Ίδια παράταση δίνεται στις αιτήσεις που έχουν υπαχθεί πριν τις 27 Ιουνίου 2023 εφόσον έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων σε αναδόχους για την κατασκευή των έργων.
-
1057 ειδήσεις in this category
-
Χρηματοδοτήσεις
Παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, δίνεται για τις αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», που έχουν υπαχθεί μετά τις 27 Ιουνίου 2023 και η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών λήγει έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2025.
Ίδια παράταση δίνεται στις αιτήσεις που έχουν υπαχθεί πριν τις 27 Ιουνίου 2023 εφόσον έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων σε αναδόχους για την κατασκευή των έργων.
-
Χρηματοδοτήσεις
Μετά την ολοκλήρωση υποβολής των 192.226 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο Πρόγραμμα άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για την εγγραφή των προμηθευτών.
Σύμφωνα με τον οδηγό του Προγράμματος και τις οδηγίες του ΥΠΕΝ η συμμετοχή στο Πρόγραμμα επιτρέπεται εφόσον δραστηριοποιείστε στο λιανικό εμπόριο ηλιακών θερμοσιφώνων, συστημάτων αντλίας θερμότητας θέρμανσης ή άλλων συναφών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως ορίζονται στην παράγραφο 5.3 του Οδηγού του Προγράμματος.
Οι προμηθευτές υποβάλλουν αιτήσεις έως τη λήξη των αγορών του Προγράμματος.
Όλοι οι προμηθευτές που διαθέτουν σχετική δραστηριότητα στην Ελλάδα μπορούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα και να διαθέτουν προς πώληση τα επιδοτούμενα προϊόντα τους, εφόσον συμμορφώνονται με κάποιες βασικές προϋποθέσεις και όρους του Προγράμματος.
Προκειμένου να συμμετάσχετε, θα πρέπει να υποβάλετε Αίτηση Συμμετοχής στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Προμηθευτών του Προγράμματος, η οποία είναι απαραίτητο να έχει εγκριθεί πριν ξεκινήσετε να πουλάτε επιδοτούμενο εξοπλισμό σε ωφελούμενους του Προγράμματος.
Οι ειδικοί όροι και τα βήματα για την έγκριση της συμμετοχής σας στο Πρόγραμμα περιγράφονται αναλυτικά στο Κεφάλαιο 5 του Οδηγού του Προγράμματος.
Εγγραφή Προμηθευτών:
Πλατφόρμα: https://suppliers-allazosistimathermansis-thermosifona.gov.gr/go-beyond/login
Σχετικά Αρχεία:
Υπεύθυνη Δήλωση Νόμιμου Εκπροσώπου ΔΙΚ1
Υπεύθυνη Δήλωση Πιστοποίησης Εξοπλισμού
User Manual Προμηθευτών
Πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Το Πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες ή/και με σύστημα αντλίας θερμότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Την επιδότηση αγοράς νέου ηλιακού́ θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας (Επιλέξιμος Εξοπλισμός Κατηγορίας Α).
- Την επιδότηση αγοράς νέου συστήματος αντλίας θερμότητας θέρμανσης (συμπεριλαμβάνεται η εξωτερική μονάδα, fan coil, σωληνώσεις) (Επιλέξιμος Εξοπλισμός Κατηγορίας Β).
- Την επιδότηση της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, κόστος τοποθέτησης, αναλώσιμα, εξαρτήματα, smart system (χρονοδιακόπτης) κλπ.) (Επιλέξιμη Δαπάνη των Κατηγοριών Α και Β).
Πρόγραμμα «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»
Χρηματοδότηση: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Παρουσίαση του προγράμματος: «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»
Οδηγός του προγράμματος: Προκήρυξη του Προγράμματος «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»
1η Τροποποίηση: «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Η 1η τροποποίηση του οδηγού του προγράμματος
Πλατφόρμα: https://allazosistimathermansis-thermosifona.gov.gr/
Οδηγός Προγράμματος
Οδηγός Προγράμματος 1η Τροποποίηση Οδηγού
Χρήσιμα Αρχεία
Συχνές Ερωτήσεις Βεβαίωση Εγκατάστασης
Υπόδειγμα Υπεύθυνης Δήλωσης Συναίνεση Ιδιοκτήτη
Πρότυπο ΥΔ DE Minimis
Οδηγίες επικοινωνίας_Αλλάζω σύστημα θέρμανσης
Συχνές Ερωτήσεις v2
Υπεύθυνη Δήλωση Νόμιμου Εκπροσώπου ΔΙΚ1
Υπεύθυνη Δήλωση Πιστοποίησης Εξοπλισμού
User Manual Προμηθευτών
-
Χρηματοδοτήσεις
Σε μια αναβίωση από το παρελθόν αλλά με πιο σύγχρονα εργαλεία όπως αυτό των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου προχωρά το υπουργείο Τουρισμού δρομολογώντας την αξιοποίηση των κτιρίων των εκπαιδευτικών μονάδων τα οποία διαθέτουν άδεια δόμησης ξενοδοχείου. Στόχος η αναβάθμιση της λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε «ο τουρισμός να γίνει ελκυστικός τομέας και επιλογή καριέρας για τους Έλληνες».
Η αρχή θα γίνει από τις σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) στις περιοχές της Αναβύσσου, της Περαίας Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης (Κοκκίνη Χάνι), όπου στεγάζονται σε πρώην ξενοδοχεία Ξενία, τα οποία βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου Τουρισμού.
Οι σχετικοί επιμέρους όροι για το μοντέλο που θα ακολουθεί, τη μίσθωση και τις υποχρεώσεις των μερών θα εξειδικευθούν σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών που θα υπογραφεί το προσεχές διάστημα, περιλαμβάνοντας μακροχρόνια παραχώρηση ενδεχομένως 99 ετών. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο προωθείται η δημιουργία «ολοκληρωμένων μοντέλων συνύπαρξης ξενοδοχείων και εκπαιδευτικών μονάδων, εμπνευσμένα από το ελβετικό μοντέλο», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, όπου θα συνυπάρχουν ξενοδοχεία με εκπαιδευτικές μονάδες.
Η αξιοποίηση των ακινήτων των σχολών θα γίνει με μακροχρόνιες συμβάσεις μισθώσεως που θα προκύψουν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, με υποχρέωση των μισθωτών για αναβάθμιση των κτιρίων ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις αυτές κατά την διάρκεια της σύμβασης. Σήμερα τα τρία ΣΑΕΚ Αναβύσσου, Περαίας και Ηρακλείου λειτουργούν μόνο ως εκπαιδευτήρια και θα αναβιώσουν μέσα από τις προωθούμενες ΣΔΙΤ.
Η προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας των λοιπών εκπαιδευτηρίων του Υπουργείου θα συντελεστεί και με χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και ΕΣΠΑ αλλά και συμπράξεων με ιδιώτες . Προγραμματίζεται ήδη η ενεργειακή αναβάθμιση σε μονάδες όπως η ΣΑΕΚ Γαλαξιδίου και σχεδιάζεται νέα εκπαιδευτική μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, μέσω της υπογραφής συμφωνίας με τον οικείο Δήμο, για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης.
Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων το εκπαιδευτικό σκέλος των σχολών παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού. Η κίνηση αυτή από πλευράς του υπουργείου έρχεται σε μία συγκυρία όπου (και) ο τουρισμός αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό με 1 στις 5 θέσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία να παραμένει κενή σύμφωνα και με την τελευταία έρευνα για το 2024 από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων -ΙΤΕΠ, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ιστορικό
Πίσω στο παρελθόν, ο θεσμός των ΞΕΝΙΑ ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού δημιουργώντας πάνω από 40 ξενοδοχειακές μονάδες σε μοναδικά σημεία ανα την Ελλάδα, με ιδιαίτερο σχεδιασμό, μοναδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και και σπουδαίες «υπογραφές» όπως αυτή του αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη. Στην πορεία δημιουργήθηκαν, με βάση και το ελβετικό μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης, και τα ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ τα οποία εκτός από ξενοδοχεία λειτουργούσαν ταυτόχρονα και ως εκπαιδευτήρια εκπαιδεύοντας σπουδαστές. Ενδεικτικά στην Περαία Θεσσαλονίκης το 1978 δημιουργήθηκε το «ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ» αποκλειστικά για τις ανάγκες της Σχολής Τουριστικών Επαγγγελμάτων Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα πρότυπα των ξενοδοχείων «ΞΕΝΙΑ». Το καλοκαίρι λειτουργούσε ως ξενοδοχείο Β’ κατηγορίας (3*), δυναμικότητας 77 δωματίων και τον υπόλοιπο χρόνο ως πρότυπο εκπαιδευτήριο, όπου έμεναν στα δωμάτια ως οικότροφοι οι σπουδαστές. Η εκπαίδευση ήταν διετής και αφορούσε αρχικά αποφοίτους δημοτικού και εξατάξιου γυμνασίου και στην συνέχεια αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακολουθώντας πάντα τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας.
-
Χρηματοδοτήσεις
Ξεκίνησε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσεις, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, για τη χορήγηση επιδότησης, που αφορά στις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Δεκέμβριο του έτους 2024 και Ιανουάριο και Φεβρουάριο του έτους 2025.
Η πλατφόρμα https://power4business.deddie.gr ενεργοποιείται σε συνέχεια υπογραφής και έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ (ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/49043/1893/07-05-2025/ΦΕΚ Β’ 2212/07.05.2025).
Η πλατφόρμα υποβολής των σχετικών αιτημάτων θα παραμείνει ανοικτή για ένα μήνα, έως και την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025.
Υπενθυμίζονται τα εξής:
– Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με επιχειρηματική δραστηριότητα και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εμπορικής/γενικής ή βιομηχανικής χρήσης με ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 (Κωδικός 047 του Εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) μικρότερο ή ίσο των δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000 €), εξαιρουμένων βάσει του Κανονισμού De minimis όσων δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων ή/και προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει:
Να έχουν γνωστοποιήσει τόσο στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους. Για τους μήνες Δεκέμβριο του έτους 2024, Ιανουάριο και Φεβρουάριο του έτους 2025 να ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα. Να μην υπάρχει ιστορικό διαπιστωμένης ρευματοκλοπής σε καμία παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένη με τον ΑΦΜ τους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, για την οποία εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, που απορρέουν από τον διακανονισμό τους. Κατηγορίες δικαιούχων, σύμφωνα με το ύψος των ακαθάριστων εσόδων φορολογικού έτους 2023 ή τον κύριο ΚΑΔ
Οι δικαιούχοι της επιδότησης χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, αναλόγως του ύψους των ακαθαρίστων εσόδων για το φορολογικό έτος 2023 ή του κύριου ΚΑΔ της επιχείρησης, όπως αυτός έχει δηλωθεί στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ, έως την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.
Στην Α΄ κατηγορία ανήκουν νομικά ή φυσικά πρόσωπα με ετήσια ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 (Κωδικός 047 του Εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) μικρότερα ή ίσα των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €). Στην Α΄ κατηγορία τεκμαίρεται ότι ανήκουν και οι νέες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν παρουσιάζουν ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 και εφόσον υπάρχουν πιστοποιημένες καταμετρήσεις της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον αρμόδιο διαχειριστή. Στη Β΄ κατηγορία ανήκουν νομικά ή φυσικά πρόσωπα με ετήσια ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 (Κωδικός 047 του Εντύπου Ε3) μεγαλύτερα των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €) και μικρότερα ή ίσα του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 €). Στη Γ΄ κατηγορία ανήκουν νομικά ή φυσικά πρόσωπα με ετήσια ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 μεγαλύτερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 €) και μικρότερα ή ίσα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000 €). Στη Δ΄ κατηγορία ανήκουν νομικά ή φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν κύριο ΚΑΔ 10.71 και 10.72 (Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής και παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων, παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής, αντίστοιχα) ή έχουν κύριο ΚΑΔ 96.01 (Πλύσιμο και στεγνό καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων), ανεξαρτήτως των ετήσιων ακαθαρίστων εσόδων τους, έως του ορίου των δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000 €) κατά το φορολογικό έτος 2023. Σχετικά με το ύψος της επιδότησης, ισχύουν τα εξής:
Για τους δικαιούχους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας της Α΄ κατηγορίας, η μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh), ήτοι σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της ωφελούμενης επιχείρησης. Για τους δικαιούχους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας της Β΄κατηγορίας, η μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh), ήτοι σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της ωφελούμενης επιχείρησης. Για τους δικαιούχους καταναλωτές της Γ΄ κατηγορίας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh), ήτοι σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 60% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της ωφελούμενης επιχείρησης. Για τους δικαιούχους καταναλωτές της Δ΄ κατηγορίας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh), ήτοι σε 0,04 €/kWh και εφαρμόζεται στο 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της ωφελούμενης επιχείρησης. Διαδικασία υποβολής αίτησης
Η αίτηση υποβάλλεται από τους δικαιούχους με κωδικούς πρόσβασης της επιχείρησης στις φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην ειδική διαδικτυακή πύλη του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (https://power4business.deddie.gr). Οι αιτούντες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα της επιχείρησης, χρησιμοποιώντας τους εταιρικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet. Για τον σκοπό αυτό, κατ’ αρχάς παρέχουν τη συναίνεσή τους για την επεξεργασία των αναγκαίων δεδομένων στο πλαίσιο υποβολής, ελέγχου και έγκρισης της αίτησης επιδότησης και δηλώνουν ότι έχουν λάβει γνώση και συμμορφώνονται με τους όρους και τις διαδικασίες του μέτρου.
Βήμα – Βήμα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων
-
Χρηματοδοτήσεις
Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ https://www.power4business.deddie.gr για την υποβολή αιτήσεων στήριξης των επιχειρήσεων για το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που κατέβαλαν κατά την περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025.
Η πλατφόρμα, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Ιουνίου και θα εμφανίζει στους ενδιαφερόμενους άμεσα το ύψος της επιδότησης που δικαιούνται αντλώντας στοιχεία από την ΑΑΔΕ.
