Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεβητοστάσιο αερίου σε υπόγειο ή σε δώμα;


Περικλής_91

Recommended Posts

Γειά σε όλους!

 

Γνωρίζει κανείς αν σε μία πενταόροφη πολυκατοικία είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση του λεβητοστασίου στο υπόγειο? Αν θεωρήσουμε οτι δεν θα χρειαστεί δεξαμενή καυσίμων, λόγω βεβαίωσης άμεσης σύνδεσης με ΔΕΠΑ, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης του λεβητοστασίου στο δώμα, με ότι επιπτώσεις έχει αυτό από πλευράς πυροπροστασιας (πυροδιαμερίσματα κλπ κλπ);

Καθώς η εμπειρία μου είναι κατα 99% στο κατασκευαστικό κομμάτι και επέιδή με ενδιαφέρει πολύ και το μελετητικό και μόλις ανέλαβα την μελέτη μίας πενταόροφης πολυκατοικίας και όπως θα καταλαβαίνετε οι απορίες μου μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή θα είναι άπειρες, θα ήθελα την άποψής σας (προς το παρόν) στο εξής θέμα:

 

Θεωρείτε οτι έχει νόημα να τοποθετηθούν επίτοιχοι λέβητες αερίου στους εξώστες των μπαλκονιών του κάθε ορόφου, για να πετύχουμε απόλυτη αυτονομία θέρμανσης, ασχέτως αισθητικής καπνοδόχων και παροχών Φ.Α; Ή να προχωρήσω με το πατροπαράδοτο τρόπο κεντρικού λέβητα στο υπόγειο;

Τέλος, για να πάρω την βεβαίωση άμεσης σύνδεσης από την ΕΠΑ, μου ζητούν την απαιτούμενη κατανάλωση (kcal/h). Εφόσον δεν έχω κάνει ακόμα μελετη απωλειών κλπ, αυτό θα το βρω κατά προσέγγιση;

 

Ευχαριστώ

 

Παρακαλώ, γράψτε την ειδικότητα ώστε να φαίνεται στο προφίλ σας

CostasV

Link to comment
Share on other sites

Λεβητοστάσιο αερίου σε άλλο χώρο εκτός του υπογείου, είναι επιτρεπτό, εφόσον το λεβητοστάσιο πληρεί τους όρους. Η τοποθέτηση στο δώμα, και όχι στο υπόγειο, προσφέρει άνετο αερισμό και μικρότερο μήκος (κόστος) καπνοδόχου.

 

Η επιλογή ανάμεσα στο κεντρικό λέβητα με θερμιδομέτρηση (όχι ωρομέτρηση) και στις ανεξάρτητες επίτοιχες μονάδες, εξαρτάται από δύο παραμέτρους:

 

α) τα διαθέσιμα χρήματα. Εάν π.χ. υπάρχουν 10 διαμερίσματα, το κόστος των 10 ανεξάρτητων λεβήτων είναι περίπου τριπλάσιο (μπορεί και τετραπλάσιο, εάν το λεβητοστάσιο γίνει στο δώμα) από αυτό του κεντρικού λέβητα. Μάλιστα, αντί για ΕΝΑΝ μεγάλο κεντρικό λέβητα (100%), μπορείς να εξετάσεις την δυνατότητα παράλληλης σύνδεσης ΔΥΟ (30%+70%) μικρότερων κεντρικών λεβήτων, που θα λειτουργούν ανάλογα με το ζητούμενο θερμικό φορτίο. Ετσι εξασφαλίζεις και αυξημένη αξιοπιστία σε περίπτωση βλάβης του ενός από τους δύο λέβητες.

 

β) την αισθητική

Link to comment
Share on other sites

τις απώλειες θα τις υπολογίσεις και μετά θα πας στο αέριο. Το αέριο προϋποθέτει ότι έχει προηγηθεί μελέτη θερμικών απωλειών (προσοχή στο τι θα υπολογίσεις, ειδικά αν είναι να μπει κιόλας αέριο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα)

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Έχω όμως κάποια ερωτήματα:

 

1) Για να βρούμε την απαιτούμενη κατανάλωση (kcal/h), χρειάζεται μόνο μελέτη απωλειών ή και θερμονόνωσης;

2) Η πολυκατοικία είναι πενταόροφη και έχει πέντε διαμερίσματα των 100m2 περίπου. Δεν μπορώ να βάλω επίτοιχα-compact λεβητάκια στους εξώστες και να μην έχω καθόλου λεβητοστάσιο; Τα λέω όλα αυτά γιατί ο πελάτης θέλει να "κερδίσει" άλλη μια θέση parking...

Θα έπρεπε να σας αναφέρω οτι η μελετη είναι ακόμα στην φάση της έκδοσης οικοδομικής άδειας και όχι εφαρμογής, οπότε δεν ξέρω μήπως τα πράγματα είναι πιο απλά σε αυτή την φάση.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

1. Η μελέτη θερμικών απωλειών θα πρέπει να "συμφωνεί" με την μελέτη θερμομόνωσης στους συντελεστές Κ (οροφής , δαπέδου κτλ...)

2. Απ΄όσο ξέρω (τουλάχιστον σε εμάς εδώ στην Χαλκίδα) μας ζητούσαν σε νεόδμητες κατασκευές οι επιτοίχιοι λέβητες να είναι εσωτερικοί.... Αυτό στις αρχές (πριν 2-3 χρόνια).

Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα....

Link to comment
Share on other sites

off topic

Τι διαφορά έχει η μελέτη που κάνεις για την πολεοδομία και η μελέτη θερμικών απωλειών

Link to comment
Share on other sites

shelby, στην αρχιτεκτονική μελέτη που θα κάνει ο αρχιτέκτονας για την πολεοδομία πρέπει να ξέρει αν θα δείξει λεβητοστάσιο και δεξαμενή καυσίμου στο υπόγειο. Για να το μάθει αυτό, εγώ πρέπει να πάρω μια βεβαίωση άμεσης σύνδεσης από την ΕΠΑ. Η αόιτηση γι' αυτή την βεβαίωση ζητάει την απαιτούμενη κατανάλωση (kcal/h). Πώς θα κσέρω ε΄γω την απαιτούμενη κατανάλωση αν δεν κάνω μελέτη απωλειών;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα να δεις τι μου έτυχε. Ήρθε αρχιτεκτονικό σχέδιο που ήταν υπογεγραμμένη από Μηχ-Μηχ ελ.επ. και πολεοδομίας και αυτό διότι ήταν μελέτη θέρμανσης. Αυτό που μου ζητήθηκε ήταν να κάνω μελέτη θέρμανσης και ρωτάω αφού έγινε η μελέτη γιατί να τη ξανακάνω.

Link to comment
Share on other sites

Πώς θα κσέρω ε΄γω την απαιτούμενη κατανάλωση αν δεν κάνω μελέτη απωλειών;

Τι πρόβλημα έχεις να κάνεις υπολογισμό απωλειών?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.