι πρέπει να κάνει .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.