Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πωλείται Ζωή - Δικαιώματα νερού ( Τώρα στην ΝΕΤ)


ZaXoYs

Recommended Posts

Πωλούνται δικαιώματα νερού, ισόβια

στον ποταμό Τολτέν

Τοποθεσία: 1 χιλιόμετρο από την Βιγιαρίκα, Χιλή

Ποσότητα: 3.000 λίτρα το δευτερόλεπτο

Τύπος: Για κατανάλωση

Τιμή: 634.000 Ευρώ

 

Δημοσιευμένη διαφήμιση σε ΜΜΕ της Χιλής

 

Όλα τα νερά της Χιλής εκτός από τη θάλασσα, έχουν «κοπεί» σε μερίδια που ονομάζονται «δικαιώματα νερού». Τα «δικαιώματα νερού» είναι τίτλοι ιδιοκτησίας ισόβιοι, ξέχωροι από τη γη και έχουν εμπορική αξία, όπως ακριβώς ένα σπίτι, ή ένα κτήμα. Μπορείς να το νοικιάσεις, να το χρησιμοποιήσεις, ή να το κρατήσεις χωρίς να το κάνεις τίποτα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, για να το πουλήσεις ακριβά.

Στη χώρα, που θεωρείται πρωτοπόρος στις εφαρμογές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα νερά πωλούνται. Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα καταλήγουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και κερδοσκόπους που θεωρούν το νερό επένδυση με σκοπό το κέρδος. Στη Χιλή το νερό δεν θεωρείται πια αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά εμπορεύσιμο προϊόν. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, πως αν είσαι αγρότης δεν μπορείς να ποτίσεις το χωράφι σου ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στις όχθες του ποταμού διότι το ποτάμι μπορεί να ανήκει σε άλλους. Αντιστοίχως, δεν μπορείς να πάρεις νερό αν δεν έχεις «δικαίωμα» και συλλαμβάνεσαι αν πιαστείς επ’ αυτοφώρω.

Όλα ξεκίνησαν το 1981, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ όταν δημιουργήθηκε ο Κώδικας του Νερού (Código de Aguas), ένα πακέτο νόμων οι οποίοι θεμελιώνουν ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ιδιωτικό προϊόν.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη βόρεια Χιλή, στην έρημο της Ατακάμα, που θεωρείται η πιο ξηρή περιοχή του πλανήτη. Τα εδάφη, στα οποία κατοικούν από την αρχαιότητα οι ιθαγενείς ινδιάνικοι πληθυσμοί Αυμάρα και Λινκάν Αντάι, είναι πλούσια σε ορυκτά και μέταλλα. Η Χιλή είναι ο τρίτος προμηθευτής χαλκού του κόσμου. Οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα τεράστια ορυχεία χαλκού της περιοχής, έχουν πάρει στην ιδιοκτησία τους τα νερά του Ρίο Λόα, του μακρύτερου ποταμού της χώρας. Και μπορεί κάποτε τα νερά του ποταμού να έδιναν ζωή στην περιοχή, σήμερα, όμως, τεράστιες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για να ξεχωρίσουν το μέταλλο από την πέτρα.

Ένα από τα τρία μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού του κόσμου είναι αυτό της Τσουκικαμάτα. Από πάνω μοιάζει σαν ένας τεράστιος κρατήρας, μια από τις μεγαλύτερες τρύπες που έχει ανοίξει ο άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη. Έχει 1 χιλιόμετρο βάθος, 4,9 χιλιόμετρα μήκος και τρία χιλιόμετρα πλάτος. Αυτό το γεμάτο σκόνη μέρος, είναι η καρδιά της οικονομίας της χώρας. Δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, με 8000 ανθρώπους προσωπικό, παράγοντας περίπου 11.000 δολάρια κάθε λεπτό που περνάει. Το ορυχείο το εκμεταλλεύεται η κρατική εταιρία Codelco. «Η κατανάλωση λίτρου ανά δευτερόλεπτο της Βόρειας Κοδέλκο, που περιλαμβάνει την Τσουκικαμάτα, είναι γύρω στα 1.900 λίτρα το δευτερόλεπτο», λέει ο Γκοντόι Αλεμάν, πολιτικός μηχανικός. 1900 λίτρα ανά δευτερόλεπτο αντιστοιχεί στην ποσότητα νερού που θα κατανάλωναν σε 1 μέρα 432.000 Αμερικανοί, ή 1.216.000 Ευρωπαίοι, ή 16.416.000 Αφρικανοί.

