Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομόνωση λιθόκτιστου


ilias_77_thes

Recommended Posts

Λοιπόν παιδιά έχω το εξής πρόβλημα.

 

Πρόκειται να κάνω μελέτες ΗΜ εφαρμογής για πετρόκτιστες τουριστικές κατοικίες σε περιοχή όπου το χειμώνα πιάνει -3οC και καλοκαίρι 30οC. Οι κατοικίες πρόκειται να είναι λιθόκτιστες (50εκ. τοίχος χωρίς μόνωση). Βρήκα λοιπόν ότι ο συντελεστής θερμοπερατότητας είναι Κ=2 για να μπορέσω να υπολογίσω τις θερμικές απώλειες

 

Ρωτάω λοιπόν.

1)Δεν υποτίθεται ότι όλοι λένε ότι τα πετρόκτιστα τα καλοκαίρι είναι δροσερά??

2)Δεν υποτίθεται ότι όλοι λένε ότι η πέτρα έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα??

 

Τι γίνεται επομένως?? Ισχύει τελικά ότι τα πετρόκτιστα έχουν τρομερές απώλειες (χειμώνα-καλοκαίρι)???Να λάβω υπόψιν το Κ=2 και να υπολογίσω απώλειες??

 

Ίσως κάτι να μην αντιλαμβάνομαι και να χάνω το παιχνίδι. Για δώστε τα φώτα σας συνέδελφοι..

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα,

 

δεν θα μιλήσω σα μηχανικός αλλά σαν ιδιοκτήτης.

 

1)Λοιπον το πετρόχτιστο που έχω όντος το καλοκαίρι ειναι πολύ δροσερο, για χειμώνα δε ξέρω γιατι δεν έχει θερμανση.

 

2)Ποια περιοχή είναι αυτή που έχει τέτοιο ευρος τιμών θερμοκρασίας??

Link to comment
Share on other sites

Λόγω μεγάλου πάχους το λιθόκτιστο έχει μεγάλη θερμική αδράνεια. Αυτό σημαίνει ότι οι εξωτερικές συνθήκες θα μεταδοθούν στο εσωτερικό μετά από κάποιες ώρες και όχι άμεσα.

Αυτό το εκμεταλλευονται το καλοκαίρι ανοίγοντας τα παράθυρα το βράδυ που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη κσι κλείνοντας τα το πρωί, οπότε η πέτρα προσδιδει δροσιά στο εσωτερικό. Πρακτικά πάντως τα πέτρινα σπίτια είναι πολύ δύσκολα, τόσο στην θέρμανση όσο και στην ψύξη. Το αποδοτικότερο σύστημα που έχω δοκιμάσει σε πέτρινο είναι ενδοδαπέδια θέρμανση, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από θέρμανση με σώματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα που καταλήγουμε??

 

Να υπολογίσω θερμικές απώλειες με ένα συντελεστή Κ=2 ??

Ή να επειμέινω να τοποθετήσει ο κατασκευαστεί μόνωση (π.χ. εσωτερικά πετροβάμβακα και από πάνω γυψοσανίδα) όπου θα έχω συντελεστή Κ<0.6 και θα <<χάσω>> το αισθητικό κομμάτι της εμφανούς πέτρα???

 

Με ενδιαφέρει όπως καταλαβαίνετε το κομμάτι της θέρμανσης παρά της ψύξης

Link to comment
Share on other sites

Με το πρόγραμμα θερμομόνωσης της 4Μ για λιθόκτιστο τοίχο 0.5m πήρα k=1.695

 

Όσον αφορά την θερμομόνωση που αναφέρεις μάλλον θα πρέπει να κάνεις δυο μελέτες απωλειών, και ας αποφασίσει ο ιδιοκτήτης αν θα μονώσει εσωτερικά ή όχι, μιας και τίθεται θέμα αισθητικής.