Κατάργηση κλιμακίων στις χρεώσεις ρεύματος εισηγείται η ΡΑΑΕΥ
Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν σε περισσότερες από 1 εκατ. επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, και στόχος είναι οι επιδοτήσεις να φανούν στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων έως το τέλος Ιουνίου. Η επιδότηση θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι ή εκκαθαριστικούς, οι οποίοι εκδίδονται από την έναρξη ισχύος της παρούσας και εφεξής.
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση
Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της επιδότησης.
1. Η 1η ομάδα αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €0 έως €500.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 100% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.
2. Η 2η ομάδα αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €500.000,01 έως €1.000.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 80% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.
3. Η 3η ομάδα αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €1.000.000,01 έως €10.000.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 60% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.
Επιπλέον, ενεργοβόρες επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε 11.000) όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και καθαριστήρια θα λάβουν επιδοτήσεις 0,04 €/kWh, για το 100% της κατανάλωσης ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους. Πρόκειται συγκεκριμένα για επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 10.71 και 10.72 (Αρτοποιία παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής και Παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής, αντίστοιχα) ή κύριο ΚΑΔ 96.01 (Πλύσιμο και (στεγνό) καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων).
Για νέες συνδέσεις, εφόσον αυτές έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι και την 28 Φεβρουαρίου 2025 οι επιδοτήσεις υπολογίζονται βάσει πιστοποιημένων καταμετρήσεων με αναλογία ημερών. Ενώ για νέες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν παρουσιάζουν ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 και εφόσον υπάρχουν πιστοποιημένες καταμετρήσεις της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον αρμόδιο διαχειριστή, αυτές τεκμαίρεται ότι ανήκουν στην Α κατηγορία.
Καμία επιδότηση δεν θα λάβουν οι επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε διαπιστωμένη ρευματοκλοπή, και τα κονδύλια που θα ελάμβαναν (περίπου 3 εκατ. ευρώ) θα προστεθούν στις επιδοτήσεις των υπόλοιπων. Επίσης δεν θα λάβουν επιδότηση όσες επιχειρήσεις είχαν συμβόλαια με σταθερά τιμολόγια
Η πλατφόρμα στον ΔΕΔΔΗΕ
Οι αιτούντες θα μπαίνουν από τη Δευτέρα στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ όπου θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα της επιχείρησης με τους κωδικούς (username & password) πρόσβασης στις φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (πληροφοριακό σύστημα taxis-net). Με βάση τα δεδομένα που επιστρέφονται από το taxis-net, θα ελέγχεται αν ο χρήστης είναι νομικό ή φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και αν ο πρωτεύων ΚΑΔ (Κωδικός Δραστηριότητας) της συμπεριλαμβάνεται στους κανόνες επιλεξιμότητας και επιδότησης. Αν η ταυτοποίηση είναι ολοκληρωμένη και θετική ως προς τα παραπάνω δύο ζητούμενα, τότε θα επιτρέπεται η είσοδος, διαφορετικά θα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα.
Εάν στον ΑΦΜ δεν βρεθεί καμία συνδεδεμένη παροχή που ήταν ενεργή εντός Δεκεμβρίου 2024 - Φεβρουαρίου 2025, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα που δεν επιτρέπει την είσοδο στην πλατφόρμα. Σε περίπτωση που η ταυτοποίηση είναι ολοκληρωμένη, τότε, στη συνέχεια, η αιτούσα επιχείρηση θα επιλέγει τον/τους αριθμό/-ούς παροχής για τον/τους οποίο/-ους θέλει να υποβάλει αίτημα επιδότησης. Οι αριθμοί παροχής που θα εμφανίζει το σύστημα θα πρέπει να είναι ενεργές παροχές ή να ήταν ενεργές έστω για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός της περιόδου επιδότησης, με χρήση εμπορική ή βιομηχανική.
Διευκρινίζεται τέλος ότι η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων της επιδότησης δεν επηρεάζει τη χορήγησή της. Επομένως, οι αιτούντες με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα λάβουν κανονικά στους λογαριασμούς τους την ενίσχυση που αφορά στην περίοδο επιδότησης, εφόσον καταστούν δικαιούχοι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/oikonomia/anoigei-i-platforma-gia-epiheiriseis-gia-epidotisi-sto-reyma">Ρεύμα: Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων επιδότησης για τις επιχειρήσεις -Οι τρεις κατηγορίες - iefimerida.gr</a></p>
-
Χρηματοδοτήσεις
Να λάβουν επιδότηση και τα 192.226 νοικοκυριά που αιτήθηκαν τόσο την αντικατάσταση του ηλεκτρικού τους θερμοσίφωνα με ηλιακό όσο και την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου».
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το ΥΠΕΝ σε αυτή τη φάση βρίσκεται στην αναζήτηση έξτρα πόρων, πέραν των 223,2 εκατ. ευρώ που έχει διασφαλίσει για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», προκειμένου να επιτύχει την ένταξη όλων όσοι συμμετείχαν. Στο πλαίσιο αυτό, το πιο πιθανό σενάριο είναι το κονδύλι να βρεθεί και μάλιστα άμεσα, για να μπορέσουν οι πολίτες να προχωρήσουν στην εξαργύρωση των vouchers.
Ανακατανομή
Το έξτρα κονδύλι εκτιμάται ότι θα βρεθεί, καθώς θα γίνει ανακατανομή πόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης από έργα που είτε δεν προκηρύχθηκαν ακόμα είτε στην πράξη «κόλλησαν» και δεν μπήκαν έγκαιρα σε τροχιά υλοποίησης (έγιναν προσφυγές κ.τ.λ.).
Αν όλα εξελιχθούν όπως δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ακολουθήσει η έκδοση των vouchers, μέσω των οποίων όλα τα νοικοκυριά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σε συνεννόηση με τα συνεργαζόμενα καταστήματα, θα προχωρήσουν στην προμήθεια και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και ηλιακών θερμοσιφώνων.
Εκτιμάται ότι από το σύνολο των αιτήσεων (192.226) θα γίνονταν δεκτές οι 108.090. Αρα, με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, θα μπορέσουν να επωφεληθούν επιπλέον 84.136 νοικοκυριά. Ειδικότερα, για την αλλαγή θερμοσίφωνα θα γίνονταν δεκτές 90.090 αιτήσεις (από 121.400), άρα θα ενταχθούν επιπλέον 31.310, ενώ για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας θα δίνονταν έγκριση σε 18.000 αιτήσεις, ενώ με τον νέο προϋπολογισμό θα ενταχθούν επιπλέον 52.826 νοικοκυριά (σύνολο αιτήσεων 70.826).
Απολογισμός
Τι έγινε, όμως, αναλυτικά, όσο το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» ήταν σε εξέλιξη; Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», συνολικά στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν 192.226 αιτήσεις. Από αυτές, οι 121.400 αφορούσαν την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό και οι 70.826 αφορούσαν την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας.
Οσον αφορά την επιδότηση που θα λάβουν οι πολίτες για τις αντλίες θερμότητας, η μέγιστη αξία επιταγής που θα προκύψει ανέρχεται στις 6.000 ευρώ και αντίστοιχα η μέγιστη αξία επιταγής για τους θερμοσίφωνες σε ευάλωτα νοικοκυριά είναι στα 1.020 ευρώ και για μη ευάλωτα στα 700 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 121.400 πολίτες που έκαναν αίτηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες, το 30% είναι ευάλωτα νοικοκυριά.
