Jump to content
 • Novatron
 • Χρηματοδοτήσεις

  Χρηματοδοτήσεις

  708 ειδήσεις in this category

  1. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Τα χρήματα που θα πάρουν οι δήμοι στην πρόσκληση «Έξυπνη Πόλη».
   Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης κάλεσε 315 δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων και τα Νομικά τους Πρόσωπα να υποβάλουν προτάσεις για την προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στις ελληνικές πόλεις.
   Οι 7 άξονες όπου εντάσσονται οι δράσεις αφορούν:
   -τη βιώσιμη μετακίνηση
   -την εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων
   -τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων
   -τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
   -την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας
   -την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας
   -την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών
   Δείτε πόσα χρήματα παίρνει κάθε δήμος: 
   smartcity2.xlsx
   Όλη την πρόσκληση με τα παραρτήματα μπορείτε να βρείτε εδώ: https://mindigital.gr/archives/3241
   Read more...

   215 • 0

  2. Χρηματοδοτήσεις

   GTnews

   Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκινά τους διαγωνισμούς για τέσσερα έργα μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 960,14 εκ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), μετά και τη σχετική σημερινή έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ.
   Πρόκειται για τα:
   «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη)» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 200,44 εκ.€  (χωρίς ΦΠΑ) και συνολικού μήκους 43 χλμ. Τα κοινωνικοοικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη του έργου είναι πολλαπλά καθώς θα επιτευχθεί η ταχύτερη διασύνδεση των πρωτευουσών νομών και η δημιουργία συνεκτικής αλυσίδας με την υπόλοιπη χώρα αλλά και το εξωτερικό για την απρόσκοπτη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων.
   Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 3 έτη κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη περίοδο λειτουργίας / συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής και δεν θα προβλέπονται διόδια.
   «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση της Αναβάθμισης του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) και λειτουργία/ συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού - Έδεσσας» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 358,8εκ.€ (χωρίς ΦΠΑ) και μήκους περίπου 80χλμ. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει:
   στην βελτίωση της ασφάλειας των οδικών υποδομών της κεντρικής Μακεδονίας,
   στην βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών της οδού,
   στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής και την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με την διασφάλιση γρήγορων και ασφαλών μετακινήσεων.
   στην μείωση του κόστους μεταφορών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας της περιοχής.
   Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 3 έτη κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής και δεν θα προβλέπονται διόδια.
   «Έργα αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού ΠΕ Χανίων Κρήτης» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 215,4 εκ.€ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού, στην οποία προκλήθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή πρόσφατα.
   Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 4 έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.
   «Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 185,5 εκ.€ (χωρίς ΦΠΑ). Κύριος σκοπός του είναι η άρδευση εκτάσεων περίπου 100.000 στρεμμάτων. Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά καθώς δίνει στους αγρότες της περιοχής τα μέσα για να αναπτύξουν με δυναμισμό την γεωργία, βελτιώνοντας το εισόδημά τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δαπάνες τους εξασφαλίζοντας αρδευτικό νερό με χαμηλό κόστος. Ταυτόχρονα συμβάλλει στον εθνικό στόχο αποκατάστασης της καλής κατάστασης των υπογείων υδάτων της περιοχής, περιορίζοντας σημαντικά την υπεράντληση και αντικαθιστώντας τις απαιτούμενες ποσότητες με επιφανειακά ύδατα που θα συγκεντρώνονται στον ταμιευτήρα.
   Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 4 έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.
   Επόμενο βήμα και για τα τέσσερα έργα είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών εντός του καλοκαιριού.
   Οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ εντάσσονται στο μεγάλο σχέδιο έργων που έχει εκπονήσει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπηρετώντας τον Εθνικό στόχο της ανάπτυξης. Διότι τα έργα, όπως για παράδειγμα οι νέοι οδικοί άξονες , Δράμα-Αμφίπολη και Μαυροβούνι-Έδεσσα, αναδεικνύουν τις τοπικές κοινωνίες, στηρίζουν την Εθνική οικονομία και στο τέλος διαμορφώνουν το χάρτη μιας Ελλάδας που αλλάζει. Σχεδιάζοντας την Ελλάδα του αύριο χρειάζεται συμμαχία όλων των υγειών δυνάμεων του τόπου, αλλά και ευθυγράμμιση  με τη νέα φιλοσοφία που διέπει πλέον τον σχεδιασμό μας για τις σύγχρονες υποδομές της χώρας. Αυτή της βιώσιμης ανάπτυξης και της ορθολογικής αξιοποίησης και διαχείρισης των φυσικών μας πόρων. Με τα έργα φραγμάτων σε Φάρσαλα και Κρήτη δημιουργείται το υπόβαθρο για τη δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και ταυτόχρονα μεριμνούμε για το περιβάλλον μέσα από την ορθή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Ιδιαίτερα σημαντικά και τα δύο οδικά έργα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη, τα οποία αποτελούσαν προεκλογική δέσμευσή μας και πλέον υλοποιούνται. 
    
   Read more...

   449 • 0

  3. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Σύμφωνα με διευκρινίσεις του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο υλοποίησης αίτησης των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» Α’ & Β’ Κύκλος και «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» και στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται  Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) για την εκτέλεση των εργασιών (σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρ. 29   του Ν.4495/2017), η έκδοση της ΕΕΔΜΚ γίνεται πριν την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
   Σε περίπτωση που εκδοθεί εκπρόθεσμη  ΕΕΔΜΚ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (παρ. 3 του άρθρου 81 του Ν.4495/2017 για την οποία προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 94 του ίδιου νόμου όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), απαιτείται να ακολουθηθεί η κατωτέρω διαδικασία νομιμοποίησης των εργασιών , προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αίτησης και  εν συνεχεία η εκταμίευσή της.
   Η διαδικασία που ακολουθείται  έχει ως εξής:
   1. Ενημερώνεται η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) για τη λανθασμένη έκδοση της ΕΕΔΜΚ, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επιβολής προστίμου και χρηματικό κατάλογο για το πρόστιμο, ο οποίος βεβαιώνεται στη ΔΟΥ  (το τελικό ποσό προστίμου για τη νομιμοποίηση  ανέρχεται σε 200 €).
   2. Α. Σε περίπτωση που η ΥΔΟΜ προβεί σε ανάκληση της εκδοθείσας ΕΕΔΜΚ, εκδίδεται από το e-Άδειες, κατόπιν υποβολής από τον μηχανικό, Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας. Ο μηχανικός, στη στήλη “Επιμέρους περιπτώσεις» επιλέγει «Νομιμοποίηση», οπότε ζητείται η επισύναψη του αρχείου «Απόφαση επιβολής προστίμου, Χρηματικός κατάλογος βεβ. σε ΔΟΥ». Επιπλέον, ο τίτλος της πράξης αναφέρει «Νομιμοποίηση εργασιών….».
   Β. Σε περίπτωση που η ΥΔΟΜ δεν προβεί σε ανάκληση της εκδοθείσας ΕΕΔΜΚ, εκδίδεται από το e-Άδειες, κατόπιν υποβολής από τον μηχανικό, Αναθεώρηση Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας, σε συνέχεια της εκδοθείσας ΕΕΔΜΚ. Ο μηχανικός, στη στήλη «Επιμέρους περιπτώσεις» επιλέγει «Νομιμοποίηση», οπότε ζητείται η επισύναψη του αρχείου «Απόφαση επιβολής προστίμου, Χρηματικός κατάλογος βεβ. σε ΔΟΥ». Επιπλέον, ο τίτλος της πράξης αναφέρει «Νομιμοποίηση εργασιών….».
   3. Ενημερώνεται η ΥΔΟΜ για να βεβαιωθεί στην εφορία το τελικό πρόστιμο προς πληρωμή.
   4. Αναρτώνται στην πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος του προγράμματος η εκδοθείσα ΕΕΔΜΚ για την αίτηση, ο χρηματικός κατάλογος που έχει εκδοθεί και το αποδεικτικό πληρωμής του προστίμου.
   Read more...

   547 • 0

  4. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Εγκρίθηκε στις 16 Ιουνίου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
   Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 714 εκ. ευρώ, ήταν μεταξύ των πρώτων που υπεβλήθη επίσημα από τη χώρα μας στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, ήδη από 16 Μαΐου.
   Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας υποβάλει αντίστοιχο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ειδικά σχεδιασμένο για την ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
   Με την ευκαιρία της έγκρισης ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε: «Η έγκριση του προγράμματος «Πολιτική Προστασία» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του Υπουργείου μας, το οποίο αν και νεοσύστατο, κατόρθωσε να λάβει ταχύτατα το «πράσινο φως» και μια σημαντικότατη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει -στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για τη συνολική αναβάθμιση του μηχανισμού μας- να δρομολογήσουμε μια σειρά από καίριες δράσεις.
   Θέλω να συγχαρώ όλα τα στελέχη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου που μήνες τώρα δουλεύουν μεθοδικά για αυτό το αποτέλεσμα, καθώς και την ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, για την πολύτιμη συνδρομή τους σε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας.
   Τώρα ξεκινά μια νέα φάση, αυτή της υλοποίησης – κι ελπίζουμε ότι οι γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν θα σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά μας. Η προσήλωση στους στόχους του προγράμματος θα είναι πρώτη μας προτεραιότητα».
   Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα διαρθρώνεται στους εξής κύριους άξονες:
   Δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων για την ολιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση κινδύνων. Η νέα αυτή εθνική βάση θα διασφαλίζει ότι σε πραγματικό χρόνο, θα είναι διαθέσιμη η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης κάθε έκτακτης κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η προμήθεια νέων, ευφυών συστημάτων καταγραφής και έγκαιρης προειδοποίησης για επεξεργασία και παρακολούθηση κρίσιμων δεδομένων. Επιπλέον, προβλέπεται η χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, ώστε να αξιοποιηθεί το ταλαντούχο επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και να διασφαλιστεί επιστημονική ακρίβεια σε κάθε φάση διαχείρισης των κινδύνων. Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και μέσων. Προβλέπεται, ειδικότερα, η προμήθεια νέων αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης, μηχανολογικός εξοπλισμός και οχήματα για όλους τους φορείς που συνδράμουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ), καθώς και εξοπλισμός αντιμετώπισης υγειονομικών κινδύνων. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσα από τη νέα Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που περιλαμβάνει την Ακαδημία Πολιτική Προστασίας (με εκπαιδευτικά προγράμματα για εθελοντές, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, αλλά και πολίτες), την Πυροσβεστική Ακαδημία (σε Κηφισιά και Πτολεμαΐδα), πρότυπο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
   Read more...

   168 • 0

  5. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου, τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr/ για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
   Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Ειδικότερα:
   21/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2 22/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4 23/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6 24/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8 25/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0 Το πληροφοριακό σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022.
   Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες.
   Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ.
   Read more...

   394 • 0

  6. Χρηματοδοτήσεις

   GTnews

   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Πρόγραμμα ΔΑΜ)
   Εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή. Επιτροπή το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Πρόγραμμα ΔΑΜ) και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,63 δις ευρώ. Πρόκειται για το 1ο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που επικυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα του εθνικού σχεδιασμού για τη μετάβαση της χώρας μας σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αυτή η πρωτιά καθιστά πλέον εφικτή τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες περιοχές, με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
   Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού 1,63 δις ευρώ καθιστούν την Ελλάδα πρώτη στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, στην υποβολή και έγκριση από την Ευρ. Επιτροπή του ΕΣΠΑ 2021-27.
   1ο πρόγραμμα που εγκρίνεται στην ΕΕ το ελληνικό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-27», 1ο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ελληνικό πρόγραμμα ΔΑΜ. Το νέο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης φέρνει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και προκοπή σε σημαντικές περιοχές της χώρας μας, που καθίσταται έτσι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση με ταυτόχρονη στήριξη της κοινωνίας και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Είναι το πρώτο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στην ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή βούληση για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Πλέον ανοίγεται μια νέα σελίδα για την ανάπτυξη των περιοχών μετάβασης, με ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών. 
   Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ δήλωσε:
   «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας ότι το ελληνικό Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι το πρώτο εγκεκριμένο Πρόγραμμα ΔΑΜ σε όλη την Ευρώπη.
   Ο Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ δήλωσε:
   «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικέςπεριοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά. Ξεκινώντας σε «αχαρτογράφητα νερά», χωρίς να προϋπάρχει μηχανισμός σχεδιασμού, προγραμματισμού, διαχείρισης και υλοποίησης, παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο εθνικό Σχέδιο, ένα αυτοτελές Πρόγραμμα και τρία διακριτά Εδαφικά Σχέδια, δυο για τις λιγνιτικέςπεριοχές και ένα για τα νησιά. Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άνοιξε τον δρόμο για την ισχυρή χρηματοδότηση ενός συνεκτικού πλέγματος έργων και δράσεων, τις οποίες προετοιμάσαμε με στόχο η μετάβαση των περιοχών αυτών προς την κλιματική ουδετερότητα να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά αποδοτικό και προστατευτικό ως προς το περιβάλλον, τη φύση και τον πολιτισμό. Ευχαριστώ από καρδιάς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, την άξια ομάδα συνεργατών μας, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τούς τεχνικούς και νομικούς μας συμβούλους, τα μέλη των Ομάδων Διοίκησης Έργου και των θεματικών Επιτροπών και όλους όσοι συνέβαλαν στη σημερινή επίσημη αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας».
   Read more...