Link to comment
Share on other sites

Άρα συμφωνείς και εσύ φίλε μου ότι έχουμε μεγάλες απώλειες εφόσον παίρνεις Κ=1.7

 

Γιατί τότε ο συνάδελφος πιο πάνω μας λέει ότι το καλοκαίρι είναι δροσερά τα πετρόκτιστα (και εγώ έτσι το ξέρω).?? Δεν θα έπρεπε εφόσον έχουν τόσο μεγάλο Κ οι τοίχοι να βράζουν από ζέστη μέσα??

 

 

─────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος πολύ σωστά μιλάει για μεγάλη θερμική αδρανεια. Εκεί οφείλεται και η δροσερότητα των πετρόκτιστων κτιρίων. Πλήρης απόδειξη χρειάζεται χρήση ανωτέρων μαθηματικών και μετάδοσης θερμότητας.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Μπορώ να επιβεβαιώσω και εγώ την μικρή αντίσταση στην μετάδοση της θερότητας μέσα από την πέτρα γιατί χτίζω το πετρινο εξοχικό μου στο Ζαγόρι. Λοιπόν ναι η πέτρα δεν είναι θερμομονωτική, αλλά λόγω του ότι οι τοίχοι είναι παχείς, η ζέστη της ημέρας εμφανίζεται στο εσωτερικό κατά τη νύχτα (λόγω περιορισμένης ταχύτητας διάδοσης της θερμότητας) και ανάποδα, η ψύξη της νύχτας (ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η απώλεια της θερμότητας προς τα έξω) εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εγώ απέρριψα την ιδέα της μόνωσης στους τοίχους για αισθητικούς λόγους και υπολόγισα πως έτσι θέλω πάνω από 12 kW για θέρμανση ενός διόροφου 35+35τμ, αν και οι υπολογισμοί έγιναν για τις χειρότερες χειμερινές συνθήκες, κατά τις οποίες μάλλον κάποιος δεν επισκέπτεται το εξοχικό του, έτσι δεν είναι; Έβαλα όμως μόνωση στη στέγη (όπου καταλήγει ο ζεστότερος αέρας τον χειμώνα, αλλά και "ψηνεται" από τον ήλιο το καλοκαίρι) και σκοπεύω να εγκαταστήσω ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση (για τον χειμώνα φυσικά).

Όσο για το τελευταίο, πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι η θέρμανση δια ακτινοβολίας, γιατί η προσπάθεια να θερμάνεις τους τοίχους είναι μάταιη και δαπανηρή. Αν δεν επιλέξεις ενδοδαπέδια θέρμανση, σκέψου τα σώματα ακτινοβολίας (όχι κονβέκτορες δηλαδή που απλά θερμαίνουν τον αέρα).

 

Δεν είμαι ειδικός στις κατασκευές, απλά μεταφέρω μια γνώμη που απέκτησα μετά από λίγο ψάξιμο.

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλάμε για εξοχικό και μπει ενδοδαπέδια θα πρέπει να μπορείς να την ενεργοποιείς τηλεφωνικά ή κάπως αλλιώς 2 μέρες πριν πας ώστε να έχει προλάβει να κάνει κάτι.

 

Πρέπει να ψαχτεί προσεχτικά αν η ενδοδαπέδια είναι κατάλληλη για ένα αμόνωτο σπίτι γιατί μπορεί να μην μπορεί να καλύψει τα φορτία. Πιο απλά τι να σου κάνουν μερικά μ2 ζεστού πατώματος όταν περιβάλλεσαι από πολλά μ2 παγωμένων τοίχων...

 

Επίσης η ηλεκτρική ενδοδαπέδια καταναλώνει 4-6 φορές περισσότερο από ενδοδαπέδια νερού με αντλία θερμότητας. Επίσης προκαλεί πολύ μεγαλύτερη μόλυνση στο περιβάλλον. Έτσι θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε χώρους με πολύ περιορισμένη χρήση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.