Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα ΙΕΚ κατατάσσονται πάλι τα κολέγια


JTB

Recommended Posts

banana republic?

 

Αποζημίωση 50.000 ευρώ σε κολέγιο!

Το Εφετείο καταδίκασε το Δημόσιο για κωλυσιεργία στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων Νέο δικαστικό χαστούκι για το θέμα των κολεγίων και μάλιστα από ελληνικό δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει αποζημίωση 50.000 ευρώ σε ιδιωτικό κολέγιο για την κωλυσιεργία του στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (3216/2009) ανοίγει και θέμα ακαδημαϊκής και όχι μόνο επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων των ξένων ΑΕΙ που χορηγούνται μέσω ελληνικών κολεγίων, καθώς απέρριψε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία υποχρέωνε τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) να δέχεται προς κρίση αιτήσεις αποφοίτων κολεγίων και όχι να τις απορρίπτει, μόνο λόγω του τόπου πραγματοποίησης των σπουδών όπως πράττει μέχρι και σήμερα!

 

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών την οποία δημοσιοποίησαν χθες οι υπεύθυνοι του γαλλικών συμφερόντων κολεγίου idef το Ελληνικό Δημόσιο καταδικάζεται και κατ΄ έφεση, να καταβάλει αποζημίωση 50.000 ευρώ στο κολέγιο. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η αποζημίωση πρέπει να καταβληθεί επειδή «η κωλυσιεργία στο να μην αναγνωρίζει την επαγγελματική ισοτιμία τίτλων απονεμόμενων από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν προηγουμένως δεν εξετάσει αν το σύνολο των σπουδών έχει διανυθεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαιδεύσεως εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική πίστη, το κύρος, τη φήμη, τη βιωσιμότητα, την οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και επέκταση της επαγγελματικής δραστηριότητας της εκκαλούσας».

 

Δημιουργείται δεδικασμένο

Εκτός από το γεγονός ότι η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο που ανοίγει τον δρόμο για διεκδίκηση αποζημιώσεων και από τους αποφοίτους κολεγίων, παρότι η οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τους βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ενσωμάτωσης στο ελληνικό δίκαιο και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται σύντομα, θέτει και ζήτημα ακαδημαϊκής αναγνώρισης των κολεγιακών πτυχίων.

 

Αυτό καθώς το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Διοικητικό Πρωτοδικείο) είχε αποφανθεί πέρυσι ότι τα πτυχία αυτά οφείλει να τα αποδέχεται προς κρίση και ο ΔΟΑΤΑΠ, δηλαδή ο οργανισμός που ασχολείται με τις ακαδημαϊκές και όχι τις επαγγελματικές ισοτιμίες! Εναντίον της είχε ασκήσει έφεση το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία απορρίφθηκε με την πρόσφατη απόφαση.

 

ΚΑΙ Ο ΔΟΑΤΑΠ

Υποχρεώνεται να δέχεται προς κρίση αιτήσεις αποφοίτων κολεγίων και όχι να τις απορρίπτει, λόγω του τόπου πραγματοποίησης των σπουδών

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αντιδράσεις του ΤΕΕ και ΕΜΠ για απόφαση του Διοικητικού Εφετείου

 

23/01/2010

πηγη: ttp://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=7574&spec=edu&type=1

 

 

 

Με αφορμή τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σχετικά με τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο Πρύτανης του ΕΜΠ, ανακοίνωσαν τις εξής παρατηρήσεις.

 

Τυχόν αναγνώριση ακαδημαϊκών ισοτιμιών σε πτυχιούχους ιδιωτικών Κολεγίων, συνιστά πλήρη παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας, συνθηκών και Οδηγιών της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα κριθεί, πλέον, σε νομικό επίπεδο από το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το ουσιαστικό θέμα, βέβαια, είναι ότι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιείται, οδηγεί σε ευθεία υποβάθμιση τα Πανεπιστήμια και τους αποφοίτους τους. Και αποτελεί παραβίαση της κοινής λογικής, του δικαίου και της ασφάλειας των έργων που ανατίθενται στους επιστήμονες.

 

 

Υπενθυμίζουν ότι για την απόδοση μόνο επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ξένων Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν σχέση δικαιόχρησης με ελληνικά ΚΕΣ, προϋπόθεση είναι η αναγνώρισή τους από τις επαγγελματικές ενώσεις των ξένων κρατών, όπου θα πρέπει να εργαστούν επί σειρά ετών, ενώ η εν συνεχεία αναγνώρισή τους στη χώρα μας απαιτεί έλεγχο και εξετάσεις από το ΣΑΕΙΤΕ, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα για να ζητήσουν την εγγραφή σε επαγγελματικούς φορείς στην Ελλάδα.

 

 

Τόσο για τη συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όσο και γενικότερα για τα επίκαιρα ζητήματα της Παιδείας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος και ο Πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, θα δώσουν τις επόμενες ημέρες Συνέντευξη Τύπου.

Link to comment
Share on other sites

Ο Αντερσεν το δήλωνε ότι ήταν παραμυθάς .

Κάποιοι άλλοι πρέπει να το ομολογήσουν τώρα και αυτό είναι δύσκολο .

 

Μάχες οπισθοφυλακών , με ανύπαρκτες μεραρχίες .

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα...

Εγώ, πάντα είχα την απορία...

 

Πάει κάποιος σε ένα ΙΕΚ και σπουδάζει δομικός 2 χρόνια.

Αυτός, αυτόματα αποκτά δικαιώματα, ή θα πρέπει πρώτα να πάει και 2 χρόνια στο ξένο πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με το παραπάνω ΙΕΚ;

 

Πάντως, όπως και να έχει (μιας και είμαι από ΤΕΙ), πάω στοίχημα 100% και βάζω και το χέρι μου και στη φωτιά, πως κανείς απο ΙΕΚ, δε μπορεί να μας φτάσει ακόμη και στο ελάχιστο. Και γιατί τους δίνουν δικαιώματα; Αφού δεν ξέρουν τίποτα από μελετες, οδοποιιες, τοπογραφιες, υδραυλικα εργα κτλ... Σε λιγο θα γινονται και εργοδηγοι!!!

Link to comment
Share on other sites

Έχω δει αγγελίες γνωστού ΙΕΚ που ζητάει εκπαιδευτικούς Μηχανικούς (Πολιτικούς-Αρχιτεκτονες) για το τμήμα "Τεχνικών Δομικών Έργων" .

Ψάξτε να δείτε ποιος είναι υπεύθυνος-συντονιστής-τομεάρχης του τομέα.

Όλα στο βωμό,μα όλα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.