   151 • 0

  7. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» συνολικού ύψους 148 εκ. ευρώ.
   Μέσω απλής διαδικασίας οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν είτε για την κύρια είτε για τη δεύτερη κατοικία τους να επιδοτηθούν κατά 30% έως 50% προκειμένου να αγοράσουν νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης οικιακή ηλεκτρική συσκευή. Αφορά μόνο τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και τους καταψύκτες και κάθε αίτηση για την απόκτηση του ψηφιακού voucher (επιταγής) μπορεί να αφορά έως τρεις συσκευές, συνολικά και από τις τρεις κατηγορίες. Μέχρι δύο μπορεί να είναι οι αιτήσεις για επιδότηση κλιματιστικών.
   Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 7 Ιουλίου και οι αγορές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2022.
   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτου εισοδήματος. Ωστόσο, ακολουθεί αξιολόγηση των αιτήσεων και με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια προτεραιότητα στην απόκτηση του εκπτωτικού voucher έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, εκείνα που έχουν ΑΜΕΑ, είναι πολύτεκνα και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
   ΕΡ: Σε τι αφορά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»;
   ΑΠ.: Το πρόγραμμα επιχορηγεί νοικοκυριά για την :
    αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές,  παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται. ΕΡ.: Μπορούν οι οικιακοί καταναλωτές να επιχορηγηθούν και να ανακυκλώσουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές τους;
   ΑΠ: Όχι. Αφορά μόνο τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και τους καταψύκτες.
   Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
   ΕΡ: Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;
   ΑΠ.: Είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
   Προϋποθέσεις συμμετοχής
   ΕΡ.: Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;
   ΑΠ.: Οι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους, και όχι σε επαγγελματικό χώρο, παλαιά ηλεκτρική συσκευή (συγκεκριμένα: κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.
   Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να
    διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,  έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί. Διευκρίνιση ειδικών περιπτώσεων:
    Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.  Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2020) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.  Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. ΕΡ.: Πόσες αιτήσεις μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό πρόσωπο και ποια κατοικία αφορούν;
   ΑΠ: Κάθε φυσικό πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη).  Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος. Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.
   Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας ενότητας.
   Τεχνικά χαρακτηριστικά συσκευών
   ΕΡ.: Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η επιλέξιμη προς επιδότηση ηλεκτρική συσκευή;
   ΑΠ.:  Το Πρόγραμμα επιχορηγεί την αγορά των ακόλουθων κατηγοριών ηλεκτρικών συσκευών, με τα αντίστοιχα ελάχιστα χαρακτηριστικά:
   http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/pinakas-01a-600x405.jpg http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/pinakas-02a-600x265.jpg http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/pinakas-03a-600x227.jpg
   Οι προμηθευτές είναι εξολοκλήρου υπεύθυνοι για την επιλογή και διάθεση συσκευών που ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις του Προγράμματος.
   ΕΡ: Είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση παλαιών συσκευών;
   ΑΠ: Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:
    κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,  ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου  καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα κλιματιστικό ορίζεται μια εσωτερική και μια εξωτερική μονάδα (σετ).
   Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
   Επιπλέον, ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά «R22», R407C, R410A.
   Η απεγκατάσταση θα πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού,
   Ειδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες
   92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995. 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011. Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση, στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.
   Αριθμός συσκευών και ύψος επιδότησης
   ΕΡ: Πόσες συσκευές μπορούν να επιδοτηθούν ανά αίτηση; 
   ΑΠ: Κάθε αίτηση χρηματοδότησης δύναται να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:
    έως δύο συσκευές της κατηγορίας 1 «Κλιματιστικά»,  έως μία συσκευή της κατηγορίας 2 «Ψυγεία»,  έως μία συσκευή της κατηγορίας 3 «Καταψύκτες». Είναι δυνατό στην αίτηση να περιλαμβάνονται λιγότερες συσκευές από το μέγιστο όριο. Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των δηλωθέντων στην αίτηση συσκευών.
   ΕΡ: Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης ανά κατηγορία ηλεκτρικής συσκευής;
   ΑΠ. Μέσω του προγράμματος επιδοτείται ποσοστό (%) της δαπάνης αγοράς κάθε νέας συσκευής.
   Συγκεκριμένα, κάθε ωφελούμενος λαμβάνει ισάριθμες επιταγές (vouchers), ανάλογα με τις συσκευές που θα επιλέξει, τις οποίες μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά τους.
   Ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής του προγράμματος καταβάλλει την αξία των επιταγών απευθείας στον προμηθευτή, σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της συναλλαγής.
   Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της, και καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:
   http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/pinakas-04a-600x442.jpg
   Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό (αναλόγως της εισοδηματικής κατηγορίας), όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή. Το ανώτατο όριο τίθεται επί της καθαρής αξίας.
   ΕΡ: Πως προκύπτει, δηλαδή, το ύψος της επιδότησης; Υπάρχουν παραδείγματα;
   ΑΠ: Στον οδηγό του προγράμματος παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:
   Παράδειγμα #1: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στην Αθήνα και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 340,00 €, το οποίο προκύπτει ως εξής: Καθαρό ποσό:    274,19 €
   ΦΠΑ:      65,81€   (24%)
   Σύνολο:     340,00 €
   Παράδειγμα #2: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στη Χίο και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των 320,80 €, το οποίο προκύπτει ως εξής: Καθαρό ποσό:    274,19 €
   ΦΠΑ:      46,61€   (17%)
   Σύνολο:     320,80 €
   ΕΡ: Η επιδότηση καλύπτει τους τόκους αν η αγορά γίνει με δόσεις; Καλύπτει επίσης τα κόστη μεταφοράς της συσκευής;
   ΑΠ: Σε ότι αφορά τη λιανική τιμή πώλησης των επιχορηγούμενων προϊόντων:
    Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης της νέας συσκευής θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).  Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κλπ.), καθώς δεν είναι επιλέξιμα μέσω της δράσης. Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά (πχ να αναγράφονται σε διαφορετική γραμμή του ίδιου παραστατικού ή σε χωριστό παραστατικό) και σε κάθε περίπτωση, να μην ενσωματώνονται στη τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση.  Από τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και στη δήλωση δαπανών για τις ανάγκες του Προγράμματος θα πρέπει να προκύπτει η καθαρή αξία του επιχορηγούμενου προϊόντος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή. Οι εισοδηματικές κατηγορίες
   ΕΡ: Ποιες είναι οι εισοδηματικές κατηγορίες στις οποίες αντιστοιχούν οι επιδοτήσεις από 30% έως 50%;
   ΑΠ:  Για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ). Σημειώνεται ότι το ΕΙΣμ σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται με το ατομικό εισόδημα.
   Στην περίπτωση όπου,
   –   ΕΙΣμ≤ 5.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1Π εισοδηματική κατηγορία. Και άρα δικαιούται 50% επιδότηση.
   –   5.000€ < ΕΙΣμ≤ 10.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2Π εισοδηματική κατηγορία. Και άρα δικαιούται 45% επιδότηση.
   –   10.000€ < ΕΙΣμ≤ 20.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3Π εισοδηματική κατηγορία. Και άρα δικαιούται 35% επιδότηση.
   –   20.000€ ≤ ΕΙΣμ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 4Π εισοδηματική κατηγορία. Και άρα δικαιούται 30% επιδότηση.
   Σε κάθε περίπτωση, η τελική επιχορήγηση είναι το μικρότερο ποσό που προκύπτει εκ των δύο ανωτέρω εναλλακτικών υπολογισμών (i. ανώτατο ποσό και ii. ποσοστό επί της λιανικής τιμής).
   Παραδείγματα επιδότησης
   ΕΡ: Υπάρχουν παραδείγματα υπολογισμού της επιδότησης με βάση την εισοδηματική κατηγορία;
   ΑΠ: Στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:
    Παράδειγμα #1: ωφελούμενος της 2ης εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνει επιταγή για αγορά κλιματιστικού. Κατά τη στιγμή της αγοράς επιλέγει μοντέλο 12.000 Btu/h με τιμή αγοράς τα 558Ε (450Ε καθαρή αξία+108€ ΦΠΑ). Ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24%. –  Εφαρμόζοντας το ποσοστό ενίσχυσης του συγκεκριμένου ωφελούμενου επί της καθαρής αξίας προκύπτει 450€ x 45% = 202,50€. –  Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ της επιταγής για αυτή την κατηγορία συσκευής και εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου (202,50 < 290,32€). –  Επομένως η επιδότηση θα εφαρμοστεί στο σύνολο της καθαρής αξίας, αλλά και στον αναλογούντα ΦΠΑ, ήτοι –   (45%x450€)+(45%xl08€) = 202,50€+48,60€ =251,10€.  Παράδειγμα #2: ωφελούμενος της 2ης εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνει επιταγή για αγορά κλιματιστικού. Κατά τη στιγμή της αγοράς επιλέγει μοντέλο 12.000 Btu/h με τιμή αγοράς 868Ε € (700€ καθαρή αξία+168€ ΦΠΑ). Ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24%. –  Εφαρμόζοντας το ποσοστό ενίσχυσης του συγκεκριμένου ωφελούμενου επί της καθαρής αξίας προκύπτει 700,00€ x 45% = 315,00€. –  Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ της επιταγής για αυτή την κατηγορία συσκευής και εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου (315,00 > 290,32€). –  Επομένως η επιδότηση θα εφαρμοστεί στη μεγίστη ονομαστική αξία και στο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή, ήτοι –  290,32€+(24%χ290,32€) = 290,32€+69,68€ =360,00€.
   Εάν στην περίπτωση του παραδείγματος #2 ανωτέρω, ο ΦΠΑ που εφαρμοζόταν ήταν της τάξης του 17%, τότε η επιδότηση ϋα ανερχόταν στο ποσό των 290,32€+(17%χ290,32€) = 290,32€+49,35€ =339,67€.
   ΕΡ: Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος;
   ΑΠ: Η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή, στο πλαίσιο του Αξονα Προτεραιότητας 10 «Εφαρμογή στρατηγικών επίτευξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές (ΕΤΠΑ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014- 2020.
   Δικαιούχος της Δράσης, κατά την έννοια του Ν.4314/2014, είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τομέα Ενέργειας.
   Η δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται στα 148.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά την επιχορήγηση των ωφελούμενων μέσω του συστήματος επιταγών (vouchers), συμπεριλαμβανομένης της επιχορήγησης του ΦΠΑ, και δεν περιλαμβάνει τυχόν επιπλέον δαπάνες για τη διαχείριση του Προγράμματος, που εγκρίνονται με χωριστή απόφαση. Το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης των εγκεκριμένων αιτήσεων δε δύναται να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του Προγράμματος, όπως κάθε φορά τροποποιείται και ισχύει.
   Τα βήματα στην πλατφόρμα
   ΕΡ: Πως και που υποβάλλονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης;
   ΑΠ: Τα Φυσικά Πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω:
   της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020, ή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr. Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet.
   Μετά την αυθεντικοποίησή του, ο αϊτών υποβάλλει αίτηση δηλώνοντας -μεταξύ άλλων-
   τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκονται οι συσκευές προςαντικατάσταση, τον αριθμό συσκευών ανά κατηγορία που επιθυμεί να αντικαταστήσει, την ύπαρξη ή μη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχείατου κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας, ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης,και ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή των κωδικών των επιταγών (vouchers), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Ο αιτών επιβεβαιώνει επίσης τα στοιχεία που αντλούνται αυτόματα από τρίτες υπηρεσίες και μητρώα του Δημοσίου και αφορούν την αίτησή του.
   Οι ως επεξεργασίες δεδομένων διενεργούνται από την ΑΑΔΕ, το ΔΕΔΔΗΕ και το ΚΕΔ ως απαραίτητες για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον.
   Κριτήρια αξιολόγησης
   ΕΡ: Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης και ποιοι έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα;
   ΑΠ: Όσοι πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις συμμετοχής και υποβάλλουν επιτυχώς την αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος πριν την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής, τότε επιλέγονται μέσω συγκριτική αξιολόγησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία δίνουν και την αντίστοιχη βαθμολογία κατάταξης.
   Αυτά είναι:
   Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας. Αν υπάρχει ΑΜΕΑ Αν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή Και ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών. Στη συνέχεια ανακοινώνονται τα τελικά αποτελέσματα και δίνεται η τελική έγκριση με παράλληλη ενημέρωση του συνόλου των αιτούντων.
