Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευθύνη επίβλεψης ιδιωτικού έργου


 
acnt

Recommended Posts

Σε συνέχεια άλλου θέματος ανοίγεται το παρόν ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ

 

 

Eδώ όμως ο συνάδελφος (μάλλον είναι) θέτει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα:

 

Ο επιβλέπων είναι υπεύθυνος για τις επιλογές και τα λάθη άλλων (?) (εργολάβων)...

 

Ο επιβλέπων δεν είναι κατασκευαστής για να φέρει την ευθύνη της κατασκευής! Θα πρέπει να είναι -τρόπον τινά- σύμβουλος μηχανικός του ιδιοκτήτη!

Link to comment
Share on other sites

...αλλά τί; Πληρωνόμαστε για να είμαστε από πάνω τους στα καλουπώματα;

 

Και στην τελική, άνθρωπος είναι, του ξέφυγε... Θέλει να το φτιάξει... Και καλά κάνει... Με την ισχύουσα νοοτροπία όμως ξέρεις τι μπορεί να πει ο ιδιοκτήτης; "Δουλειά σου ήταν, να πληρώσεις εσύ μηχανικέ!"... Και τότε να δούμε τί γίνεται, που σαν ******* θα πληρώνεις λάθη που έκανε άλλος, διότι βαρέθηκε να δει τα σχέδια, τα οποία μάλλον δεν μπορεί και να τα διαβάσει, ο οποίος όμως δεν ήταν δική σου επιλογή!

 

Να το πω κι αλλιώς; Κύριος του έργου ποιός είναι; Ο ιδιοκτήτης! Που ξέρω γω, τί συμφωνήσανε κάτω από το τραπέζι με τον μάστορα; Ο κύριος του έργου φέρει την αποκλειστική ευθύνη ακόμα και της ποιότητας του έργου... Αν είναι αγράμματος και άσχετος από οικοδομή, να προσλάβει γενικό εργολάβο-κατασκευαστή, τον οποίο να τον ορίσει με συμβολαιογραφική πράξη ωστε να πάρει αυτός τις ευθύνες! Όχι ο κάθε νέος συνάδελφος που προσπαθεί να βγάλει τα έξοδα του ΤΣΜΕΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

...αλλά τί; Πληρωνόμαστε για να είμαστε από πάνω τους στα καλουπώματα; .

 

αυτο παντα το ειχα σαν απορια

δεν ασχολουμαι με την κατασκευη, αλλα η υποχρεωση για φυσικη παρουσια του επιβλεποντα στις οικοδομες, ποτε αρχιζει και ποτε σταματα ;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι

Όλα τα παραπάνω είναι σωστά. Σε σχέση με το που αρχίζει και που τελειώνει η ευθύνη του μηχανικού είναι μια πονεμένη ιστορία και χρειάζεται πολλή κουβέντα. Δυστυχώς η σχετική νομοθεσία θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε ερήμην μας (Αθάνατο ΤΕΕ).

Στη συγκεκριμμένη περίπτωση όμως θεωρώ ότι ο έλεγχος της χάραξης είναι βασική ευθύνη του μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Eδώ όμως ο συνάδελφος (μάλλον είναι) θέτει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα:

 

Ο επιβλέπων είναι υπεύθυνος για τις επιλογές και τα λάθη άλλων (?)...

 

Ο επιβλέπων δεν είναι κατασκευαστής για να φέρει την ευθύνη της κατασκευής! Θα πρέπει να είναι -τρόπον τινά- σύμβουλος μηχανικός του ιδιοκτήτη!

 

 

Ο επιβλέπων μηχανικός λέγεται επιβλέπων ακριβώς επειδή κάνει την επίβλεψη, ώστε να προλαμβάνει τα λάθη εγκαίρως και να γίνει η κατασκευή όπως προβλέπεται στην μελέτη.

 

Νομικά από την στιγμή που έχει κοπεί και η αμοιβή, ο επιβλέπων μηχανικός έχει όλη την ευθύνη. Ξέρω ότι κάποιοι κάνουν καλή έκπτωση και ελπίζουν ότι δεν θα χρειάζεται να επιβλέπουν, αλλά και πάλι την ευθύνη την έχουν, αυτό είναι γνωστό.

