Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

dimtheod

Members
  • Περιεχόμενα

    28
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by dimtheod

  1. Και σε μένα συνάδελφοι μπήκαν σήμερα (με 2 εργοδότες). Γνωρίζετε τη διαδικασία για την τροποποιητική δήλωση που θα χρειαστεί να γίνει για 2019, 2020?
  2. Το ίδιο εμφανίζει και σε μένα για τον 2ο εργοδοτη. Υπέβαλα τηλεφωνικά ένα αίτημα στο 1555 σήμερα το πρωι.
  3. Συνάδελφε καλησπέρα, Εγώ παλεύω πάνω από ένα χρόνο (και μέσω του συνήγορου του πολίτη) να βγάλω άκρη μαζί τους... Το πιο πρόσφατο mail που έστειλα στα [email protected], και [email protected]: Εργάζομαι στο ιδιωτικό τομέα ως μηχανικός και οι κρατήσεις μου για τον κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΑΠ συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υπολογίζονται ως 4% επί των μικτών αποδοχών. Η εγκύκλιος 30/2020 που εκδόθηκε στις 7.7.20 κάνει αναφορά στο Νόμο 4670/2020 με εφαρμογή από 1.1.20 ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά στο 2019 όπου για όλο το έτος θα έπρεπε να εφαρμόζεται ο Νόμος 4578/2018 που ορίζει κρατήσεις για τον κλάδο πρόνοιας 4% επί του κατώτατου μισθού. Βέβαια ούτε αυτή η εγκύκλιος είναι υλοποιήσιμη καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ για την αποτύπωση των νέων εισφορών Αντίθετα το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται για τους Μηχανικούς του Δημοσίου τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 στο έγγραφο που επισυνάπτω. Τέλος να σας ενημερώσω ότι κατά την ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας (https://www.idika.org.gr/EteaepServices/) λαμβάνω το μήνυμα "Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνετε, δεν προκύπτει εγγραφή σας στο Μητρώο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών" Θα ήθελα να με ενημερώστε 1. για τον τρόπο διόρθωσης του λανθασμένου υπολογισμού 2. τρόπο συμψηφισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών οι οποίες στην περίπτωσή μου ανέρχονται σε ποσό των 1000 ευρώ περίπου 3. το τρόπο επιλογής άλλης ασφαλιστικής κατηγορίας σε περίπτωση που το επιθυμώ Να σημειωθεί ότι το τελευταίο έτος πολλά τα ανωτέρω έχουν κοινοποιηθεί με e-mail στις διευθύνσεις: [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] από όπου είτε δεν έχω λάβει απάντηση, είτε η απάντηση είναι ανεπαρκής (π.χ. με παραπέμπουν σε άλλες διευθύνσεις ή σε τηλέφωνα συνεχώς κατειλημμένα) Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας (αν τα ανωτέρω αφορούν άλλες Δ/νσεις παρακαλώ προωθήστε τα εσωτερικά και αν είναι δυνατόν με κοινοποίηση σε εμένα). Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου καθώς από την μη εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων επι 18 μηνες υφίσταμαι οικονομική ζημία. Το παρόν αίτημα θα κοινοποιηθεί στον Συνήγορο του Πολίτη καθώς και στη Νομική Υπηρεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
  4. Ευχαριστώ για την απάντηση. Πάντως η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ισχύει και για τους μισθωτούς. Στην εταιρεία μου έχει έρθει οδηγία που παραπέμπει σε αυτό το Link για την αλλαγή κατηγορίας. Το οποίο προφανώς "βλέπει" μόνο τους ελ. επαγγελματίες...
  5. Υπάρχει κάποιος μισθωτός μηχανικός που δοκίμασε να κάνει την αίτηση? Σε μένα βγάζει το μήνυμα "Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνετε, δεν προκύπτει εγγραφή σας στο Μητρώο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών "
  6. Υπάρχει κάποιος μισθωτός μηχανικός που δοκίμασε να κάνει την αίτηση? Σε μένα βγάζει το μήνυμα Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνετε, δεν προκύπτει εγγραφή σας στο Μητρώο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών
  7. Εκδόθηκε εγκύκλιος του Υπουργείου που ουσιαστικά επαναλαμβάνει το νόμο.... Φ80020/οικ.902/Δ16.20 eggr_f_80020_19_yp_erg.pdf
  8. Καλημέρα σας,Εργάζομαι ως μισθωτός μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα και βάσει του ποσού που πληρώθηκα για τον ΙΑΝ και του εκκαθαριστικού είδα ότι δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή της κράτησης 4% για τον κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΑΠ. Σύμφωνα με το Ν. 4578 του 2018 (αρθρο 5) για τους μισθωτούς μηχανικούς η εισφορά υπολογίζεται πλέον επί του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου βασικού μισθού και όχι επί των μικτών. Απαιτείται να εκδοθεί κάποια εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου ή θα έπρεπε ο να έχει γίνει ήδη ο επανυπολογισμός των κρατήσεων.
