Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Όνειρο ή εφιάλτης η ανέγερση κατοικίας στην Ελλάδα;


xrysida

Recommended Posts

παλι μπερδευτικα με τι στην ευχη σημαινει "επιβλεψη"
Εδώ είμαστε εμείς μπερδεμένοι!!! Περιμένεις έτσι απλά να καταλάβεις; :lol:

 

Kατ'εμέ, το τί εστί επίβλέψη μπορείς να το δεις σε όλα τα αμερικάνικα τεχνικά έργα... Αν θες και στα ελληνικά δημόσια έργα. Εκεί οι επιβλέποντες ποιοί είναι; Μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Πόσες φορές πατάνε στο έργο; Κι όταν πάνε, τί κάνουνε;

 

α) Μετράνε κυβικά.

β) μαλώνουν με τον Ali που δεν έκανε αγκύρωση ή με τον κύριο Τάκη που ρίχνει νερό στο σκυρόδεμα ή τον Θωμά τον χειριστή της πρέσας που σε συννενόηση με τον Μήτσο -τον οδηγό της βαρέλας- το "σκίζουν" στο νερό ωστε να πέσει πιό εύκολα και να πάνε για τσίπ'ρα.

γ) Παρατηρούν και καταγράφουν κακοτεχνίες και τις παρατηρήσεις τους τις γνωστοποιούν σε όλους τους αρμόδιους ώστε να συμμορφωθούν με τις οδηγίες τους.

 

Και ρωτώ: Γιατί άλλα τα καθήκοντα του επιβλέποντα δημοσίων έργων και άλλα τα των ιδιωτικών;

 

Ναι, φταίμε όσοι κακομαθαίνουμε τους ιδιοκτήτηες μπας και τους πάρουμε καμιά δεκάρα παραπάνω...

 

Χρυσίδα ή όπως άλλιώς σε λένε, ο τύπος πήρε 11000 ευρώ αλλά έχει βάλει το κεφάλι του στον τουρβά για μια ζωή! Καί των παιδιών του... "Εσύ" ο μέσος ιδιώτης, πόσες φορές το κάνεις αυτό για τα 12000 που παίρνεις; Άσε που τα 11000 αυτά. αν κοιτάξεις καλά, ένα 30% και παραπάνω είναι κρατήσεις και φόροι...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 205
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

χrysida σου παρουσιάζω τη μέση λύση:

 

Θα πληρώσεις το υπόγειο στο μπετατζή με τα κυβικά της βαρέλας.Θα πληρώσεις την ανωδομή (το τμήμα της οικοδομής από τη στάθμη του υπογείου κ πάνω) με τα κυβικά της επιμέτρησης που θα σου φτιάξει ο μηχανικός σου.

 

Έτσι,όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.Πίστεψέ με,μιλάω στην ψυχή των εργολάβων,είμαι 100% σίγουρος ότι θα συμφωνήσει.........

 

Αν ο μπετατζής τσινίσει,τότε του βάζεις τις φωνές, γιατί είναι δική του ευθύνη να εφαρμόσει στον ξυλότυπο ΑΚΡΙΒΩΣ τις διαστάσεις της μελέτης.

Link to comment
Share on other sites

Αν θες και στα ελληνικά δημόσια έργα. Εκεί οι επιβλέποντες ποιοί είναι; Μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι;

στα δημόσια εργα υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί μια πλάκα που απο 15 εγινε 30?για τα επιπλεον κυβικά?η μπορεί ο εργολάβος να πή πληρώστε χωρίς επιμετρηση αλοιώς δεν ξεκαλουπώνω?

xrysida μην μασας και μην πληρωνεις κοροιδίστιικα υπερβάσεις.

Link to comment
Share on other sites

acnt, από τη μια μου ''θυμώνεις'' που ορίζω λανθασμένα τις υποχρεώσεις του επιβλέποντα των στατικών αλλά από την άλλη παραδέχεσαι ότι είναι αόριστες, γενικές και...μπερδευτικές. Γιατί λοιπόν να μη στέκει το δικό μου το σενάριο, ε :)?

 

Προφανώς και δεν έχω εμπειρία επί του θέματος...μάλιστα με φωνάζουν για να μου δείξουν ''πώς γίνεται η αγκύρωση'' και εγώ κοιτάζω αλλού γι' αλλού (διότι δε με νοιάζει...έχω άλλα πράματα στο κεφάλι μου εκείνη την ώρα).