«Είναι οικονομικό το θέμα. Τα λεφτά! Έτσι απλά το βλέπω εγώ. Εμείς δεν αξίζουμε ούτε ένα πέσο για εκείνους, γι΄ αυτό μένουμε στο περιθώριο. Για τη χώρα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες όπως τα δολάρια και τα λεφτά από το χαλκό. Κι εμείς; Εμάς ας μας φάνε τα σκυλιά!», μας λέει ο Μιγκέλ, ένας από τους τελευταίους αγρότες της Κιγιάγκουα, μιας πόλης που έσφυζε από ζωή, αλλά σήμερα έχει μετατραπεί σε πόλη – φάντασμα. Οι κάτοικοί της έχουν μεταναστεύσει στην Καλάμα, που η οικονομική της ανάπτυξη οφείλεται στα ορυχεία χαλκού που υπάρχουν στην περιοχή.

Η εθνική κυριαρχία της Χιλής έχει πια υποθηκευτεί αφού το 85% των νερών της πρώτης κατηγορίας (ποταμοί και λίμνες) δεν ανήκουν στη χώρα αλλά στην Πολυεθνική ισπανική εταιρία παραγωγής ενέργειας, την ENDESA. Από την άλλη πλευρά όλες οι Εταιρίες Ύδρευσης, παροχής πόσιμου νερού και αποχέτευσης βρίσκονται πια στα χέρια μεγάλων οικονομικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιριών, όπως στους ομίλους Solari, Luksic, Vicuña, Leon και στις εταιρίες Αnglean Water, Thames Water (Μ.Βρετανία), Iberdrola(Ισπανία), Suez Lyonnaise Meaux (Γαλλία). Η τελευταία εταιρία είναι ιδιοκτήτρια της Εταιρίας Aguas Andinas, που τροφοδοτεί με νερό την πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Χιλής υπό την Michelle Bachelet, προσπαθεί σήμερα να ισορροπήσει ανάμεσα στην απόταξη των καταλοίπων που έχει αφήσει (μέσω ακόμα και σήμερα νόμων εν ισχύ) το πολύχρονο δικτατορικό καθεστώς του Πινοσέτ και τον εναρμονισμό της οικονομίας της χώρας με την διεθνή αγορά. Παρά την τροποποίηση κάποιων νόμων το 2005, που όριζε ότι όποιος δεν χρησιμοποιεί το δικαίωμα νερού και το κρατάει για να το πουλήσει αργότερα κερδοσκοπώντας πάνω στις αυξομειώσεις των τιμών, του επιβάλλεται πρόστιμο, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα. Το πρόστιμο είναι χαμηλό για όποιον σκέφτεται να κερδοσκοπήσει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα, αλλά ισχυρίζεται ότι η δεξιά αντιπολίτευση δεν της επιτρέπει να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ντόπιος πληθυσμός βιώνει τις άγριες συνέπειες της πλήρους εμπορευματοποίησης ενός αγαθού που ελάχιστοι πίστευαν ότι θα υπαχθεί στους νόμους της αγοράς, που το μόνο που καθορίζει είναι οι αριθμοί του κέρδους μιας χούφτας ιδιωτικών εταιριών. Όμως, ο πρώην πρόεδρος των ιθαγενών της Ατακάμα με μερικές απλές λέξεις προβλέπει το δυσοίωνο μέλλον: «Το νερό και η γη πάνε μαζί. Το ένα είναι το θηλυκό και το άλλο το αρσενικό. Το νερό δεν είναι δικό μου, εγώ είμαι μέρος του. Ούτε η γη είναι δική μου, εγώ είμαι μέρος της. Ο άνθρωπος είναι περαστικός. Και παρ’ όλα αυτά θέλει να παίξει με τη γη. Αλλά ποτέ δεν το έχει πετύχει. Γιατί μετά η γη θα τους στείλει το λογαριασμό. Και η γη δεν ζητάει λεφτά, πληρώνεται με αίμα».

 

http://tvradio.ert.gr/tv/details.asp?pid=3178746&chid=9

http://exandas.ert.gr

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια.Σειρά έχει ο αέρας.Να καθιερωθούν δικαιώματα αέρα και όποιος αναπνέει τον αέρα του άλλου να πληρώνει προστιμο+τα δικαιώματα του αερα που ανέπνευσε.