  9. Επισυνάπτω την επιστολή του συνηγόρου του πολίτη προς τον ΕΦΚΑ που μου κοινοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας.
  10. Κι εγώ συμφωνώ. Ξέρω μάλιστα και άλλους που ενδιαφέρονται (που δεν είναι μέλη του forum)
  11. Στη δικιά μου γράφει ασφαλισμένος, Κι εγώ δεν έχω πληρώσει ΙΑΝ - ΦΕΒ.
  12. Με βάση αυτό το συλλογισμό θα έπρεπε να είχαν σταλεί ειδοποιητήρια σε όλους ανεξαιρέτως τους μηχανικους ακομή και σε μισθωτούς που δεν είχαν ποτέ επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν έχει συμβεί αυτό. Απλά έχουν πάρει τα στοιχεία των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2015 και σε όποιον είχε εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν βγάλει εισφορές, ανεξάρτητα αν αυτός κάποια στιγμη το 2015 ή το 2016 έκανε διακοπή και ξεκίνησε να είναι μισθωτός.
  13. Κείμενο e-mail που μου ηρθε από [email protected] σε αίτημα που είχα στείλει (γιατί εκτός όλων των άλλων το σύστημα με δείχνει και ασφαλισμένο στον ΟΑΕΕ ) Καλημερα σας.Το ονομα μου ειναι Ασημακοπουλος Κων/νος.Σας ενημερωνουμε οτι εχει καταχωρηθει το αιτημα διαγραφης σας απο 01/01/2017.Επειδη δεν εχει ενημερωθει το νεο μητρωο του ΕΦΚΑ σας εχει σταλει ειδοποητηριο. Μπορειτε να πληρωσετε και μερος του ποσου αυτου μεχρι να οριστικοποιηθουν οι εισφορες σας, αφου ενημερωθει το νεο μητρωο οτι δεν ειστε πλεον ασφαλισμενος στον πρωην ΟΑΕΕ.Σε περιπτωση που πληρωσετε ολοκληρο το ποσο θα ακολουθησουν συμψηφισμοι και με την εκ/ση του 2016 (δηλωση) και με το γεγονος οτι πλεον δεν εχετε την εμπορικη ιδιοτητα.
  14. Κατέβηκα σήμερα στο ΤΣΜΕΔΕ. Από τους υπαλλήλους δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Σου λένε να πληρώσεις και θα συμψηφιστούν... Όταν τους ρώτησα με τι θα συμψηφιστεί και πότε (αφού πλέον με κλειστά βιβλία δεν πρόκειται να έχουμε εισόδημα ελ. επαγγελματία) είπαν ότι δεν έχει καθοριστεί. Παρέπεμπαν στην εγκύκλιο της 24/3 και για περισσότερες διευκρινήσεις στον ΕΦΚΑ στη Σατωβριάνδου 18 (σημ. λειτουργεί για το κοινό 11.00-13.00). Παρόλα αυτά έκανα μια αίτηση στο πρωτόκολλο (τη δέχονται κανονικά) περιγράφοντας την όλη κατάσταση και ζητώντας να ακυρωθεί το ειδοποιητήριο (με επισυναπτόμενα έγγραφα το ειδοποιητήριο, τη διακοπή εργασίων και τη βεβαιωση προϋπηρεσίας του ΤΣΜΕΔΕ που δείχνει ότι είμαι μισθωτός από τον Ιούλιο του 16)
  15. Έγω πάντως σκοπέυω να κατέβω αύριο στο ΤΣΜΕΔΕ και να καταθέσω μια αίτηση θεραπείας - ένσταση για ακύρωση του ειδοποιητηρίου με συνημμένη τη διακοπή από τη ΔΟΥ του Δεκεμβρίου. Να έχω έναν αριθμό πρωτοκόλλου στα χέρια μου για να είμαι καλυμμένος... ότι μπορεί να σημαίνει αυτό στον παραλογισμό που ζούμε...
