Μετάβαση στο περιεχόμενο

L0ukas

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

L0ukas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ευχαρίστως! Καταρχάς είπαμε θα κάνεις ξεχωριστα την προσομοίωση κάθε προσανατολισμού. Έστω λοιπόν οτι έχεις 1ο προσανατολισμό ανατολή με 15 πλαίσια 235Watt = 3.525kW. O αντιστροφέας σου είναι ο Danfoss TLX10K. Επομένως θές ένα "μικρό" Danfoss TLX10K1, o oποίος θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον TLX10K, αλλά θα έχει μέγιστη ισχύ πχ 3.6kW για να μη σου βγαίνει κόκκινο μήνυμα οτι έχει γίνει υπερδιαστασιολόγηση. Θα πάς tools-> components database -> grid inverters. Εκεί θα βρείς τον Danfoss TLX 10K και θα πατήσεις open. Στο model (εκεί που έχει TLX 10K) πρόσθεσε ένα 1 στο τέλος, δλδ βάλε TLX 10K1. To ίδιο κάνε και στο file name. ΔΛδ εκεί που γράφει Danfoss_TLX10K.OND γράψε Danfoss_TLX10K1.OND. Αυτά για να τους ξεχωρίζεις. Τώρα στα χαρακτηριστικά, άλλαξε το Nominal PV Power από 10.3 σε 3.6 και βάλε Maximum PV Power από 12 σε 4. Αυτό άλλαξέ το και δεξιά και αριστερά στις στήλες που σου εμφανίζονται. Σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα θα αλλάξει από μόνο του τις χαρακτηριστικές καμπύλες απόδοσης (Efficiency Curve). Πχ στην περίπτωσή μας εμένα έβαλε 96% Max. Efficiency και 94% EURO Efficiency. Εσύ βάλε τις προηγούμενες πάλι, δλδ Max. Efficiency 98% και EURO Efficiency 96%. Πάτα OK, Save as... Danfoss_TLX10K1.OND, Save. Σε αυτή τη φάση είσαι έτοιμη να κάνεις την προσομοίωση. Βάλε το σύστημά σου στο "near shadings", βάλε τα πλάισια που θές και στη θέση του αντιστροφέα βάλε τον νέο που δημιούργησες. Κάνε αυτό και για τους άλλους 2 προσανατολισμούς και πρόσθεσε τις kWh παραγωγής όλων για να έχεις μία εκτίμηση απόδοσης για το όλο σύστημα. Μόνο αυτό κάνει το PVsyst, δλδ να δίνει εκτίμηση παραγωγής σε kWh. Διαστασιολόγηση θα πρέπει να έχεις κάνει από το πρόγραμμα του αντιστροφέα και να ξέρεις οτι μπορείς να πραγματοποιήσεις τη συνδεσμολογία που σκέφτεσαι (τσέκαρε τα και από τα data sheets των πλαισίων και του αντιστροφέα).
  2. Για προσομοίωση 3 διαφορετικών προσανατολισμών, θα κάνεις κάθε ένα ξεχωριστά. Πχ θα έχεις 3kW ανατολή, 3kW δύση και 4kW νότο. Θα "σπάσεις" και τον inverter αν χρησιμοποιήσεις 10αρι. Θα φτιάξεις καινούργιους κρατώντας τα data του αρχικού και αλλάζοντας την ισχύ.
  3. Τα Shrap ND ...A5 πλαισιώνονται πλέον στην Αγγλία (σε αντίθεση με τα ND....A2). Τα εξαρτήματα (κυψελίδες, πλασικό back, κα) έρχονται από Κίνα. Προς το παρόν δεν έχω κάνει καμια εγκατάσταση με τα Α5, σε κανα μήνα θα ξέρω.
  4. Κρίμα θα είναι να πτωχεύσει.... σε όσες εκθέσεις έχω παει τα άτομα στη QCells ήταν οι πιο ψαγμένοι. Αλλά πέρα των οικονομικών, στα της εγκατάστασης έχει κανείς εμπειρία?
