Jump to content

civeng

Members
 • Content Count

  64
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

6 Ουδέτερη

About civeng

 • Rank
  Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  GR
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται να είμαι όλη μέρα πάνω από τα συνεργεία (πλην των βασικών εργασιών πχ σκυροδέτηση). Η σκέψη είναι να βρω υπεργολάβους για την κάθε εργασία με τους οποίους θα συνάψω συμφωνητικά. Ό,τι δεν εκτελείται βάσει της συμφωνίας, δεν θα πληρώνεται μέχρι να αποκατασταθεί. Λόγω της δουλειάς, έχω συνεργαστεί στον τόπο μου με υπεργολάβους οι οποίοι σκέφτομαι να είναι η βάση δεδομένων από την οποία θα κάνω τις επιλογές μου.
 2. Η απορία μου είναι εάν μπορώ να πληρώσω μόνο το σκέλος της άδειας και να τύχω απαλλαγής για την αμοιβή της επίβλεψης στην περίπτωση που την αναλάβω ο ίδιος. Δεν έχω ιδέα πως λειτουργεί το σύστημα έκδοσης αδειών.
 3. Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Οικόπεδο δεν έχω αγοράσει ακόμα, επομένως εκεί θα έχω την απαλλαγή.
 4. Δεν έχω κάνει ποτέ στατικά (ούτε έχω προγράμματα). Στην κατασκευαστική έχουμε έτοιμες τις μελέτες και κατασκευάζουμε, κυρίως έργα υποδομής (δρόμους κλπ).
 5. Δύο ερωτήσεις σχετικά με τον Φ.Π.Α. (ίσως δεν ταιριάζει απολύτως στο συγκεκριμένο θέμα. Αν κάποιος διαχειριστής θεωρεί ότι ταιριάζει αλλού, ας μεταφέρει το post μου) 1. Έστω ότι θέλω να οικοδομήσω κατοικία για ιδιοκατοίκηση (πρώτη κατοικία). Δεν επιβαρύνομαι με Φ.Π.Α. Που όμως αναφέρεται ο Φ.Π.Α. αυτός όταν έχουμε να κάνουμε με ανέγερση και όχι με αγορά έτοιμης κατοικίας; 2. Έστω ότι επιλέγω να κατασκευάσω προκατασκευασμένη κατοικία, τότε είναι αντίστοιχη περίπτωση του να αγόραζα έτοιμη κατοικία; Αγοράζω δηλαδή από την εταιρεία την προκατασκευασμένη κατοικία σε τιμή χωρίς τον Φ.Π.Α.;
 6. Συνάδελφοι, βρίσκομαι υπό σκέψη ανέγερσης κατοικίας για ιδιοκατοίκηση, αλλά έχω πολλές απορίες, δεδομένου ότι δεν έχω ποτέ ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο (οικοδομικές άδειες). Θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με το πως μπορώ να χειριστώ το θέμα της οικοδομικής άδειας. Συγκεκριμένα, θα απευθυνθώ σε συνάδεφλο/ους προκειμένου να βγάλω τα στατικά/αρχιτεκτονικά. Από εκεί και πέρα, για να εκδοθεί η άδεια, θα πρέπει να είναι κοινός ο μελετητής και ο επιβλέπων ή θα μπορούσα πχ να αναθέσω την έκδοση της άδειας σε συνάδελφο και εγώ να αναλάβω την επίβλεψη; Τι ισχύει με τις αμοιβές σε αυτήν την περίπτωση; Πληρώνω την μελέτη-έκδοση άδειας στον συνάδελφο και απαλλάσσομαι από την επίβλεψη λόγο ιδιοκατοίκησης; Σκέφτομαι βέβαια και την περίπτωση να μου βγάλει τη μελέτη συνάδελφος και να κάνω μόνος όλη τη διαδικασία έκδοσης άδειας προκειμένου να μάθω και τη διαδικασία με την ευκαιρία (και να έχω και την ικανοποίηση ότι έβγαλα ο ίδιος την άδεια στο σπίτι μου ) αλλά είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος μου λόγω της κύριας ασχολίας μου σε κατασκευαστική.
