Μετάβαση στο περιεχόμενο

Panos1991

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Panos1991's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Δηλαδή για να καταλάβω και ζητώ συγγνώμη αν το ρώτησε και κάποιος συνάδελφος διαφορετικά παραπάνω. Εαν ένας μηχανικός με μπλοκάκι θελήσει να κλείσει τα βιβλία => σταματάει να ασφαλίζεται με ΕΦΚΑ (Τέως ΤΣΜΕΔΕ) και θα μπορεί δυνητικά να ασφαλιστεί με καθεστώς μισθωτού με ΙΚΑ παραμένωντας στο ΤΕΕ; Ή επειδή είναι μηχανικός θα ασφαλίζεται ως μισθωτός με ΤΣΜΕΔΕ;
  2. Καλησπέρα Γιώργο, Σχολιάζοντας αποκλειστικά το κείμενο του νόμου (και χωρίς να έχω κάποιες γνώσεις λογιστικής) θεωρώ ότι εφόσον δε διευκρινίζεται στο νόμο εάν οι εργοδότες φυσικά πρόσωπα είναι αποκλειστικά επιτηδευματίες ή και ιδιώτες (π.χ. ο Γιάννης που αναφέρεις) ο μηχανικός εμπίπτει στην διάταξη του 12 στ. Ωστόσο μπερδεύομαι λίγο με τους χρόνους που όρισες, αν παίζουν κάποιο ρόλο στο αν εμπίπτει ή όχι. Με κάθε επιφύλαξη πάντα καθώς είμαι μηχανικός και όχι λογιστής.
  3. Πάντως το άρθρο 12 περ. στ του ΚΦΕ αναφέρει επί λέξει: Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες: στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες «και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του». Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α` έως ε` του παρόντος άρθρου. Δεν αναφέρει πουθενά για σχέση εξαρτημένης εργασίας, η οποία ορίζεται στην περίπτωση β) του άρθρου 12: β) βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών, Όπως και να χει δε γνωρίζω πως το έχουν ερμηνεύσει οι από πάνω και με ποιο σκεπτικό.
  4. Ο κύριος φόρος είναι ο φόρος εξαιρουμένου του φόρου επιτηδεύματος σωστά;
  5. Καλησπέρα συνάδελφοι. Τελικά υπάρχει υποχρέωση τήρησης επαγγελματικού λογαριασμού από επιτηδευματίες;
  6. Και από ότι παρατηρώ δεν έχουν τροποποιηθεί οι προϋποθέσεις αυτές στον ΚΦΕ. Οπότε ή η λογίστριά μου βλέπει μπροστά για κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα ή μου λέει ανακρίβειες.
  7. Σίγουρα για τον ελεύθερο επαγγελματία έτσι ορίζεται εάν το φορολογητέο εισόδημά του φτάνει τις 20.000 Ισχύει όμως το ίδιο για τον ελεύθερο επαγγελματία που θεωρείται μισθωτός σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2στ του Κ.Φ.Ε; Εφόσον ο νόμος δεν καταργεί αυτή τη διάταξη τότε ένας επιτηδευματίας με έως 3 εργοδότες (ή με παραπάνω και με το 75% να προέρχεται από έναν) δεν θα έπρεπε να έχει το αφορολόγητο αφού θεωρείται ότι παρέχει υπηρεσίες στα πλαίσια εργασιακής σχέσης;
  8. Συνάδελφοι καλησπέρα. Είμαι νέος επιτηδευματίας με έναρξη επιτηδεύματος από το Σεπτέμβριο του 2016 και επαγγελματική έδρα την κατοικία μου. Φέτος έχω συνάψει συμβάσεις με 3 εργοδότες και η λογίστρια μου με ενημέρωσε ότι για τα εισοδήματα που θα εισπράξω φέτος δε θα φορολογηθώ ως μισθωτός (πέραν του τέλους επιτηδεύματος) σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2στ του Κ.Φ.Ε και να αρχίσω να μαζεύω επαγγελματικές δαπάνες μπας και γλυτώσω κάτι. Παρόλα αυτά έκανα ένα ψάξιμο στη νομοθεσία και είδα ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει αντικατασταθεί από κάποιο άλλο. Επειδή τα ψάχνω γενικά, όταν ρωτάω τη λογίστριά μου μου τα μασάει. Να φανταστείτε χθες μου είπε ότι η φορολόγησή μου είναι 29% και όχι 22%. Μήπως γνωρίζει κανείς να με βοηθήσει; Ευχαριστώ!
  9. Σε ευχαριστώ πολύ. Δηλαδή για εφαρμογές τύπου υδρολογίας π.χ. (λεκάνες αποροής κλπ)
  10. Καλησπέρα Συνάδελφοι. Είμαι Πολιτικός Μηχανικός, Γεωτεχνικός στην ειδικότητα και αυτήν την στιγμή κάνω μεταπτυχιακό στα Παράκτια στο ΕΜΠ. Σκεφτόμουν να παρακολουθήσω του χρόνου το μάθημα GIS που προσφέρεται μέσω του μεταπτυχιακού, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω και εσάς επειδή δεν έχω πάνω από ένα χρόνο εργασιακή εμπειρία και δεν γνωρίζω πολλά για αυτό, αν θα μου χρησιμεύσει πουθενά, ή είναι τσάμπα χρόνος.
  11. Καλησπέρα Συνάδελφοι, είμαι Πολιτικός Μηχανικός νέος απόφοιτος και έχω αρχίσει να ψάχνω κάποια σεμινάρια για λογισμικά. Πιστεύετε θα μου χρησιμέυσει να μάθω το civil 3D?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.