   ΕΡ: Υπάρχει δικαίωμα υποβολής ένστασης;
   ΑΠ: Επί της απόφασης παρέχεται το δικαίωμα υποβολής ένστασης από την πλευρά των ωφελούμενων. Δυνατότητα ένστασης προβλέπεται σε περιπτώσεις όπου υπεισέρχεται παράγοντας υποκειμενικής αξιολογικής κρίσης είτε υπάρχει πιθανότητα λάθους υπολογισμού εκ μέρους του αρμοδίων οργάνων. Αντίθετα, λόγω του μαζικού χαρακτήρα του Προγράμματος και της αυτόματης διασταύρωσης στοιχείων, ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής δεν υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ενστάσεις που αμφισβητούν τα δεδομένα υπολογισμού των κριτηρίων επιλεξιμότητας και βαθμολόγησης, εφόσον αυτά αντλούνται από επίσημα ηλεκτρονικά μητρώα του δημόσιου τομέα.
   Oι ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:
   –  Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης
   –  Το ΑΦΜ του ωφελούμενου/αιτούντα
   –  Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.
   Σημεία πώλησης
   ΕΡ: Από που μπορούν οι οικιακοί καταναλωτές να προμηθευτούν τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές;
   ΑΠ: Οι ωφελούμενοι του προγράμματος μπορούν να προμηθευτούν τις επιδοτούμενες συσκευές απευθείας από φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών της επιλογής τους. Τα ίδια καταστήματα είναι υπεύθυνα και για την παραλαβή των προς ανακύκλωση συσκευών από τους ωφελούμενος και την προώθησή τους προς ανακύκλωση, μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
   Οι προμηθευτές θα πρέπει να έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα.
   Ο προμηθευτής αναλαμβάνει παράλληλα με την πώληση, την ευθύνη της παράδοσης της παλιάς συσκευής του ωφελούμενου σε εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (στο εξής για λόγους απλότητας θα αναφέρεται και ως: Φορέας Ανακύκλωσης).
   Κατά την πώληση τηρούνται οι επιμέρους όροι και περιορισμοί του Προγράμματος που αφορούν τις δαπάνες (κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών), τα πιθανά μέγιστα όρια που έχουν τεθεί και το εύλογο του κόστους.
   Επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα της επιταγής (voucher), η οποία δεσμεύεται ή/και εξαργυρώνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες του Προγράμματος.
   Τα vouchers
   ΕΡ: Πως θα πάρουν τις επιταγές οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι εγκρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα;
   ΑΠ: Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης και τη γνωστοποίηση τους, οι ωφελούμενοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, προχωρούν στην έκδοση των επιταγών (vouchers) που τους αναλογούν, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος.
   Κάθε επιταγή
    έχει ψηφιακή μορφή,  αφορά την αντικατάσταση μίας και μόνο συσκευής συγκεκριμένης κατηγορίας (αγορά νέας- ανακύκλωση παλιάς),  συνδέεται με συγκεκριμένο ωφελούμενο και δε μεταβιβάζεται,  αφορά συγκεκριμένο ποσό (μέγιστη ονομαστική αξία και % επιχορήγησης). Όλες οι επιταγές, αν είναι άνω της μίας, εκδίδονται ταυτόχρονα.
   Οι επιταγές (vouchers) θα εμφανιστούν στο λογαριασμό του ωφελούμενου στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος. Επίσης, θα αποσταλούν μέσω SMS, στο επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει.
   Τα στοιχεία που φέρει κάθε ψηφιακή επιταγή περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον:
    Το μοναδικό κωδικό της επιταγής (Voucher ID).  Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου της επιταγής, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.  Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή.  Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.  Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση. ΕΡ: Που θα δώσουν οι δικαιούχοι του προγράμματος την επιταγή εξαργύρωσης;
   ΑΠ: Οι ωφελούμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα της επιλογής τους από έμπορο λιανικής της επιλογής τους που συμμετέχει στο Πρόγραμμα.
   Η αγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο μέσω φυσικών καταστημάτων, όσο και μέσω απομακρυσμένων πωλήσεων (ηλεκτρονικών καταστημάτων και τηλεφωνικών πωλήσεων). Η λίστα των εγκεκριμένων εμπόρων λιανικής θα αναρτάται στο δικτυακό τόπο του Προγράμματος. Επίσης, ενημέρωση μπορεί να παρέχεται και μέσω των καναλιών προώθησης και διαφήμισης των ίδιων των προμηθευτών.
   Μόνο εγκεκριμένοι έμποροι λιανικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές που έχουν εκδοθεί και έχουν στην κατοχή τους οι ωφελούμενοι του προγράμματος.
   Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο προμηθευτής όσο και το προς πώληση προϊόν επιβεβαιώνονται αυτόματα (ως προς την επιλεξιμότητά τους) από την ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, πριν την επιτυχή ολοκλήρωση μίας εξαργύρωσης.
   Ο έμπορος λιανικής από τον οποίο θα προμηθευθούν οι ωφελούμενοι μία νέα επιδοτούμενη συσκευή, είναι και αυτός στον οποίον θα πρέπει να παραδώσουν την προς ανακύκλωση παλαιά συσκευή τους που αντικαθιστούν. Δεν είναι δυνατό να γίνει προμήθεια νέας συσκευής από ένα εγκεκριμένο έμπορο, αλλά παράδοση της αντίστοιχης παλαιάς σε άλλον (περιορισμός ενός προμηθευτή για αγορά νέας και παράδοση παλιάς συσκευής). Στην περίπτωση που ο ωφελούμενος έχει στην κατοχή του πολλαπλές επιταγές, μπορεί να κάνει τις αγορές του (για κάθε διαφορετική συσκευή/επιταγή) από τον ίδιο ή από διαφορετικούς εμπόρους λιανικής. Για κάθε μεμονωμένη συσκευή πάντως ισχύει ο προηγούμενος περιορισμός.
   Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο ωφελούμενος μεταβιβάζει σε αυτόν την επιταγή που θα αξιοποιηθεί για την επιδότηση αγοράς της νέας συσκευής και παράλληλα θα συνδεθεί με την απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλαιάς συσκευής της ίδιας κατηγορίας. Ο δε προμηθευτής προχωρά στη διαδικασία προσωρινής δέσμευσης της επιταγής αυτής προς όφελος του στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, καταχωρώντας:
    Το ΑΦΜ του ωφελούμενου,  Τον κωδικό της επιταγής που θα δεσμεύσει,  Κωδικό μίας χρήσης που αποστέλλεται στο πιστοποιημένο κινητό του ωφελούμενου και διασφαλίζει ότι ο τελευταίος δίνει τη συναίνεσή του για τη δέσμευση της επιταγής προς όφελος του συγκεκριμένου προμηθευτή. Εφόσον η παραπάνω διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, πραγματοποιείται η δέσμευση της επιταγής προς όφελος του συγκεκριμένου προμηθευτή. Ο προμηθευτής θα κρατήσει την επιταγή και θα την εξαργυρώσει σε δεύτερο βήμα (αμέσως μετά τη δέσμευση ή σε μεταγενέστερο χρόνο) για να εξοφληθεί μερικώς το παραστατικό πώλησης, στο οποίο περιλαμβάνεται η επιδοτούμενη συσκευή. Στην περίπτωση επιτυχούς δέσμευσης ο ωφελούμενος λαμβάνει επίσης μήνυμα SMS στο κινητό του.
   Η δεσμευμένη επιταγή παραμένει σε αυτή την κατάσταση για χρονικό διάστημα 30 ημερών, εντός του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης καθώς και η παράδοση της παλαιάς συσκευής στον προμηθευτή. Η δέσμευση διασφαλίζει ότι στο διάστημα αυτό ο ωφελούμενος δεν μπορεί να αξιοποιήσει την ίδια επιταγή για να προβεί σε αγορά από άλλον προμηθευτή.
   Μετά τη δέσμευση της επιταγής, ωφελούμενος και προμηθευτής μπορούν να προχωρήσουν τόσο τη διαδικασία αγοραπωλησίας της νέας συσκευής, όσο και στην παράδοση της παλαιάς συσκευής προς ανακύκλωση. Αγορά και παράδοση προς ανακύκλωση μπορεί να πραγματοποιηθούν με οποιαδήποτε σειρά, αρκεί στο τέλος να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο αυτές ενέργειες για να κριθεί η συνολική διαδικασία επιτυχής.
   Εφόσον καμία από τις παραπάνω διαδικασίες (πώληση / παράδοση) δεν ενεργοποιηθούν εντός του μέγιστου χρονικού διαστήματος δέσμευσης, η επιταγή αποδεσμεύεται αυτόματα και είναι πάλι διαθέσιμη στον ωφελούμενο.
   Η επιταγή δύναται να αποδεσμευθεί επίσης σε περίπτωση ακύρωσης μίας παραγγελίας πριν την ολοκλήρωσή της πώλησης και εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί ήδη η παράδοση της παλαιός συσκευής στον προμηθευτή. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον δεν έχει παρέλθει το μέγιστο χρονικό διάστημα δέσμευσης, η αποδέσμευση θα πρέπει να δηλωθεί από τον ίδιο τον έμπορο λιανικής στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, ώστε η επιταγή να περιέλθει και πάλι στη δικαιοδοσία του ωφελούμενου.
   Η ανακύκλωση
   ΕΡ: Ποια είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης της παλαιάς συσκευής όταν ο ωφελούμενος του προγράμματος την παραδώσει στον έμπορο;
   ΑΠ: Κάθε ωφελούμενος που αγοράζει νέα συσκευή με επιδότηση, υποχρεούται να παραδώσει μίας αντίστοιχης κατηγορίας παλαιό συσκευή στον προμηθευτή προς ανακύκλωση. Η παράδοση γίνεται πάντοτε στον έμπορο λιανικής από τον οποίο θα γίνει ή έχει ήδη πραγματοποιηθεί η αγορά της νέας επιδοτούμενης συσκευής.
   Ο ωφελούμενος παραδίδει την παλαιά συσκευή προς ανακύκλωση
    σε συνεργείο ή σε συνεργάτη του εμπόρου λιανικής, που την παραλαμβάνει από την οικία του. Η παραλαβή μπορεί να γίνει κατά τη στιγμή της παράδοσης της νέας συσκευής ή σε χωριστή επίσκεψη,  εναλλακτικά, κατευθείαν σε εγκατάσταση (κατάστημα, αποθήκη) του εμπόρου λιανικής, όταν η μεταφορά προς το χώρο αυτό γίνεται με ευθύνη του ωφελούμενου. Η επιλογή της χρονικής στιγμής και του σημείου παράδοσης-παραλαβής της προς ανακύκλωση συσκευής εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνουν τα δύο μέρη και δεν αφορά το Πρόγραμμα. Τα κόστη μεταφοράς, τοποθέτησης, συλλογής κλπ. δεν είναι επιλέξιμα προς επιχορήγηση.
   Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατά την παράδοση της παλαιός συσκευής και με ευθύνη του εμπόρου (ή του συνεργείου που εκτελεί τις εργασίες για λογαριασμό του):
    Γίνεται φυσική σήμανση της προς ανακύκλωση συσκευής, με επικόλληση σε εμφανή σημεία αυτής ετικέτας ικανού μεγέθους που φέρει μοναδικό κωδικό (QR code). O μοναδικός κωδικός θα ταυτοποιεί τη συσκευή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, λειτουργώντας ως ιδιότυπος σειριακός αριθμός. Ειδικά στην περίπτωση των κλιματιστικών, σημαίνονται με διαφορετικό κωδικό τόσο η εσωτερική, όσο και η εξωτερική μονάδα.  Γίνεται σύνδεση, με χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος, του μοναδικού «σειριακού» αριθμού της συσκευής με συγκεκριμένη επιταγή (voucher) επιχορήγησης του ωφελούμενου που παραδίδει τη συγκεκριμένη συσκευή. Η συσκευή που φέρει το QR-code θα πρέπει να ανήκει στην ίδια κατηγορία με αυτή της επιταγής.  Καταγράφεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος το ορόσημο παράδοσης-παραλαβής της συγκεκριμένης συσκευής από τον ωφελούμενο στον έμπορο. Με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται το σκέλος της διαδικασίας που αφορά στον ωφελούμενο και θεωρείται ότι ο τελευταίος έχει καλύψει την υποχρέωση παράδοσης της παλιάς συσκευής, ενώ η ευθύνη των επόμενων βημάτων μεταβιβάζεται στον έμπορο λιανικής. Ο έμπορος λιανικής, στο πλαίσιο παραλαβής της κάθε συσκευής, εκδίδει τα κατά περίπτωση απαιτούμενα από το νόμο και την εσωτερική του διαδικασία έγγραφα, όπως δελτίο ποσοτικής παραλαβής. Τα στοιχεία ταυτοποίησης των παραπάνω εγγράφων συνδέονται με την προς ανακύκλωση συσκευή και τηρούνται στην ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, ενώ τα ίδια τα έγγραφα τηρούνται με ευθύνη του εμπόρου και τίθενται στη διάθεση των αρχών σε περίπτωση μεταγενέστερων ελέγχων.
   ΕΡ: Για τα κλιματιστικά ακολουθείται ειδική διαδικασία ανακύκλωσης;
   ΑΠ: Στην περίπτωση που η συσκευή ανήκει στην κατηγορία 1 (Κλιματιστικά) στην παραπάνω διαδικασία -και πριν το ορόσημο παράδοσης στον έμπορο- παρεμβάλλεται υποχρεωτικά πιστοποιημένος τεχνικός εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού. Συγκεκριμένα:
    Ο έμπορος αναθέτει σε τεχνικό της επιλογής του την απεγκατάσταση της προς ανακύκλωση συσκευής. Εναλλακτικά, ο ωφελούμενος δύναται να απευθυνθεί σε ανεξάρτητο τεχνικό της δικής του επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καλυφθούν τα επόμενα βήματα για να ολοκληρωθεί επιτυχώς το σκέλος της παράδοσης της προς ανακύκλωσης συσκευής στον έμπορο λιανικής.  Ο εγκαταστάτης βεβαιώνει την καταλληλότητα της συσκευής κλιματισμού προς ανακύκλωση και συγκεκριμένα ότι: –   είναι άρτια όπως προκύπτει από ένα γενικό οπτικό έλεγχο,
   –   ήταν τοποθετημένη πριν την απεγκατάστασή της στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην Αίτηση Χρηματοδότησης,
   –   έχει τύπο (ψυκτικά υγρά) που είναι επιλέξιμος προς ανακύκλωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα  του παρόντος οδηγού,
   –   η απεγκατάστασή της έγινε σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.
   Οι ημερομηνίες
   ΕΡ: Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα;
   ΑΠ: Αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και μέχρι την Τρίτη 05/07/2022 και ώρα 15:00 (καταληκτική προθεσμία). Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.
   ΕΡ: Μέχρι πότε μπορούν οι ωφελούμενοι του προγράμματος να κάνουν τις αγορές τους;
   ΑΠ: Αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνεται από τους ωφελούμενους μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).
   Αντίστοιχα, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.
   ΕΡ: Υπάρχει η δυνατότητα επιστροφή ή ακυρώσεων συναλλαγών;
   ΑΠ: Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών στο πλαίσιο του προγράμματος, μπορούν να πραγματοποιούνται έως τη Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 (ορόσημο λήξης μεταβατικής περιόδου). Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών (εντός της μεταβατικής περιόδου).
   ΕΡ: Οι προμηθευτές μέχρι πότε θα έχουν πληρωθεί τις επιταγές που εξαργυρώνουν;
   ΑΠ: Το σύνολο των πληρωμών προς προμηθευτές προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022.
   Read more...

