Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ύψος οικοδομής (από το ίδιο οικόπεδο ή τα όμορα;)


kouverk

Recommended Posts

Αγαπητέ kouverk

Νομίζω ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η αφετηρία μέτρησης του ύψους. Και η αφετηρία αυτή είναι το φυσικό έδαφος (το οποίο είναι κοινό και για σένα και για τον γείτονα) ή το διαμορφωμένο έδαφος (στο οικόπεδό σου) στα σημεία επαφής του κτιρίου με το όριο.

Η προσαύξηση κατά 1,50 μέτρο (του ύψους από το φυσικό έδαφος) που μπορεί να εγκρίνει η αρχιτεκτονική επιτροπή αφορά ακριβώς την δυνατότητα διαμόρφωσης του εδάφους.

Τωρα βέβαια με όλες τις επεμβάσεις που θα έχουν γίνει πως θα αποδείξεις ποιό είναι το φυσικό έδαφος?

Σε αντίστοιχη περίπτωση που αντιμετώπισα, ο τοπογράφος της πολεοδομίας αποτύπωσε κάποια δένδρα της περιοχής που υπήρχαν από παλιά και αποδέχτηκε ότι αυτά οριοθετούσαν το φυσικό έδαφος.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

το ύψος μετριέται στα σημεία επαφής του κτιρίου με το όριο

τα ύψη όμως στο δικό σου οικόπεδο, όχι του γείτονα

 

Σωστό. Θεωρώ όμως ότι το φυσικό έδαφος στο δικό του οικόπεδο, δεν θα έχει υψομετρική διαφορά με το οικόπεδο του γείτονα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι. Το ερωτημά μου ειναι αν το ύψος μιας οικοδομής μετράται από το διαμορφωμένο έδαφος περιξ αυτής , ή από την τοπική διαμόρφωση που κάνω για να μπω στην οικοδομή.Να τονίσω ότι η πρόσβαση στην οικοδομή γίνεται από μια σκάλα που κατεβαίνει 3 σκαλοπάτια.Δήλαδή έχω 50εκ. υπέρβαση στο ύψος σε περίπτωση που ίσχύει η δεύτερη περίπτωση.Σε ερώτημα που έκανα στο ΤΕΕ Θεσ/νίκης μου απάντησαν κατηγορηματικά ότι ισχύει η πρώτη περίπτωση αλλά επειδή στην πολεοδομία έχω πρόβλημα με έναν υπάλληλο πρεπει μάλλον να υποβάλλω ερώτημα στο υπουργείο! Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας βοηθήσει παρακαλώ!

Link to comment
Share on other sites

Highlander κατάλαβα πως αυτό υποθέτεις

επειδή όμως δε συμβαίνει πάντα

τόνισα πως είναι από το δικό του οικόπεδο

 

υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι διαφορετικό το ύψος στα όμορα

είτε λόγω τεχνιτής διαμόρφωσης του εδάφους (δηλ ο γείτονας να άλλαξε τη φυσικη στάθμη του εδάφους)

είτε λόγω έντονς κλίσης που το ίδιο το έδαφος είναι διαμορφωμένο σε αναβαθμούς

Link to comment
Share on other sites

Αν η ''τοπική διαμόρφωση'' γίνεται σε απόσταση από το κτήριο (και άρα δημιουργεί μία χαμηλότερη ζώνη περιμετρικά) τότε αυτό είναι και το διαμορφωμένο έδαφος - άρα έχεις πρόβλημα. Αν κατεβαίνεις τα σκαλοπάτια ακριβώς κάτω από το ''περίγραμμα'' του κτηρίου (και άρα το χαμηλότερο επίπεδο είναι ''μέσα στο κτήριο''*) είσαι εντάξει.

 

 

* μιλάμε για pilotis φαντάζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Η σκάλα βρίσκεται σε επαφή με το κτίριο και εκτός του όγκου του κτιρίου.Αλλά νομίζω θεωρείται τοπική διαμόρφωση γιατί σε όλο το κτίριο το υψόμετρο του πέριξ εδάφους είναι το επιτρεπόμενο.Στην ουσία είναι κατι σαν σκάλα για υπόγειο χωρο φαντάσου, με την διαφορά οτι μπάινεις στο ισόγειο μιας και μιλάμε για 3 σκαλιά.Δεν έχει καμεία σχέση με πυλωτή.Η

Η απάντηση του υπαλλήλου της πολεοδομίας ήταν ότι αφήνουν σκάλες μόνο για υπόγειο και όχι για ισόγειο.Το ΤΕΕ το θεωρεί τρελό κάτι τέτοιο και μου είπαι να προσφήγω στο υπουργείο όπου και θα δικαιωθώ σίγουρα.Ξέρει κανείς τη διαδικασία?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το έψαξα υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος που λέει ότι

 

ΣτΕ.5010/97: από τα αρθ.1 παρ.35 και αρθ.9 παρ.7 προκύπτει ότι το μέγιστο ύψος του κτιρίου μετρείται από την οριστική στάθμη του εδάφους σε κάθε σημείο των όψεων του δηλ. των επιφανειών που βλέπουν σε κοινόχρηστο χώρο ή στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου.

 

Εγγρ.80655/10.3.99 και ΣτΕ.5010/97: το επιτρεπόμενο ύψος λαμβάνεται από το φυσικό ή τεχνητό έδαφος του οικοπέδου και όχι από τη στάθμη του εδάφους των ομόρων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.