Μέσω του προγράμματος επιχορηγούνται η αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας σε ποσοστό 50%-60%, με το ακριβές ποσοστό να διαμορφώνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, η αγορά νέου συστήματος αντλίας θερμότητας σε ποσοστό 50% και η εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, κόστος τοποθέτησης, αναλώσιμα και εξαρτήματα κ.λπ.) σε ποσοστό 50%-60% (αναλόγως των εισοδηματικών κριτηρίων).
Εισοδηματικά κριτήρια
Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ατομικό και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60% στην περίπτωση του θερμοσίφωνα.
Από 5.000 και πάνω ατομικό εισόδημα και αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 50%.
Διευκρινίζεται πως στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και η επιδότηση είναι 50% για όλους τους δικαιούχους (όσο αφορά την αγορά του εξοπλισμού).
Μπλόκο
Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2023) ως κάτοικοι εξωτερικού.
Ο ωφελούμενος δεν δύναται να χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί και αιτηθεί χρηματοδότηση για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα ή/και συστήματος αντλίας θερμότητας από άλλο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εθνικών ή κοινοτικών πόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου και αρχικά θα ολοκληρωνόταν στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, δόθηκαν δύο παρατάσεις: η πρώτη ενός μήνα και μία ακόμα πέντε ημερών, ρίχνοντας και επίσημα την αυλαία στις 5 Μαΐου.
-
Χρηματοδοτήσεις
Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2119/Β'/05.05.2025) η «Χάρτα GReco Islands», με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις συγχρηματοδότησης έργων «GReco Islands» του άρθρου 21 του ν. 4936/2022 από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, θεσπίζεται σχετικό σήμα «GRecoISLAND» και περιγράφονται οι διαδικασίες και οι αρμόδιοι φορείς για την απονομή του.
Η πρωτοβουλία «GReco Islands», που προωθεί η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ -και αφορά σε 39 μικρά νησιά (100 έως 3.500 μόνιμων κατοίκων) των περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027- έχει σκοπό τον μετασχηματισμό των νησιών ως πρότυπο δίκαιης, ανθεκτικής στις κρίσεις και βιώσιμης ανάπτυξης και θέτει στο επίκεντρο την επιχειρηματικότητα, τη μετάβαση σε πιο «πράσινα», «έξυπνα» και ελκυστικά νησιά, ώστε καμία περιοχή από τις αναφερόμενες να μη μείνει πίσω στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.
Μετά τη δημοσίευση της Χάρτας, την ευθύνη του χωρικού σχεδιασμού τής πρωτοβουλίας αναλαμβάνουν οι δήμοι των εν λόγω νησιών, με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η αποστολή σχετικής πρόσκλησης προς τους δήμους των 39 μικρών νησιών που σε πρώτη φάση είναι εν δυνάμει υποψήφια GReco Islands, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην πρωτοβουλία και να εκπονήσουν τα Τοπικά Σχέδια Δράσης, που θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Για το θέμα αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε: «Σήμερα, με τη δημοσίευση της Χάρτας στο Φ.Ε.Κ., ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός της πρωτοβουλίας GReco Islands του ΕΣΠΑ, μιας πρωτοβουλίας για τα μικρά νησιά της χώρας μας, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς και όλα τα μέλη της Επιτροπής Καθοδήγησης, και ειδικά την πρόεδρο αυτής, γενική γραμματέα ΕΣΠΑ Βασιλική Παντελοπούλου, για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του κοινού μας οράματος για το βιώσιμο μέλλον των νησιών μας».
Χάρτα GReco Islands ΦΕΚ-Β-2119.pdf
-
Χρηματοδοτήσεις
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», έως τις 5 Μαϊου 2025. Ο λόγος είναι ότι η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, προκάλεσε καθυστέρηση στην υποβολή των αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διεύθυνση: https://allazosistimathermansis-thermosifona.gov.gr. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν τη νέα προθεσμία για την ορθή και έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 213.151.3753 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.). Ο Οδηγός του Προγράμματος, η τροποποίηση αυτού, καθώς και οι Συχνές Ερωτήσεις είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.
-
Χρηματοδοτήσεις
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει παράταση υποβολής αιτήσεων έως την 15η Μαΐου 2025, στα Προγράμματα «Φοίβος» και «Αθηνά».
Οι αιτήσεις για ένταξη στα Προγράμματα κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προσβάσιμης από τον σύνδεσμο https://exoikonomo-scholeia.gov.gr/.
Οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213.151.3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.). Οι Οδηγοί, καθώς και έγγραφα συχνών ερωτήσεων είναι διαθέσιμα στην κοινή ιστοσελίδα των δύο αυτών Προγραμμάτων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη στην παράταση με σκοπό τη διευκόλυνση των υποψήφιων δικαιούχων στην προσπάθεια συλλογής και ορθής υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών που προβλέπονται στους Οδηγούς των Προγραμμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι καλούνται να αξιοποιήσουν τη νέα προθεσμία, προχωρώντας στην υποβολή των προσωρινά αποθηκευμένων αιτήσεών τους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.
-
Χρηματοδοτήσεις
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει παράταση υποβολής αιτήσεων έως την 31η Μαΐου του 2025, στο Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης».
Το πρόγραμμα, μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας σε αντλιοστάσια των ΔΕΥΑ, στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στα αντλιοστάσια ύδρευσης ή/και αποχέτευσης τουλάχιστον κατά 20% και στη μείωση των ετήσιων εκπομπών CO₂ επίσης κατά 20%.
Οι αιτήσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσβάσιμης από τον σύνδεσμο: https://deya-repower.gov.gr/.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.). Ο Οδηγός του Προγράμματος, καθώς και νέα ανανεωμένη έκδοση συχνών ερωτήσεων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Προγράμματος.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη στην παράταση με σκοπό τη διευκόλυνση των υποψήφιων δικαιούχων στην προσπάθεια συλλογής και ορθής υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών που προβλέπεται στον οδηγό του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενες ΔΕΥΑ καλούνται να αξιοποιήσουν τη νέα προθεσμία, προχωρώντας στην υποβολή των αιτήσεών τους.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.
-
Χρηματοδοτήσεις
Σε 54.112 ανέρχονται οι υποβληθείσες αιτήσεις για το «Εξοικονοµώ 2025», το πρόγραµµα µε προϋπολογισµό ύψους 396,1 εκατ. ευρώ που αφορά την ενεργειακή αναβάθµιση κατοικιών και κτιρίων που χρησιµοποιούνται ως κύρια κατοικία. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», στα τελικά αποτελέσµατα για το πρόγραµµα του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν υποβληθεί 19.212 αιτήσεις από πληγέντες από φυσικές καταστροφές και σεισµόπληκτους, 6.680 από ευάλωτα νοικοκυριά και 7.366 από οικογένειες µε µέλος ΑµεΑ, προκειµένου να εξασφαλίσουν ποσοστά επιδότησης από 50%-100%, µε σκοπό την ενεργειακή αναβάθµιση των κατοικιών τους.
