Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Όνειρο ή εφιάλτης η ανέγερση κατοικίας στην Ελλάδα;


xrysida

Recommended Posts

Γεια σας και καλη χρονιά σε όλους,

 

Αντιμετωπίζω ενα σοβαρο πρόβλημα με την κατοικία που κτίζω σε μια περιοχή του Νομού Κορινθίας και θα ήθελα την βοηθειά σας.

Ονειρο ζωης για την οικογενειά μου η διαμονή στην επαρχία σε ενα μέρος κοντα στη φύση και η ανεγερση μιας κατοικίας που να ικανοποιεί τις ανάγκες της.Απευθυνθηκα σε ενα γνωστό τοπικό νέο αρχιτέκτονα μηχανικό και του ζητησα να σχεδιάσει μια κατοικία περίπου στα 120-125 τμ με τρία υπνοδωμάτια και να έχει ενα ημιυπόγειο με δυό δωμάτια και ένα WC με προϋπολογισμό έως 144.000 € όσο το εγκεκριμένο στεγαστικό δάνειο .

Ο μηχανικός μου προτεινε μια κατοικια 135 τμ (δηλαδη 120 τμ κατοικία + 15 τμ κλειστος χωρος σταθμευσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπνοδωμάτιο) με υπόγειο επίσης 135 τμ ......Εφοσόν θα ριξεις μπετά ετσι κι αλλιως μου λέει λιγα παραπάνω δεν πειράζει.

Το σχέδιο της ισόγειας κατοικίας πραγματικά μας άρεσε και γι αυτό λοιπόν προχωρήσαμε στην έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Η αδεια εκδίδεται και τον ρώτώ με ποιον καλουπατζή θα μπορούσα να συνεργαστω που του έχει εμπιστοσύνη,ποσα κυβικά τσιμέντο και πόσους τόνους σίδερο θα χρειαστούν για την ανέγερση της οικοδομής.

Παιρνω στα χέρια μου την συνολική επιμέτρηση του κτιρίου η οποία αναγράφει οτι χρειαζόμαστε 16 τόνους σίδερο και 142 κυβικά τσιμέντο...εκτός των υλικών που χρειάζονται για τις μπαζωμένες βεράντες και σκάλες . Σκέφτομαι λοιπόν και γώ ότι το πολύ 10 % παραπάνω θα είναι οι ποσότητες των τσιμέντων και του σίδερου...δηλαδή 18 τονοι και 155 -160 κυβικά.

Παιρνω τηλέφωνο τον καλουπατζή του ζητώ γραπτή προσφορά....μου την δίνει 50 € το κυβικο τοοπλισμένο και 20 € το άοπλο (+ 10 λεπτα το κιλο το σιδερωμα για το κομμενο σιδερο) και ξεκινάμε.

Η οικοδομή εχει ξεκινήσει......και πριν να ριξουμε την τελευταία πλάκα και ένω

εχει καλουπωθεί και σιδερωθει αποφασίζω να κανω ενα οικονομικό έλεγχο της οικοδομής και διαπιστώνω ότι έχουμε χρησιμοποιήσει ήδη 200 κυβικά τσιμέντο (τα 27 κυβικά αφορούν τα τοιχία του υπογείου για τα οποία δεν ερωτήθηκα απο κανένα) και 24 τονους σίδερο.

Το αναφέρω στο μηχανικό και του κανει εντύπωση η αποκλιση των κυβικών του τσιμέντου αλλα όχι των τόνων του σίδερου.Το αναφερω και στον καλουπατζή.........και τοτε ξεκινά το πρόβλημα..........

Ενω θεωρούσα ότι ειχαμε συμφωνησει να πληρωθεί συμφωνα με τις τελικές επιμετρήσεις του μηχανικού......... με απειλεί ότι αν δεν πληρωθεί συμφωνα με την βαρέλα δεν ρίχνει την πλάκα. Με τα χαρτια του μηχανικού και με τον καλουπατζή παρών μετράω την οικοδομή

και υπολογίζω ότι έχουν πέσει μαζι με τα τοιχία,τις μπαζωμένες σκάλες και βεράντες 171 κυβικά. 29 κυβικα διαφορά. Ο καλουπατζής δεν δεχεται καμία συζήτηση.

Παιρνω τα χαρτιά και κλείνω ραντεβού στην εταιρεία που έριξε το μπετό. Ο εκπ-πος της εταιρείας μου λεει οτί μπορεί να εχει γινει καποιο λάθος αλλα όχι τόσο μεγάλο και δέχεται να μετρήσει ο μηχανικός μου την οικοδομη και να τους αναφερει τα ευρηματα.(Ο εκπ-πος της εταιρείας γνωριζει καλά τον μηχανικό μου )

Με τον φόβο να μην προχωρήσει αλλο η οικοδομή...... ρωτω την συμβουλή του για το ποιο είναι το ποσόστο εκπτωσης (η λεγόμενη φύρα) που μπορω να ζητήσω απο τον καλουπατζή.

