Μετάβαση στο περιεχόμενο

nikosar

Members
  • Περιεχόμενα

    26
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by nikosar

  1. πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Αν και παλαιότερα έχω εφαρμόσει την παραπάνω διαδικασία, σήμερα είμαι σε αντιπαράθεση με άλλη Πολεοδομία για το άρθρο 94. Μπορώ να επικαλεστώ τα παραπάνω, δηλαδή είναι κάποια Εγκύκλιος που μπορώ να βρω? Ευχαριστώ
  2. καλησπέρα σας, έχω την περίπτωση βιοτεχνικού κτιρίου αρτοποιίας εκτός σχεδίου. Όταν έκανα την αυτοψία διαπίστωσα ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ακαλύπτου έχει μετατραπεί σε κτήμα εκδηλώσεων. Το κτήμα δεν περιλαμβάνει κλειστούς χώρους και λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι. Ο ιδιοκτήτης μου επέδειξε μάλιστα την άδεια λειτουργίας του (γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος). Το κτήμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει 3 μεγάλες πέργκολες με bar στις οποίες βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα, πισίνα μικρού βάθους, πίστα χορού με ιστούς φωτισμού ηχείων, κτλ, μεγάλο χτιστό BBQ και κάποιες διαμορφώσεις, σκάλες, κτλ. Οι μοναδικοί κλειστοί χώροι είναι ένα αυθαιρετο κτίριο WC. Το κτίριο της αδείας παραμένει βιοτεχνικό και λειτουργεί ανεξάρτητα από το κτήμα. 1. Από τη στιγμή που το κτήμα έχει άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειον. ενδιαφέροντος, δηλ. οι παραπάνω κατασκευές δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι πχ εξυπηρετούν τους εργαζόμενους της βιοτεχνίας, θεωρείτε ότι έχω μεικτή πλέον χρήση στο ακίνητο (βιοτεχνική+κατάστημα) ? 2. Οι αυθαίρετες κατασκευές (επέκταση βιοτεχνικού κτιρίου) και κατασκευές που αφορούν στο κτήμα (πέργκολες και κτίσμα WC) πώς θα δηλωθούν? θα δηλωθεί το κουτάκι της αλλαγής χρήσης στο σύστημα του ΤΕΕ? δηλαδή θα συγκρίνω με τα πολεοδομικά μεγέθη βιοτεχνίας ή καταστήματος (600μ2 για εκτός σχεδίου). 3. για τη μεταβίβαση του ακινήτου υπάρχει άλλου είδους πρόβλημα από το γεγονός ότι υπάρχει διπλοεγγραφή, δηλ. το ακίνητο είναι δηλωμένο και στο Υπ. Ανάπτυξης ως βιομηχανικό αλλά και στο Δήμο ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αφορά στον ακάλυπτο χώρο), χωρίς ο ένας φορέας να γνωρίζει για τον άλλο? Ευχαριστώ
  3. Ευχαριστώ πολύ! πρακτικά φούρνος στο ισόγειο μέχρι 150μ2 ή οποιαδήποτε άλλη χρήση επιτρέπεται στην αμιγούς κατοικίας (το βιοτεχνικό το χάσαμε). Οι Α, Β, όροφοι θα πρέπει να αλλάξουν σε κατοικία.
  4. καλησπέρα σας, σε κτίριο εντός σχεδίου το οποίο έχει οικοδ. άδεια για εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας ( βιοτεχνικό με άδεια λειτουργίας από το Υπ. Ανάπτυξης) έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη λειτουργία του. Το 2009 οι χρήσεις γης στην περιοχή άλλαξαν σε αμιγούς κατοικίας. Μπορεί σήμερα το ακίνητο να αδειοδοτηθεί εκ νέου ως εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας από το Υπ. Ανάπτυξης? Θεωρώ πώς όχι. Υπάρχει κάποιο παραθυράκι πχ να ρευματοδοτείται οπότε να φαίνεται ότι λειτουργεί μέχρι σήμερα? Αν δεν δύναται να επαναλειτουργήσει, φαντάζομαι θα πρέπει να αλλάξει χρήση σε μια απ' τις επιτρ. στην αμιγούς κατοικίας. Ευχαριστώ,
  5. Μόνο και μόνο επειδή είναι κενό χρήσης και έχει απομακρυνθεί ο εξοπλισμός εγώ το δέχομαι νόμιμο, εκτός και αν έχεις παράβαση διαμερισμάτωσης.