Link to comment
Share on other sites

Σειρά έχει ο αέρας.Να καθιερωθούν δικαιώματα αέρα και όποιος αναπνέει τον αέρα του άλλου να πληρώνει προστιμο+τα δικαιώματα του αερα που ανέπνευσε.

 

Δεν απέχουμε και πολύ. Όλα στο βωμό του χρήματος και της απληστίας...

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα, τι περιμένατε δηλαδή?

Έναν ηθικοκαπιταλισμό?

Ούτε στα παραμύθια που μας λέγανε μικροί...

Link to comment
Share on other sites

Ξέρετε σε πόσα μέρη της Ελλάδας το νερό δεν πίνεται και ο κόσμος αγοράζει εμφιαλωμένο ?

 

Στα νησιά δεν πάνε το νερό οι υδροφόρες ?

 

Δεν είναι κάτι καινούργιο , όπως πληρώνουμε το ρεύμα και την θέρμανση και την κίνηση θα πληρώνουμε και το νερό .

 

Αλλωστε όσοι αγρότες το χρησιμοποιούν στην παραγωγή των προιόντων τους κερδίζουν από αυτό .

Γιατί πάτε μακριά , το θέμα του Αχελώου και του Ευηνου δεν είναι δίπλα μας .

 

Το βαμβάκι δεν θέλει πολύ νερό ?

Το παράγουμε ενώ δεν έχουμε πιά κλωστουφαντουργία .

 

Δεν χρειάζεται να εντυπωσιαζόμαστε από τέτοιες "αποκαλύψεις" γιά θέματα 20.000 χλμ μακρυά . Αρκεί να κοιτάξουμε δίπλα μας και να σκεφτούμε το παγκόσμιο έλλειμμα παιδείας και κοινικοποίησης που υπάρχει .

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε συμφωνούμε ,απλά το θέμα στη Χιλή φαίνεται να είναι σε πολύ πολύ χειρότερη μορφή.και στην Ελλάδα όμως δεν είναι ρόδινα τα πράγματα -γενικα με τα νερά (περιλαμβάνοντας και υγροβιότοπους κλπ κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Ας κάνω τον δικηγόρου του (χιλιανού) διαβόλου.

 

Ο ινδιάνος λέει ότι "γη και νερό πάνε μαζί.....Το νερό δεν είναι δικό μου, εγώ είμαι μέρος του. Ούτε η γη είναι δική μου, εγώ είμαι μέρος της.. "

 

Στην κονωνία μας η αγοραπωλησία της γης είναι πλέον αυτονόητη πράξη.

 

Ποιός από τους δύο έχει δίκιο; Ο ινδιάνος ή η κοινωνία μας;

Link to comment
Share on other sites

φιλοσοφικά και ηθικά ο ινδιάνος.

η αγρια κερδοσκοπία της γης που γίνεται στα δυτικά προηγμένα κράτη είναι το ιδιο βαρβαρη με την κερδοσκοπία στο νερό.

η ιδιοκτησία ξεκίνησε σαν χρησι (εχω 30 ριζες εληες πχ ΟΧΙ ενα στρέμα γης-στην Οθωμανικη Αυτοκρατορία αν επαυες να καλιεργης τις εληες εχανες την ιδιοκτησία της γης)

Link to comment
Share on other sites

Και μάλιστα, όπως είχα διαβάσει κάπου, δεν κατείχες παρά μόνο το άνω στρώμα του χωραφιού και όχι το υπέδαφος του χωραφιού.

Εντάξει αυτό γινόνταν τα παλιά τα χρόνια.

 

Στα πιο παλιά χρόνια όμως (Βυζάντιο, Ρωμαίοι, και πιο παλιά) υπήρχε σαφώς η έννοια την νόμιμης και πλήρως αποδεκτής από την εκάστοτε κοινωνία, ιδιοκτησίας της γης.

 

Και η απάντηση "φιλοσοφικά και ηθικά ο ινδιάνος.", αφήνει να εννοηθεί ότι η σύγχρονη κοινωνία δεν συμπερφέρεται ηθικά όταν νομιμοποιεί την ιδιοκτησία της γης.

 

Το πιστεύεις πραγματικά ότι μπορεί να είναι ανήθικη η ιδιοκτησία γης όπως αυτή ρυθμιζεται από τους νόμους της δυτικής κοινωνίας;

Ή μήπως, βολεύει απλώς να ενοχοποιήσουμε τον θεσμό της ιδιοκτησίας γης, για πολλά κακά που συμβαίνουν γύρω μας. Διότι είναι σίγουρο ότι η ιδιοκτησία γης δεν μπορεί να αναιρεθεί (όχι τουλάχιστον χωρίς επανάσταση), και άρα μπορούμε να φορτώνουμε κάθε στραβό της κοινωνίας μας στον ... κόκκορα (ιδιοκτησία γης).