 

Ξέρω αρκετούς εργολάβους που δεν αναλαμβάνουν επίβλεψη αν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Έχω υπ'όψιν συγκεκριμένο εργολάβο ο οποίος απέρριψε εργολαβία του εκατομμυρίου (σε ευρώ) επειδή ο ιδιοκτήτης ήθελε και τον γαμπρό του στο έργο, ο οποίος όμως δεν είχε και πολύ καλή φήμη. Τελικά ο εργολάβος βγήκε σωστός, καθώς ο γαμπρός του πελάτη έκανε πολλές προχειρότητες και τσαπατσουλιές και θα ήταν δυσφήμιση αυτή η δουλειά για τον ίδιο (υγρασίες, δυσλειτουργίες σε υδραυλικά, η πισίνα με πολλαπλά επίπεδα δεν λειτούργησε ποτέ επιδή πάντα είχαν πρόβλημα οι μηχανισμοί φιλτραρίσματος του νερού, άργησε να παραδοθεί κάποιους μήνες και άλλα πολλά).

Link to comment
Share on other sites

...αλλά τί; Πληρωνόμαστε για να είμαστε από πάνω τους στα καλουπώματα;

Όχι acnt, αλλά εκ του νόμου υπογράφοντας την επίβλεψη, έχεις την ευθύνη της σωστής εφαρμογής της μελέτης!

Και εδώ δεν έγινε σωστή εφαρμογή!

Με βάση το νόμο δε φταίει κανένας μάστορας γι΄αυτό και κανένας Αλβανός!

Τώρα αν είναι σωστό ή όχι, αυτό είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλιο" που λένε και στο χωριό μου και δεν αφορά τους δικαστές σε ενδεχόμενη προσφυγή!

Link to comment
Share on other sites

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/neoi_mixanikoi/Tab5230269/guide2004-b.pdf

 

Σελίδα 107

 

Αναλυτικά ο Επιβλέπων Μηχανικός έχει τα εξής καθήκοντα:

 

- Πρέπει κατ'αρχήν να εξετάσει με βάση ποιές διαδικασίες και διατάξεις εκτελείται το έργο και να γνωρίζει ότι άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται.

 

- Πρέπει να μελετήσει τη διακήρυξη και τα συμβατικά τεύχη του έργου, να κατανοήσει το τεχνικό αντικείμενο και να επισημάνει κατασκευαστικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες του έργου.

 

- Με την υπογραφή της σύμβασης πρέπει να καλέσει τον ανάδοχο να υποβάλει το

χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου.

 

- Ο ανάδοχος του έργου είναι υποχρεωμένος να καταγράφει την καθημερινή κίνηση του έργου στο ημερολόγιο του έργου και ο επιβλέπων οφείλει να καταγράφει σ'αυτό τις εντολές, παρατηρήσεις και κάθε πληροφοριακό στοιχείο προσυπογράφοντας. Η τήρηση του ημερολογίου του έργου είναι υποχρεωτική και η καθημερινή καταγραφή σ'αυτό της πορείας του έργου, των προβλημάτων που παρουσιάζονται, των λύσεων που δίδονται και των εντολών της επίβλεψης κατοχυρώνει τον ανάδοχο και τον επιβλέποντα.

Link to comment
Share on other sites

sdim

Αυτά που αναφέρεις αφορούν την εκτέλεση Δημόσιων Έργων και δεν έχουν σχέση με τα ιδιωτικά.

Από τα ιδιωτικά στα δημόσια υπάρχει τεράστια διαφορά. Στο Δημόσιο έργο ο εργολήπτης είναι δεμένος από χίλιες μεριές και η ευθύνη του επιβλέποντα από τη μεριά του δημοσίου είναι πολύ περιορισμένη. Το δημόσιο έχει περιχαρακώσει τα δικαιώματά του τόσο ώστε ακόμα και σε λάθη της μελέτης να έχει ευθύνη ο εργολήπτης.

Link to comment
Share on other sites

Στα ιδιωτικά έργα αν είναι με αυτεπιστασία έχει ο ίδιος ευθύνη, διαφορετικά έχει ο μηχανικός.

 

Πάντα υπάρχει κάποιος που να έχει την ευθύνη, απλά για κάθε μέρος του έργου μπορεί να είναι διαφορετικό άτομο ή με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να μεταφερθούν από τον ένα στον άλλο. Αν π.χ. ο επιβλέπων συμπληρώνει σωστά το ημερολόγιο και κάνει όλες τις απαραίτητες παρατηρήσεις στον εργολάβο ενός συνεργείου, και καταγράψει τα λάθη και ενημερώσει τον εργολάβο του συνεργείου, τότε την ευθύνη την έχει πλέον ο δεύτερος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.