  6. με το ΦΕΚ του 1985 δεν υπάρχει δυσμενέστερη χρήση (είτε βιομηχανικό, είτε κατάστημα σου λέει Σ.Δ.=0,50). Το ΦΕΚ ανέβασε μεν για τα καταστήματα, μίκρυνε όμως για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις συμπ. και της νόμιμης. Αν καταλαβαίνω καλά συνάδελφε, όπως τα λές, θα μπορούσα να είχα κατάστημα μέχρι 3.750μ2 ? και το υπόλοιπο κτίριο (με νόμιμη χρήση βιομηχανικό) το αγνοείς? Προσωπικά θεωρώ ότι θα μπορούσα να έχω κατάστημα 3.750 αν όλο το κτίριο ήταν 3.750, χωρίς όμως να είμαι και σίγουρος. Με το πρώτο ερώτημα τι κάνουμε?
  7. Στην περιοχή ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης (για το 0,50). Το 1972 έχει βγάλει άδεια με κάλυψη 80% και ύψος 2 ορόφους (2*4.000). Η άδεια του 72 είναι σωστή (έλεγξα τα όμορα). Με τα άλλα τι κάνουμε?
  8. Καλησπέρα σε όλους. είμαι σε εκτός σχεδίου περιοχή σε βιομηχανικό ακίνητο με Ο.Α του 1972 περίπου 8.000μ2. Κατά το χρόνο έκδοσης της Ο.Α. για καταστήματα ίσχυε μέγιστο εμβαδό 600μ2. Το 1985 εκδίδεται ΦΕΚ το οποίο λέει ότι στην περιοχή εκτός από βιομηχανικά κτίρια επιτρέπονται κατ' εξαίρεση και εμπορικά καταστήματα (εκθεσιακοί χώροι) με δυσμενέστερους όρους δόμησης σε σχέση με την αρχική άδεια (με το ΦΕΚ αυτό βιομηχανικά και καταστήματα έχουν ίδιο Σ.Δ.=0,50 αντιστοιχεί σε 3.750μ2 δόμηση). Σήμερα έχει μετατραπεί τμήμα του εργοστασίου (οριζόντια ιδιοκτησία 1.200μ2) σε κατάστημα. Η αλλαγή χρήσης υλοποιήθηκε το 2008. 1. Σαν χρήση το εμπορικό κατάστημα θεωρώ ότι επιτρέπεται στην περιοχή, σωστά? (τι εννοεί το ΦΕΚ όταν γράφει κατ' εξαίρεση επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα, χωρίς να ορίζει ποία είναι αυτή η εξαίρεση, σ.σ. σε ερώτηση στην Πολεοδομία, ούτε αυτή γνώριζε να απαντήσει). Επίσης τι εννοεί εμπορικά καταστήματα και σε παρένθεση εκθεσιακοί χώροι? 2. Ως παράβαση τι δηλώνω: έχω αλλαγή χρήσης (να τσεκάρω το κουτάκι και 1.200μ2) ή πάω αλλαγή χρήσης με αναλυτικό? Ευχαριστώ
  9. Συνάδελφοι καλημέρα, για πείτε μου λίγο τη γνώμη σας για αυτό: 4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συ- νολικού ποσού του προστίμου. 5. Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου. Υποθέτουμε ότι πληρώνουμε το παράβολο την 1-4-2018, άρα έχω προθεσμία μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα (31-5-2018) για την έκπτωση του 20%. Αν παρέλθει η προθεσμία τι γίνεται? Ρωτάω με την έννοια ότι το σύστημα έχει κολλήσει και δεν προχωρά μέχρι να πληρωθεί το πρόστιμο. Έστω ότι πληρώνεται εκπρόθεσμα (υποχρεωτικά το ποσό με την έκπτωση του 20%, ως έχει υπολογιστεί), μετά θα μου βγάλει νέο συμπληρωματικό πρόστιμο και αν ναι με τι κριτήρια? (άποψη μου είναι ότι σύστημα δεν είναι ρυθμισμένο να αντιλαμβάνεται την προθεσμία μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και εκπρόθεσμος να είσαι και πάλι έχεις την έκπτωση και η δήλωση ολοκληρώνεται χωρίς επιπλέον πρόστιμο)