 7. Η εμπειρία που έχω είναι μόνο σε μεγάλες κατασκευαστικές με έργα υποδομής. Συνεπώς, έχω σκοπό για τα σχέδια να απευθυνθώ σε συνάδελφο για να μου στήσει την ιδέα στην οποία θα καταλήξω και έπειτα θα αρχίσω να συζητάω μαζί του τροποποιήσεις βάσει δικών μου επιθυμιών. Προφανώς έχοντας διαχειριστεί συμβάσεις έργων (πάντα όμως υποδομής) προϋπολογισμού 30 εκατ., μου είναι εύκολο να κάνω αναλυτικότατη προμέτρηση-προκοστολόγηση, αλλά πρέπει να ξέρω τι θα κατασκευάσω. 😀 Γιαυτό ρώτησα να έχω μια αρχική εκτίμηση προκειμένου να ξέρω πως πρέπει να αρχίσω να κινούμαι. Όπως πχ ξέρω πόσο κοστίζει 1km οδοποιίας, ή 1m σήραγγας (σαν αρχική προσέγγιση), έτσι θέλω να έχω μια εικόνα από συναδέλφους που ασχολούνται με κτιριακά, σχετικά με το κόστος ανέγερσης μιας μονοκατοικίας.
 8. Αν και χρόνια στο επάγγελμα, δεν έχω ασχοληθεί με τα οικοδομικά. Σκέφτομαι να καταλήξω σε ανέγερση μονοκατοικίας για ιδιοκατοίκηση αλλά οι γνώσεις της αγοράς περιορίζονται σε όσα συζητάω με συναδέλφους ή φίλους που έχουν κτίσει και σε όσα διαβάζω στο forum μας. Θα ήθελα τη γνώμη σας για μια αρχική πρώτη (προφανώς χονδροειδέστατη) εκτίμηση του κόστους που πρέπει να αναμένει κάποιος το 2019-2020 για νέα οικοδομή. Η σκέψη είναι κάποια κατοικία περί τα 120μ2 με πιθανό υπόγειο ή ημιυπόγειο μικρής επιφάνειας μόνο για χρήση αποθήκης. Υπάρχει και η εναλλακτική σκέψη για να αποφύγω το υπόγειο, να πάω σε λύση τύπου pilotis (όπου θα διαμορφώσω την αποθήκη - Έτσι όμως αυξάνονται τα m2 δόμησης) και κατοικίας στον όροφο. Η διάθεση είναι να ασχοληθώ ο ίδιο με την επίβλεψη και το management (έρευνα αγοράς/προμήθειες/οργάνωση υπεργολάβων κλπ). Επίσης, δεν μιλάμε για πολυτελή κατασκευή. Απλώς μια σύγχρονου τύπου μέσης ποιότητας κατασκευή. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 9. Να αναφέρω ότι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με οικοδομικές άδειες και συνεπώς δε γνωρίζω το νομοθετικό πλαίσιο. Δραστηριοποιούμαι στα δημόσια έργα υποδομής. Η ενορία της γειτονιάς, ζήτησε τη συμβουλή μου (πριν απευθυνθεί σε μηχανικό για την ανάθεση) για το ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να προβεί στις εξής εργασίες στον ναό: 1. Τρίψιμο και αδιαβροχοποίηση εξωτερικής επένδυσης από πέτρα 2. Επισκευές σε μαρκίζες Οι εργασίες θα διαρκέσουν 1~2 μήνες. Δεδομένα (από τον εφημέριο) 1. Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε το 1981 με απόφαση του μητροπολιτικού συμβουλίου (το οποίο είχε ισχύ πολεοδομίας και συνεπώς δεν έχει άδεια) 2. Δεν απαιτείται έγκριση ναοδομίας λόγω μη τροποποίησης της αρχιτεκτονικής. Τι δικαιολογητικά θα απαιτηθούν προκειμένου να εκδοθεί η άδεια μικρής κλίμακας για την εξωτερική συντήρηση;
