Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Απελευθερώνονται πόροι για το Πράσινο Ταμείο, ενεργοποιείται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης


    Με τροπολογία του ΥΠΕΝ  που αφορά στο Πράσινο Ταμείο και εισήχθη στο ν/σ "Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις" του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προβλέπεται αφενός η δυνατότητα διάθεσης στο Πράσινο Ταμείο μέρους των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αφετέρου η εξαίρεση ποσών από τον περιορισμό διάθεσης των εσόδων του.

    Στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η απελευθέρωση εσόδων του Πράσινου Ταμείου και η διοχέτευσή τους στη στήριξη και προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων εφόσον αναμένεται μία σημαντική αύξηση των εσόδων του η οποία για το 2019 θα ανέλθει στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ.

    Όπως σχολιάζει το ΥΠΕΝ, με δεδομένο ότι το Πράσινο Ταμείο έχει ως αποστολή του την προώθηση της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής χρηματοδοτώντας σχετικές δράσεις από τους αποκαλούμενους «πράσινους πόρους»,  η δραματική μείωση των πόρων του κατά 5% το 2011 και 2.5% το 2013, λόγω της μνημονιακής πολιτικής, οδήγησε στον περιορισμό των παρεμβάσεών του και στην υποβάθμιση του ρόλου του. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία απελευθερώνονται απαραίτητοι και πολύτιμοι πόροι για την περαιτέρω υλοποίηση και στήριξη του περιβαλλοντικού έργου του Πράσινου Ταμείου, σημειώνει το υπουργείο.

    Απελευθέρωση πόρων προβλέπεται και για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, για τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και το ΕΣΠΑ, για την αξιοποίηση δωρεών και χορηγιών και για την καταβολή φόρων και άλλων υποχρεώσεων του Πράσινου Ταμείου, πάνω από το όριο του 2,5%.

    Σημειώνεται ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει εισαχθεί και δεύτερη τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στους ΦοΔΣΑ και η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την παράταση συγκρότησής τους μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου, εντός της οποίας οι Δήμοι θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες σχηματισμού και προσαρμογής των ΦοΔΣΑ. Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας την τροπολογία δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών θεμάτων των ΦοΔΣΑ, εντός του Φεβρουαρίου, ώστε να ενεργοποιηθούν οι δράσεις ανακύκλωσης και η υλοποίηση των έργων υποδομής που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ.

    Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ.


    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD/



    Edited by Engineer


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.