   917 • 0

  8. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος «Power Pass», η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την τελευταία μέρα του Ιουνίου.
   Μπείτε στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ ΕΔΩ - https://vouchers.gov.gr/powerpass
   Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Από σήμερα, Παρασκευή, το vouchers.gov.gr θα είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονται νεότερες ανακοινώσεις.
   H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
   «Ζεστό χρήμα» έως 600 ευρώ μπορούν να λάβουν νοικοκυριά και φοιτητές για το επιπλέον κόστος που επωμίσθηκαν από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου του 2022 αρκεί να πληρούν τα κριτήρια και να κάνουν τα σωστά βήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης.
   Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για την καταβολή των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να αποφύγουν λάθη και παραλείψεις που θα τους στερήσουν την επιδότηση.
   Μπείτε στην πλατφόρμα, κάνοντας κλικ ΕΔΩ - https://vouchers.gov.gr/powerpass
   Αναλυτικά τα βήματα-κλειδιά
   Βήμα 1ο Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του - διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Taxisnet) εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και υποβάλλει αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης
   Βήμα 2ο Η αίτηση μπορεί να είναι διπλή καθώς αφορά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία του δικαιούχου αλλά και για την μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό.
   Βήμα 3ο Σε περίπτωση φυσικών προσώπων ή μελών του νοικοκυριού που διαμένουν στην ίδια κύρια οικία η υποβολή της αίτησης γίνεται από ένα εκ των μελών. Επιπλέον σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάσταση η αίτηση υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων και σε περίπτωση αίτησης του άλλου συζύγου απορρίπτεται αυτόματα από την εφαρμογή.
   Βήμα 4ο Ο δικαιούχος επιβεβαιώσει επικαιροποιήσει τα στοιχεία κύριας κατοικίας του με τις ακόλουθες κινήσεις:
   α) όλα τα στοιχεία για την κύρια κατοικία αντλούνται από την δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 σε περίπτωση που έχει υποβληθεί, ή από τη δήλωση φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη υποβληθεί η δήλωση του φορολογικού έτους 2021. Αν ο αιτών συμφωνεί με τα στοιχεία για την κύρια κατοικία που εμφανίζονται στην πλατφόρμα επιβεβαιώνει την ορθότητας για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022. Αν έχει αλλάξει κύρια κατοικία από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνει τα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.
   Βήμα 5ο Για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αίτηση υποβάλλεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων. Προηγουμένως ο γονέας ή ο κηδεμόνας θα πρέπει να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης το ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος.
   Στη συνέχεια ο αιτών επιβεβαιώνει ή επικαιροποιεί τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό για το διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάϊος 2022 και αφορούν το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, τον αριθμό δήλωσης μίσθωσης και τον αριθμός παροχής ρεύματος.
   Αν η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια με την ανωτέρω, για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει σε σχέση με την ανωτέρω κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.
   Αν στην οικογένεια υπάρχουν περισσότεροι από ένας φοιτητές ο δικαιούχος ακολουθεί την ίδια διαδικασία για την δεύτερη ή και τρίτη κατοικία. Προσοχή: Μπορούν να δηλωθούν από τον γονέα ή κηδεμόνα έως τρεις φοιτητικές κατοικίες
   Βήμα 6ο Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων της κύριας κατοικίας ή και της μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Επιπλέον συναινεί για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΚτΠ Μ.Α.Ε., για την επεξεργασία και υπολογισμό της επιδότησης.
   Βήμα 7ο Ο δικαιούχος οριστικοποιεί την αίτηση για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τα στοιχεία της αίτησης ή να την ακυρώσει μέχρι την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου.
   Προϋποθέσεις και δικαιούχοι
   Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.
   Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.
   Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου.
   Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Με το τρόπο αυτό δικαίωμα για την επιδότηση αποκτούν και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ καθώς το δηλωθέν εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνει και τους φόρους και έτσι είναι πάντα υψηλότερο από το καθαρό. Για παράδειγμα άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα δήλωσε ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ δικαιούται την αποζημίωση των 18 - 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022 καθώς μετά την αφαίρεση του φόρου ύψους 16.100 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημα των 55.000 ευρώ, το καθαρό εισόδημά του μειώνεται στα 38.900 ευρώ, δηλαδή βρίσκεται κάτω από το πλαφόν των 45.000 ευρώ και συνεπώς δικαιούται την επιδότηση που κυμαίνεται από 18-600 ευρώ.
   Το ύψος της ενίσχυσης
   Για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.
   Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
   Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.
   Με βάση τα παραπάνω αν για παράδειγμα η καθαρή μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου είναι 800 ευρώ θα λάβει επίδομα ύψους 480 ευρώ (800Χ60%).
   Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
   Πώς και πότε καταβάλλονται τα χρήματα
   Η πληρωμή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων και το ποσό της ενίσχυσης θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην αίτηση.
   Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σταδιακά από τις αρχές Ιουλίου ανάλογα με το χρόνο υποβολής της αίτησης και την ορθότητα των στοιχείων.
   Ο δικαιούχος θα λάβει αυτοματοποιημένο μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει στην αίτηση για τη λήψη της ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή θα ενημερωθεί σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης.
   Μπείτε στην πλατφόρμα, κάνοντας κλικ ΕΔΩ - https://vouchers.gov.gr/powerpass
   Read more...

   571 • 0

  9. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την
   · αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές,
   · παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται.
   Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες προς αντικατάσταση οι ακόλουθες κατηγορίες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών:
   1. Κλιματιστικά,
   2. Ψυγεία,
   3. Καταψύκτες.
   Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
   Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία. Πρωταρχικός στόχος είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στον οικιακό τομέα και κατ' επέκταση η μείωση του ενεργειακού κόστους για το μέσο νοικοκυριό. Ταυτόχρονα, με τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, βελτιώνεται το ισοζύγιο εισαγωγών ενέργειας και συρρικνώνεται ο βαθμός εξάρτησης από τρίτες πηγές.
   Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη, το Πρόγραμμα αναμένεται να έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθότι, μέσω της αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών και της εξοικονόμησης ενέργειας, θα συμβάλει στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
   Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους, και όχι σε επαγγελματικό χώρο, παλαιά ηλεκτρική συσκευή (συγκεκριμένα: κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.
   Κάθε αίτηση χρηματοδότησης δύναται να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:
   • έως δύο (2) συσκευές της κατηγορίας 1 «Κλιματιστικά»,
   • έως μία (1) συσκευή της κατηγορίας 2 «Ψυγεία»,
   • έως μία (1) συσκευή της κατηγορίας 3 «Καταψύκτες».
   Είναι δυνατό στην αίτηση να περιλαμβάνονται λιγότερες συσκευές από το μέγιστο όριο. Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των δηλωθέντων στην αίτηση συσκευών.
   Τα Φυσικά Πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης:
   μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020,
   ή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr.
   Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών — διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.4727/2020 (Α' 184).
   Αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και μέχρι την Τρίτη 05/07/2022 και ώρα 15:00 (καταληκτική προθεσμία).
   Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Περίοδος ενστάσεων & οριστικής ένκρισης Ενστάσεις μπορούν να υποβάλλονται εντός 7 ημερολογιακών ημερών από την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.
   Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων ακολουθεί η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων και η έκδοση των επιταγών για τις αιτήσεις των οποίων εγκρίνεται η χρηματοδότηση. Περίοδος ανορών: Αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνεται από τους ωφελούμενους μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).
   Αντίστοιχα, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.
   Μεταβατική περίοδος: Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών στο πλαίσιο του Προγράμματος, όπως ειδικότερα ορίζεται στην ενότητα 7.5, μπορούν να πραγματοποιούνται έως τη Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 (ορόσημο λήξης μεταβατικής περιόδου). εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών (εντός της μεταβατικής περιόδου). Ολοκλήρωση πληρωμών Το σύνολο των πληρωμών προς προμηθευτές προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022. Εγκρίσεις προμηθευτών και εξοπλισμού Αιτήσεις συμμετοχής προμηθευτών και δήλωσης εξοπλισμού μπορούν να υποβάλλονται έως το ορόσημο λήξης αγορών του Προγράμματος, όπως αυτό ορίζεται παραπάνω.
   Προκήρυξη του προγράμματος «ΑνακυκλώνωΑλλάζω Συσκευή» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.pdf
   Read more...