Και μου λέει 5 %.

Ενταξει λέω να συμβιβαστώ,να υποχωρήσω αν και γνωρίζω οτί αυτοι που εμπιστεύθηκα με ξεγέλασαν.Παίρνω τηλεφωνο τον καλουπατζή και συμφωνούμε τελικα στο ποσό των 12.050

Πέφτει η πλάκα...ζυγίζω τις βαρέλες παιρνω και δοκίμια.....και χρειάζονται 59 κυβικά.......

 

Συνολο 259 κυβικα, 24 τόνους σίδερο.

Δηλαδή 100 κυβικα τσιμεντο και εξι τόνους σιδερο παραπάνω...+ 17.000 €

 

Ειμαστε στη φάση του ξεκαλουπώματος,η οποία τελειώνει την Παρασκευή και ο καλουπατζής μου δίνει νέο λογαριασμό με το ποσό των 13.300 €.

Προφανως ειμαι μπροστα σε μια νέα απειλή.........και επειδη εχω πλεον θυμώσει και στεναχωρηθεί αρκετά θα 'ηθελα την βοηθειά σας και την συμβουλή σας.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Σημειωνω ότι ο μηχανικός εχει έρθει 5-6 φορες στην οικοδομή και μόνο για να ελέγξει τα σίδερα,ποτέ όταν έπεφτε το τσιμέντο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 205
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δηλαδή ο μηχανικός σου , αρχιτέκτονας , ήρθε για έλεγχο οπλισμού !!!???

Θα έπρεπε να είχες κάνει ιδιωτικό συμφωνητικό με τον καλουπατζή όπου θα έγραφε ότι θα πληρωθεί με βάση τις επιμετρήσεις , αλλιώς θα έπρεπε να έχεις ένα μηχανικό συνέχεια στο έργο να παρακολουθεί τις εργασίες.Επίσης οι τιμές της συμφωνίας μου φαίνονται υψηλές σε σχέση με αυτές που επικρατούν στην περιοχή μου.

Η απόκλιση της προμέτρησης με τα πραγματικά είναι τεράστια και δεν δικαιολογείται.

Αλλά αυτά τα προβλήματα προκύπτουν με την αυτεπιστασία.Την επίβλεψη θα έπρεπε να την είχε αναλάβει μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

κατα την γνώμη μου επρεπε να είχε γίνει αναλυτικό συμφωνητικό που να προβλέπει τα πάντα ,συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πληρωμής των μπετων.

κατα τα αλλα ,τα πράγματα ειναι απλά κατα την γνωμη μου.

είτε εμπιστευεστε τον επιβλέποντα και του ζητάτε να κανει τελικες επιμετρήσεις(αυτές που γίνονται πριν ξεκινήσει το εργο λέγοντε προμετρήσεις) ειτε δεν του έχετε εμπιστοσύνη οπότε τον αντικαθιστάτε αφου τον πληρώσετε για ότι έχει κανει.

κλείνοντας να ευχηθώ καλό κουράγιο για την συνέχεια,γιατί σχεδόν τίποτα στην Ελλάδα

δεν χρειάζετε τόσο κουραγιο οσο το χτίσιμο μιας οικοδομής.

καλό ειναι να αναφερεις και την περιοχη,γιατι περιοχη με περιοχή αλλαζουν οι τιμές.

spy1551 ποσο παει το κυβικο στην περιοχή σου?

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να ζητήσει επιμετρήσεις και διευθέτηση της διαφωνίας από ανέξαρτητο μηχανικό , πραγματογνώμονα του ΤΕΕ.

Τα 60 παραπανίσια κυβικά Ο/Σ μεταφράζονται σε πάνω από 10.000Ε.

@Parist43

Συνολικά με εργατικά ,ασφαλιστικές εισφορές κτλ. το Ο/Σ θα σου βγει πάνω από 200Ε.

Εγώ κάνω άλλη συμφωνία.Δεν τα πάω όλα με την ίδια τιμή (π.χ. εδαφόπλακα κτλ..).Στην επίβλεψη πρέπει να είσαι πάντα από πάνω γιατί πολύ εύκολα το 25 τοιχίο σου μπορούν να το κάνουν 35+.

Επίσης με το συνεργείο έχουμε δουλέψει και σε άλλα έργα μεγαλύτερα οπότε λογικό είναι να πετύχω καλύτερες τιμές.Εξαρτάται και από τη φύση του έργου , τις απαιτήσεις (εμφανή κτλ..).

Η τιμή ήταν συμφωνημένη , το θέμα είναι ότι δεν είναι λογικό να υπάρχει απόκλιση 50% μεταξύ προμέτρησης και επιμέτρησης.