Πρόκειται για το πρόγραµµα-«κορωνίδα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναβάθµιση κατοικιών, που περιλαµβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη οικογενειών µε µέλος/µέλη ΑµεΑ, πληγέντες της Θεσσαλίας, σεισµόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, οικογένειες µε τέσσερα εξαρτώµενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά, τόσο µε τη µορφή αυξηµένου ποσοστού επιχορηγήσεων όσο και ειδικού προϋπολογισµού.
Εξοικονομώ 2025: Πότε θα ανακοινωθούν οι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα
Οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει ιδιοκτήτες ή µισθωτές µονοκατοικιών και µεµονωµένων διαµερισµάτων για την υπαγωγή τους στο πρόγραµµα χρηµατοδότησης και µεµονωµένα διαµερίσµατα βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, που πραγµατοποιείται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης ανά κατηγορία ωφελουµένων, δηλαδή αξιολόγησης της κάθε αίτησης στη βάση του κριτηρίου βαθµοηµερών θέρµανσης. Το πρόγραµµα προβλέπει δύο κατηγορίες: η πρώτη αφορά ατοµικό εισόδηµα κάτω των 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδηµα κάτω των 10.000 ευρώ και η δεύτερη ατοµικό εισόδηµα άνω των 5.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 10.000 ευρώ.
Σύµφωνα µε πηγές του ΥΠΕΝ, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αµέσως επόµενο διάστηµα, µε τα αποτελέσµατα να αναµένονται στα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Υπενθυµίζεται ότι στις επιλέξιµες δαπάνες του προγράµµατος συµπεριλαµβάνονται: αντικατάσταση κουφωµάτων, αναβάθµιση-τοποθέτηση θερµοµόνωσης, αναβάθµιση συστήµατος θέρµανσηςψύξης, σύστηµα ζεστού νερού χρήσης µε χρήση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και λοιπές παρεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήµατος διαχείρισης (smarthome) και συστηµάτων αποθήκευσης ενέργειας (µπαταρίες).
«Αναβαθµίζω το Σπίτι µου»
Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν στο πρόγραµµα συγχρηµατοδοτούµενων στεγαστικών δανείων του Ταµείου Ανάκαµψης «Αναβαθµίζω το Σπίτι µου». Αντικείµενο του προγράµµατος είναι η παροχή δανείου ύψους 5.000 έως 25.000 €, µε πλήρη επιδότηση επιτοκίου, για την ενεργειακή βελτίωση υφιστάµενων κατοικιών, µέσω της υλοποίησης επιλέξιµων ενεργειακών παρεµβάσεων. ∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα µε εµπράγµατο δικαίωµα (πλήρη κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) σε κύρια ή µη εκµισθωµένη δευτερεύουσα κατοικία, µε την προϋπόθεση ότι από 1.1.2020 δεν έχουν καταστεί ωφελούµενοι από οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα ενεργειακής αναβάθµισης που χρηµατοδοτείται µε πόρους της Ε.Ε. Το δικαίωµα συµµετοχής αποκτάται ανά ΑΦΜ τελικού αποδέκτη και για ένα µόνο ακίνητο. Ο συνολικός προϋπολογισµός του προγράµµατος ανέρχεται σε 400 εκατοµµύρια ευρώ, εκ των οποίων το 75% χρηµατοδοτείται από το δανειακό σκέλος του Ταµείου Ανάκαµψης και το 25% από ίδιους πόρους των συνεργαζόµενων πιστωτικών ιδρυµάτων. Στο µέρος του δανείου που χρηµατοδοτείται από το ΤΑΑ εφαρµόζεται επιτόκιο 0%, ενώ το επιτόκιο του ποσού που χρηµατοδοτείται από τα πιστωτικά ιδρύµατα επιδοτείται πλήρως από το Ελληνικό ∆ηµόσιο
«Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση». Στο πλαίσιο της ∆ράσης 16994 «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση» του RePowerEU, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί ακόµη έξι προγράµµατα εξοικονόµησης ενέργειας, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και στη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δηµόσιους φορείς. Πρόκειται για το Πρόγραµµα «Αλλάζω Σύστηµα Θέρµανσης και Θερµοσίφωνα» ύψους 223,2 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν υποβληθεί 168.977 αιτήσεις: για θερµοσίφωνο 105.632 και για αντλία θερµότητας 63.345. Το πρόγραµµα αφορά την ενίσχυση των νοικοκυριών για την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερµαντήρων νερού ή/και συστηµάτων αντλίας θερµότητας σύγχρονης τεχνολογίας κ.λπ. Η προθεσµία εκπνέει στις 30 Απριλίου.
Συστήµατα αποθήκευσης
Για το πρόγραµµα «Συστήµατα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις», που επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως µεγέθους και κλάδου οικονοµικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστηµάτων αποθήκευσης (µπαταρίας) σε σχεδιαζόµενα φωτοβολταϊκά συστήµατα ή για την εγκατάσταση συστηµάτων αποθήκευσης (µπαταρίας) σε υφιστάµενα, ενεργά φωτοβολταϊκά συστήµατα, έχουν υποβληθεί 104 αιτήσεις και η προθεσµία έχει παραταθεί έως τις 31 Μαΐου. Ακόµη «τρέχει» το πρόγραµµα «Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης Ορεινών Τουριστικών Καταλυµάτων», που αφορά την ενεργειακή αναβάθµιση ορεινών, τουριστικών καταλυµάτων, µε προθεσµία υποβολής έως τις 30 Απριλίου.
Σε εξέλιξη είναι ακόµη τα προγράµµατα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία Νηπιαγωγείων και ∆ηµοτικών Σχολείων («Αθηνά»), βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθµών («Φοίβος») και το πρόγραµµα για τη µείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης τουλάχιστον κατά 20% και των εκποµπών CO2 κατά 20% ετησίως, µέσω παρεµβάσεων ενεργειακής αναβάθµισης και βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας στα αντλιοστάσια των ∆ΕΥΑ. Για τα τρία προαναφερθέντα προγράµµατα η υποβολή αιτήσεων είναι δυνατή έως τις 30 Απριλίου του 2025.
*Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή
-
Χρηματοδοτήσεις
Προτεραιότητα αποτελεί η χρηματοδότηση προγραμμάτων στέγασης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα από το φθινόπωρο, όταν θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.
Για το «Σπίτι μου ΙΙ» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι αν και θεωρητικά μπορεί να είναι ανοιχτό έως το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο χρηματοδοτείται, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2026, εκτιμά ότι εντός του 2025 θα εξαντληθεί ο προϋπολογισμός των 2 δισ. ευρώ, καθώς ήδη σε 2,5 μήνες έχει καλυφθεί το 28% του προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι δανειοδοτούμενοι έχουν μέσο εισόδημα 21.000 ευρώ. «Απευθύνεται σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση, θα συνεχιστεί.
Ο δεύτερος στόχος της αναθεώρησης θα είναι η ενίσχυση του προγράμματος STEP για την καινοτομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει να κατευθυνθεί στο STEP προϋπολογισμός ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, επίκειται και η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ώστε να υποβληθεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου το 6ο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υποβληθεί το 7ο αίτημα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Τα δύο τελευταία αιτήματα, 8ο και 9ο, θα υποβληθούν το 2026.