  5. Έχει δουλέψει κανείς με QCells? Θα με ενδιέφεραν πληροφορίες και για τα κρυσταλλικά, αλλά αυτό που κυρίως θα με ενδιέφερε είναι τα thin film και ειδικότερα τα laminated (χωρίς πλαίσιο), Q.Smart UF L. Αν κάποιος έχει κάνει τοποθέτηση τέτοιων πλαισίων, μπορεί να αναφέρει προβλήματα που συνάντησε κατα την εγκατάσταση? Αν υπάρχει γνώμη και για αποδόσεις ακόμα καλύτερα!
  6. Οντως δε τα κοιταζουν καν! Καλα για τα φωτοβολταϊκά που τα κάναμε πρόσφατα, όλα μια χαρά βγαινουν συνήθως. Όταν ειναι να κανεις καμια ΥΔΕ για αλλαγή ονόματος σε κανα σπίτι να δείς τι μπλέξιμο είναι! Που τα μετράς όλα εκτός ορίων....
  7. Η πολεοδομία ζητά 20.000 για κτίριο προ του 63? Ένα στρέμμα είναι το κτίριο??? Πήγαινε σε έναν που θα αναλάβει τη νομιμοποίηση και ζήτα του αναλυτικά κόστη. Πιστεύω είναι πιο κάτω το πρόστιμο....
  8. Αντίσταση γείωσης μέτρησα 0,67 Ω και έβαλα άλλους 4 ράβδους και ξαναμέτρησα 0,42 Ω. Αντίσταση μόνωσης το όργανο βγάζει >1000 ΜΩ Δοκιμές με τάση δικτύου δεν έγιναν ακόμα, περιμένω να κάνει καλό καιρό....
  9. H Conergy ήταν από τις μεγαλύτερες γερμανικές κατασκευάστριες. Μετά το 2009 άρχισε μια κατρακύλα στα οικονομικά της με αποτέλεσμα να απολύσει προσωπικό και να κλείσει γραμμές παραγωγής στη Γερμανία. Οι κυψελίδες των πλαισίων είναι πολύ αμφίβολο να είναι πλέον made in Germany. Παρόλα αυτά θεωρώ οτι το power plus είναι ποιοτικό πλαίσιο (ή τουλάχιστον ήταν, αν το έχουν αλλάξει). Αλλά αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η βιωσιμότητα της εταιρείας. Όπως και να το κάνεις, παίρνεις πάντα το ρίσκο να κλείσει η εταιρεία που έχεις πάρει τα πλαίσια, πράγμα που σημαίνει οτι θα χάσεις τις εγγυήσεις και μέρος της μελλοντικής αξίας μεταπώλησης. Με την Conergy θεωρώ οτι αυτό το ρίσκο είναι αυξημένο. Παραθέτω την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας για τα οικονομικά της: http://www.conergy-group.com/en/desktopdefault.aspx/tabid-39/57_read-2187 και θα πρότεινα να ρίξεις και μια ματιά στη μετοχή της.
  10. Εσύ κάνεις το σχεδιασμό, όχι το PVsyst. Επιλέγοντας να βλέπεις την κάτοψη ή την όψη του σχεδίου, πάτα object -> position in scene. Τώρα επιλέγοντας κάθε αντικείμενο στο σχέδιό σου σου εμφανίζονται πάνω του 2 τελείες, μία μπλέ και μία κόκκινη. Με την κόκκινη (grab) μπορείς να μετακινείς το αντικείμενο ενώ πίανοντας (grab) τη μπλε μπορείς να αλλάζεις το αζιμούθιό του. Θα πρότεινα το τελικό σου σχέδιο να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα.