  10. Σωστό! (άλλωστε το προβλέπει σαν διαδικασία το ΤΕΕ στις οδηγίες), απλά η ερώτηση μου είναι αν κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία: "Εάν δεν προσκομίζεται η παραίτηση του πρώτου μηχανικού, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης πρέπει να αναφέρει τους λόγους που ζητά την αντικατάστασή του. Το ΤΕΕ κοινοποιεί στον πρώτο μηχανικό το αίτημα αντικατάστασης, με το οποίο ζητά σχετική ενημέρωση και προχωρεί στην αντικατάσταση, εφόσον ο μηχανικός δεν προβάλει ειδικούς λόγους που μπορεί να συντρέχουν κατά περίπτωση. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την διασφάλιση όλων των εμπλεκομένων από μελλοντικά προβλήματα", πόσο γρήγορα προχωρά από πλευράς ΤΕΕ με δεδομένο ότι ο πελάτης θέλει άμεσα βεβαίωση μηχανικού για να μεταβιβάσει?
  11. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, 1. αυτό που βρήκα στο ΤΕΕ είναι: Εάν δεν προσκομίζεται η παραίτηση του πρώτου μηχανικού, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης πρέπει να αναφέρει τους λόγους που ζητά την αντικατάστασή του. Το ΤΕΕ κοινοποιεί στον πρώτο μηχανικό το αίτημα αντικατάστασης, με το οποίο ζητά σχετική ενημέρωση και προχωρεί στην αντικατάσταση, εφόσον ο μηχανικός δεν προβάλει ειδικούς λόγους που μπορεί να συντρέχουν κατά περίπτωση. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την διασφάλιση όλων των εμπλεκομένων από μελλοντικά προβλήματα. Δεν ξέρω πόσο χρονοβόρο είναι στην πράξη. 2. το ¨όχι" γενικά δεν μου είναι προφανές, εκτός και αν προκύπτει από το παραπάνω! Το σκέφτηκα σαν λύση, ίσως όχι την καλύτερη ή την ασφαλέστερη, ενδεχομένως όμως λύση!
  12. Καλημέρα παιδιά, παρακαλώ τη γνώμη σας, Πελάτης μου έχει τακτοποιήσει το ακίνητο του με το μηχανικό του (εξοφλημένα πρόστιμα, ανεβασμένα όλα τα αρχεία, κανονικά πληρωμένος ο μηχανικός και όλα βάσει νόμου). Ο πελάτης με φωνάζει (για άσχετο λόγο) να κάνω αυτοψία στο ακίνητο του και διαπιστώνω ότι στην υπαγωγή υπάρχουν λάθη και παραλείψεις. Ενημερώνω τον πελάτη και μου λέει ότι θέλει να μου αναθέσει τη διόρθωση της υπαγωγής. 1. ο παλιός μηχανικός δεν παραιτείται και δεν δέχεται να μεταφερθεί η δήλωση του στη δικιά μου πλατφόρμα. 2. να ανοίξω νέα υπαγωγή και να κάνω συμψηφισμό προστίμων (από 4178 σε 4178) με τα παραστατικά πληρωμών που θα μου προσκομίσει ο πελάτης, είναι σωστό? (και αν ναι, συμψηφίζω και το παράβολο ως μέρος του προστίμου?).