Εντός του μηνός, εξάλλου, ο αν. υπουργός είπε ότι θα προκηρυχθεί και το πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ για την «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να τονώσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει αναπορρόφητο ούτε ένα ευρώ από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΠΔΕ θα αυξηθεί φέτος κατά 500 εκατ. ευρώ και το 2026 θα υπερβεί τα 17 δισ. ευρώ.
-
Χρηματοδοτήσεις
Χωρίς να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου, έπεσε η αυλαία το βράδυ της Κυριακής για το «Εξοικονομώ 2025», με περισσότερους από 54.000 πολίτες να υποβάλουν αίτηση για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για το έτερο δημοφιλές πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», για το οποίο έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 168.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει αποκλειστικά στην διάθεσή του ο «Ελεύθερος Τύπος», στο «Εξοικονομώ 2025» υποβλήθηκαν συγκεκριμένα 54.112 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 19.212 ήταν από πολίτες που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες πληγέντων από φυσικές καταστροφές, οι 6.680 αφορούσαν ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ οι 7.366 ήταν από οικογένειες με μέλη ΑμεΑ. Διευκρινίζεται πως στο σύστημα μπήκαν και 109.841, οι οποίοι ωστόσο δεν προχώρησαν σε οριστική υποβολή και έμειναν στο στάδιο των «αποθηκευμένων» αιτήσεων.
Το «Εξοικονομώ 2025» συνολικού προϋπολογισμού 434 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου και αρχικά έτρεχε έως τις 20 Μαρτίου, ενώ παρατάθηκε μέχρι τις 13 Απριλίου. Το πρόγραμμα προέβλεπε ακόμη και 100% κάλυψη των παρεμβάσεων ανάλογα την κατηγορία που ανήκει ο δικαιούχος – με τα ποσοστά επιδότησης να ξεκινούν από το 50%.
Ειδικότερα το ποσοστό επιχορήγησης, καθορίστηκε βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, φτάνοντας σε περιπτώσεις ευάλωτων ή πληγέντων νοικοκυριών ακόμη και το 100% της επιλέξιμης δαπάνης. Μεταξύ των ειδικών προβλέψεων, υπήρξε ο ειδικός προϋπολογισμός ύψους 91,3 εκατ. ευρώ για πληγέντες από φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί της Κρήτης, της Σάμου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2020 και 2023. Ειδική μέριμνα δόθηκε και σε οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, με κονδύλι 27,38 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο των πόρων για άμεση ενίσχυση των ωφελουμένων περιλήφθηκαν 396,1 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Οσον αφορά τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, περιλαμβάνονται οι εξής: αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ, λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
Στο πρόγραμμα, δικαίωμα συμμετοχής είχαν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία. Παράλληλα, η κατοικία έπρεπε να είναι νόμιμα υφιστάμενη, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να μην είναι κατεδαφιστέα και να κατατάσσεται ενεργειακά έως και την κατηγορία Γ βάσει του πρώτου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.
Μεγάλη συμμετοχή
Μεγάλη συμμετοχή συνεχίζει να καταγράφεται και στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο «Ελεύθερος Τύπος», για το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» συνολικά έχουν υποβληθεί 168.977 αιτήσεις. Ειδικά για να εγκαταστήσουν στα σπίτια τους αντλίες θερμότητας, έχουν υποβληθεί 63.345 αιτήσεις. Αντίστοιχα, για να τοποθετήσουν ηλιακό θερμοσίφωνα αντικαθιστώντας τον παλιό ηλεκτρικό, έχουν υποβάλει αιτήσεις 105.632 νοικοκυριά.
Το πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου και αναμένεται να εκπνεύσει στις 30 Απριλίου έπειτα από την παράταση διάρκειας ενός μήνα που έδωσε το ΥΠΕΝ, έχει συνολικό προϋπολογισμό τα 223,2 εκατ. ευρώ.
Μέσω του προγράμματος επιχορηγείται η αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας σε ποσοστό 50% – 60%, με το ακριβές ποσοστό να διαμορφώνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, η αγορά νέου συστήματος αντλίας θερμότητας σε ποσοστό 50% και η εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, κόστος τοποθέτησης, αναλώσιμα και εξαρτήματα κ.λπ.), σε ποσοστό 50% – 60% (αναλόγως των εισοδηματικών κριτηρίων).
-
Χρηματοδοτήσεις
Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με την τεχνική υποστήριξη του ΚΑΠΕ, συνεχίζει το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του οδοφωτισμού των δήμων. Η τοποθέτηση σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα, οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, με συνεπαγόμενη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, που υπεγράφη στις 7 Απριλίου 2025 από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Δημήτριο Σταμάτη και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Γενικό Διευθυντή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας κ. Δημήτριο Καρδοματέα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού, ενώ το ΚΑΠΕ θα παρέχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη του προγράμματος, την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων αιτήσεων, καθώς και τη μέτρηση και επαλήθευση της εξοικονόμησης ενέργειας και φωτεινής απόδοσης που επιτυγχάνεται.
Συγκεκριμένα το ΚΑΠΕ αναλαμβάνει:
• Την υλοποίηση αυτοτελών δράσεων σχεδιασμού και προετοιμασίας του χρηματοδοτικού προγράμματος,
• Την επικαιροποίηση του Οδηγού Μελετών, του υποδείγματος μελέτης, των τευχών δημοπράτησης που συνοδεύουν την αίτηση του Δήμου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,
• Την αξιολόγηση των αιτημάτων δανειοδότησης, τον έλεγχο των τευχών
δημοπράτησης και τον έλεγχο των προδιαγραφών εξοπλισμού,
• Την επιτόπια επαλήθευση και πιστοποίηση των φωτεινών χαρακτηριστικών των φωτιστικών σωμάτων και της ισχύος του εγκατεστημένου εξοπλισμού και
• Την παρακολούθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των έργων, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού οδοφωτισμού .
Η υλοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος του οδοφωτισμού από τους ΟΤΑ θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων του ΕΣΕΚ, στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη βιώσιμη κινητικότητα και, τέλος, στη μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, που αποτελεί βασικό στόχο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Πληροφορίες: κ. Γ. Γκούμας, Υπεύθυνος Τμήματος Βιομηχανίας και Μετρήσεων,
τηλ. 2106607269, [email protected]
-
Χρηματοδοτήσεις
Ανακοινώθηκαν σύμφωνα με αναρτημένο πίνακα τα αποτελέσματα σχετικά με την ένταξη χρηματοδότησης στο πλαίσιο της «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2025», σε συνέχεια της από 10 Απριλίου 2025 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου
Σύμφωνα με την υπ’αριθ.301.4.1/2025 (ΑΔΑ:ΡΟΜΤ46Ψ844-ΣΔ0) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, με την οποία εγκρίθηκε η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2025», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ 2025» στον Α.Π. 1: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» και ο σχετικός ΟΔΗΓΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2025».
Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν μετά την από 17-2-2025 σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Π.Τ.