 10. Σε εμένα δεν έχει ακόμα τροποποίηση εκκαθάρισης. Εξακολουθούν να εμφανίζονται απαιτητά τα ποσά παρά την υπαγωγή στην παρ.9 του άρθρου 39.
 11. Προς ενημέρωση, έκανα πληρωμή με αριθμό ειδοποιητηρίου μέσω ETE ebanking και λίγες μέρες μετά εξαφανίστηκε η οφειλή από το πεδίο του ΕΦΚΑ "Ληξιπρόθεσμες Οφειλές έως 31/12/2016". Θα το επιβεβαιώσω με την πρώτη ευκαιρία και στο γραφείο ΤΣΜΕΔΕ αλλά εκτιμώ ότι πληρώθηκε κανονικά.
 12. Πήρα από το γραφείο του ΤΣΜΕΔΕ εκτύπωση για τα αναδρομικά Β 2013 αλλά επιμένουν ότι η πληρωμή γίνεται μόνο σε γκισέ τράπεζας (παρόλο που πάνω στο χαρτί αναφέρει και πληρωμή μέσω ebanking). Γνωρίζει κανείς τι ισχύει;
 13. Κανένα νεότερο σχετικά με το πότε θα διαγραφεί από το σύστημα η οφειλή ΕΤΕΑΕΠ για όσους ΔΠΥ είναι ενταγμένοι στο άρθρο 39/παρ.9 ;
 14. Πρόβλημα για δυνατούς λύτες. Καθόλο το 2017 ήμουν με ΔΠΥ σε έναν εργοδότη (άρθρο 39/παρ9) . Όμως ο εργοδότης είχε ξεχάσει να με περιλάβει σε ΑΠΔ για τους μήνες Ιαν/Φεβρ/Μάρτ 2017 παρόλο που έκανε τις κρατήσεις από το μισθό μου. Στην περυσινή λοιπόν φορολογική δήλωση, στον κωδικό 605, η διαφορά (Ακαθάριστες αποδοχές - φορολογητέο ποσό) δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές κρατήσεις που μου έγιναν από τον εργοδότη, μιας και δεν περιλαμβάνονται οι κρατήσεις για τους τρεις μήνες Ιαν/Φεβρ/Μάρτ. 2017. Οι κρατήσεις που εμφάνισε το σύστημα είναι μικρότερες από αυτές που μου έγιναν (εμφάνισε μόνο τις κρατήσεις Απρ-Δεκ 2017). Το πρόβλημα το αντιλήφθηκα έναν χρόνο μετά, και εν τέλει, υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα από τον εργοδότη, τον Δεκέμβρη του 2018, οι Α.Π.Δ. που αφορούσαν τους μήνες Ιαν/Φεβρ/Μάρτ 2017. Ασφαλιστικά λοιπόν το θέμα έληξε. Όμως φορολογικά υπάρχει πρόβλημα διότι δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά οι κρατήσεις του τριμήνου που αφορούν στην εκπρόθεσμη υποβολή ΑΠΔ. Στη φετινή δήλωση (πάλι άρθρο 39/παρ9), στον κωδικό 605, ορθώς πλέον η διαφορά (Ακαθάριστες αποδοχές - φορολογητέο ποσό) αντιστοιχεί στις κρατήσεις που μου έγιναν μόνο κατά το 2018 από τον εργοδότη υπέρ ΕΦΚΑ. Το ερώτημα λοιπόν είναι, πώς μπορώ να εμφανίσω τις κρατήσεις που δεν περάστηκαν στην περυσινή δήλωση, και οι οποίες δεν έχουν εμφανιστεί αυτόματα ούτε και στην φετινή κατόπιν της εκπρόθεσμης υποβολής των ΑΠΔ.
 15. Μου βγάζει ένα μικρό ποσό προς συμψηφισμό. Δεν ξέρει κανείς όμως να μου απαντήσει εάν επιλέξω συμψηφισμό, εάν θα γίνει συμψηφισμός με οφειλή αναδρομικών από ΤΣΜΕΔΕ.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.