Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Τοπογραφία στους Τοπογράφους-αρκετά πια.


Recommended Posts

Ο Συνάδελφος Θεοχάρης σε αλλο post περιέγραψε τα προβλήματα του κλάδου και επεσήμανε την αδιαφορία αρκετών απο εμας.Συμφωνω και επαυξάνω και θετω υπο συζήτηση το κατωτέρω που εθεσε

3.πολλους μη τοπογράφους που κάνουν τον τοπογράφο

Καλω λοιπόν να συστρατευτούμε ολοι να το λυσουμε,γιατι ειναι πολυ σοβαρο. εχει παραγίνει το κακο.αυτες τις μέρες εχω δη σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων οτι αναλαμβανουν τοπογραφικα και κτηματολόγιο:confused:.ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ.
Link to comment
Share on other sites

μην ανησυχείς συνάδελφε όλοι αυτοί οι μεσιτάδες έχουν κάποιο συνάδελφο μηχανικό να δουλεύει όλη την ημέρα για αυτούς και μάλιστα με πολύ καλό μεροκάματο,χρυσές δουλειές

Link to comment
Share on other sites

Σε λίγο βλεπω στο σούπερ μαρκετ σε καποιο ραφι ,τοπογραφικα με ειδικές προσφορές.Και εμεις τον υπνο του δικαίου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε πιστεύω ότι η σωστότερη αντιμετώπιση στο θέμα(που αφορά πάρα πολύ τους τοπογράφους αλλά και άλλες ειδικότητες όπως στατικά, αρχιτεκτονικά, περιβαλλοντικά, μηχανολογικά κτλ) έχει δύο σκέλη:

 

1. Το πρώτο είναι να μπορεί να συντάξει τοπογραφικό διάγραμμα αυτός που πιστοποιημένα έχει τις γνώσεις να το κάνει και όχι απαραίτητα και μόνο αυτός που το σπούδασε. Έτσι αν θέλεις να κάνεις τοπογραφικά, θα πιστοποιείς τις γνώσεις σου σε αυτό και κατόπιν θα μπορείς να συντάξεις τις μελέτες σου. Έτσι λύνεις και το αιώνιο ζήτημα ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και το ζήτημα με τις αλληλοκαλυπτόμενες ειδικότητες.

Εγώ που δεν γνωρίζω πέρα από τα βασικά έχω δικαίωμα υπογραφής ενώ δεν θα έπρεπε γιατί είναι επικίνδυνο. Αν υπήρχε κάποιος οργανισμός να πιστοποιεί τις γνώσεις μου, στην τοπογραφία θα είχα κοπεί.

 

2. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις προδιαγραφές σύνταξης των μελετών οι οποίες ειδικά για δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να είναι πολύ αυστηρότερες. Δεν μπορεί να περνάει από την δασών για παράδειγμα τοπογραφικό με ευρύτερης από Google Earth. Πρέπει να οριστούν και να τηρηθούν κάποιες προδιαγραφές. Όσοι δεν μπορούν να τις καλύψουν θα μένουν από έξω.

 

Υπάρχει και ένα θέμα με τον εξοπλισμό των τοπογράφων και κατά πόσο αυτός πρέπει να πληρεί κάποιες προδιαγραφές για την ποιότητα των μελετών αλλά αυτά τα γνωρίζουν καλύτερα όσοι ασχολούνται με τοπογραφικά.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε δεν κατάλαβες που εχει φθάσει το ζήτημα.Ο ασχετος κτηματομεσίτης κανει τοπογραφικό-καποιοι "συναδελφοι" υπογράφουν και εμεις τον υπνο του δικαίου.

Link to comment
Share on other sites

χαχαχα...καποιος μεσιτης παιζει με gps απο'οτι φαινεται...

 

και λογιστες παιζουν με το κτηματολογιο και δασολογοι με gpsακια ... κοκ

 

αλλα φταιμε κι εμεις που συντασσουμε τοπογραφικα εξαρτημενα και τα αφηνουμε να τα υπογραψουν πχ αρχιτεκτονες (για να λεμε και του στραβου το δικιο...)

Link to comment
Share on other sites

Οτι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση του τι κάνει ο καθένας , πιστεύω ότι το αντιλαμβανόμαστε όλοι . Το πως νομίζω ότι με ψυχραιμία θα βρεθεί . Οι βασικοί κανόνες είναι σπουδές και εμπειρία και αξιολόγηση .