Τη συγκριτική αξιολόγηση των αιτημάτων και του προϋπολογισμού τους, που διενεργήθηκε με κριτήρια την πληρότητα και την εμπρόθεσμη υποβολή τους, την επιλεξιμότητα των δαπανών, την σαφήνεια και τη συνεκτικότητα στους σκοπούς των δράσεων, την πρωτότυπη, σαφή και στοχευμένη δράση σε θεματικές προσεγγίσεις σχετικά με α) την προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, β) τη βελτίωση της βιωσιμότητας του αστικού περιβάλλοντος, γ) την προστασία / διαχείριση ειδών και οικοτόπων της άγριας πανίδας ή χλωρίδας, δ) την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ε) άλλες σχετικές θεματικές προσεγγίσεις με επιστημονικό περιεχόμενο και σε δράσεις στις οποίες δεν προβλέπεται η οικονομική συνεισφορά των συμμετεχόντων.
κατόπιν των ανωτέρω τα μέλη του ΔΣ ομόφωνα αποφασίζουν
Την ένταξη χρηματοδότησης δράσεων/δικαιούχων όπως εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα. Την διάθεση συνολικού ποσού έως 15.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) ανά δικαιούχο για την υλοποίηση της αντίστοιχης δράσης, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου οικονομικού έτους 2025. Δείτε εδώ ποιες δράσεις εγκρίθηκαν
-
Χρηματοδοτήσεις
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το «Εξοικονομώ 2025» καθώς λήγει την Κυριακή, 13 Απριλίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δεν προτίθεται μέχρι στιγμής να δώσει παράταση στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι έχουν μόλις δύο ημέρες περιθώριο για να υποβάλλουν αίτηση για τη λήψη επιδότησης για παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στις οικίες τους. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 42.000 αιτήσεις ενώ μέσω του προγράμματος αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 11.500 κατοικίες.
Στόχος τους προγράμματος είναι μέσω των παρεμβάσεων να βελτιωθεί η ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες.
Τα κριτήρια για τις διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων
Όπως είναι γνωστό, το «Εξοικονομώ 2025» περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και ειδικού προϋπολογισμού, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τους σεισμοπαθείς, τους πυρόπληκτους και τους πλημμυροπαθείς στις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας.
Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ως ειδικές ομάδες και οι πληγέντες της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης για τους οποίους προβλέπονται αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων (80% - 100%) καθώς και των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον, στους δικαιούχους των παραπάνω κινήτρων προστίθενται οι πληγέντες από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 της Περιφέρειας Κρήτης και οι πληγέντες από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι κατηγορίες αυτές προστίθενται στη λίστα με των ομάδων για τις οποίες υπάρχει ειδικός προϋπολογισμός ύψους 91,3 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι ανήκουν στους πληγέντες της Θεσσαλίας (πλημμυροπαθείς από την κακοκαιρία Daniel), σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, της Σάμου και της Κρήτης (πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς) και τους σεισμοπαθείς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας (Μάρτιος 2021).
Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2025» ανέρχεται σε 434.000.000. Οι πόροι που προβλέπονται για την άμεση ενίσχυση των ωφελουμένων ανέρχονται σε 396.100.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εκ των οποίων ποσό 27.380.184,33 ευρώ διατίθεται για οικογένειες με μέλος/μέλη ΑμεΑ, ποσό 91.267.281,11 ευρώ διατίθεται για τους πληγέντες.
Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, το σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).
--
Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025»
Χρηματοδότηση: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Παρουσίαση του προγράμματος: «Εξοικονομώ 2025»
Οδηγός του προγράμματος: Οδηγός εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2025»
Πλατφόρμα: https://exoikonomo2025.gov.gr/
Λοιπά: Χρήσιμα αρχεία
-
Χρηματοδοτήσεις
Ο ΕΦΕΠΑΕ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι παρέχονται στο ΟΠΣΚΕ οι ενέργειες για την υποβολή των παρακάτω αιτημάτων τροποποίησης Μείζονος Σημασίας, για τους Δικαιούχους της Δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» .
10. – Τροποποίηση Χρηματοδοτικού Σχήματος που αφορά τρόπο κάλυψης ιδιωτικής συμμετοχής
07. – Τροποποίηση Φυσικού και οικονομικού αντικειμένου
04. – Αλλαγή Υπεύθυνου Έργου/Επιστημονικού Υπεύθυνο
03. – Αλλαγή Νομίμου Εκπροσώπου
Η υποβολή των αιτημάτων γίνεται αποκλειστικά εντός του ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ (ΟΠΣΚΕ). Εγχειρίδια με οδηγίες για τη χρήση του ΟΠΣΚΕ και την υποβολή των αιτημάτων βρίσκετε εδώ.
Για τυχόν τεχνικά ερωτήματα που αφορούν στο ΟΠΣΚΕ σχετικά με την υποβολή των ανωτέρων αιτημάτων, οι Δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν το ερώτημά τους στο HELP DESK του ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ (ΟΠΣΚΕ).
-
Χρηματοδοτήσεις
Εκδόθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), φορέα υλοποίησης του Προγράμματος, η 6η απόφαση Υπαγωγής αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023».
Με την απόφαση, υπάγονται 414 Ωφελούμενοι, οι αιτήσεις των οποίων έχουν συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 9.576.546,64€, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και λοιπών δαπανών απαραίτητων για την υλοποίηση των έργων.
Μπορείτε να δείτε τη σχετική απόφαση πατώντας εδώ.
Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»
Χρηματοδότηση: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Παρουσίαση του προγράμματος: «Εξοικονομώ 2023»
Οδηγός του προγράμματος: Οδηγός εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023»
Πλατφόρμα: https://exoikonomo2023.gov.gr/
Αποφάσεις υπαγωγής:
1η απόφαση υπαγωγής 8.201 ωφελούμενων
2η απόφαση υπαγωγής 3.874 ωφελούμενων
3η απόφαση υπαγωγής 1.913 ωφελούμενων
4η απόφαση υπαγωγής 1535 ωφελούμενων
5η απόφαση υπαγωγής 3627 ωφελούμενων
-
Χρηματοδοτήσεις
Σε συνέχεια της Έγκρισης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE 2025» (ΑΔΑ: ΡΤΜΩ46Ψ844-Λ3Μ), για την συγχρηματοδότηση έργων LIFE πρόκειται να διατεθεί ποσό μέχρι 1.194.045,00€.
Σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις χρηματοδότησης το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2025, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Στις περιπτώσεις που ένας φορέας επιθυμεί να αιτηθεί χρηματοδότηση για περισσότερα από ένα έργα LIFE, τότε προτείνεται να αποστείλει ισάριθμες αιτήσεις.
Επιπρόσθετα, για να υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης για ένα έργο, δεν θα πρέπει να είναι σε εκκρεμότητα πληρωμή από εντάξεις προηγούμενων ετών. Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να περιέχουν κατ’ ελάχιστο τις ακόλουθες πληροφορίες:
1. Σύντομη περιγραφή έργου
2. Χρονική διάρκεια έργου
3. Πίνακα με προϋπολογισμό φορέα όπου θα φαίνεται η ιδία συμμετοχή για το σύνολο της διάρκειας του έργου (όπως εμφανίζεται στο Συμφωνητικό Επιχορήγησης)
4. Αιτούμενο ποσό για ένα έτος
5. Λόγοι για τους οποίους αιτείστε την χρηματοδότηση
6. Στοιχεία επικοινωνίας (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)
Όσοι φορείς έχουν λάβει ήδη ενίσχυση συγχρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο κατά τα προηγούμενα έτη, θα πρέπει να προσκομίζουν με το αίτημα τους αντίγραφα των σχετικών αναφορών που έχουν αποστείλει στη CINEA.