  13. καμία σκέψη για το #202 ? (ΔΕΔΟΤΑ έχω κάνει, το θέμα είναι αν χρειάζεται και έλεγχος στατικής επάρκειας )
  14. 1. Η κύρια χρήση είναι η καφετέρια δηλαδή χώρος συνάθροισης διότι καταλαμβάνει>50% του κτιρίου (είσοδος στο ισόγειο και κυρίως χώρος στον όροφο). Στον όροφο υπάρχει μόνο η καφετέρια. Το ισόγειο είναι εμπορικό κατάστημα με μοναδική αυθαιρεσία πατάρι το οποίο εδράζεται σε πλάκα εδάφους και όχι επί υπογείου. 2. τα στέγαστρα τακτοποιήθηκαν ήδη με αναλυτικό. Απλά δεν ξέρω μήπως το ξεχειλώνω θεωρώντας πρακτικά ολόκληρο το βενζινάδικο σαν ένα απλό στέγαστρο. Η χρήση του κτιρίου είναι συνάθροισης κοινού γιατί σε όλο το υπόλοιπο κτίριο είναι εμπορικά καταστήματα και εστιατόριο τύπου everest. Στα καταστήματα υπάρχουν και εκεί αυθαιρεσίες που δεν απαιτούν στατική μελέτη (<10%,ισόγεια, κλπ).
  15. καλημέρα συνάδελφοι λίγο τα φώτα σας παρακαλώ 1α. έχω κτίριο με κατάστημα στο ισόγειο και καφετέρια-bar στον όροφο. Είμαι στην κατηγορία που θεωρητικά χρειάζεται έλεγχος στατικών εκτός και αν είμαι στις εξαιρέσεις του ΦΕΚ 405Β. Βασική προϋπόθεση λέει το ΦΕΚ για να εξαιρεθεί από στατικά είναι να έχει εφαρμοστεί η αρχική στατική μελέτη. Στο ισόγειο έχει εφαρμοστεί 100%. Στον όροφο η διάταξη και οι διαστάσεις των στοιχείων έχουν τηρηθεί αλλά εντόπισα είναι κάποιες δοκοί κατασκευάστηκαν ανεστραμμένες αντί για κανονικές. Επισημαίνω ότι το κτίριο είναι διώροφο και το δώμα (οροφή ορόφου) δεν είναι βατό. Θεωρώ ή όχι ότι έχει εφαρμοστεί η μελέτη? (είμαι στην περίπτωση αύξηση στα φορτία<10%). Το κτίριο είναι του 1958. 2. σε άλλη περίπτωση έχω βενζινάδικο με νόμιμο κτίσμα αλλά αυθαίρετο μεταλλικό στέγαστρο (το μεγάλο στέγαστρο πάνω από τις αντλίες που έχουν όλα τα βενζινάδικα). Χρειάζεται στατικά ή όχι ? Αν θεωρηθεί στατικά ανεξάρτητη κατασκευή που είναι, και ισόγεια δεν χρειάζεται, αλλά δεν ξέρω αν εννοούσε αυτό ο νομοθέτης του ΦΕΚ405Β. Το στέγαστρο έχει κατασκευαστεί βάσει μελέτης μη διαθέσιμη όμως. Η χρήση του κτιρίου είναι συνάθροιση κοινού.
  16. Καλησπέρα παιδιά, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: σε μια τακτοποίηση μου επέδειξαν βεβαίωση του ΙΚΑ που εκδόθηκε για αναπηρική σύνταξη με αναπηρία 67% επειδή δεν είμαι σχετικός με το θέμα: α) "αναπηρία 67%" σημαίνει "(ΑμεΑ), με ποσοστό αναπηρίας 67% " (άρθρο 17) ή μπορεί να έχεις αναπηρία αλλά να μην είσαι ΑμεΑ Αναζήτησα τον ορισμό των ΑμεΑ και βρήκα: Τα ΑµεΑ περιλαµβάνουν άτοµα: Τυφλά & µε προβλήµατα όρασης(ΑµΠΟ Κωφά βαρήκοα Με κινητικές διαταραχές Με νοητική καθυστέρηση& μαθησιακές δυσκολίες Με ψυχικές νόσους Επιληπτικά/ Χανσενικά Με µακρόχρονες ασθένειες& παραµονή σε ιδρύµατα Με διαταραχές από οποιαδήποτε άλλη αιτία Ο ιδιοκτήτης σαφέστατα δεν ανήκει σε καμία παραπάνω περίπτωση (άρα είναι ΑΜΕΑ ?) β) η βεβαίωση που εξέδωσε το ΙΚΑ για σύνταξη με καλύπτει? γ) το σπίτι είναι συνιδιοκτησία του άντρα και της γυναίκας. Μόνο η γυναίκα έχει αναπηρία. Η δήλωση είναι κοινή και το οικογενειακό εισόδημα έως είκοσι τέσσερις χι− λιάδες (24.000) ευρώ δικαιούμαι την έκπτωση ή όχι? (νομίζω ναι γιατί επιβαρύνεται φορολογικά από τη γυναίκα) Ευχαριστώ προκαταβολικά