   477 • 0

  10. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στις ελληνικές πόλεις. Η υλοποίηση ψηφιακών λύσεων που υποστηρίζονται από τοπικά παραγόμενα δεδομένα στοχεύει σε πιο αποδοτικές, καινοτόμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων, ενώ η αξιοποίηση τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT) στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.
   Στις λύσεις αυτές συγκαταλέγονται η έξυπνη αστική κινητικότητα και διαχείριση στάθμευσης, η ενεργειακή απόδοση, οι βιώσιμες λύσεις στέγασης, οι ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες παρεχόμενες και μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου GOV.GR και η πολιτοκεντρική διακυβέρνηση, καθώς και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα συστήματα αυτά, μέσω της υπεύθυνης χρήσης των δεδομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και της διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας.
   Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν βασίζονται σε 7 άξονες, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του marketplace, η οποία αποτελεί καλή πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/info/eu-regional-and-urban-development/topics/cities-and-urban-development/city-initiatives/smart-cities_en#smart-cities-marketplace), και τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στο ευρωπαϊκό marketplace, το “Integrated Explore-Shape-Deal Matchmaking Process”, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα. Οι 7 άξονες όπου εντάσσονται οι δράσεις αφορούν:
    -τη βιώσιμη μετακίνηση
   -την εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων
   -τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων
   -τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
   -την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας
   -την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας
   -την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών
   Αναλυτικά, στο πλαίσιο των 7 παραπάνω αξόνων του marketplace, οι ελάχιστες λειτουργικές απαιτήσεις/προδιαγραφές δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ περιγράφονται στο Παράρτημα Ζ). Στο Παράρτημα Β Τεκμηρίωση Αρμοδιότητας αναγράφονται οι αποκλειστικά αρμόδιοι ή/και συναρμόδιοι κατά περίπτωση φορείς ανά προσφερόμενη δράση του marketplace, καθώς και το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων/συναρμοδιοτήτων. Ο φορέας της πρότασης συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες ή μνημόνια συνεργασίας, όπου απαιτείται, με τους κατά περίπτωση συναρμόδιους φορείς.
   Οι προϋπολογισμοί που αντιστοιχούν στους δικαιούχους δήμους, με κριτήριο τον πληθυσμό τους, αναγράφονται στο Παράρτημα Α. Με βάση τον αντίστοιχο προϋπολογισμό, κάθε δικαιούχος δήμος/δυνητικός δικαιούχος μπορεί να επιλέξει τις δράσεις που τον ενδιαφέρουν/αφορούν από το σύνολο δράσεων του marketplace (με τον περιορισμό της επιλογής ενός εκ των δύο από τις δράσεις: (29) Ανάπτυξη ψηφιακού διδύμου (digital twin) πόλης και (35) Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ). Σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού, το υπερβάλλον ποσό επιβαρύνει τον δικαιούχο δήμο, και τυχόν εκπτώσεις εφαρμόζονται αναλογικά. Κάθε δικαιούχος δήμος/δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει μόνο μία (1) πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης, όπου θα ενσωματώνει όλες τις δράσεις που έχει επιλέξει από το marketplace. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση υποκατάστασης δικαιούχου από Αναπτυξιακό Οργανισμό.
   Η επιλογή από το marketplace των δράσεων που εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες και πολιτικές κάθε δικαιούχου δήμου, θα συνοδεύεται από τη σύνταξη μελέτης, όπου θα αποτυπώνονται η ψηφιακή στρατηγική του, σύμφωνα με το πρότυπο μελέτης δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ (Παράρτημα Γ).
   Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των ως άνω επιλεγμένων δράσεων θα υλοποιείται σε ένα υποέργο, με ενιαία διαγωνιστική διαδικασία.
   Τα αντικείμενα του Συμβούλου και της Δημοσιότητας θα υλοποιηθούν σε ξεχωριστά υποέργα.
   Σχέδιο Πρόσκλησης Δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΟΤΑ Παράρτημα Α: Δικαιούχοι και προϋπολογισμοί Παράρτημα Β: Αρμοδιότητες Παράρτημα Γ: Πρότυπο μελέτης Παράρτημα Δ: Πρότυπο Τεύχος Διακήρυξης Παράρτημα Ε: Ελάχιστες απαιτήσεις   Δείτε αναλυτικά εδώ: https://mindigital.gr/archives/3241
   Read more...

   375 • 0

  11. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Την έγκριση έργων σε 161 Δήμους για τη βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.
   Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων 161 Δήμων για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Δικαιούχος της πράξης είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
   Σκοπός των έργων είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων σε Δήμους της χώρας, το οποίο σε συνεργία με τις λοιπές παρεμβάσεις [εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες μικροκινητικότητας, πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικροκινητικότητας] θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό πλήρες σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικροκινητικότητας.
   Επισημαίνεται ότι η «μικροκινητικότητα» αναφέρεται σε όχημα που ορίζεται ως «Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα» (Ε.Π.Η.Ο.) με μέγιστη ταχύτητα μικρότερη των 25 χλμ./ώρα, και που κυκλοφορεί ακολουθώντας τους κανόνες των ποδηλάτων. Στο πλαίσιο των δύο πρώτων ενταγμένων Πράξεων θα εκτελεστούν έργα σε 43 συμμετέχοντες Δήμους των μητροπολιτικών κέντρων της χώρας και σε 118 μη μητροπολιτικούς Δήμους αντίστοιχα, που αφορούν:
     προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων πόλης, δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος και επαναφόρτισης ποδηλάτου, ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης των φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων, ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες μικροκινητικότητας, ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικροκινητικότητας, και έργα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ (Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας), εφόσον απαιτούνται. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί πλαίσιο αποτίμησης των ωφελειών από την υλοποίηση των δράσεων μκροκινητικότητας στους Δήμους, για τη συνεισφορά τους στην επίτευξη των ειδικών στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Επίσης, θα αναπτυχθεί εφαρμογή για την ανταποδοτική χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων και τη διάθεση στοιχείων στους Δήμους για επόμενους σχεδιασμούς έργων αστικής κινητικότητας. Συγκεκριμένα, θα καθοριστεί η κατάλληλη μέθοδος και η ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας για τη μέτρηση και παρακολούθηση του ενεργειακού και οικονομικού οφέλους, καθώς και άλλων στοιχείων, των οποίων η επεξεργασία θα δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την εξυπηρέτηση της μελλοντικής στρατηγικής των αρμόδιων αρχών, όπως για σχεδιασμό/ αξιολόγηση ποδηλατοδρόμων, προσδιορισμό γραμμών αστικών μετακινήσεων, σχεδιασμό οδών ήπιας κυκλοφορίας, θέσεων στάθμευσης κ.ά. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί εφαρμογή που θα λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης αλλά και ανταμοιβής των πολιτών που υιοθετούν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το κοινόχρηστο ηλεκτρικό ποδήλατο.
   Η συνολική δημόσια δαπάνη των έργων ανέρχεται σε 53.167.542,70 ευρώ.
   Στον παρακάτω Πίνακα αποτυπώνονται συγκεντρωτικά ανά κατηγορία Δήμων τα υποέργα και η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη.
   Στην προσπάθεια αυτή, αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του 90% των επιλέξιμων Δήμων αλλά και η συνδρομή των στελεχών του ΚΑΠΕ και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου εκτυλίχθηκε μία απαιτητική πολυσύνθετη διαδικασία (πρόσκληση, αξιολόγηση, έγκριση και ένταξη) σε διάστημα μόλις πέντε μηνών, διάστημα πράγματι εξαιρετικά σύντομο, δεδομένου ιδίως του μεγάλου πλήθους τόσο των εταίρων-δικαιούχων Δήμων, όσο και των υποέργων που περιλαμβάνονται στα Τεχνικά Δελτία των Πράξεων.
   Read more...

   207 • 0

  12. Χρηματοδοτήσεις

   GTnews

   «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027»
   16-17 Ιουνίου στην Καλαμάτα το Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027
   Σκοπός του διήμερου Συνεδρίου, που σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), είναι να παρουσιάσει  τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.
   Στο συνέδριο θα κάνουν εναρκτήριες τοποθετήσεις η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Elisa Ferreira (μέσω video). Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι στόχοι, οι πόροι και οι διαδικασίες του ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ 2021-2027
   Μέσω του ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ 2021-2027, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021, θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία διαθέσιμοι πόροι 26,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,9 δισ. ευρώ συνιστούν συμμετοχή της Ε.Ε. Με το ΝΕΟ ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, νέες δράσεις και έργα πολιτικής προστασίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, καινοτομικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, υποδομών μεταφορών, περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ορθολογικής διαχείρισης υδάτων, βιοποικιλότητας, «καθαρής» ενέργειας, δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υγείας και ψυχικής υγείας, ποιοτικής εκπαίδευσης νέων, ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης.
   Το σύνολο των εργασιών του Συνεδρίου για το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027 -που θα μεταδοθεί και μέσω livestreaming– θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες:
   Η Επιχειρηματικότητα ως καταλύτης της αναπτυξιακής διαδικασίας (Συντονιστής:Μιχάλης Γκούμας, Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) Αναβαθμίζοντας τις δημόσιες υποδομές (Συντονίστρια: Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, «διαΝΕΟσις»)  Ενδυναμώνοντας την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή (Συντονιστής: Ιωάννης Φίρμπας, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων)  Σχεδιάζοντας την χωρική ανάπτυξη (Συντονίστρια: Μαρία Κωστοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) Πράσινες Επενδύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον – Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (Συντονιστής: Πέτρος Ευγενικός, Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου: https://www.espa.gr/el/Pages/SynedrioNeoESPA21-27.aspx
   Το πρόγραμμα: https://www.espa.gr/Documents/AGENDA_GR_T6.pdf
    
   Read more...

   392 • 0

  13. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Με συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ανακοινώνει σήμερα, εκτός απροόπτου, ο Δήμος της Αθήνας την έναρξη του νέου προγράμματος ανακαίνισης κτιρίων ΠΡΟΣΟΨΗ.
   Πρόκειται για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που έτρεξε στο παρελθόν ο Δήμος Αθηναίων και η σημερινή δημοτική Αρχή επαναλαμβάνει, με καλύτερες και ταχύτερες διαιδκασίες, ώστε να βελτιωθεί η αισθητική των άσχημαων και παρατημένων, κυρίως παλιών, πολυκατοικιών και μονοκατοικιών του κέντρου της πρωτεύουσας.
   Το Πρόγραμμα ΠΡΟΣΟΨΗ υλοποιείται από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΤΕΕ) και παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Δήμου Αθηναίων για την αποκατάσταση, συντήρηση και αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων. Στο Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν επιδότηση όλα τα ιδιωτικά κτίρια: μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα ακίνητα. Τις λεπτομέρειες και τους στόχους θα παρουσιάσουν σήμερα 07/6/2022 ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τους συνεργάτες του σε συνέντευξη τύπου όπου θα μιλήσουν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Χρόνης Ακριτίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
   Το πρόγραμμα, όπως αποκαλύπτει το economix.gr, είναι ήδη λειτουργικό και τρέχει, από χθες 06/06/2022, μέσα από την ιστοσελίδα του https://prosopsi.gr.
   Σημείο κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι οι απλές και σύντομες διαδικασίες, σε σχέση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα του δημοσίου. Ενδεικτικό είναι ότι ο Δήμος επιθυμεί μέσα σε 5,5 μήνες να έχει ολοκληρωθεί κάθε έργο ανακαίνισης, ενώ αν συνυπολογίσουμε και περίπου 15 ημέρες ως 1 μήνα για την αρχική έγκριση είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί ανακοινίσεις του προγράμματος ΠΡΟΣΟΨΗ εντός του 2022.
   Ο Δήμος της Αθήνας έχει φροντίσει να προκαλέσει εδώ και μήνες το ενδιαφέροφν ιδιοκτητών για προετοιμασία της ένταξής τους στο πρόγραμμα, ενώ κάνει και συνεχείς παρουσιάσεις για να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να παρακινήσει τους ενδφιαφερόμενους, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αρκετοί.
     