Link to comment
Share on other sites

λογικά η ιδιοκτησία γής δεν στεκει-πως μπορεί να είναι ενα ον που η ζωή του ειναι το πολύ 100 ετων- ιδιοκτητης της γης στην οποια στο τέλος μπαίνει μεσα της και γίνεται ο ιδιος μια χούφτα σκόνη.

με την ενοια της παραγωγικότητας πάλι το πιο σωστο ειναι να έχεις το δικαίωμα χρήσης

για όσο χρόνο καλιεργείς-και είναι και πιο κοινωνικά δίκαιο.τα δικαιώματα να τα χάνεις οταν αφήνεις την γή(δεν μπορεί να μένεις Κολωνάκι και να παιρνεις αγροτικές επιδοτήσεις)

Επίσης καιρος είναι (και εχει ηδη αρχίσει να γίνεται) να απελευθερωθει ενα μέρος της γης

απο τον ανθρωπο(καταφύγια αγριας ζωης κλπ)

Ναι,εν μερει πρεπει να ισχύσει το "το ΑΙΓΑΙΟ ανηκει στα ψαρια του" καθοσον αυτο είναι το πιο ευλογο.ειναι φοβερα εγληματικο αυτο που γίνεται παγκόσμια με την υπερυπερυπεραλιευση.

Τελος αρκετα και με την αγρια εκμεταλευση της γης σαν οικοδικης αξίας.

Συμφωνα με τον μουσουλμανικο νομο περι γαιων κανεις δεν μπορουσε να εχει αστικη γή

πανω απο μισο στρεμμα.

80% λοιπόν φορολόγηση για οικόπεδα-ακίνητα περαν της πρώτης κατοικίας και της εξοχικής κατοικίας.

ΟΛΑ τα ανωτέρω δεν χρειάζοντε επανάσταση.παιδεία χρειαζοντε.να μαθουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα:οτι είμαστε ενα βραχύβιο ον που σε τίποτα δεν ωφελεί η υπερμετρη απληστία που μας διακρίνει.αντίθετα θα είχαμε πολύ καλύτερη ζωή αν ημασταν λιγότερο απληστοι.

Αλλα η παιδεία μας ειναι 100% αμερικάνικη (οχι ελληνική)

τι σημαίνει αμερικάνικη παιδεία? σημαίνει τα πάντα είναι 100% money και κερδος.

παληά δεν ηταν ετσι.

το οτι γίναμε αμερικανάκια αρχισε δειλα δειλα μετα το β παγκ πολεμο και κορυφώθηκε

δυστυχώς απο την γενια του πολυτεχνείου και μετεπειτα.

αυτό όμως σημαίνει εξαιρετικά φτωχή ποιότητα ζωής,αφού η ζωή μας ουσιαστικά περιορίζεται στα πλαισια του οικονομικού αντικειμένου.

Δεν χρειάζεται λοιπόν επανάσταση,απλά τα εξης 5 μετρα

1.Αγροτική γή πληρως αφορολόγητη στους αγρότες-ετήσιος φόρος κατοχής 10% για οποιον μη αγρότη κατέχει αγροτικη γη

2.Επιδότηση πρώτης κατοικίας-αφορολόγητη πρώτη και δευτερη κατοικία-ετήσιος φόρος κατοχής αστικής γης και ακινήτων 5%

3.το 30% της ελληνικης επικράτειας να απελευθερωθει απο την ανθρώπινη δραστηριότητα.να ειναι δαση-δρυμοι-καταφύγια αγριας ζωής-υγροβιότοποι κλπ

4.εξοντωτικά πρόστιμα για την υπεραλίευση -πληρης απαγόρευση υψηλής τεχνολογίας (ρανταρ κλπ) στην αλιεια .

5.Κυνήγι. Αν παρουμε σαν δεδομένο ότι ο κυνηγός "θελει" να κυνηγάει"

τοτε και οι υπόλοιποι θελουμε τα πουλιά κλπ ελευθερα να πετανε να κελαιδανε και να τα χαιρόμαστε.

που λοιπον θα πρέπει να κυνηγούν οι κυνηγοί?Μονο στην γη που τους ανήκει-δεν εχουν κανενα δικαίωμα αλλού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.