Τέλος, σας γνωστοποιούμε ότι μετά την παραλαβή της αίτησής σας, πιθανόν να ζητηθούν διευκρινήσεις (ημερομηνίες αναφορών, οικονομικές φόρμες) για τις χρηματοδοτήσεις παλαιότερων ετών που έχει λάβει ο φορέας σας.
Σχετικά αρχεία:
ανακοίνωση LIFE 2025
Αρ. Απόφασης 299.5.2025
Έγκριση Χρηματοδοτικού Προγράμματος
ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ LIFE 2025
ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ_LIFE
-
Χρηματοδοτήσεις
Ανακοινώνεται η παράταση υποβολής αιτήσεων σε επτά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» η υποβολή αιτήσεων παρατείνεται έως τις 13 Απριλίου του 2025.
Εξοικονομώ 2025 (396,1 εκατ. ευρώ)
Το πρόγραμμα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και συγκεκριμένα σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα) και δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιοκτήτες ή μισθωτές που πληρούν τους όρους συμμετοχής που ορίζονται στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος.
Περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα (αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων και ειδικό προϋπολογισμό):
Για τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ. Οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα. Ευάλωτων νοικοκυριών (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων). Πληγέντων (σεισμόπληκτοι και πλημμυροπαθείς). Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι εξής: αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση-τοποθέτηση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος:
https://exoikonomo2025.gov.gr/.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 15 13 745 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025»
Χρηματοδότηση: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Παρουσίαση του προγράμματος: «Εξοικονομώ 2025»
Οδηγός του προγράμματος: Οδηγός εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2025»
Πλατφόρμα: https://exoikonomo2025.gov.gr/
Λοιπά: Χρήσιμα αρχεία
-
Χρηματοδοτήσεις
Ανακοινώνεται η παράταση υποβολής αιτήσεων σε επτά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» η υποβολή αιτήσεων παρατείνεται έως τις 13 Απριλίου του 2025.
Επιπλέον, για τα προγράμματα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», «Βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων», «Αθηνά», «Φοίβος» και «Προώθηση της Ενεργειακής Απόδοσης στις ΔΕΥΑ», η υποβολή αιτήσεων παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου του 2025.
Τέλος, για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις» η υποβολή αιτήσεων παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου του 2025. Τα προαναφερθέντα προγράμματα προκηρύχθηκαν στις αρχές του έτους.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη σε αυτή την οριζόντια παράταση για τα επτά προγράμματα, με σκοπό τη διευκόλυνση των υποψήφιων δικαιούχων στην προσπάθεια συλλογής και ορθής υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών που προβλέπονται στους οδηγούς των προγραμμάτων.
Ειδικότερα, στα προγράμματα, συνολικού ύψους 872,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
Εξοικονομώ 2025 (396,1 εκατ. ευρώ)
Το πρόγραμμα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και συγκεκριμένα σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα) και δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιοκτήτες ή μισθωτές που πληρούν τους όρους συμμετοχής που ορίζονται στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος.
Περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα (αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων και ειδικό προϋπολογισμό):
Για τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ. Οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα. Ευάλωτων νοικοκυριών (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων). Πληγέντων (σεισμόπληκτοι και πλημμυροπαθείς). Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι εξής: αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση-τοποθέτηση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος:
https://exoikonomo2025.gov.gr/.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 15 13 745 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα (223,2 εκατ. ευρώ)
Το Πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση των νοικοκυριών για την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερμαντήρων νερού ή/και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας, παρέχεται και η δυνατότητα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμαντήρων παλαιάς τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά που επιθυμούν να τοποθετήσουν τον παραπάνω επιλέξιμο εξοπλισμό στην οικία τους (κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, ενοικιαζόμενη ή παραχωρούμενη).
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://allazosistimathermansis-thermosifona.gov.gr
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 15 13 753 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
Αθηνά (37,2 εκατ. ευρώ)
Το πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στο σύνολο της Επικράτειας.
Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι ΟΤΑ Α’ βαθμού, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αυτών, που λειτουργούν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
Καλύπτονται παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για τα τεχνικά συστήματα (π.χ. για θέρμανση, ψύξη), καθώς και σε ευπαθή σημεία του κτιρίου, τα οποία επιτρέπουν θερμικές απώλειες (π.χ. κουφώματα, οροφές, κ.λπ.).
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-scholeia.gov.gr/go-beyond/
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
Φοίβος (12,4 εκατ. ευρώ)
Το πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία δημοτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στο σύνολο της Επικράτειας.
Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι ΟΤΑ Α’ βαθμού, καθώς και τα ΝΠΔΔ αυτών, που λειτουργούν δημοτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σχετίζεται με παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά συστήματα αυτών (π.χ. θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων και υγρομόνωση οροφών, αντικατάσταση διαφανών στοιχείων, όπως κουφώματα και υαλώσεις, εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, κ.λπ.).
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-scholeia.gov.gr/go-beyond/.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων (10 εκατ. ευρώ)
Το πρόγραμμα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών, τουριστικών καταλυμάτων. Το 10% του προϋπολογισμού του θα διατεθεί, αποκλειστικά, σε παραδοσιακά-διατηρητέα κτίρια (1 εκατ. ευρώ) και το 90% (9 εκατ. ευρώ) σε όλα τα υπόλοιπα κτίρια ορεινών τουριστικών καταλυμάτων.
Καλύπτονται δαπάνες για την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και υποστηρικτικές δαπάνες, όπως. για υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υποβολή, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της αίτησης.
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://oreinaxenodochia.gov.gr/.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (40 εκατ. ευρώ)
Το πρόγραμμα, στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης τουλάχιστον κατά 20% και των εκπομπών CO₂ κατά 20% ετησίως, μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας στα αντλιοστάσια των ΔΕΥΑ.
Οι επιλέξιμες δράσεις του προγράμματος χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
Άμεσες Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης, που περιλαμβάνουν βελτιώσεις εξοπλισμού σε αντλιοστάσια και υποστήριξη μέσω ενεργειακών ελέγχων και προετοιμασίας φακέλων. Στρατηγικές Μελέτες Μακροπρόθεσμης Εξοικονόμησης Ενέργειας. Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://deya-repower.gov.gr/.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις (153,7 εκατ. ευρώ)
Το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε υφιστάμενα, ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιδοτείται, αποκλειστικά, το σύστημα αποθήκευσης.
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro-fotovoltaika.gov.gr.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
Τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.
-
-
-
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
-
- 0 comments
- 3.761 views
-
- Added by Engineer
-
- 0 comments
- 1.344 views
-
- Updated by Engineer
-
- 0 comments
- 989 views
-
- Updated by Engineer
-
- 0 comments
- 880 views
-
- Updated by Engineer
-
- 0 comments
- 659 views
-
- Added by Engineer
-
- 0 comments
- 528 views
-
- Updated by Engineer
-
- 0 comments
- 511 views
-
- Updated by Engineer
-
- 0 comments
- 456 views
-
- Updated by Engineer
-
-
-