Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Άδειες για μεζονέτες


Recommended Posts

Καταρχήν σας ευχαριστώ που δίνετε τη δυνατότητα σε ιδιώτες να απευθύνουν ερωτήσεις. Θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω κάτι. Ψάχνουμε για σπίτι και βλέποντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι μεζονέτες ισογείου-πρώτου είναι πιό οικονομικές αρχίσαμε να προσανατολιζόμαστε προς κάτι τέτοιο. Είδαμε αρκετές και σε όλες τις περιπτώσεις είτε οι υπεύθυνοι μεσίτες είτε οι μηχανικοί μας είπαν ότι ο κάτω όροφος (το ισόγειο) έχει άδεια για κλειστό πάρκινγκ κι όχι για κατοικία και ότι στα συμβόλαια θα φαίνεται ως κατοικήσιμος μόνο ο πρώτος όροφος. Όταν τονίσαμε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο η απάντηση ήταν ότι γενικά στην Ελλάδα υπάρχει ένα καθεστώς ανοχής κι έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα...Ήθελα να ρωτήσω αν κάτι τέτοιο είναι το στάνταρντ στις μεζονέτες και αν ναι, τότε εμείς ως αγοραστές πως θα μπορούσαμε να το διορθώσουμε και να δηλώσουμε τον κάτω όροφο ως κατοικία; Μήπως θα επωμιστούμε υπέρογκα πρόστιμα;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Mε τα σημερινά δεδομένα δεν νομιμοποιούνται , ούτε τακτοποιούνται .

Προφανώς άμα ήταν όλη η μεζονέτα νόμιμη θα ήταν πολυυυυύ ακριβότερη .

 

Καλό θα 'ηταν πάντως να συμβουλεύεστε μηχανικό πρίν κάνετε την αγορά σας .

 

Γενικά οι μεζονέττες είναι φτηνότερες από τα διαμερίσματα γιατί ακριβώς μεγάλο μέρος των τετραγωνικών είναι άλλη χρήση και όχι κατοικία .

Link to comment
Share on other sites

Να αποφεύγετε τέτοιες περιπτώσεις αγαπητή, διότι ο νόμος δεν έχει ανοχή. Οι νόμοι και οι πολεοδομικές διατάξεις είναι σαφείς στο τι επιτρέπεται και τι όχι. Αυτοί που πουλάνε και κατασκευάζουν παράνομα είναι εκείνοι που θεωρούν την ανοχή και την ευελιξία των νόμων δεδομένη, ενώ δεν είναι έτσι.

 

Για να έχουν άδεια για κλειστές θέσεις στάθμευσης, σημαίνει ότι έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης, και επομένως σε κάθε περίπτωση αγοράζετε αυθαίρετο. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτή η κατάσταση μιας και το κράτος έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να επιβληθεί και να ελέγξει, είναι οι αγοραστές να γυρνάνε την πλάτη σε τέτοιους "επαγγελματίες".

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μέχρις κεραίας με τον agrafiot, αλλά Μαρικαιτη, θα μπορούσατε να μας πείτε τις τιμές και τα τετραγωνικά των οικοδομών που έχετε επισκεφτεί?

Δηλαδή : Ισόγειο Χ μ², Α΄όροφος Υ μ², ποσό Ζ €

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους κι εγώ συμφωνώ με τον Agrafiot - τυπικά οι μεζονέτες που είδαμε ήταν γύρω στα 100τμ - 50 κατω και 50 πανω, και οι τιμές γύρω στα 200.000 - περιοχή Πυλαία Θεσσαλονίκης. Μια ιδιοκτήτρια που μιλήσαμε μας είπε ότι στα συμβόλαια φαινεται 50τμ κατοικία και 50τμ παρκινγκ - αλλά παρόλα αυτά μπόρεσε να παρει δανειο για όλο το ποσό γιατι δεν ηρθε κανεις από την τράπεζα για αυτοψία...Εμεις θεωρούμε ότι αν ειναι να δώσουμε τόσα χρήματα για σπίτι, τοτε τουλαχιστον να παρουμε κατι νομιμο!

Link to comment
Share on other sites

Μα σε αυτά τα κτίρια παίζει η λογική της χαμηλής ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ και ο κόσμος παραμυθιάζεται με τα τετργωνικά .

Σου λέει μένω σε 300 τμ σπίτι που είναι 80 μέτρα ισόγειο γκαράζ , 80 μέτρα υπόγειο play room , λεβητοστάσιο , αποθήκη και parking , 60 μέτρα κανονική δόμηση στον όροφο με 20 μέτρα Η/Υ και 60 μέτρα σοφίτα .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Μαρικαιτη. Δηλαδή μάλλον υπάρχουν 4 μεζονέτες των 50μ² (100μ² συνολο) σε ένα οικόπεδο.

Δηλαδή αν ο εργολάβος θέλει να βγάλει το ίδιο κέρδος, θα πρέπει να πουλήσει τις νόμιμες 400.000€ την μία. Δηλαδή θα περιμένει να αγοράσει ο Αμπράμοβιτς. Και επειδή δεν υπάρχουν πολλοί Αμπράμοβιτς θα πουλήσει λιγότερο άρα θα βγάλει λιγότερα χρήματα. Μάλιστα.

Ενδιαφέρων.

Link to comment
Share on other sites

σε περιοχη που εχω πολλα εργα και εμπειρια υπαρχουν πολλες απουλητες μεζονετες ισογειο-υπογειο. ο κοσμος δεν τις αγοραζει πια αφου και πολλα λεφτα του ζητανε (με κηπους, πισινες κλπ) και ολο το υπογειο (και συνηθως και μερος του ισογειου) ειναι κλειστες θεσεις σταθμευσης ή αποθηκες.

 

σε εργο που κανω αυτη τη στιγμη, σχεδιαζουμε μεζονετα ισογειο-πρωτο (αντι για ισογειο υπογειο). θα παρει φυσικα και το υπογειο της αλλα για να πουληθει σε καλη τιμη αυτη την εποχη, πρεπει να ειναι τουλαχιστον το 80% των μετρων στο συντελεστη. δηλαδη προτιμησε ο κατασκευαστης να "χασει" τα μετρα του πρωτου σαν ανεξαρτητη πωληση για να παρει τη μεγαλυτερη τιμη μοναδας απο τη μεζονετα του ισογειου που με πισινα και λοιπα θα παει πιο ψηλα.

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από το ερώτημα, αν αξίζει τα λεφτά της η αγορά μίας αυθαίρετης κατοικίας, εγώ θα έλεγα να αναρωτιόσουν και για τα παρακάτω…..Συναινείς ως αγοραστής, στις αυτές επιλογές του κατασκευαστή? Πόσο εύκολα θα μπορούσες να επαναφέρεις μία αυθαιρεσία σε κατάσταση νόμιμη και όχι νομιμοφανή, ούτως ώστε να γίνεις νόμιμος όταν το επιλέξεις ή όταν σου επιβληθεί… και επίσης … οι αυθαιρεσίες οι παρεκκλίσεις και οι όποιες κερδοσκοπικές επιλογές ενός ανθρώπου, γίνονται τελικά σε βάρος ποιανού?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.