  17. Σαν αντίλογο θα σου πω ότι η πλατφόρμα του ΤΕΕ όταν τσεκάρεις εκτός σχεδίου σου ζητάει νέο τοπογραφικό ασχέτως αν έχεις ή όχι άδεια. Προσωπικά πιστεύω ότι ο 4178 είναι κακοδιατυπωμένος σε αυτό το σημείο
  18. Κάνω μια σκέψη και περιμένω τα σχόλια σας: Αφού εμείς επιλέγουμε την Κατηγορία τρωτότητας, δεν μπορείς έστω και παράτυπα να δηλώσεις άλλη Κατηγορία από αυτή που θεωρητικά ανήκεις και να το τεκμηριώσεις στην Τεχνική Έκθεση, ώστε να είσαι καλυμένος? (αφορμή για τη σκέψη αυτή, αυτό που είχα διαβάσει παλιότερα για κάποιον ο οποίος θα επισύναπτε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αλλάζει τίποτα στον φορέα του γιατί προφανώς ήθελε και με το δίκιο του να γλυτώσει ο πελάτης του τη στατική μελέτη ανευ λόγου) Αν δεν κάνω λάθος, αν εξαιρέσεις την ομάδα μηχανικών που αναγράφεται στη Βεβαίαωση Περαίωσης, δεν αλλάζει κάτι άλλο. Δυστυχώς με τις αμοιβές είναι που θα γίνει το μπλέξιμο και όχι με τον συμβοαλιογράφο και την αγοροπωλησία εκτιμώ!
  19. Την υπαγωγή δεν την έκανα ιδιωτικά, αλλά με την επωνυμία του γραφείου στο οποίο εργάζομαι. Στατικά, Η-Μ, τοπογραφικό σαν επιλογές ανεβάσματος αρχείου είναι κλειδωμένα (παρά το ότι το γραφείο έχει τα επιμέρους πτυχία). Συνεπώς είναι προαιπαιτούμενοι οι παραπάνω μηχανικοί τουλάχιστον σαν φυσικά πρόσωπα, τα οποία όμως μετά την περαίωση δεν μπορώ να δηλώσω!!
  20. ¨Εχω και εγώ τέτοια περίπτωση, όπου ο ιδιοκτήτης είχε πρόσφατο τοπογραφικό πριν την ανάθεση της τακτοπόιησης. Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η περίπτωση στο σύστημα τακτοποίησης του ΤΕΕ? Τον τοπογράφο πρέπει να τον δηλώσω εγώ ?? Επίσης επειδή έχω περαιώσει τη διαδικασία, ακόμα και αν θελήσω να δηλώσω τον τοπογράφο, πώς θα το κάνω αφού η καρτέλα "Συμμετέχοντες μηχανικοί" είναι κλειδωμένη? Να κάνω αίτηση ξεκλειδώματος ή να περιμένω τυχόν διευκρινήσεις?
  21. Σε δοκιμαστική υποβολή των αρχείων δήλωσης και με επικρατούσα χρήση ακινήτου υπηρεσίες (και αφού του δήλωσα ορόφους και κατηγορία τρωτότητας), είναι ανοικτή η υποβολή για όλα τα στοιχεία εκτός απο: - μελέτη στατ. επάρκειας (λογικό αφού δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί τι και πως) - Έλεγχος Η/Μ (υποθέτω ότι είναι στην ίδια λογική με τα στατικά αφού ούτε και εδώ έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση) - τοπογραφικό ΕΓΣΑ (λογικά δεν χρειάζεται αφού είμαι εντός σχεδίου οικισμού. Σωστά δλδ το σύστημα διάβασε τα στοιχεία και απενεργοποίησε αυτή την επιλογή ή είναι κάτι άλλο? Εν αναμονή γενικότερα!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.