   Το πρόγραμμα ΠΡΟΣΟΨΗ
   Το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» έχει ως βασικούς στόχους:
   Αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της Αθήνας Ανάδειξη κτιριακού πλούτου της πρωτεύουσας Αντιμετώπιση γήρανσης και φθορών των κτιρίων – προστασία και ανάδειξη των ακινήτων της πόλης Απαλλαγή της Αθήνας από την αντιαισθητική εικόνα του τεχνητού «δάσους» των κεραιών που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της πόλης Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός των ορίων αρμοδιότητας του δήμου Αθηναίων. Εξαιρούνται τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, κτίρια ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
   Το ποσοστό επιδότησης ορίζεται στο 100% των ανώτατων τιμών του κόστους εργασιών βάση του ΦΕΚ 1358/Β’/01.08.2007, ενώ το μέγιστο ποσό της επιδότησης είναι 6.000€ ανά κτίριο. Για τα Διατηρητέα Κτίρια η επιδότηση των εργασιών προσαυξάνεται κατά 35% και η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 7.200€. Ακόμη, στην περίπτωση που επιλεγεί ως σύμβουλος έργου και υπεύθυνος για το έργο ένας μηχανικός που είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης (του ΥΠΕΝ και του ΤΕΕ), η αμοιβή του επιδοτείται από το Πρόγραμμα επιπλέον με το ποσό των 400€, ανεβάζοντας τη συνολική επιδότηση μέχρα τα 6.400 ή 7.600 ευρώ αντίστοιχα.
   Η υποβολή των αιτήσεων και όλες οι σχετικές διαδικασίες τους γίνονται από μηχανικό, που επιλέγει ο ωφελούμενος, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Επίσης, ο μηχανικός που επιλέγει ο ωφελούμενος δεν διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία αλλά παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και πιστοποιεί ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιχορήγηση. Ειδικά σε περίπτωση που ο ωφελούμενος επιλέξει μηχανικό εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης επιδοτείται η αμοιβή του με το ποσό των 400 ευρώ.
   Στόχοι του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου αστικού τοπίου μέσω της ανάπλασης των προσόψεων των κτιρίων, η ενίσχυση της ασφάλειας των κτιρίων, η αύξηση της αξίας τους, η ανάδειξη του κτιριακού πλούτου και η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, αναβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης στο κέντρο και τις γειτονιές της. Επίσης η ενεργοποίηση της αγοράς και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.
   Ποια κτίρια μπορούν να επιδοτηθούν
   Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός των ορίων αρμοδιότητας του δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, είτε αφορούν κατοικίες είτε είναι μικτής χρήσης. Σημειώνουμε ότι στον Δήμο της Αθήνας η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων είναι μικτής χρήσης. Δεν εντάσσονται πάντως στο πρόγραμμα τα κτίρια που έχουν αμιγώς επαγγελματική χρήση ή τα λεγόμενα ειδικά κτίρια (αναψυχής, τουρισμού, γραφείων, μεταποίησης, αποθήκες κλπ)
   Ειδική αναφορά γίνεται στη δυνατότητα ένταξης και των χαρακτηρισμένων διατηρητέων κτιρίων που και μπορούν να ενταχθούν  και παίρνουν μπόνους 35% στις επιδοτούμενες τιμές.
   Για τις ανάγκες του Προγράμματος ΠΡΟΣΟΨΗ ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
   Μονοκατοικία: Το ενιαίο κτίριο που περιλαμβάνει μία ιδιοκτησία, που διατάσσεται σε μία ή περισσότερες στάθμες, με κύρια χρήση κατοικίας. Στον ορισμό της μονοκατοικίας εμπίπτουν και οι περιπτώσεις κτιρίων μικτής χρήσης με χρήσεις άλλες από κατοικία σε όλες τις στάθμες. Πολυκατοικία: Το ενιαίο κτίριο που περιλαμβάνει περισσότερες από μία κτιριακές μονάδες – ιδιοκτησίες με κύρια χρήση κατοικίας, σε οριζόντια ή/και κατακόρυφη διάταξη. Στον ορισμό της πολυκατοικίας εμπίπτουν και οι περιπτώσεις κτιρίων δύο και πλέον ορόφων με χρήσεις κατοικίας ή άλλης χρήσης σε όλες τις στάθμες. Διατηρητέο κτίριο: Μεμονωμένα κτίρια – τμήματα κτιρίων – μέτωπο κτιρίων –συγκρότημα κτιρίων & στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου αυτών, οικιστικά σύνολα, μπορούν να χαρακτηριστούν ως διατηρητέα λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων τους είτε λόγω της ιστορικής τους αξίας είτε ως δείγματα επώνυμης αρχιτεκτονικής. Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες καθώς και τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται εντός του Δήμου Αθηναίων. Ένα κτίριο προκειμένου να κριθεί επιλέξιμο πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
   Υφίσταται νόμιμα. Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέο. Είναι ιδιωτικό κτίριο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από το πρόγραμμα τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Σημειώνεται ότι, αυστηρά, για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία/ πολυκατοικία/διατηρητέο κτίριο) θα υποβάλλεται μία μόνο αίτηση συμμετοχής.
   Ειδικά για πολυκατοικίες, που είναι και η πιο δύσκολη περίπτωση ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του ότι υπάρχει πολυϊδιοκτησία και οι ιδιοκτήτες συχνά δεν διαμένουν στο συγκεκριμένο ακίνητο, ο Δήμος έχει προβλέψει μια πιο ευέλικτη (από άλλα προγράμματα) διαδικασία εκπροσώπησης στη γενική συνέλευση που θα λάβει την απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η πολυκατοικία που θα επιδοτηθεί θα πρέπει να αποκτήσει ξεχωριστό ΑΦΜ και IBAN αν δεν έχει ήδη.
   Ωστόσο τονίζεται ότι κάθε Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει περισσότερες της μίας (1) αίτησης, αρκεί αυτές να είναι η κάθε μία για διαφορετικά επιλέξιμα κτίρια ή ιδιοκτησίες.
   Οι επιδοτούμενες εργασίες
   Οι εργασίες που επιδοτεί το πρόγραμμα είναι οι εξής:
   Επισκευή Όψης Στέγης Επισκευή και Χρωματισμός Εξωτερικών Κουφωμάτων Χρωματισμός και Συντήρηση Εξωτερικής Όψης Κτιρίου Επισκευή Γύψινων, Επιχρισμάτων και Κορωνίδων Τρίψιμο, Στίλβωση και Επισκευή Ορθομαρμαρώσεων Μετακίνηση Κλιματιστικών Απόκρυψη Κλιματιστικών Μετακίνηση Δορυφορικών Κεραιών Αποξήλωση Παρανόμων Διαφημιστικών και Επαγγελματικών Πινακίδων Αντικατάσταση Ατομικών Κεραιών Φύτευση Δένδρων Φύτευση Θάμνων Όλες οι δαπάνες για τις ανωτέρω εργασίες έχουν ανώτατο ποσό επιδότησης ανά μονάδα (τμ, τεμάχια κλπ) με βάση επιμέτρηση που θα κάνει μηχανικός, τόσο προϋπολογιστικά όσο και απολογιστικά. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Δήμος Αθηναίων, αναγκαία προϋπόθεση (βάσει του ΦΕK 734Β’/10-06-2003, 1§Α.6.) για την συμμετοχή στο πρόγραμμα και έγκριση της επιχορήγησης είναι η ρητή δέσμευση των ιδιοκτητών για τις εξής ενέργειες, που αποτελούν και βασικό στόχο του προγράμματος ενώ αποτελούν και εργασίες που επιχορηγούνται:
   α) Απομάκρυνση των παράνομων επαγγελματικών και διαφημιστικών πινακίδων από τις προσόψεις των κτιρίων
   β) Μετακίνηση των κατόπτρων λήψης τηλεοπτικού σήματος από τους εξώστες στο δώμα σε θέσεις που δεν επηρεάζουν την αισθητική της όψης
   του κτιρίου
   γ) Αντικατάσταση των ατομικών κεραιών τηλεοπτικού σήματος στο δώμα με κεντρική κεραία 
   Χωρίς αυτές τις εργασίες δεν θα γίνονται δεκτές προτάσεις, ούτε θα πληρώνονται δαπάνες αν αυτές δεν εκτελεστούν. Στο θέμα των κλιματιστικών στις προσόψεις, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να μην θέσει την απομάκρυνση ως απαράβατο όρο, αλλά επιδοτεί είτε τη μετακίνηση είτε την απόκρυψη των αντιαισθητικών, τις περισσότερες φορές, κουτιών των εξωτερικών μονάδων του κλιματισμού που συνήθως “ίπτανται” σε προσόψεις κτιρίων.
   Πάντως πέρα από τις προϋποθέσεις για πιο όμορφη εικόνα, αρκετά ενθαρρυντικό είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων δίνει χρήματα και για ιδιωτικό πράσινο στα μπαλκόνια, τις εισόδους, τις αυλές, τα προκήπια, τις προσόψεις των ταρατσών κλπ. καθώς προβλέπεται επιχορήγηση 18 ευρώ για κάθε δένδρο και 3 ευρώ για κάθε θάμνο που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.
   Ο προϋπολογισμός του προγράμματος μόνο για τους υπόλοιπους 6 μήνες του 2022 είναι 1,5 εκατομμύριο € και αν σας φαίνεται μικρός, δεν είναι, καθώς αφορά στην πράξη 200-300 ανακαινίσεις κτιρίων φέτος μόνο, ενώ θα υπάρξουν νέα κονδύλια για τα επόμενα έτη, αναλόγως της ανταπόκρισης του κοινού.
   Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr είναιο πολύ πιθανό μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου να θελήσουν να χρηματοδοτήσουν επόμενους ή αντίστοιχους κύκλους του προγράμματος, αφού το ύψος του δεν είναι απαγορευτικό και τα αποτελέσματα είναι άμεσα, καθώς ο Δήμος Αθηναίων σήμερα χρηματοδοτεί από το απόθεμά του τη δράση αυτή – όχι δηλαδή από ευρωπαϊκούς ή άλλους κοινοτικούς ή κρατικούς πόρους – ενδεικτικό και αυτό της σημασίας που δίνεται.
   Πηγή Εικόνας: prosopsi.gr Όλες οι λεπτομέρειες και τα έντυπα του προγράμματος
   Το Πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» συνίσταται στην παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, πολυκατοικιών ή διατηρητέων ακινήτων εντός του δήμου Αθηναίων για παρεμβάσεις στις όψεις των κτιρίων, με στόχο την Αστική – Αισθητική αναβάθμιση αυτών. Το Πρόγραμμα αφορά κτίρια που υφίστανται νόμιμα και δυνατότητα συμμέτοχής σε αυτό έχουν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός των ορίων αρμοδιότητας του δήμου Αθηναίων, ενώ εξαιρούνται τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, κτίρια ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
   Το πρόγραμμα επιδοτεί συγκεκριμένες εργασίες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Απ. 27124/ΦΕΚ 1358/Β’/01.08.2007), στην οποία περιλαμβάνεται ο Πίνακας Επιχορηγουμένων Εργασιών και Μέγιστων Επιτρεπόμενων Τιμών Επιχορήγησης ανά μονάδα μέτρησης. Εάν το επιθυμεί ο Ωφελούμενος, μπορεί να πραγματοποιήσει και παρεμβάσεις εκτός των αναφερόμενων στον Πίνακα, για τις οποίες όμως δεν θα λάβει επιχορήγηση.
   Κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα απευθύνεται σε μηχανικό, εγγεγραμμένο χρήστη των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΤΕΕ (εφεξής Σύμβουλο Έργου), ο οποίος αναλαμβάνει την υποβολή της Αίτησης Συμμετοχής, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων, καθώς και τις ενέργειες για την ολοκλήρωση του Έργου συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των δικαιολογητικών που έχουν συγκεντρώσει οι Ωφελούμενοι και την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του Έργου. Για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι απαραίτητη η υποβολή Αίτησης μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΤΕΕ από τον Σύμβουλο Έργου. Σε περίπτωση επιλογής Συμβούλου Έργου που είναι εγγεγραμμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης (Αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΠ/54336/486), η επιχορήγηση της αμοιβής του Συμβούλου Έργου καθορίζεται σε 400€ και καταβάλλεται απευθείας από το Πρόγραμμα στον Σύμβουλο Έργου. Σε περίπτωση που επιλεγεί από τους δυνητικούς Ωφελούμενους, μηχανικός που δεν είναι εγγεγραμμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, η αμοιβή του δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη του Προγράμματος και δεν επιδοτείται.
   Πριν την υποβολή της Αίτησης οι δυνητικοί Ωφελούμενοι εξουσιοδοτούν σχετικά τον Σύμβουλο Έργου, ο οποίος στη συνέχεια υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση στην οποία επισυνάπτεται Τεχνική Έκθεση συνοδευόμενη από φωτογραφικό αρχείο, καθώς και τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο Πρόγραμμα, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Έκδοσης Αδειών e-adeies του ΤΕΕ. Αναπόσπαστο μέρος της Αίτησης αποτελεί ο Πίνακας Προτεινόμενων Παρεμβάσεων, ο οποίος περιέχεται στην Τεχνική Έκθεση, συμπληρώνεται από τον Σύμβουλο Έργου και περιλαμβάνει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα καθώς και προμέτρηση αυτών. Με βάση τον Πίνακα Προτεινόμενων Παρεμβάσεων υπολογίζεται αυτόματα ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός, καθώς και η επιδότηση που δικαιούται ο Ωφελούμενος. Στη συνέχεια, μετά τον έλεγχο των στοιχείων και των δικαιολογητικών της αίτησης και της εγκυρότητας αυτών, εκδίδεται απόφαση υπαγωγής στο Πρόγραμμα για τις επιτυχούσες μετά τον έλεγχο αιτήσεις. Με την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, ο Ωφελούμενος μπορεί να ξεκινήσει την υλοποίηση των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση και την βελτίωση της όψης του κτιρίου.
   Τα Έργα των Ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός πεντέμισι (5,5) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής τους.
   Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών και εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, ο Σύμβουλος Έργου είναι υπεύθυνος για την υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και παραστατικών, καθώς και τη σύνταξη οριστικής επιμέτρησης/κοστολόγησης εργασιών με βάση την οποία καθορίζεται ο Τελικός Συνολικός Επιλέξιμος Προϋπολογισμός και η καταβαλλόμενη επιδότηση. Τέλος, μετά τον έλεγχο πληρότητας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών και με την προϋπόθεση, ότι πληρούνται όλες οι απαιτήσεις του προγράμματος, θα εκδίδεται απόφαση περαίωσης του έργου και έγκριση καταβολής της επιχορήγησης στον Ωφελούμενο.
   Η υποβολή των αιτήσεων στο Πρόγραμμα ξεκίνησε την 06/06/2022.
   Οδηγός της δράσης
   Προδημοσίευση Οδηγού Εφαρμογής Προγράμματος ΠΡΟΣΟΨΗ εδώ: Download
   Q&A
   Αρχείο Q&Α. Η πρώτη έκδοση Q&A του προγράμματος εδώ: Download
   Παραρτήματα  Οδηγού
   Προδημοσίευση Παραρτημάτων & Πρότυπων Εντύπων Προγράμματος ΠΡΟΣΟΨΗ, εδώ: Download
   Υπολογισμός Επιδότησης
   Πρότυπο Αρχείο για τον υπολογισμό της επιδότησης, εδώ: Download
    