  11. Έχεις χώρο? Οι διαφορές των PANDA με τα πολυκρυσταλλικά της Yingli είναι πολλές, αλλά αν έχεις χώρο θα πρότεινα να βάλεις πολυκρυσταλλικά, λόγω κόστους. Η διαφορά μεταξύ των PANDA, είναι η προφανής, δηλαδή σε ίδιες διαστάσεις πλαισίου το ένα έχει ισχύ 255Watt και το άλλο 260Watt. Αν σε περιορίζει ο χώρος βάλε όσο το δυνατόν χαμηλότερης ισχύος, δλδ αν φτάνεις το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύς που θές με 255 βάλε αυτά. Αν όχι βάλε 260.... Αυτό το λέω γιατί όσο μεγαλύτερη συνολική επιφάνεια πλαισίων έχεις, τόσο μεγαλύτερη απαγωγή θερμότητας θα έχεις, οπότε και καλύτερη απόδοση. Αν παρατηρήσεις τα πλαίσια που δίνουν για δοκιμές οι εταιρείες σε TUV, Photon, PV+test κτλ, είναι πάντα όσο το δυνατόν μικρότερης ισχύος.
  12. Δε κατάλαβα που θα ανεβάσει την τάση ο "προηγμένος" αντιστροφέας? Στην DC ή στην AC πλευρά? Στην AC, δλδ στην έξοδο δε την ανεβάζει (θα παραμένει με μία μικρή ανοχή +- στα 230V). Άρα τι σχέση έχει αυτό με τις kWh που πουλάς? Στην DC πάλι δεν την ανεβάζει (η τάση των πλαισίων θα παραμείνει ίδια με τη πάροδο του συννέφου, αφού εξαρτάται ελάχιστα από την ηλιοφάνεια- κυρίως εξαρτάται από τη θερμοκρασία). Αυτό που θα γίνει με την έλευση του συννέφου, θα είναι η πτώση ηλιακής ακτινοβολίας σε κάποιο/α πλαίσιο/α, πράγμα που θα μειώσει το ρεύμα εξόδου του/ων πλαισίου/ων και συνεπώς του string. Κατα τη μετατροπή από DC σε AC, λοιπόν, ο αντιστροφέας θα ψάξει το νέο σημείο MPP που θα δίνει τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ (στη συγκεκριμένη περίπτωση του συννέφου σε χαμηλότερο IMPP και ελαφρώς μεγαλύτερη VMPP). MrComp πές ακριβώς πόσα πλαίσια έχεις συνδέσει στο κάθε string και στην είσοδο κάθε MPP και ποιά πλαίσια και αντιστροφέας είναι, για να μπορούμε να σου πούμε τι να περιμένεις. Αλλά γενικά το πιθανότερο είναι αυτό που είπε κι ο astrah, δλδ για το συγκεκριμένο MPP ο αντιστροφέας να αργεί να "ξυπνήσει" και να "κοιμάται" νωρίς.
  13. ΖΧΓ δεν είπες για ποιο πλαίσιο συγκεκριμένα, γενικά λοιπόν, έχουν λίγο καλύτερο θερμοκρασιακό συντελεστή και NOCT τα Sunpower από τα Sharp, οπότε και λίγο καλύτερη (~2-3%) απόδοση σε kWh/kWp. Αλλά αν δε σε ενδιαφέρει η αισθητική και η επιφάνεια κάλυψης (έχεις διαθέσιμο χώρο για 10kW και με Sharp), τότε μη το σκέφτεσαι καν.... τα Sunpower έχουν διπλάσια τιμή! απο τα Sharp. Άσε που η Sharp θα υπάρχει σίγουρα στο μέλλον. Η Sunpower αν (δίνω 1/100) πουληθεί από την Total τότε χάθηκε από το χάρτη.
  14. Ποιά Sunpower και ποιά Sharp? Για ποια τοποθεσία εγκατάστασης? Τι μέγεθος? Τί σκιάσεις? Καλύτερα λόγω παραγωγής kWh/kW? Είναι σα να ρωτάς αν τo Volvo ή τo Toyota είναι καλύτερo..... Cristop, έριξα μια ματιά στον πιλοτικό σταθμό και απόρησα με τον αντιστροφέα ΤL που έχουν τα Fisrt Solar....
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.