 

Επίσης πρέπει να βρεθεί τρόπος σταματήσει η αντιποίηση του επαγγέλματος , από μεσίτες , τεχνίτες κλπ , αλλά και να πειστεί ο κόσμος ότι οι μηχανικοί κάνουν μελέτες και ΔΕΝ βγάζουν άδειες , κυνηγίου , αλιείας η κάτι παρόμοιο .

Link to comment
Share on other sites

@Adavis

Άσε τις "πιστοποιήσεις", συνάδελφε γιατί αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα και μόνο να τα σκεφτόμαστε! Δε χρειαζόμαστε πιστοποίησεις και μάλιστα από αμφίβολης αξιοπιστίας "φορείς". Για όνομα του Θεού! Απαξιώνουμε τις σπουδές μας με κάτι τέτοια! Να πάω να πάρω αν είναι έτσι κι εγώ "πιστοποίηση" και να αρχίσω να σηκώνω 6όροφες ή ακόμα χειρότερα να βγάζει ο μεσίτης του παραδείγματος πιστοποίηση και να αρχίσει να υπογράφει ό,τι θέλει! Την πιστοποίηση την πήραμε με το δίπλωμά μας. Όποιος θέλει να κάνει στροφή καριέρας, δεν είναι ανάγκη να μπορεί τόσο εύκολα να την κάνει ...κάθε χρόνο μέσω πιστοποιήσεων! Θα το κάνουμε πανηγύρι δηλαδή, φέτος "μηχανολόγος", του χρόνου "τοπογράφος", του παρά χρόνου "πολιτικός μηχανικός" και όλα αυτά με βασικό χαρτί αυτό ενός ΙΕΚ+μια πιστοποίηση; Να πάει ξανά στο πολυτεχνείο στη σχολή της επιλογής του, να πάρει 2ο δίπλωμα. Όπως πολύ σωστά λες, εσύ που σέβεσαι την υπογραφή σου, αν και έχεις δικαίωμα για υπογραφή σε αντικείμενο που δε γνωρίζεις, δεν το ασκείς. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Και εκεί κολλάει και το υπ. αριθμ. 2 που γράφεις με το οποίο και συμφωνώ απόλυτα: "Πιστοποίηση" μέσω αυστηρών προδιαγραφών και ελέγχων στην ποιότητα δουλειάς που κάνουμε. Τίποτα άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Απόλυτα σύμφωνος με tpanag .

Καλύτερη πανεπιστημιακή μόρφωση με πτυχία που θα ανταποκρίνονται σε πραγματικές ικανότητες ναι. Σοβαρότερες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος σύμφωνοι .

Αλλά περαιτέρω ελιτίστικες πιστοποιήσεις αχρείαστες .

Link to comment
Share on other sites

@tpanag

 

Θεωρώ ότι φθάσαμε εδώ επειδή ακριβώς δίνουμε επαγγελματικά δικαιώματα κυρίως βάσει σπουδών και όχι βάσει γνώσεων.

 

Η πιστοποίηση δεν απαξιώνει το πτυχίο κανενός σε καμία περίπτωση. Φυσικά και θα πρέπει να γίνεται με μια σοβαρή και αξιόπιστη διαδικασία.

 

Για να φθάσει ένας μεσίτης να συντάσει τοπογραφικά φαντάζομαι θα πρέπει να έχει πχ καμία 10ετία αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο. Πόσοι άραγε θα το κάνουν αυτό; Υποθέτω λίγοι.

 

Αν αύριο για παράδειγμα γίνει μια τυπική εξέταση-πιστοποίηση ή όπως αλλιώς θα λέγετε, για θέματα τοπογραφίας πιστεύω ότι θα κοπούν πάνω από τους μισούς Πολιτικούς Μηχανικούς-Αρχιτέκτονες κτλ που τώρα έχουν δικαίωμα υπογραφής. Ίσως να κοπούν και μερικοί τοπογράφοι...

 

Με τη μία λοιπόν μειώθηκαν δραματικά όσοι έχουν δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών και άρα το τοπογραφικό αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία!

 

@thomas

 

Η σοβαρότερη άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα. Επίσης η πρότασή σου για καλύτερη παιδεία είναι ότι καλύτερο, απλά θεωρώ ότι είναι ένα στοίχημα που χάνεται. Ειδικά όταν μιλάμε για ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα σε όλη την EE.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.