   Γιατί υλοποιείται το πρόγραμμα ΠΡΟΣΟΨΗ
   Όπως αναφέρεται στα κείμενα του Δήμου της ΑΘήνας, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων που βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων έχει κτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι όψεις των περισσοτέρων εξ’ αυτών δεν έχουν ανακαινιστεί ποτέ. Οι όψεις των κτιρίων παρουσιάζουν σημαντικές φθορές λόγω παλαιότητας, κακοτεχνιών και των δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση με καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στην αντοχή τους. Επιπλέον, σε πολλά από αυτά τα ακίνητα παρατηρούνται αποκολλήσεις και πτώσεις σαθρών επιχρισμάτων ή δομικών στοιχείων που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των ενοίκων αλλά και όσων κινούνται στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους που εφάπτονται σε αυτά.
   Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 54% των κτιρίων της Αθήνας έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1970 ενώ μόλις το 7% έχει κατασκευαστεί την τελευταία εικοσαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής Κτιρίων 2011 (Ελληνική Στατιστική Αρχή). Επιπλέον, το 50% των κανονικών κατοικιών εντός του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1970 και μόλις 4% σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2000. Η εικόνα αυτή έχει περεταίρω επιδεινωθεί λόγω της ύφεσης που επηρέασε δραματικά τον τομέα της κατασκευής νέων κτιρίων την τελευταία δεκαετία.
   Στο κέντρο δε της Αθήνας η κατάσταση είναι ακόμα δυσμενέστερη καθώς το 60% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1960, με αποτέλεσμα η προϊούσα γήρανση των κτιρίων και η φθορά του οικοδομικού πλούτου να οδηγεί σε υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και να αλλοιώνει την εικόνα της πόλης τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της.
   Περεταίρω αισθητική υποβάθμιση προκαλούν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στις όψεις των κτιρίων καθώς και ατομικές τηλεοπτικές κεραίες, κάτοπτρα δορυφορικής λήψης και μονάδες κλιματισμού που τοποθετούνται σε εξώστες και όψεις κτιρίων.
   Είναι εμφανές, ότι οι όψεις της πλειονότητας των κτιρίων της Αθήνας χρήζουν συντήρησης και παρεμβάσεων για αισθητικούς, λειτουργικούς και λόγους ασφαλείας. Με την συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων επιτυγχάνεται σε πρωτογενές στάδιο η ολοκληρωμένη αισθητική αναβάθμισή τους και κατ’ επέκταση η ανάδειξη του αστικού κέντρου ως πόλο έλξης για τον επιχειρηματικό και τον τουριστικό τομέα βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
   Αν και η αναγκαιότητα ανάπλασης των όψεων των κτιρίων είναι αδιαμφισβήτητη, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες. Ένας βασικός παράγοντας είναι η έλλειψη κινήτρων για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων. Από το 2003 έως και το 2006, υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων το Πρόγραμμα Πρόσοψη με θεαματικά αποτελέσματα, καθώς περίπου 2.600 κτίρια περάτωσαν τις εργασίες αποκατάστασης των όψεων τους στο πλαίσιο του προγράμματος.
   Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών στα πλαίσια του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020». Στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα δινόταν για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης αποκλειστικά κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε Πολυκατοικίες, ωστόσο σ ’αυτές δεν περιλαμβάνονταν κανενός είδους εργασίες επισκευής στις όψεις των κτιρίων.
   Το Πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» υλοποιείται με βασικό στόχο την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της Αθήνας προκειμένου η πρωτεύουσα να αποκτήσει καλύτερη εικόνα και επιπλέον να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο κτιριακός της πλούτος. Με το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο η γήρανση και οι φθορές των όψεων των κτιρίων, αίρεται η επικινδυνότητά των φθορών αυτών και αυξάνεται η αντοχή των κτιρίων, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων.
   Παράλληλα, οι όψεις των κτιρίων απαλλάσσονται από την αντιαισθητική εικόνα που δημιουργεί το τεχνητό «δάσος» των κεραιών, οι παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες και οι εμφανείς εξωτερικές μονάδες κλιματισμού. Με τον τρόπο αυτό το δομημένο περιβάλλον της πόλης προστατεύεται και αναδεικνύεται με ευεργετικές κοινωνικές αλλά και οικονομικές συνέπειες.
   Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τα διατηρητέα κτίρια που αποτελούν σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας της Αθήνας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Το Πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» προσφέρει κατά 35% αυξημένη επιδότηση για τα διατηρητέα κτίρια, δίνοντας στους ιδιοκτήτες τους την ευκαιρία να προστατέψουν τις περιουσίες τους από την φθορά και να τα αναδείξουν και πάλι.
   Read more...

   1388 • 7

  14. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Πλήρως ανελαστικές έχουν καταστεί οι δαπάνες των επιχειρήσεων στην ψηφιακή τεχνολογία, με τις τεχνολογικές επενδύσεις να είναι μονόδρομος για το μέλλον των εταιρειών. Εν μέσω πανδημικής κρίσης, πολέμου και εκτίναξης του πληθωρισμού, οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, δηλώνουν αποφασισμένες να αυξήσουν ή στη χειρότερη περίπτωση να διατηρήσουν ανέπαφες τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία την επόμενη διετία.
   Για την ακρίβεια 8 στους 10 οικονομικούς διευθυντές (το 78%) απαντούν ότι θα αυξήσουν ή θα διατηρήσουν στα σημερινά επίπεδα της ψηφιακές επενδύσεις τους έως το 2023, ακόμη και στην περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμείνει. Οι CFOs κάθε άλλο παρά προτίθενται να χαλαρώσουν τις τεχνολογικές επενδύσεις των εταιρειών τους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι θεωρούν την τεχνολογία “κλειδί” για την μέλλον τους.
   Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Gartner, σχεδόν μια στις δυο επιχειρήσεις (το 46%) σκοπεύει να διευρύνει τα ψηφιακά της σχέδια, ενώ το 32% απάντησε ότι θα τα διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα. Η εκτίναξη του πληθωρισμού δεν ακυρώνει αυτά τα σχέδια.
   Μάλιστα, ο πληθωρισμός λειτουργεί ως καταλύτης, που οδηγεί τους CFOs να αυξήσουν τις ψηφιακές επενδύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τον εντοπισμό νέων πηγών κερδοφορίας. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις κόστους σε τομείς της επιχείρησης, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει την ανοδική του πορεία.
   Οι ψηφιακές επενδύσεις αυξάνουν τα έσοδα
   Η επιμονή των εταιρειών ανά τον πλανήτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, κάθε άλλο παρά ανεξήγητη είναι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Gartner, οι εταιρείες που υλοποιούν τις κατάλληλες ψηφιακές επενδύσεις έχουν 2,7 φορές υψηλότερα ποσοστά διατήρησης πελατών, 1,6 φορές υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης πελατών και 1,9 φορές υψηλότερη μέση αξία παραγγελιών.
   Οι κορυφαίες ψηφιακές εταιρείες έχουν, επίσης, 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν αύξηση εσόδων και περιθωρίου κέρδους πάνω από τον κλάδο. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι καταναλωτές απαντούν ότι, παρά τη δυσμενή συγκυρία, είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να απολαύσουν μια πιο ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία: το 67% των καταναλωτών απαντά ότι είναι πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για μια εξαιρετική ψηφιακή εμπειρία.
   Η αυξανόμενη εστίαση των οικονομικών διευθυντών στον αυτοματισμό ως στρατηγική μετριασμού του πληθωρισμού ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα της έρευνας Finance Technology Innovations Survey της Gartner, η οποία ρώτησε τους χρηματοοικονομικούς ηγέτες σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια τους για συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες τα επόμενα δύο χρόνια.
   Τα δεδομένα έδειξαν προγραμματισμένη αύξηση των επενδύσεων σε ρομποτική αυτοματοποίηση διεργασιών (RPA), αυτοματοποίηση αναφορών και εξόρυξη διεργασιών, τεχνολογίες κρίσιμες για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών ρουτίνας και την απελευθέρωση του προσωπικού, ώστε να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες υψηλότερης αξίας και αυξημένη παραγωγικότητα.
   Read more...