 

Αυτό που αποφάσισα για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο είναι ότι ο επιβλέποντας (κάθε είδους εργασιών) είναι υποχρεωμένος να τηρεί στην κατασκευή τα αναγραφόμενα στις μελέτες. Για να μη χαθούμε ας μείνουμε στα στατικά: τί αποτυπώνεται λοιπόν στο χαρτί μετά από τους πολύωρους υπολογισμούς? Ποιότητα σκυροδέματος, διαστασιολόγηση φερόντων στοιχείων και αριθμός, θέση και σύνδεση τεμαχίων οπλισμού (να τα πω έτσι απλουστευτικά). Δεν είναι λοιπόν ο επιβλέποντας υποχρεωμένος να μεριμνήσει για την υλοποίηση της μελέτης του? Δε λέω να πλακώνεται με τα συνεργεία αλλά να ειδοποιεί τον κύριο του έργου για οποιαδήποτε παρατυπία.

 

Εγώ αυτό που ξέρω είναι το σχετικό απόσπασμα στον Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος '97 (ο τελευταίος του 2008 δε βλέπω να αναφέρει κάτι)

15.2.1 Οι δειγματοληψίες των υλικών και του σκυροδέματος και η αποστολή των δειγμάτων και των δοκιμίων στο Εργαστήριο σκυροδέματος γίνονται με τη μέριμνα και την επίβλεψη του Επιβλέποντα μηχανικού, μετά από γραπτή εντολή του (π.χ. αναγραφή στα σχέδια ξυλοτύπων, ημερολόγιο έργου, κλπ.), από προσωπικό και μέσα που διαθέτει ο κατασκευαστής του έργου. Οι επιτόπου έλεγχοι, όπως ο προσδιορισμός της υγρασίας των αδρανών και η μέτρηση της εργασιμότητας, γίνονται με τη μέριμνα και την επίβλεψη του Επιβλέποντα, από προσωπικό και μέσα που διαθέτει ο κατασκευαστής του έργου. Οι δειγματοληψίες αδρανών ή έτοιμου σκυροδέματος στο εργοτάξιο γίνονται παρουσία των ενδιαφερόμενων μερών ή εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων. Οι δειγματοληψίες είναι έγκυρες, εάν το ένα μέρος κληθεί δεν προσέλθει.

 

Αυτά που διαβάζω με οδηγούν να ερμηνεύω τα πράγματα όπως τα ερμηνεύω. Υποδείξετε μου τα λάθη επακριβώς...δεν πρεσβεύω παντογνωσία.

Link to comment
Share on other sites

acnt........

 

ss_sk , ποιος επιβλέποντας των στατικών.Δε φαντάζεσαι τι έγινε;

Aυτό που συνηθίζεται.Την άδεια την πήρε ένας μηχανικός.Στην προκειμένη περίπτωση ο αρχιτέκτονας.Έδωσε 3-4 κατοστάρικα για τα στατικά σε έναν Π.Μ. και στην καλύτερη περίπτωση και κάτι παραπάνω για συνυπογραφή , αν το απαιτούσε η πολεοδομία.

Αφού είπε ο Χρυσίδας , ο αρχιτέκτονας ήρθε 3-4 φορές να ελέγξει την παραλαβή των οπλισμών.Οι περισσότεροι αρχιτέκτονες τρελαίνονται για την μελέτη αρχιτεκτονικών ή τη διακόσμηση αλλά βαριούνται την επίβλεψη.

Δεν πιστεύω ότι συνενοήθηκε ο αρχιτέκτονας με τον καλουπατζή να κλέψουν τον Χρυσίδα.Περισσότερο η οποιαδήποτε παράλειψη του μηχανικού να οφείλεται στην άγνοια του.Μπορεί ο καλουπατζής να κλέβει τον αρχιτέκτονα και σε έργα που είναι ο ίδιος εργολάβος.

Παλιός καλουπατζής που συνεργαζόταν με μεγάλη εταιρεία μου εξομολογήθηκε ότι τους ''δούλευε'' αφού οι επιβλέποντες της ήταν ''χαλαροί''.

Έφτανε σε σημείο , σε μέγαλα έργα , να ρίχνει 20-25 εκ. μπετόν καθαριότητας.Κάθε δουλειά έχει τα μυστικά της.Πόσες φορές δεν μαλώνουμε με τους καλουπατζήδες για υποστηρίξεις και καλή δόνηση και η απάντηση που παίρνουμε είναι ''έλα μωρέ θα το φέρει στα ίσια ο σοβατζής'' ή για την γκρίνια για την εργασιμότητα του μπετού και το πρόσθετο νερό.΄

Έχει και ο Χρυσίδας τις ευθύνες του.Αφού ο ίδιος δούλευε στην Αθήνα και ο μηχανικός ήρθε 3-4 φορές ,στο έργο ποιος ήταν υπεύθυνος;

Kανένας.