Αλλά από το διαδίκτυο δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα.Δεν ξέρεις καν πως έγινε η προμέτρηση.Τα 142 κυβικά τα έβγαλε κατευθείαν το στατικό πρόγραμμα ή έγινε αναλυτική προμέτρηση βάση σχεδίων.Γιατί κάποιες επιφάνειες δεν τις υπολογίζουν τα προγράμματα.

Μπορεί και ο καλουπατζής έχοντας ''χαλαρή'' επίβλεψη σκόπιμα να ''ξεχείλωσε'' κάποιες διατομές.

Επαναλαμβάνω αυτά προκύπτουν με την αυτεπιστασία.Προς γνώση και συμμόρφωση άλλων ιδιοκτητών που αποφασίζουν να χτίσουν μόνοι τους.Μην τσιγγουνεύεστε την οικοδομική άδεια.Πληρώστε κανονικά την νόμιμη επίβλεψη (χωρίς έκπτωση) ώστε ο μηχανικός να έρχεται πιο συχνά για έλεγχο.

 

*** Τώρα ξαναδιάβασα το αρχικό μήνυμα.Μιλάμε για 259 κυβικά τελικά.Περίπου 120 παραπάνω κυβικά και απόκλιση γύρω στο 90% !!!

Χρυσίδα τι συμφωνία έκανες με τον μηχανικό σου για την επίβλεψη;

Σου έδωσε τεύχος αναλυτικής προμέτρησης σκυροδέματος και οπλισμών;

Link to comment
Share on other sites

.Την επίβλεψη θα έπρεπε να την είχε αναλάβει μηχανικός.

 

Δηλαδη την επιβλεψη δε θα την πληρωθει;

Ή δεν την πληρωθηκε ακομα και θα πει μετα το γνωστο ...ειναι για το ρευμα;

Αλλιως γιατι πηγε αυτες τις 3-4 φορες;

 

Τελικα τι ακριβως σημαινει πληρωνομαι μελετη - επιβλεψη; Την εχω την απορια χρονια τωρα, το εχω ξαναρωτησει, απαντηση γιοκ!

Ενταξει, τη μελετη την εχω καταλαβει αλλα την επιβλεψη , οχι

Μπορει καποιος να με διαφωτισει;

Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομή είναι στην περιοχή του Λουτρακίου.Αξίζει κατα τη γνώμη σας να κινηθώ νομικά?

Επίσης εχω βεβαιωθεί ότι μερίδιο για ολή αυτη την κατάσταση πρεπει να έχει και ο μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θα έλεγα να γίνει μια σωστή επιμέτρηση ώστε να δείτε τι έχει συμβεί πραγματικά στην οικοδομή σας. Που έχουν πάει τα επιπλέον κυβικά του σκυροδέματος δηλαδή.

Αν δείτε ότι έχουν πέσει λιγότερα, ρίξτε το μπαλάκι σε αυτούς. Αν θέλουν να τα πληρωθούν θα πρέπει αυτοί να ακολουθήσουν την δικαστική οδό. Εκεί θα κερδίσει αυτός που έχει τα ισχυρότερα όπλα.

Και αυτά θα είναι από εσάς οι επιμετρήσεις, από ανεξάρτητο μηχανικό (καλύτερα ζητήστε πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ τώρα) και από τους άλλους τα παραστατικά.

 

dgt, νομίζω πως είναι πολύ σαφές τι σημαίνει επίβλεψη. Ο έλεγχος τήρησης της μελέτης. Είναι πολύ απλά τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

εγω θελω να ρωτησω για αυτό

έχουμε χρησιμοποιήσει ήδη 200 κυβικά τσιμέντο (τα 27 κυβικά αφορούν τα τοιχία του υπογείου για τα οποία δεν ερωτήθηκα απο κανένα) και 24 τονους σίδερο.
Τι ακριβώς εννοεις οτι δεν ρωτηθηκες απο κανεναν;

Μήπως δεν ειχε προμετρηθει η θεμελιωση;

Link to comment
Share on other sites

Εχω γραπτη προσφορά απο τον καλουπατζή.Οχι δεν εχω υπογραψει συμφωνητικο...αλλα ο καλουπατζης δεν ειναι υποχρεωμενος να ενεργεί συμφωνα με σχέδια του μηχανικού; Σχέδια για τοιχία δεν υπάρχουν.

Επίσης τα τοιχία του υπογείου δεν καταλαβα γιατι εγιναν απο μπετο...ενας αλλος μηχανικός μου είπε ότι θα μπορούσε να εχει γίνει και μπατική τοιχοποιία.

 

Εχω ήδη δανειστεί περίπου 70.000 € (μηχανικος,ΙΚΑ,μπετα,σιδερα,καλουπατζής,σιδεράς,μαντράς)

και ακόμα δεν έχει ξεκαλουπωθεί η πλάκα...Θα τρελαθω στο τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.