   145 • 0

  15. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Ρεύμα από ηλιακή ενέργεια με φωτοβολταϊκά στις στέγες αναζητά η Ευρώπη σε μια περίοδο που προωθείται η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και η στροφή στην πράσινη μετάβαση γενικότερα. 
   Η Κομισιόν παρουσίασε μέσα στον Μάιο το σχέδιο Repower EU, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η μέγιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Στόχος των Βρυξελλών είναι τα φωτοβολταϊκά να φτάσουν ακόμη και στο 25% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.
   Στην πλήρη αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου ηλιακού δυναμικού στρέφεται και η Ελλάδα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να τονίζει την Τρίτη στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πως έως το τέλος του έτους το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας θα υπερβεί το 50%, από 43% το 2021.
   Φωτοβολταϊκά σε στέγες, πάρκιγνκ και αποθήκες
   Σε αυτό το πλαίσιο τρέχει από τον Μάρτιο το νέο «φωτοβολταϊκά στη στέγη».  Μέσω του προγράμματος, οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος μέγιστης ισχύος έως 6 kWp στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα διασυνδεδεμένα με την ηπειρωτική χώρα νησιά και την Κρήτη και έως 3 kWp για τα λοιπά μη διασυνδεδεμένα νησιά.
   Το ΦΒ σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Επιπλέον επιτρέπεται η εγκατάσταση επί εδάφους (π.χ. σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου) το οποίο τοποθετείται σε σταθερές βάσεις ή σε συστήματα ηλιακής ιχνηλάτησης (trackers).
   Οι βοηθητικοί χώροι πρέπει να βρίσκονται εντός του ιδίου οικοπέδου, όπου και το κυρίως κτίριο, άλλως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοιοι. Φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί και σε εξοχική κατοικία με τον αριθμό της παροχής του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Ενα ΦΒ σύστημα 6kW, καλύπτει μια επιφάνεια περίπου 40 τ.μ.
   Δικαίωμα συμμετοχής και οι ενοικιαστές 
   Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. Όσον αφορά τις πολυκατοικίες, αναγκαία προϋπόθεση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο από ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή είναι η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.
   Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενεργού παροχής ρεύματος Χαμηλής Τάσης οικιακής χρήσης στο όνομα του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση μέρος των θερμικών αναγκών του κτιρίου σε ζεστό νερό να καλύπτεται από χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα, ηλιοθερμικών, κ.λπ.).
   Για τη σύνδεση του ΦΒ συστήματος εγκαθίσταται ηλεκτρονικός μετρητής ενώ στην υφιστάμενη παροχή κατανάλωσης αν υπάρχει ηλεκτρομηχανικός μετρητής αντικαθίσταται με ηλεκτρονικό.
   Κόστος 
   Το κόστος της εγκατάστασης ανέρχεται σε περίπου 8.000€ με 9.000€, με παράγοντες της αγοράς να αναφέρουν στην «Η» πως λόγω των ανατιμήσεων που έχουν σημειώσει οι τιμές των πρώτων υλών το τελευταίο 6μηνο το τελικό κόστος θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα στα 10.000€. 
   Στα έξοδα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα κόστη σύνδεσης που είναι:
   400 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ έως 5 kWp 500 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον δεν απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου 800 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου. Οφέλη
   Όπως αναφέρει ο διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Μοφρίδης στην «Η», από ένα ΦΒ σύστημα 6 κιλοβάτ παράγονται 8.500-9.500 kWh ενώ η ετήσια κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού ανέρχεται σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ σε 4.500 kWh. 
   Η σύμβαση για την πώληση της ενέργειας προβλέπει αποζημίωση 87 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή 8,7 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα. Με βάση τα παραπάνω τα ετήσια έσοδα ανέρχονται από 740 ευρώ έως 783 ευρώ το χρόνο και 14.800€ έως 15.600€ σε βάθος εικοσιετίας. Συνεπώς η επένδυση καλύπτεται μέσα σε δέκα χρόνια ενώ προκύπτει και ένα κέρδος από 5.000 έως 6.000€ για τα επόμενα δέκα της σύμβασης. 
   Το νέο πρόγραμμα αφορά οικονομικό συμψηφισμό που αποδίδει στον καταναλωτή το 100% της παραγόμενης ενέργειας. Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας από το ΦΒ σύστημα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη καταμέτρηση της ενέργειας που καταναλώνεται. Η πληρωμή όμως της παραγόμενης ενέργειας γίνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος και όχι στον έναντι λογαριασμό.
   Η ενεργειακή ακρίβεια δημιουργεί ενστάσεις για τα κέρδη του προγράμματος
   Πηγές της αγοράς επισημαίνουν στην «Η» ότι δημιουργούνται αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι επωφελές να εγκατασταθεί ένα ΦΒ σύστημα που αφορά οικονομικό συμψηφισμό αυτή την περίοδο, καθώς οι τιμές του ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές είναι στα ύψη.
   Η μέση τιμή της λιανικής τον Μάιο διαμορφώθηκε σε 23,77 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα σημειώνοντας αύξηση 13% σε σχέση με τον Απρίλιο(0,21€/kWh), τιμή  3 φορές περίπου πιο ψηλά από την κλειδωμένη ταρίφα των 0,087€/kWh που εισπράτει όποιος έχει ΦΒ σύστημα στη στέγη με το νέο πρόγραμμα.
   Ωστόσο η παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την κατανάλωση ενώ με το σχέδιο για φθηνό ρεύμα που βάζει μπροστά από 1η Ιουλίου η κυβέρνηση που θα ρίξει τις τιμές της λιανικής στα 15 με 16 λεπτά της κιλοβατώρα, με τον οικονομικό συμψηφισμό θα παράγονται οικονομικά οφέλη που θα καλύπτουν σχεδόν το 1/2 της κατανάλωσης.
   Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως αυτή την περίοδο με τα φουσκωμένα τιμολόγια ρεύματος είναι μεγαλύτερα τα οφέλη από το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη με ενεργειακό συμψηφισμό(net-metering) που τρέχει παράλληλα, μέσω του οποίου συμψηφίζεται η κατανάλωση με την παραγόμενη ενέργεια. Όπως αναφέρουν, η παραγόμενη ενέργεια καλύπτει στο 100% της κατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν μόνο τις λοιπές χρεώσεις που βλέπουν στους λογαριασμούς τους και όχι την κατανάλωση για την οποία έχει γίνει συμψηφισμός με την παραγόμενη ενέργεια και έτσι καταργείται επί της ουσίας για αυτές τις περιπτώσεις και η ρήτρα αναπροσαρμογής. 
   Η παραγωγή από ένα τέτοιο σύστημα που η μέγιστη ισχύς του μπορεί να φτάσει και τα 10kW είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την κατανάλωση και μέσω αυτού του προγράμματος η πλεονάζουσα ενέργεια διαχέεται στο δίκτυο και δεν επωφελείται από αυτή ο καταναλωτής. 
   Στα σκαριά νέα προγράμματα
   Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν στην «Η» πως στα σκαριά είναι και νέα προγράμματα φωτοβολταϊκά στη στέγη σε κατοικίες και επιχειρήσεις τα οποπία θα συνδυάζονται με αποθηκευτικά συστήματα(μπαταρίες). Τα προγράμματα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το REPowerEU, όπως έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, με την τελική έγκριση από την Κομισιόν να τοποθετείται χρονικά μέσα στο επόμενο έτος.
   Κεντρικός πυλώνας χρηματοδότησης στο σχέδιο Repower EU για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν, είναι τα αδιάθετα δάνεια ύψους 225 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
   Διαδικασία υποβολής αίτησης
   Οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη που αφορά οικονομικό συμψηφισμό, γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ. 
   Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, προς το παρόν δεν υποβάλλονται νέες αιτήσεις σύνδεσης για τις Διασυνδεδεμένες Κυκλάδες (σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος) και τη νήσο Κρήτη, των οποίων η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής θα εκκινήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.
   Η αρμόδια Περιοχή του ΔΕΔΔΗΕ εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος εξετάζει τη δυνατότητα σύνδεσης του ΦΒ συστήματος και αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά, σε περίπτωση αποδοχής της σύνδεσης τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία αναγράφεται το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης και ο χρόνος υλοποίησης αυτών, ενώ σε περίπτωση απόρριψης της σύνδεσης έγγραφη ενημέρωση για τους λόγους απόρριψης.
   Σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος από τον ΔΕΔΔΗΕ η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου άρχεται από την ημερομηνία αποστολής της Σύμβασης Σύνδεσης.
   Ο ενδιαφερόμενος οφείλει εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία αποστολής της Σύμβασης Σύνδεσης να καταβάλλει τη σχετική δαπάνη, να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης και να την αποστείλει στην αρμόδια Περιοχή του ΔΕΔΔΗΕ ηλεκτρονικά, αλλιώς με την πάροδο των εξήντα (60) ημερών αίρεται αυτοδικαίως η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου και η προτεινόμενη Σύμβαση Σύνδεσης δεν ισχύει.
   Από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Σύνδεσης ο Παραγωγός υποχρεούται να ενεργοποιήσει τη σύνδεση του ΦΒ συστήματος με το Δίκτυο εντός δώδεκα (12) μηνών εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ ή εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών εφόσον απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ.
   Read more...

   4398 • 1

  16. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο νέο αναπτυξιακό πλαίσιο της χώρας, με κεντρικό άξονα σχεδιασμού την επίτευξη του Στόχου Πολιτικής 2 του ΕΣΠΑ 2021-2027, που αφορά σε μια πιο πράσινη Ευρώπη.
   Ο σημαντικός αυτός στόχος θα επιτευχθεί με την  προώθηση της Δίκαιης Μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, «πράσινων» και «γαλάζιων» επενδύσεων, πολιτικών κυκλικής οικονομίας, προσαρμογής της πο9λιτικής και των δράσεων στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στην πρόληψη και διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων.
   Στους άξονες προτεραιότητας του προγράμματος εντάσσονται, η Ενεργειακή απόδοση, η διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ, οι Ενεργειακές Υποδομές, η Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η Αστική αναζωογόνηση, η Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, η Μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η. Προστασία της Βιοποικιλότητας και τέλος, η Τεχνική Βοήθεια.
   Σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα πρέπει να αποτελέσει οριζόντια απαίτηση κατά τις διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027.
   Προκειμένου να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, η Αρχή Σχεδιασμού, οφείλει να διασφαλίζει ότι οι δράσεις του προγράμματος θα χαρακτηρίζονται από επαρκή περιβαλλοντική συμβατότητα, όπως και θα λαμβάνεται υπόψη ο εθνικός κλιματικός νόμος, καθώς και οι περιφερειακές και εθνικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την κλιματική αλλαγή, αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργιας έχει λάβει μέριμνα ώστε κατά την εφαρμογή του το πρόγραμμα, να συνοδεύεται από σύστημα καταγραφής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων που θα καταγράφονται κατά την επιχειρησιακή παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματος, να πραγματοποιείται με ευθύνη της Αρχής Σχεδιασμού.
   Η συλλογή και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων θα πραγματοποιείται στην αρχή κάθε έτους από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος και τα αποτελέσματα θα αποτυπώνονται σε έκθεση περιβαλλοντικής παρακολούθησης, η οποία θα δημοσιοποιείται με ανάρτησή της στο διαδικτυακό τόπο της Αρχής Σχεδιασμού, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να εκφράσει τις απόψεις του για το περιεχόμενο της έκθεσης.
   Read more...

   383 • 0

  17. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Αποφασίζουμε την υπαγωγή στο Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» των Ωφελούμενων που περιλαμβάνονται στον συνημμένο πίνακα 2 του Παραρτήματος, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Απόφασης.
   Το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως αυτά καταγράφονται στον Πίνακα 1 του συνημμένου Παραρτήματος. Η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη των πράξεων ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί, δεν θα υπερβεί την εκχωρημένη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη της κατηγορίας πράξεων, όπως εκάστοτε ισχύει.
   Με την παρούσα απόφαση υπάγονται 11 Ωφελούμενοι, με επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων ύψους 193.687,12 € και συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό ύψους 208.614,59 €, οι αιτήσεις των οποίων περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2 του Παραρτήματος, που συνιστά αναπόσπαστο μέρος της παρούσης.
   Οι Ωφελούμενοι έχουν την υποχρέωση να ενημερώνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ (https://exoikonomo2020.gov.gr) σχετικά με την υπαγωγή της αίτησης τους στο Πρόγραμμα από το Δικαιούχο και να αποδεχθούν ηλεκτρονικά την Απόφαση Υπαγωγής κατά τα σχετικώς οριζόμενα στο Κεφάλαιο 6.2 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος. Επισημαίνεται ότι οι Ωφελούμενοι θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής επιστολής υπαγωγής της αίτησής τους, η οποία περιλαμβάνει σαφή και αναλυτική περιγραφή του προς εκτέλεση έργου, του χρονοδιαγράμματος υλοποίησής του, του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού και του ποσοστού επιχορήγησης (απόσπασμα απόφασης υπαγωγής) πριν αποδεχθούν ηλεκτρονικά την Απόφαση Υπαγωγής, καθώς ο Δικαιούχος, βάσει των δικαιολογητικών που έχουν προσκομισθεί/ αναρτηθεί από τους Ωφελούμενους, θα διενεργήσει σε επόμενο στάδιο (και σε κάθε περίπτωση πριν την καταβολή των προβλεπόμενων κινήτρων)
   τους απαραίτητους ελέγχους για τη διαπίστωση της τήρησης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων του Προγράμματος. Σε περίπτωση που κατά την ανωτέρω διαδικασία προκύψει ότι δεν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος, όπως αυτός ισχύει, ο Δικαιούχος προβαίνει σε ανάκληση της απόφασης υπαγωγής, της παραγράφου 8.2, κατά το μέρος που αφορά στις εν λόγω αιτήσεις και ενημερώνει μέσω του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων τους ενδιαφερόμενους. 
   Αναλυτικά η απόφαση υπαγωγής εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/Ρ79Ι46ΨΧΨΖ-ΕΨΒ
   Read more...

   537 • 0

  18. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Με στόχο την υποστήριξη των χρηστών (Ωφελούμενοι, Σύμβουλοι, Προμηθευτές, κλπ) στο έργο τους και την όσο το δυνατό πληρέστερη υποβολή των αιτήσεων προς αξιολόγηση (δήλωση πιστοποίησης εργασιών), σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκε στην ενότητα «Εγχειρίδια» της ιστοσελίδας του Προγράμματος, τεύχος με Οδηγίες για την πληρότητα των Αιτήσεων που υποβάλλονται προς έλεγχο τελικής εκταμίευσης.
   Ο οδηγός: https://exoikonomo2020.gov.gr/documents/10182/0/Οδηγίες+Πληρότητας+ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ+final+v1.pdf/dd139819-9bf6-4e05-b537-7889d903ef9c
   Read more...

   1070 • 0

  19. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Τρία νέα έργα ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.
   Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Υπουργός  Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, o Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Άκης Σκέρτσος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργος Καραγιάννης.
   Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
   Πρόκειται για τα έργα:
   Α. «Λειτουργία και συντήρηση του Δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ»
   Το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, με αναθέτουσα αρχή την Αττικό Μετρό Α.Ε., αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις κυκλοφοριακές δυσκολίες και να αναβαθμίσει τις υποδομές των δημόσιων μεταφορών της πόλης μειώνοντας τα επίπεδα ρύπων. Επίσης, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.  
   Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίση της τοπικής οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
   Β. «Αξιοποίηση και Ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου (Ε.Γ.Λ). με ΣΔΙΤ»
   Το έργο αξιοποίησης του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό. Με το εν λόγω έργο, εξοικονομούνται ενεργειακοί πόροι, εξυπηρετούνται κοινωφελείς ανάγκες με τη δημιουργία Μουσείου, Μουσικού Σχολείου, βρεφονηπιακού σταθμού κλπ ενώ αξιοποιείται πλήρως το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό με τουριστικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης, εκθεσιακό χώρο κλπ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
   Γ. «Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών με ΣΔΙΤ»
   Το έργο αφορά στη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιρίων που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικών κτιρίων, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
   Read more...

   465 • 0

  20. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Ξεκινάει από τις 20/5/2022 η δυνατότητα υποβολής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για τις "Καταρχήν Επιλέξιμες" αιτήσεις διαμερισμάτων και μονοκατοικιών. Η υποβολή της ΗΤΚ μπορεί να γίνει έως και τις 19/7/2022.
   Για τις Ειδικές Περιπτώσεις όπως αυτές περιγράφονται στον Οδηγό του Προγράμματος καθώς και τις Πρόσφατες Αποκτήσεις, η διαδικασία υποβολής θα ξεκινήσει μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών.
   Read more...

   1454 • 3

  21. Χρηματοδοτήσεις

   Engineer

   Ύστερα από σχετικά αιτήματα Ο.Τ.Α. και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δήμων, το Πράσινο Ταμείο ανακοινώνει νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχετικών προτάσεων χρηματοδότησης Σχεδίων Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) από τους δυνητικούς δικαιούχους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του φορέα μας θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00.(Σ.Α.Π.) από τους δυνητικούς δικαιούχους.
   Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πράσινου Ταμείου θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00.
   Read more...

   170 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.