Τι περιμένατε να μην κάνουν πάρτυ τα συνεργεία;

Εδώ υπάρχει επιβλέπων και σε κάποιες περπτώσεις χρειάζεται και νυχτοφύλακας!!!

Αφού υπάρχουν και μερικοί που κλέβουν υλικά από τις οικοδομές το βράδι.

Αυτό που είπε ο Ζavi ότι 10% κλέβουν και οι εταιρείες σκυροδέματος ισχύει.

Ξέρουν που είναι το έργο και αν υπάρχει γεφυροπλάστιγγα κοντά.

Μου έχει τύχει σε έργο με πλάκα εδάφους 3.500μ3 να χρειάζονται περίπου 70 βαρέλες.

Επειδή δεν προλάβαινε να στείλει το εργοστάσιο που συνεργαζόμασταν ήταν να έρθουν 20 από ένα άλλο.Ευτυχώς ήταν επέκταση βιομηχανίας και υπήρχε ζυγαριά δίπλα στο χώρο του εργοταξίου.Με το έρχονται οι δύο πρώτες από την άλλη εταιρεία είχαν απόκλιση 8% από τα δελτία αποστολής.Οι υπόλοιπες 18 δεν φάνηκαν ποτέ.

Ή δε συμβαίνει να δουλεύουν π.χ. σε μια οικοδομή 10 άτομα και όταν φεύγει ο επιβλέπων , οι μισοί να την κάνουν για γειτονικές δουλειές για να πληρωθούν διπλό μεροκάματο;

Πρέπει διαρκώς να υπάρχει κάποιο άτομο να επιβλέπει.

Δεν είναι η επίβλεψη εύκολη δουλειά.Ούτε μας μαθαίνουν στα πολυτεχνεία πως να αποφύγουμε τέτοιες κακοτοπιές.Αυτά τα μαθαίνεις στην πορεία.

Το ίδιο ισχύει σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές.Δε γίνεται να ξέρεις καλύτερα τα μυστικά του επαγγέλματος από τον εκάστοτε επαγγελματία.

Και να προσπαθήσεις να τους ''δέσεις'' με συμφωνητικά κτλ , πάλι μπορεί να στην κάνουν τη λαδιά.Απλά τουλάχιστον έχεις κάπου να πατήσεις.

Γι'αυτό λένε αν δε χτίσεις σπίτι και δεν παντρέψεις κόρη δε ξέρεις τι θα πει ζόρι .

Link to comment
Share on other sites

εχουμε (προσέξτε πληθυντικός)αρχίσει οι περισσότεροι και αναφέρουμε τις εμπειρίες μας από άλλα εργα και το χειρότερο δεν καθοδηγούμε τον xrysida.

τελικά ποια είναι τα στάδια των ενεργειών του?

1:......

2:......

3:......

 

ή και τίποτα???

 

 

χάρης

 

βοηθήστε τον

Link to comment
Share on other sites

ss_sk σιγά μη θυμώσω ειδικά με εσένα (και μου σπάσει η μάσκα βραδιάτικα!)! Απλά τα όσα έλεγες ήταν καλή ευκαιρία να πω όσα ήθελα και πρεσβεύουν την μέση νοοτροπία. Όμως τις απόψεις σου αυτές μην τις λες εκεί που διαβάζονται και από άτομα εκτός κλάδου... Κάνουν κακό.

Αυτό που αποφάσισα για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο είναι ότι ο επιβλέποντας (κάθε είδους εργασιών) είναι υποχρεωμένος να τηρεί στην κατασκευή τα αναγραφόμενα στις μελέτες.
Είσαι πολύ σωστός και νομίζω στο έχω ξαναπεί.
Δεν είναι λοιπόν ο επιβλέποντας υποχρεωμένος να μεριμνήσει για την υλοποίηση της μελέτης του?
Κι αυτό περιλαμβάνει επιμετρήσεις κτλ κτλ; "καραούλι" στις μπετονιέρες να μην ρίξουν νερό; Όχι βέβαια, αλλά όσοι δεν ξέρουν, αυτό νομίζουν... Και να ρωτήσω και κάτι άλλο; Αν το έργο είναι 100χλμ μακριά, ο επιβλέπων τί πρέπει να κάνει; Να μετακομίσει;

Για τον ΚΤΣ:

Η παράθεση ορίζει τί πρέπει να κάνει ο μηχανικός εφόσον ο κύριος του έργου του το ζητήσει και φυσικά το πληρώσει εξτρά (εξ ού και το "από προσωπικό και μέσα που διαθέτει ο κατασκευαστής του έργου"). Γι'αυτό λέμε: εντολή λήψης δοκιμίων στους ξυλότυπους! Έδωσα, δεν πήρε ο ιδιοκτήτης... Από κει και μετά εγώ τί να κάνω; Να κάτσω να δω τα μπετά πως πέφτουν;

Επίσης για το κομμάτι που λέει για την υγρασία αδρανών: το εδάφιο που παραθέτεις, μιλά για έτοιμο ή για εργοταξιακό σκυρόδεμα; Στο έτοιμο δεν έχω καμία απολύτως αρμοδιότητα να πάω να ελέγξω. Θα με πετάξουν έξω από την μονάδα. Στο εργοταξιακό αλλάξει κατά πολύ το θέμα. Ούτως ή άλλως, ποιός έχει την ευθύνη για την ποιότητα του σκυροδέματος; Οεο; Απαντήστε μου!

Το ξαναλέω: για το καλό όλου του κλάδου μας επίβλεψη = τεχνική συμβουλή !

Και στα στατικά και στα αρχιτεκτονικά και παντού! Αν εσύ ss_sk γουστάρεις να πάρεις τον πελάτη σου από το χέρι και να πάτε να διαλέξετε πλακάκια ή μπανιέρες είναι μαγκιά σου αλλά κατ' επιλογή σου υπέρβαση των αρμοσιοτήτων σου ως επιβλέπων του έργου. To oτι εγώ γουστάρω να είμαι 24/7 στο γιαπί, δεν ορίζει τις υποχρεώσεις του επιβλέποντα. Μπορεί να βγάλω και ράντσο στην οικοδομή και να κοιμάμαι εκεί πέρα. Τί να λέει αυτό;

 

Σε κάθε άδεια, βάλτε τον ιδιοκτήτη να υπογράψει ένα κείμενο το οποίο να λέει και να ορίζει το επίβλεψη = τεχνική συμβουλή και μετά θα δείτε πως ορίζει ο ίδιος από μόνος του τις αρμοδιότητες των άλλων που τώρα μας φορτώνονται...

 

Βασικά, το παραπάνω είναι καλή ιδέα για να κάνουμε "homework"... Ενδιαφέρεται κανείς;

 

τελικά ποια είναι τα στάδια των ενεργειών του?
Συμφωνώ με την άποψη που λέει οτι οι μπετατζήδες πρέπει να κινηθούν και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα.

Επίσης προτείνω να πάρει ανεξάρτητο μηχανικό, έμπιστο και παρουσία του μπετατζή να κάνουν επιμέτρηση και να κυβίσουν το τί έχει γίνει στην ανωδομή. Ούτως ή άλλως, αν εκεί βγεί απόκλιση 50% (!) τί θα πει ο μάστορας; "Ναι αλλά υπάρχει και η θεμελίωση";

 

ΥΓ. Πες τα ρε spy!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον σκεφτομαι να κανω τα εξής :

 

1)Ξεμπαζωνω δειγματοληπτικα δυο γωνιες της οικοδομης

2)Περιμένω να κανει την τελικη επιμετρηση ο μηχανικος

3)Αν ο καλουπατζης συνεχιζει να με απειλει και να μην ξεκαλουπωνει,

παω στον εισαγγελεα με τον φακελο της οικοδομης για την μη συνεχιση

των εργασιων της οικοδομης.

4)Φωτιά δεν βάζω....Απλα ο καλουπατζής θα πληρωθει συμφωνα με τα σχεδια...

Πραγμα που σημαινει ότι ήδη είναι εξοφλημενος και με το παραπανω..του εχω δωσει 10.500 ευρω.

5)Απο δω και στο εξης μονο ιδιωτικα συμφωνητικα που να περιλαμβανουν το συνολικο κόστος των εργασιων συν τα μεροκαματα του ΙΚΑ που θα χρειαστούν.

 

Τί λετε?

 

([email protected] η οικοδομη είναι ασφαλισμένη και spy1551 στο Νομο Κορινθιας μενω και δουλευω τώρα)

Link to comment
Share on other sites

και μη οπισθοχωρεις στον καθε @#@^η μπετατζη που νομίζει οτι η Ελλαδα ειναι γεματη κοροιδα που μπορεί να τα γδερνει.ακου 27 εκ εδαφοπλακα.!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.