Κοίτα, δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει, τουλάχιστον, να έχεις τη χαρακτηριστική καμπύλη του συλλέκτη. Η σύνδεση εν σειρά είναι ιδανική μόνο όταν έχεις χαμηλή ηλιακή ακτινοβολία και στόχος σου είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού.
Αν τοποθετήσεις, για παράδειγμα, 11 συλλέκτες σε σειρά, το νερό μπορεί να φτάσει τους 200°C, κάτι που απαιτεί σύστημα σοβαρής υπερπίεσης (της τάξης των 20 bar) και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Μιλάμε για μελέτη υψηλών απαιτήσεων και συστήματα βιομηχανικού επιπέδου.
Υπάρχουν λύσεις που έχω αναπτύξει προσωπικά, όπου οι συστοιχίες μεταβαίνουν από σύνδεση εν παραλλήλω σε εν σειρά δυναμικά. Δεν πρέπει να ξεχνάς πως όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία εισόδου στον συλλέκτη, τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοσή του. Ένας καλός ηλιακός συλλέκτης φτάνει απόδοση 85–90%, αλλά αν συνδεθεί σε σειρά, ο τέταρτος στη σειρά μπορεί να δουλεύει μετά βίας στο 40%.
Υπάρχει σχετική βιβλιογραφία που τεκμηριώνει όλα αυτά, καθώς και πρότυπες μελέτες που έχω εκπονήσει προσωπικά. Δυστυχώς, για ευνόητους λόγους, δεν είναι δυνατόν να τις κοινοποιήσω.
Γενικά, αν προορίζεις το σύστημα για ηλιοθερμία, τότε απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση με σημαντικό κεφάλαιο επένδυσης και —το κυριότερο— τεράστια δοχεία αδράνειας. Από το υδραυλικό κύκλωμα έως το σύστημα αυτοματισμού (ή καλύτερα αυτόματου ελέγχου, αν έχεις διάθεση να ασχοληθείς με προγραμματισμό), όλα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά.
Ως διπλωματούχος συνάδελφος, θεωρώ πως είναι κάτι απολύτως εφικτό για εσένα να μελετήσεις και να υλοποιήσεις, αλλά σε προειδοποιώ: όταν δεις τα μεγέθη των απαιτήσεων σε λίτρα ανά τετραγωνικό και σε ενεργειακά φορτία, πιθανόν να ξαφνιαστείς.
Τυπικές ημερήσιες απαιτήσεις για μια κατοικία βρίσκονται στην τάξη των δεκάδων MJ