  16. Κι εγώ μισθωτός μηχανικός από Ιούλιο του 16 (πριν με μπλοκάκι) και παύση εργασιών το Δεκέμβρη του 2016. Μου έβγαλε κανονικά ειδοποιητηριο ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις... Όταν έστειλα mail (πριν κανένα 10 ήμερο) σε τσμεδε και ΕΦΚΑ, από ΕΦΚΑ μου απάντησαν ότι αναμένεται εγκυκλιος για την παράλληλη ασφάλιση (από το ΤΣΜΕΔΕ σιωπή). Επειδή ήμουν γραμμένος και στον ΟΑΕΕ (λόγω δραστηριότητας σεμιναρίων) και επαίρνα απαλλαγή κάθε χρόνο, νόμιζα ότι το πρόβλημα προέκυψε από εκεί. Αλλά από αυτά που διαβάζω στο forum δεν υπάρχει καποια λογικη... Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσω τοσο μεγάλο ποσό και να το περιμένω πίσω, επειδή δεν επικοινωνούν τα ταμεία μεταξύ τους...
  17. καλησπέρα, Μηχανικός που έκανε διακοπή εργασιών το Δεκέμβριο, αλλά δεν δουλεύει και ως υπάλληλος με τον ΕΦΚΑ τι θα κληθεί να πληρώσει? Το ΤΣΜΕΔΕ σε κατέτασε σε 2 κατηγορίες Υπάλληλο ή Ελ. Επαγγελματία ανεξάρτητα αν είχες μπλοκάκι ή όχι. Οπότε τώρα που τα στοιχεία θα περαστούν στον ΕΦΚΑ ο μηχανικός αυτός λογικά θα φανεί Ελ. Επαγγελματίας που στην πραγματικότητα όμως δεν είναι....
  18. Συνάδελφοι, σχετικά με το θέμα της εφορίας... Χρωστάω το Α2014 δηλ. 2538 (και προφανώς τα αναδρομικά...) και έχω επιστροφή φόρου (1100). Πήγα σημερα στη ΔΟΥ Χαλανδρίου και δεν μου είπαν τίποτα για οφειλή σε ΤΣΜΕΔΕ και για συμψηφισμό. Απλά ότι υπάρχει καθυστέρηση στις επιστροφές, και μάλιστα συμπλήρωσα και μια αίτηση για να πιστωθούν τα χρήματα σε λογαριασμό.
  19. Συνάδελφοι, σχετικά με το θέμα της εφορίας... Χρωστάω το Α2014 δηλ. 2538 (και προφανώς τα αναδρομικά...) και έχω επιστροφή φόρου (1100). Πήγα στη ΔΟΥ Χαλανδρίου και δεν μου είπαν τίποτα για συμψηφισμό. Απλά ότι υπάρχει καθυστέρηση στις επιστροφές, και μάλιστα συμπλήρωσα και μια αίτηση για να πιστωθούν τα χρήματα σε λογαριασμό. Άρα δεν έχουν σταλεί στοιχεία από το ΤΣΜΕΔΕ. Έχει κάποιος άλλος κάποια άλλη ενημέρωση?
  20. Καλημέρα σε όλους. Υπάρχει και άλλη μια διάσταση στο θέμα... Τι γίνεται με όσους είναι "μισθωτοί" με μπλοκάκι και έχουν δικαιώμα να φορολογηθουν ως μισθωτοι αλλά δεν διακαιούνται έκπτωσης δαπανών (πλην των ασφαλιστικών εισφορών). Μήπως στην περίπτωση που περαστούν οι εσιφορές στο 666 και στο αντίστοιχο πεδίο του Ε3 κάπου "χτυπήσει" το Ε1 (π.χ. ότι τα καθαρά δεν είναι ισα με τα ακαθαριστα κερδη) και χαθεί το δικαιωμα του αφορολόγητου (ή της μείωσης φόρου όπως θα γίνει από φέτος). Ίσως αν βγουν τα νεά έντυπα Ε1 - Ε3 να βγάλουμε κάποια άκρη, μήπως και υπάρχει ειδικός κωδικός για τις εισφορές που τις αφαιρεί από το εισόδημα.
  21. Επίσημη ανακοίνωση ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων: παρότρυνση για μη πληρωμή και δυνατότητα για προσωρινή αναστολή της ιδιότητας του μέλους http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/TEE_HOME_NEW/dt_tee_090413.pdf
  22. Επίσημη ανακοίνωση ΤΕΕ και παρότρυνση των μελών να μην πληρώσουν.... http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/TEE_HOME_NEW/dt_tee_090413.pdf
  23. Απόφαση της συνεδρίασης 205/15-11-2012 του Δ.Σ. ΕΤΑΑ για μη εφαρμογή των οδηγιων του ΕΟΠΥΥ εν όψει δικαστικής απόφασης σχετικά με το θέμα αυτό.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.